גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת הנדל"ן שרוצה לגייס כסף בבורסה ומיד לתת לבעלים בונוס שמן

ארבע חברות נדל"ן יזמיות פועלות לגייס לראשונה מאות מיליוני שקלים בבורסה בת"א ● הצצה לתשקיפיהן מגלה למה מיועד הכסף - החל מפירעון הלוואות מזנין בריבית דו-ספרתית, דרך עסקאות מימון עם המשפחה ועד להענקת בונוס של 10 מיליון שקל לבעלי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

הריבית הגבוהה במשק דוחפת יזמי נדל"ן מקומיים לגיוסי חוב בבורסה בתל אביב. לא פחות מארבע חברות חדשות הגישו בימים האחרונים טיוטות תשקיפים לקראת גיוס של מאות מיליוני שקלים בהנפקות אג"ח, ונראה כי מדובר בגל שעשוי להתעצם. על-פי רוב מתכוונים אותם קבלנים להחליף באמצעות כספי הגיוס אשראי יקר שאותו נטלו בין היתר מגופים חוץ-בנקאיים. בחלק מהמקרים מדובר בפירעון של אשראי שהעמידו בעלי החברות עצמם.

הסיכון עלה, אבל גם המחיר: מה מפספסים משקיעי האג"ח של חברות הבנייה
הנתונים נחשפים: כמה מרוויחות יבואניות הרכב הגדולות בכל עסקה?
הוויתור על המבצעים הגדולים השתלם: חברות האופנה רושמות נסיקה ברווחים

ברקע, גדל בתקופה האחרונה התיאבון של המשקיעים לאג"ח קונצרניות (חברות), הנחשבות למסוכנות יותר מאג"ח ממשלתיות. מנתונים שהציג גלובס השבוע עלה כי כפועל יוצא של הגידול בתיאבון לסיכון, שיעורן של אג"ח הזבל (חוב הנסחר בתשואה דו-ספרתית) מסך החוב הקונצרני בבורסה בתל אביב ירד לשפל כ-1%. זאת לעומת 5% מכלל החוב ערב פרוץ המלחמה באוקטובר האחרון.

המשמעות מבחינת יזמי הבנייה היא שניתן לגייס כיום בבורסה חוב בריבית חד-ספרתית, תוך מתן שיעבודים לנושים, באופן שיקל על מימון העסקים שלהם, יעביר אותם את התקופה המאתגרת, ואולי בעתיד אף יסלול את דרכן להנפקת מניות, בדומה למהלך הדו שלבי (קודם הנפקת אג"ח ולאחר מכן IPO) שביצעו יזמיות הבנייה למגורים עמרם אברהם, אפי נדל"ן ואב-גד.

חתם ותיק יודע לספר כי "יש עוד חברות בקנה, והסיבה היא ששוק האג"ח מצוין. בישראל יש גיוסים של כ-90 מיליארד שקל באג"ח חברות מדי שנה, אז כמעט כולם מוצאים את מקומם ומצליחים לגייס. הקבלנים מזהים את זה ומצטרפים לבורסה. חלקם חושב בעתיד גם על מכירת מניות, משום שברגע שאתה חברת אג"ח, תוך חודש-חודשיים אתה כבר יכול להפוך גם לחברה ציבורית רגילה".

לדברי אותו גורם, הגיוסים האלה משתלמים לקבלנים. "הם מסוגלים לגייס סדרה קטנה של 100 מיליון שקל ומעלה, בריבית של 8%, ויש להוסיף את עלויות החזקת חברה ציבורית שמוערכות ב-1.2 מיליון שקל בשנה - כלומר עוד כ-1.2% תוספת לריבית", הוא מסביר. "ועדיין זה גיוס שעולה להם פחות מ-10% בשנה, ומשחרר אותם מהלוואות באשראי חוץ-בנקאי, שם הריבית יכולה לנוע בין 14% ל-16% ואף צפונה. כך שזה משתלם להם".

ארבע החברות היזמיות שנמצאות כיום בהליכים של גיוס אג"ח ראשון הן: אבו פמילי ריט, של היזם האשדודי צחי אבו (השולט גם על חברת המרכזים המסחריים הבורסאית ארי נדל"ן), אשר קונה דירות מגורים לצורך השכרה לטווח ארוך; י.ד ברזאני של יוסף ברזאני ודיין בר, המבצעת פרויקטי תשתית מגוונים כגון סלילת כבישים, מקימה אלפי יחידות דיור ומחזיקה בנכסים מניבים; חברת גשם למשתכן של שמגר ואקנין ויוסף מזרחי שיוזמת הקמת דירות בפרויקטי מחיר למשתכן; ושובל הנדסה של משה מילר שבונה דירות, וגם משרדים ומבני לוגיסטיקה.

הצצה לטיוטות התשקיף של החברות הללו מגלה כי הריביות שנטלו בחלק מהמקרים, למשל כהשלמה להון עצמי (מזנין), נושאות ריביות גבוהות למדי. כך חברת שובל הנדסה נטלה הלוואת מזנין בסך 15 מיליון שקל לצורך הפרויקט ביקנעם בריבית פריים פלוס 5.5%, כלומר בשיעור דו-ספרתי של 11.5%. הגיוס עשוי להוזיל את הוצאות המימון של שובל הנדסה, שמקווה לגייס חוב שקלי (לא צמוד) בריבית של עד 7.9%.

גם גשם למשתכן נטלה הלוואות מזנין בריבית דו-ספרתית, בין היתר בפרויקט קריית האומנים קריית מוצקין שעבורו לקחה שתי מסגרות אשראי של כ-38 מיליון שקל בשיעורי ריבית שבין 10%-13%. החברה מקווה לגייס בבורסה חוב בריבית שקלית (לא צמודה) של עד 8.5%.

ברזאני: בונוס חריג לבעלים בגין ההנפקה

בכוונת קרן הריט אבו פמילי לגייס 185 מיליון שקל, כאשר ייעוד התמורה הוא בין היתר לפרוע הלוואות בנקאיות בסכום של עד 75 מיליון שקל על מקבץ דירות בחיפה שמושכר במלואו. סכום נוסף של עד 30 מיליון שקל ישמש לפירעון הלוואה שהעמיד בנק לרכישת דירות במגדל בן 23 קומות שבונה קבוצת יחיאל אבו (אביו של צחי אבו) באשדוד. סכום נוסף של 42 מיליון שקל ישמש לפירעון תשלום על רכישת דירות ב"מגדל פמילי" שמוקם (על-ידי גורם שלא קשור למשפחה) באשדוד. הפרויקטים מיועדים כאמור להשכרה ארוכת-טווח.

י.ד ברזאני היא חברה ותיקה (נוסדה ב-1991) שהחלה את פעילותה בתחום התשתיות, ועסקה בפרויקטים כגון סלילת כבישים ועבודות פיתוח מורכבות. כיום היא מחזיקה בפרויקטים בשלבי הקמה שונים לבניית מעל ל-6,300 דירות ברחבי הארץ, לצד החזקות במספר נכסים מניבים. ברזאני מתכננת לגייס 150 מיליון שקל באג"ח, כמחצית מהסכום (70 מיליון שקל) ישמש כהון עצמי לפרויקטים שהיא מקימה ברמלה ובאלעד.

ברזאני מציינת גם כי בכוונתה לחלק דיבידנד של 40 מיליון שקל שבאמצעותו יפרעו הבעלים, בין היתר, הלוואות שהעמידה להם החברה בסכום של כ-27 מיליון שקל. בנוסף, יוסף ברזאני יהיה זכאי לבונוס חד-פעמי "בגין תרומתו להליך ההנפקה" בגובה של 10 מיליון שקל. התשקיף מלמד גם כי אחותם של בעלי השליטה מועסקת בשכר של 19 אלף שקל בחודש, וזכאית לבונוס שנתי של 80 אלף שקל. אביהם של בעלי השליטה, אחד ממייסדי החברה, מועסק כיועץ בשכר של 33 אלף שקל בחודש.

גשם של פירעונות לגופים חוץ-בנקאיים

במקרה של גשם למשתכן, מתכננת החברה לפרוע הלוואות בסכום של 70 מיליון שקל, שמהווים את עיקר הסכום שהיא מבקשת לגייס (100 מיליון שקל). מתוך הסכום המדובר, 18 מיליון שקל ישמשו לפירעון הלוואת מזנין שהעמיד תאגיד אשראי חוץ-בנקאי בפרויקט מסחרי בשם סקוור בקריית מוצקין, שהעודפים בו ישועבדו למחזיקי האג"ח. עוד 4 מיליון שקל ישמשו לפירעון חוב אחר לתאגיד אשראי חוץ-בנקאי, בפרויקט בדימונה.

בנוסף לכך ישמש סכום של 48 מיליון שקל לפרוע הלוואות שקיבלה גשם מקרן ההשקעות האלטרנטיביות וולת'סטון של ירון פיטארו ובעלי סוכנות התכנון הפיננסי נטו.

שובל הנדסה, הבונה כאמור מגוון של פרויקטים, לא רק למגורים אלא גם בתחום המסחר, המשרדים והלוגיסטיקה, מחזיקה בצבר לבניית 5,100 יחידות דיור, שמתוכן היא בונה או תתחיל לבנות (עד 2026) כ-2,300 דירות. החברה מגייסת סכום של 135 מיליון שקל באג"ח, ובדומה ליזמים האחרים גם כאן הבעלים (המשמש כמנכ"ל), משה מילר, מתכנן לפרוע הלוואות בסכום של 95 מיליון שקל.

מתוך הסכום שמיועד לפירעון ההלוואות, סך של כ-25 מיליון שקל שקל מיועד לפירעון אשראי שניטל ממלווים חוץ-בנקאיים, עוד 7.8 מיליון שקל ישמשו לפירעון הלוואת מזנין בפרויקט בשכונת רמות בירושלים וכן 17 מיליון שקל לפירעון הלוואות שהועמדו "לצורך שאינו ספציפי". יתרת התמורה אמורה לשמש כהון עצמי לכניסה לפרויקטים בעכו ובירושלים, ובנוסף מתכננת החברה לחלק דיבידנד של 12 מיליון שקל לבעלים.

עוד כתבות

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%