גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכון מול סיכוי: מה צריך לדעת לפני שחותמים על עסקת דמי מפתח

מה המצב החוקי של שוכר בדמי מפתח, ומתי כדאי לרכוש דירה שמושכרת בדמי מפתח? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

עו"ד אלמוזלינו ארנון היא ראש מחלקת נדל"ן במשרד ברנע ג'פה לנדה ושות', ורויטל ניימן ממחלקת הנדל"ן במשרד

מה ההבדל בין עסקה בדירה בדמי מפתח לדירה רגילה?

בעולם הנדל"ן הישראלי, עסקאות בדירות הכוללות דמי מפתח הן תופעה מעניינת, המושתתת על חקיקה סוציאלית מובהקת - חוק הגנת הדייר. בעוד שעסקאות "רגילות" של מכר או שכירות מבוצעות בתנאי שוק, עסקאות בדמי מפתח מבוצעות במחירים נמוכים בצורה משמעותית משווי השוק.

ברצלונה החליטה לאסור דירות airbnb בעיר. האם אירופה תלך בעקבותיה? 
עובדי בניין מחו"ל החלו להגיע - והבלגן חוגג: "עובדים שאין להם קשר לאירוע; הפסדים שלא נגמרים" 

ברכישה רגילה של דירה, הרוכש נדרש לשלם את מלוא תמורת הדירה כתנאי להשלמת העסקה ולקבלת החזקה בה.

ביצוע עסקה ב"דמי מפתח" מאפשר רכישת זכות דיירות לצמיתות, על ידי תשלום תמורה מופחתת באופן משמעותי, כתנאי לקבלת החזקה בדירה, וכן תשלומי שכירות תקופתיים הנמוכים באופן משמעותי מדמי השכירות הנהוגים בשוק. תשלומי השכירות, הגם שהנם נמוכים משמעותית, מוגנים מפני עלייה (למעט עליית המדד), ולמעשה מבטיחים לדייר הגנה מפני תנודות במחירי שוק השכירות והגנה מפני פינוי.

בידי מי נמצאת הבעלות על הדירה והחזקה בה?

בעסקאות דמי מפתח, הבעלות על הדירה, במובן המשפטי־קנייני, נותרת בידי מוכר הזכות (המקורי) או אלה שלהם העביר את הזכויות בנכס (לדוגמה יורשיו החוקיים). כלומר, שטר הבעלות (נסח טאבו) ממשיך לשאת את שמו של בעל הנכס, והוא נותר הבעלים המשפטי של הדירה.

לעומת זאת, החזקה בפועל בנכס, לרבות הזכות להשתמש בו ולהפיק ממנו תועלת, עוברת באופן כמעט מוחלט לידי השוכר המוגן. השוכר המוגן זכאי להתגורר בנכס, לעשות בו שימושים סבירים, ואף להורישו או להמחותו לצד שלישי, כל זאת תוך תשלום דמי שכירות מופחתים.

מצב זה יוצר פרדוקס משפטי: בעל הנכס מחזיק בבעלות "על הנייר", אך בפועל הוא מנוע מלממש זכויות בסיסיות הנלוות לבעלות, כגון השימוש בנכס, השכרתו בתנאי שוק, או מכירתו ללא מגבלות. מנגד, השוכר המוגן, אף שאינו הבעלים הרשום, מחזיק בזכויות המתקרבות לבעלות מלאה.

מה בדרך כלל ירידת הערך הסבירה בגלל דייר בדמי מפתח?

שאלה זו מניחה, כהנחת מוצא, כי עצם קיומו של דייר בדמי מפתח מהווה כשלעצמה עילה לירידת ערך של דירה מסוג זה. לעתים, המציאות תומכת בהנחה הזו, אבל חשוב לזכור, כי שוויה של זכות נגזר ממספר פרמטרים, דוגמת מצב התחזוקה של הדירה, יתרת התקופה המוערכת לתקופת דמי המפתח, וגובה התשלומים הקבועים שעתידים להתקבל בדמי מפתח, כמו גם מגבלת ניצול מלוא זכויות הבעלות של בעל הזכויות הרשום.

דרך אחת להתבונן הסוגיה, היא לבצע הערכת שווי של הדירה תחת מגבלת דמי המפתח, ולתת משקל להיעדר יכולת למכור את זכות הבעלות במלוא תמורתה ושווייה באותה עת נוכח קיומו של דייר מוגן. בדרך זו, יימצא כי שווי זכות הבעלות בדירה בדמי מפתח פחותה משווי זכות בעלות של דירה "רגילה". ההבדל במחירים עשוי להתבטא בעשרות אחוזים.

יתרה מכך, בעוד שסביר להניח ששווי הדירה עלה לעומת היום שבו נרכשה, בפועל, מוגבל הבעלים למכירה לפי שווי השוק המקורי. הואיל ודמי השכירות הנם קבועים ולא משתנים (למעט המדד), הרי שבפועל, לכאורה, שווי זכות הבעלות בדירה "בדמי מפתח" - בהנחה שאין צפי לסיום הדיירות המוגנת בדירה - מוגבל לעליית המדד בלבד.

יש יתרונות לרכישת דירה בדמי מפתח?

זכות הבעלות בדירה בדמי מפתח הנה ייחודית, ולמעשה מאפשרת לרכוש זכות בעלות בדירה בתמורה מופחתת מתמורה של דירה בשוק החופשי, שתושכר "לכל החיים" בדמי שכירות קבועים. רכישה מסוג זה מבטיחה השקעה נמוכה יותר מהשקעה בדירה "רגילה" ותזרים מזומנים חזוי וקבוע לתקופה בלתי קצובה, ללא תלות בשוק השכירויות וללא תלות במצב הריביות במשק, או המצב הפוליטי, המשפיע רבות על עסקאות מכר ושכירות (במיוחד בישראל).

עוד חשוב לציין, כי גם בעל הזכויות, מי שמבקש למכור את זכויותיו בדירה האמורה, רכש את הזכויות בתמורה מופחתת באופן משמעותי, ולכן לא מן הנמנע, כי השוואה בין ערך הזכות שנרכשה, לערך הזכות הנמכרת, בזירה כלכלית של עליית ריבית מתמדת, ירידה בהתחלות בנייה, עלייה במחירי הדיור ועלייה במחירי השכירויות, לא יראה דווקא ירידת ערך, אלא שמירה על הערך או עלייתו, תוך מתן משקל גבוה לוודאות שבקבלת דמי המפתח.

איזה סיבוכים יכולים להיות למי שקונה דירה כזו?

רכישת דירה שבה מתגורר דייר מוגן ששילם דמי מפתח עלולה לגרור כמה סיבוכים ארוכי טווח שחשוב להיות מודעים אליהם. ראשית, לדייר המוגן קיימת זכות להמשיך ולהתגורר בדירה עד סוף ימיו, והרוכש אינו יכול לפנותו.

מצב נוסף ומורכב יותר הוא במקרה שבו בן משפחה של הדייר המוגן, כגון ילד או בן/בת זוג, יבקש להצטרף אליו בדירה. במקרה זה, הרוכש עלול למצוא עצמו במצב שבו הוא חולק את הדירה שרכש עם יותר מדייר מתגורר אחד, תוך צמצום משמעותי של חופש הפעולה שלו בדירה שבבעלותו.

במקרים מסוימים, בני משפחה של הדייר המוגן עשויים אף לטעון לזכויות בדירה, על בסיס הסכמים משפחתיים או ציפיות שהיו להם, דבר שעלול להוביל למאבקים משפטיים ממושכים ויקרים.

לכן, לפני רכישת דירה כזו, חשוב לשקול בקפידה את כל המגבלות הפוטנציאליות הנובעות מקיומו של דייר מוגן בדירה, לבחון את ההסכמים הרלוונטיים, ולהעריך את השפעתם לטווח הארוך על היכולת לנצל את הדירה כראוי. רכישה כזו דורשת התייעצות משפטית מקיפה ושקלול זהיר של היתרונות והחסרונות שבעניין.

עוד כתבות

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים שראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

החברה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלו היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו