גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת נדל"ן תבעה פיצויים ממשרד רו"ח בגלל הערכת שווי. מה קבע ביהמ"ש?

חברת השקעות נדל"ן פיטרה את משרד רו"ח BDO לאחר שלא הסכים להערכות השווי של נכסיה, והגישה נגד הפירמה תביעה בהיקף של כ-760 אלף שקל ● ביהמ"ש דחה את התביעה וקבע כי עבודת ביקורת אינה "תוכנית כבקשתך"

עבודת ביקורת של רו''ח אינה ''מדע מדויק'' / אילוסטרציה: Shutterstock
עבודת ביקורת של רו''ח אינה ''מדע מדויק'' / אילוסטרציה: Shutterstock

מה עושים כשרואה החשבון המבקר לא מסכים עם הערכת שווי נכסים של החברה לקראת הנפקה וקובע שערכה נמוך יותר? מפטרים אותו. כך לפחות עשתה חברת נדל"ן מ.ו. השקעות בע"מ, שפיטרה את משרד רו"ח המבקר שלה, פירמת BDO, לאחר שלא הסכים להערכת שווי הנכסים שלה.

אח ביקש לשלול את זכויות אחיו עם מסמכי בנק משווייץ. מה קבע ביהמ"ש?
סקר מעילות בחברות חושף: יותר מלשינים, יותר מועלים בכירים, והנזק יותר גבוה
רשות המסים תפצה חברה ב-80 אלף שקל, לאחר שהטילה עיקול "בטעות"

החברה אף הגישה תביעה בהיקף של כ-763 אלף שקל נגד פירמת רואי החשבון המובילה, בטענה כי הפירמה גרמה לחברה לפספס את מועד ההנפקה שלה כאשר סירבה לאשר את הערכות שווי הנכסים שלה, וגרמה לה לשלם לרואי חשבון אחרים להשלמת ההנפקה. אולם, בית המשפט לא ראה עין בעין עם חברת מ.ו השקעות, וקבע כי היא זו שצריכה לשלם לפירמת רואי החשבון - שהגישה תביעה שכנגד על סך כ-218.3 אלף שקל - כ-200 אלף שקל להשלמת שכר טרחה שלא שולם עבור שירותי הביקורת, כמו גם שכר טרחת עו"ד בסך 100 אלף שקל.

השופט יאיר דולגין מביהמ"ש השלום בת"א קבע כי "כאשר מדובר בעבודת ביקורת של רואי חשבון ובשמאות של נכסים בכלל, לרבות נכסי מקרקעין, לא מדובר במדע מדויק. רואה חשבון אחד עשוי להחזיק בדעה מסוימת, ורואה חשבון אחר בדעה הפוכה או שונה מאוד. אין זאת אומרת בהכרח כי מי מרואי החשבון בהכרח הפר את חובתו המקצועית מול הלקוח שביקש את עבודת הביקורת. כל מקרה לגופו".

עוד נקבע, כי "התובעת הייתה צריכה לדעת מראש, כי בהזמנת עבודה מסוג זה מהנתבעת, לא מדובר ב'תוכנית כבקשתך' וכי הנתבעת עשויה שלא לאשר הערכות שווי מסוימות ויתרה מכך, גם לא להיות בדעה אחת עם התובעת בנושאים אחרים, כשהדבר עשוי לחייב את התובעת, או להתיישר לפי העמדה המקצועית של המבקר או לפנות לגורם אחר שיעשה את הביקורת; זאת, גם אם הדבר כרוך אמנם בהוצאות נוספות ואולי גם נזקים, שכן כאמור, מצב כזה הוא אפשרי ואינהרנטי לסיטואציה של הזמנת עבודת ביקורת עבור לקוח, בפרט לקראת הנפקה".

המחלוקת בין שני הצדדים

בינואר 2021, שכרה מ.ו השקעות את שירותי BDO לצורכי ביקורת הדוחות הכספיים לשנים 2018-2020, עד מרץ 2021. מ.ו השקעות הינה חברה העוסקת בהשקעה בנדל"ן ולה נכסי מקרקעין, דירות וקרקעות, בשווי של מאות מיליוני שקלים, המוחזקות על־ידי נילי וד"ר משה וינברג.

BDO הינה אחת מחמש פירמות רואי החשבון הגדולות בישראל, לה אלפי לקוחות, ביניהם כ-300 חברות ציבוריות וקרנות שונות הנסחרות בבורסה בארץ ובעולם. בהסכם שנערך בין BDO למ.ו השקעות, התבקשה הפירמה לספק עד לסוף חודש מרץ 2021 סקירה אודות המידע הכספי של החברה, הכוללת את הדוח התמציתי על מצבה הכספי; זאת, לקראת הנפקה שתכננה לבצע.

לאחר חתימת ההסכם, החלה פירמת רואי החשבון בעבודתה, אך מהר מאוד התגלעו חילוקי דעות בין הצדדים, בעיקר בנושא הערכת שווי נכסי המקרקעין של החברה. זאת, לאחר שפירמת רואי החשבון סירבה לקבל את הערכת השווי של השמאי שהחברה סיפקה לה, וקבעה כי הערכות השווי גבוהות מדי, לא ריאליות ולא סבירות לגבי חלק מהנכסים.

החברה עמדה על כך ש-BDO תאמץ את הערכות השווי וטענה כי אין לרואי החשבון סמכות להתערב בשומות, אך בפירמת רואי החשבון לא קיבלו את הדרישה והציעו למנות שמאים ניטרליים שיבחנו את השווי - דבר שהחברה לא הסכימה לעשות. כתוצאה מחוסר ההסכמות בנושא השמאות של נכסי המקרקעין, הודיע ד"ר גיא וינברג מטעם החברה ליו"ר פירמת BDO, דני מרגלית, על הפסקת ההתקשרות ופנייה למשרד רואי חשבון מבקר אחר, משרד בייקר טילי.

רק בחודש ספטמבר 2022, פרסמה לבסוף החברה טיוטת תשקיף באמצעות משרד בייקר טילי, בה הוערכו נכסי המקרקעין בסכום מצטבר הנמוך ממה שביקשה החברה לפרסם בעת ההתקשרות עם BDO. הנפקת החברה לא יצאה לפועל, כאשר רק בחודש יולי 2023 ביצעה החברה הנפקה, אולם של אגרות חוב ולא של הון מניות.

"ברור כשמש שמחובתו של רואה חשבון מוסמך לבקר שמאויות"

מ.ו השקעות הגישה את התביעה נגד BDO בשיאה של המחלוקת, ביולי 2021, ובמסגרתה עתרה לחייב את פירמת רואי החשבון להשיב לה את מלוא שכר הטרחה ששולם לה, בסך 163,800 שקל (כולל מע"מ); החברה עתרה גם לחייב אותה לשלם את הסכום ששילמה למשרד רואי החשבון שלה להכנת דוחות כספיים מעודכנים, את הסכום ששילמה למשרד עו"ד עבור עדכון טיוטת התשקיף, וכן סכומים ששילמה למשרד עו"ד נוסף עבור בדיקות משפטיות בנוגע להמלצות BDO.

במסגרת התביעה, טענה מ.ו השקעות כי פירמת BDO שגתה בהערכת שווי הנכסים של החברה וכי זלזלה, לא התעמקה ולא התמסרה מקצועית כנדרש בעבודתה, לרבות לא עמדה בלוחות הזמנים שנקבעו בהסכם. החברה טענה כי הדבר גרם לה לפספס את ההזדמנות לבצע את ההנפקה במועד בו השווקים אפשרו זאת.

מנגד, בכתב הגנתה של BDO, ובתביעה שכנגד שהגישה באמצעות עוה"ד רונן יניב ושגיא רויזר, טענה החברה כי פעלה בצורה מקצועית וללא דופי, וכי החברה לא יכולה לכפות עליה לקבל ככזה ראה וקדש את הנתונים שעליה לבקר, כולל לא ביחס לשמאות של נכסי המקרקעין, שהם לב השווי של החברה. החברה טענה כי לפירמת רואי חשבון מבקרת שיקול דעת עצמאי ואחריות כלפי צדדים שלישיים, כאשר היא מבקרת את הדוחות הכספיים ומאשרת שווי כזה או אחר לנכסי החברה. עוד נטען, כי החברה נותרה חייבת לפירמה שכר עבור עבודה, וכן הוצאות בסך כ-218 אלף שקלים (כולל מע"מ).

בתביעה, נחשף גם טפח מאחורי הקלעים של הסכמי שכר הטרחה של אחת מפירמות ראיית החשבון הגדולות בישראל. פסק הדין חושף כי בין הצדדים הוסכם על שכר טרחה שלא יעלה על 300 אלף שקל, כאשר עבור העבודה שתעשה עד להגשת טיוטה ראשונה של תשקיף לרשות ניירות ערך, ישולם 280 שקל לשעת עבודה ולא יותר מ-225 אלף שקל; זאת, כאשר במועד פרסום תוצאות ההנפקה יועבר תשלום נוסף של 75 אלף שקל. עוד סוכם, כי אם החברה תחליט להפסיק את העבודה על התשקיף, היא תשלם לפירמת רואי החשבון עבור העבודה שנעשתה עד להפסקת העבודה. כמו כן, סוכם על תשלום עבור הוצאות ותשלום נוסף, לפי תעריף 800 שקל לשעה לפני מע"מ, ולא יותר מ-40 אלף שקל לפני מע"מ, עבור בחינת השלכות המס של העברת נכסי החברה.

השופט דולגין דחה את התביעה של חברת מ.ו השקעות במלואה, וקיבל את מרבית התביעה שכנגד שהגישה פירמת BDO. בין היתר, נקבע כי "טענות התובעת בנושא השמאות, לפיהן לא הייתה אמורה הנתבעת להתערב בשמאות וכי הערכים של השמאות היו ממילא סבירים ומקובלים, כמו גם טענותיה על התנהלות לא מקצועית של הנתבעת במובנים אחרים, הן טענות שכולן לא הוכחו על־ידי התובעת, ועל כן, דינן להידחות".

עוד ציין השופט, כי "ברור כשמש שרואה חשבון מוסמך גם מוסמך ויתרה מזאת, זו חובתו, לבקר שמאויות, כמו במקרה הנוכחי", וכי "תפקידו של רואה החשבון המבקר, כשמו כן הוא, לבקר את הדוחות הכספיים ואת הנתונים הכספיים בדוחות. פשיטא שמוסמך רואה החשבון ואף חייב הוא, כדי לעמוד בחובתו המקצועית, לבקר גם שמאות שנעשתה לנכסי מקרקעין של החברה המבוקרת, כדי לוודא שמדובר בערכים סבירים, ולא חלילה ערכים מוגזמים שעשויים להטעות, ובפרט כשמדובר בביקורת לקראת הנפקה של מניות לציבור".

לדברי עוה"ד רונן יניב ושגיא רויזר, שייצגו את BDO, "מדובר בתביעה אשר טענותיה מלכתחילה לא תאמו עקרונות יסוד מושרשים שבתחום הביקורת החשבונאית, ואף בית המשפט אמר את דברו על כך בפסק דין".

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה