גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלטים גדולים יאסרו על כניסת ישראלים: כך נראה החרם הצרפתי על ישראל

החלטת בית משפט בצרפת לאסור באופן גורף על כניסת חברות ישראליות לתערוכת הנשק יורוסאטורי, מסמנת שפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין שתי המדינות ● על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה ולשחרור החטופים - אך בפועל, המעשים שלה מציבים את ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon
נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

אף חברה ישראלית לא תורשה להציג בתערוכת הנשק הצרפתית יורוסאטורי שתיפתח ביום שני הקרוב ליד פריז, ואף נציג שלה או של המערכת הביטחונית הישראלית לא יורשה אפילו להיכנס למתחם התערוכה; זו ההחלטה שפירסם בית משפט מקומי בצרפת, לפי דיווח בעיתון הצרפתי "לה פריזיאן", לאחר שפירש לחומרה את ההכרזה שהגיעה ממשרד הביטחון הצרפתי לפני כשבועיים, באשר לאיסור השתתפות על חברות ישראליות כמציגות בתערוכה, מחשש משתמע למעורבות של המדינה בפשעי מלחמה.

טילים, מל"טים ומערכות הגנה "מייד אין איזראל": ביקור בסלון האווירי של ברלין
כותרות העיתונים בעולם | "לעצור אחת ולתמיד": ראש הממשלה שמחריף את הטון נגד ישראל
תוצאות הבחירות מלמדות: אירופה אמרה לא למהגרים ולירוקים

יתרה מזאת, בית המשפט הכריח את מארגנת התערוכה להציב שלטים גדולים בכניסות אליה, בהם יצוין באופן רשמי ובולט כי נאסר על חברות, נציגים או מתווכים ישראלים להיכנס אליה. בתוך האולמות, רודנים אפריקאים ירקמו עסקאות לקבלת פרוטקשן מצרפת בעזרת עסקאות נשק במיליארדי אירו, נציגים איראניים או כאלו העובדים בשביל טהרן יסתובבו מבלי מפרע - אבל ישראל תהיה מוקצה. 

מדובר בשפל חסר־תקדים ביחסים המסחריים בין המדינות, שעד כה, היו ברובם מעל עימותים פוליטיים וחילוקי דעות בנוגע לסכסוך הישראלי־פלסטיני. ממשלת צרפת, כפי שהודיע משרד הביטחון שלה ב-31 במאי, בעצם העניקה גושפנקה למי שסבורים כי ישראל מבצעת פשעי מלחמה או אפילו רצח־עם, בנימוקיה למנוע ברגע האחרון את השתתפות 74 החברות הישראליות. "כבר לא מתקיימים התנאים לקבלת חברות ישראליות, על רקע העובדה שנשיא הרפובליקה קורא להפסיק את הפעילות הישראלית ברפיח", נמסר רשמית. זו החלטה פוליטית שלא הייתה כמותה, שכעת המערכת המשפטית הצרפתית הוסיפה לה רובד משמעותי, אשר הופך את ישראל למצורעת.

תערוכת יורוסאטורי / צילום: Lafargue Raphael

בתאגיד השידור "כאן", דיווחה גילי כהן, מפי מקורות ישראלים, כי הוגש ערעור על ההחלטה וכי החלטה סופית תינתן ביום שני (יום פתיחת התערוכה), אך בכל מקרה הנזק כבר נעשה.

הצרפתים לא יכולים לומר כי לא התכוונו לכך. גורמים בתעשיות הביטחוניות אמרו ל"גלובס" כי השאלה אם יוכלו להשתתף ביורוסאטורי הייתה פתוחה השנה, בניגוד למה שהיה באירועי העבר. "קיבלנו רמזים שמשהו לא כרגיל, לא כמו תמיד, כשביקשו מאתנו פתאום לקבל אישורי מכס על כל מה שנציג בתערוכה", סיפר גורם ישראלי, "אבל משרד הביטחון הצליח להפוך את ההחלטה הזו". לאחר מכן, הופתעו החברות הישראליות מההכרזה על החרם עליהן, שהתרחב כעת, לפי החלטת בית המשפט, ל"כל אדם המועסק או מייצג חברות נשק ישראליות", וכן ל"כל אדם שיכול לשמש כמתווך או ברוקר בעבור התעשיות הישראליות".

צעדי צרפת פוגעים בישראל יותר מכל הכרה במדינה פלסטינית

התמיכה שההחלטה הצרפתית מעניקה לציר הביקורתי כלפי ישראל באיחוד האירופי היא אדירה. לא רק מדינות שוליים כמו אירלנד, לוקסמבורג, מלטה וסלובניה רומזות שהמלחמה הישראלית כוללת פשעי מלחמה - כך גם הכלכלה השנייה בגודלה ביבשת, והקטר המוביל יחד עם גרמניה את האיחוד האירופי. ההוכחה היא שהיא גוזרת מכך מסקנות מסחריות בתחום עסקי הביטחון. לא משנה מאיזו סיבה ממשית התקבלה ההחלטה - רצון לשלוח מסר חד לישראל, רצון להפוך את התעשיות הביטחוניות הישראליות למוקצות באירופה כדי ליהנות מתחומי ייצור חדשים, או רצון לקרוץ למדינות מוסלמיות - המסר החד הוא כי ישראל אינה שותפה לגיטימית בתחום הביטחוני.

למעשה, המרחק בין עמדה כזו לבין תמיכה בהשעיית הסכם האסוציאציה בין ישראל לאיחוד האירופי - צעד שבעבר נחשב ככזה שלא יעלה על הדעת - הולך ומצטמצם. ההסכם דורש מחויבות של שני הצדדים לחוק ההומניטרי הבין־לאומי. הציר הפרו־פלסטיני באיחוד אומר כי ישראל אינה עומדת בכך. הנימוקים הצרפתיים לאיסור ההשתתפות מדברים בעד עצמם. זו הסיבה כי הארגונים הפרו־פלסטינים חגגו ביממה האחרונה את הפסיקה, ואמרו מראש כי החלטה חיובית של בית המשפט "תפעיל לחץ מתגלגל על חברות וארגונים ברחבי אירופה".

אל המשבר הזה ביחסים התייחס אתמול שר הביטחון יואב גלנט, כשתקף במלים ברורות - גם הן חסרות תקדים - את המעורבות הצרפתית בניסיון להגיע להסדרה בצפון. "בשעה שמדינת ישראל נלחמת במלחמה הצודקת ביותר בתולדותיה, צרפת הוכיחה עוינות ואיבה כנגדנו, תוך התעלמות בוטה ממעשי הזוועה שביצעו מחבלי החמאס נגד ילדים ונשים - רק בשל היותם יהודים", אמר. משרד החוץ הישראלי מיהר להסתייג מהדברים, וארמון האליזה הכחיש גם הוא כי "בחר צד" במלחמה הנוכחית.

אבל למעשה, המסר הצרפתי בנוגע למלחמה היה מבולבל במקרה הטוב, ואפילו מטעה ורווי בכפל־לשון במקרה הרע. נשיא צרפת, עמנואל מקרון, אמנם התייצב בסולידריות בישראל אחרי מתקפת הטרור של ה-7 באוקטובר, אך במהרה עבר מתמיכה בקואליציה בין־לאומית נגד חמאס, לגינוי "הרג נשים וילדים חפים מפשע" בעזה. "זה חייב להיעצר", אמר מקרון, המנהיג המערבי הראשון שקרא להפסקת אש מיידית בעזה. לאחר מכן, תמכה צרפת במספר החלטות בנוגע להפסקות אש במועצת הביטחון, ומקרון עצמו שב ויצא נגד "מה שמתחולל בעזה". הוא אמנם הבטיח מעורבות צרפתית בלבנון, אך נכשל לספק פרטים הנוגעים לצעדים שמציעה צרפת במטרה להשיג זאת.

כעת, המעשים מדברים ברור יותר מאשר ההצהרות. על פניו, צרפת עדיין מחויבת להצהרות בנוגע לסיום שלטון חמאס בעזה, לשחרור החטופים ולניצחון ישראלי. בפועל, המעשים של הממשל הצרפתי מציבים את מדינת ישראל מחוץ לגבול הלגיטימיות. הם פוגעים בתדמית מדינת ישראל יותר מכל הכרה במדינה פלסטינית מצד נורבגיה או ספרד, יותר מאשר אמברגו נשק איטלקי, ועומדים בניגוד לתמיכה שישראל מקבלת מגרמניה, מבריטניה ומארה"ב. נכון לעכשיו, צרפת הופכת לחלק מהמחנה הביקורתי ביותר כלפי ישראל באירופה.

עוד כתבות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה ואיזה יעדים דווקא התווספו?

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום