גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קיץ של מגפות: כך תיזהרו מגל חדש של קורונה ושל קדחת הנילוס

שתי נשים מתו ממחלת קדחת הנילוס בסוף השבוע האחרון ● ולמרות התקווה שהקורונה תהפוך למחלה עונתית, נרשמת כעת עלייה במקרים מאומתים ובאשפוזים ● איך נזהרים מגל המגפות הקיץ, ומה לעשות אם יש חשש להדבקות?

איור: Shutterstock
איור: Shutterstock

בישראל של יוני 2024, לאף אחד אין קשב למגפות, אבל הן בשלהן. החודש שוב נצפתה בישראל עלייה חדה במספר חולי הקורונה, כולל עלייה באשפוזים. במקביל, שתי נשים מתו ממחלת קדחת הנילוס. איך נזהרים מהמגפות הנוכחיות ומה צריך לדעת? גלובס עושה סדר.

חזית המדע | מחקר חדש מגלה: כך אפשר לנבא מה יקרה בבורסה
40% מבני האדם סובלים מזה לפחות פעם אחת: מה גורם לשיתוק שינה?
מכה צורבת: האם נוכל לחזות כמה מדוזות יגיעו בשנה?

קדחת הנילוס: הגל הגדול ביותר בישראל

קדחת מערב הנילוס מועברת על ידי יתושים, ועד כה לא הייתה נפוצה בישראל. השנה מסתמן הגל הגדול ביותר של המחלה המוכר לרופאים ישראלים עד כה בשלב זה של השנה. בשבועות האחרונים אובחנו 21 אנשים החולים בקדחת מערב הנילוס, מתוכם 17 אושפזו בבתי החולים עם תסמינים נוירולוגים, ושלושה מהם מונשמים. זהו מספר החולים בקדחת מערב הנילוס שמנוטר בדרך כלל בישראל בשנה שלמה, כאשר שיא המחלה הוא לרוב בשיא הקיץ. בבילינסון נפטרו במפתיע שתי חולות בנות מעל 80 שחלו בקדחת זו.

מהי קדחת מערב הנילוס ואיך היא הגיעה לארץ?

קדחת מערב הנילוס היא מחלה נגיפית המועברת על ידי עקיצת יתוש. ציפורים נודדות מעבירות את המחלה ממדינה למדינה. המחלה תועדה בישראל סמוך לימי קום המדינה, וככל הנראה אחראית למקרים רבים של תחלואת חום שאינם מוסברים, אבל היא יכולה להיות קטלנית לאנשים עם מערכת חיסון מוחלשת, וביניהם מבוגרים, תינוקות וחולים אונקולוגיים.

התסמינים מופיעים 3-4 ימים אחרי ההדבקה, והמחלה מתחילה לגווע כשבוע לאחר ההדבקה. בני אדם בדרך כלל לא מעבירים את המחלה אלה לאלה, אלא רוב ההדבקות החדשות מקורן בעקיצות חדשות.

תסמיני המחלה דומים למחלות חום אחרות: כאבי ראש, הרגשה כללית רעה, בחילות, שלשולים והתנפחות בלוטות הלימפה. תסמינים אפשריים נוספים הם פריחה בעור ודלקת לחמית העין. ניתן להיות נשאים של המחלה ללא תסמינים, ובבדיקה שנערכה בישראל בשנות ה-80 התברר שכ-45% מחיילי המילואים היו חיוביים לנוגדני המחלה, כלומר נדבקו בה מתישהו.

במקרים הקשים מתפתחת המחלה לדלקת קרום המוח, ואז התסמינים יהיו כאבי ראש חזקים, נוקשות בצוואר, חולשת שרירים, ואפילו בלבול או אובדן הכרה. אין היום תרופה למחלה, ובשלב זה הטיפול יהיה בדרך כלל תומך - עירוי נוזלים, הנשמה וכדומה. אין גם חיסון נגד המחלה. לכן, אף שהמחלה אינה מסוכנת לרוב בני האדם, מושם דגש על הטיפול המניעתי והמודעות הציבורית.

הגל מקומי לישראל?

המקור של הווירוס הוא כנראה באפריקה, והוא בודד לראשונה באוגנדה, אבל היום הוא נפוץ במדינות רבות, אך נדיר יותר במדינות קרות, כמו קנדה או רוסיה. אם כי החשש הוא שעם ההתחממות הגלובלית, הן עלולות גם כן להיכנס לרשימה. בארה"ב, חלקים מדרום אמריקה, אירופה וישראל מדובר בווירוס ממשפחה אחת, ואילו באוסטרליה והודו קדחות מערב נילוס בווריאניטים משלהן.

בארה"ב המקרה הראשון זוהה ב-1999, ועד היום המחלה לא מאוד נפוצה במדינה. 

בכל המדינות בהן מתחיל כעת הקיץ נרשמת עלייה במקרי הקדחת, עם תחילת העונה של המחלה, אבל בניגוד לישראל לא נרשמו גלים חריגים.

איך נמנעים מהידבקות?

המחלה מועברת כאמור על ידי עקיצות יתוש, ולא מאדם לאדם, אלא במקרים נדירים בהיריון, הנקה, עירוי דם או השתלת איברים. לכן כללי הזהירות הם בעיקר הימנעות מעקיצות. ניתן להפחית את תנועת היתושים באזורכם על ידי ייבוש מקורות מים עומדים, אפילו בנפח קטן. דוגמה לכך היא קערות מים שרבים משאירים לחתולי רחוב, אך ההמלצה היא להניח את המים לזמן קצר, לאפשר לחתולים לשתות ולסלקם מיד לאחר מכן.

כמו כן, ניתן להתגונן מעקיצות על ידי התקנת רשתות על החלונות, שימוש במפיצי ריח ומריחת חומרים דוחי יתושים על הגוף. אפשר ללבוש בגדים ארוכים ודקים בעת השהייה בחוץ, ואם אתם יושבים באוויר הפתוח, להשתמש במאווררים שיכולים גם הם להרחיק את היתושים ממקום ישיבתכם.

אין צורך לרסס נגד יתושים, ועל פי המשרד להגנת הסביבה, הריסוס לרוב לא יעיל נגד יתושים בוגרים. לרשויות המקומיות אמצעים משלהם לבצע הדברה, בעיקר בשלבים המוקדמים של חיי היתוש.

נעקצתם? מתי מומלץ לפנות לטיפול רפואי

צוות מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה מבצע לאורך כל השנה ניטורים של זחלי יתושים במקורות מים ולכידות של יתושים בוגרים. בינתיים, יתושות נגועות במחלה אותרו ברמת גן. רוב החולים שאותרו עד כה הם מאזור גוש דן.

אם נעקצתם על ידי יתוש, אל חשש אפילו אם אתם בקבוצת סיכון. רוב היתושים בישראל אינם נשאים של המחלה. רק אם ישנה התפתחות של תסמינים לאחר העקיצה ואתם בקבוצת סיכון, מומלץ לפנות לעזרה רפואית.

מה גרם לעלייה בתחלואה בישראל כעת?

התפשטות המחלה היא חריגה בעונה זו, וכנראה שהופעתה המוקדמת קשורה בשינויי האקלים העולמיים. גם בארה"ב המחלה הופיעה השנה מוקדם מהרגיל.

קדחת מערב הנילוס היא מחלת קיץ. על פי המשרד האמריקאי להגנת הסביבה, טמפרטורות חמות יותר יכולות להאיץ את התפתחות היתושים, את קצב העקיצות שלהם, ואת המהירות בה המחלה מתפתחת בתוך היתוש. כמו כן משפיעים שינויי האקלים על נדידת הציפורים באופן שמוביל להקדמת המחלה. עדיין לא ידוע האם הקדמת המחלה משמעותה בהכרח גל חמור יותר. בעבר, אכן נרשם מתאם כזה כאשר בקיצים חמים, קדחת מערב הנילוס הגיעה מוקדם יותר וגם הייתה נפוצה יותר.

הקורונה חוזרת? מספר המאושפזים בעלייה

האם אנחנו שוב בעיצומו של גל קורונה?

מספר המאומתים לקורונה, שעליהם דווח למשרד הבריאות, נמצא בעלייה מתחילת מאי. גם במספר המאושפזים עם קורונה, שהוא המדד האמין יותר בתקופה שבה רוב מקרי הקורונה אינם מדווחים, חלה עלייה קלה מתחילת מאי. סימנים אלה בדרך כלל מעידים על תחילתו של גל, אם כי המספרים בינתיים נמוכים אבסולוטית. כרגע יש 13 חולים קשה בקורונה, וכ-91 מאושפזים עם קורונה בכל דרגות החומרה, מספרים לא גבוהים לעומת הממוצע בין הגלים בשנה האחרונה. בשני הגלים האחרונים, בינואר 2024 ובספטמבר 2023, הגיע מספר המאושפזים לכ-450 בשיא. מספרים אלה נחשבים רחוקים מלאיים על תפקוד מערכת הבריאות, בעיקר בקיץ כאשר בתי החולים אינם מוצפים גם בחולי שפעת, דלקת ריאות עונתית ו-RSV.

הקורונה לא הפכה למחלה עונתית?

רוב מחלות דרכי הנשימה הוויראליות פורחות בחורף. בינתיים לא נראה שהקורונה מתכנסת לדפוס זה. נראה שהמחלה מגיעה לשיא כל חמישה חודשים בערך ושהגלים נובעים מהזמן הנדרש להיווצרות של חיסוניות באוכלוסייה לווריאנט נוכחי, ולאחר שהוא מתחיל לדעוך, וריאנט חדש מתחיל לתפוס את מקומו. עם הזמן, עוצמת הגלים הולכת ופוחתת. לאחר שרוב הציבור כבר נחשף הן לחיסון והן למחלה עצמה.

מחקרי מעבדה הראו שווירוס הקורונה שורד יותר טוב בתנאי קור ולחות נמוכה, אבל נראה שההדבקה בין בני אדם מתרחשת באוויר וכל כך מהר, עד שיעילותה אינה מושפעת ממזג האוויר. זאת בניגוד למחלות שבהן חלק ניכר מההדבקה הוא דרך משטחים. עם זאת, ייתכן שגורמים אחרים המשפיעים על הדבקה יהפכו את הקורונה בעתיד למחלה עונתית, כמו תזמון החזרה של תלמידים וסטודנטים למסגרות, או הזמנים שבהם אנשים שוהים בחדרים סגורים עם פחות אוורור.

איך קוראים לווריאנט נוכחי שמתפשט?

זן הקורונה החדש המתפשט בארה"ב ובבריטניה, וסביר שאחראי גם לתחלואה בישראל, נקרא KP.3. אחרי שמיצו נותני השמות את האותיות היווניות, האלים הרומיים והחיות המיתולוגיות, נראה שרוב הווריאנטים מעתה יקבלו שמות משעממים, אלא אם חס וחלילה ייצרו מחלה קשה ויהפכו לשיחת היום. עם זאת ראוי לציין כי משפחת הווירוסים שכוללת את KP.3 זכתה לשם הזכיר FLiRT, על שם המקומות שבהם יש בווירוס מוטציות.

הזן האחרון הוריד מכס המלכות וגזל את הכתר מ-JN1, הווריאנט שהיה דומיננטי לפניו בארה"ב וגם בישראל. ישנם שני וריאנטים נוספים, KP.2 ו-LB.1 שמסתובבים גם הם בארה"ב, ואולי גם בארץ. כל הווירוסים הללו הם משושלת אומיקרון, ואלה חדשות טובות כי חיסוני הקורונה היו יעילים עד כה במניעת מחלה קשה בווירוסים ממשפחה זו. תסמיני הווריאנט לא שונים מאלה שהכרנו.

מה אפשר לעשות כדי להתגונן?

עבור הציבור הרחב אין הנחיות מיוחדות. קבוצות סיכון כבר למדו כנראה כיצד להיזהר: התחסנות בחיסון המעודכן ביותר, הימנעות ככל האפשר ממקומות צפופים ולא מאווררים בתקופת העלייה ושיא הגל, עטיית מסכות מהסוג שמגן על העוטה אותן עצמו, תשומת לב לתסמינים ופנייה לרופא לבירור אפשרות לקבלת תרופות במקרה של הדבקה. ליתר הציבור מומלץ להימנע ככל האפשר ממגע עם אחרים אם אתם סובלים מתסמיני מחלה נשימתית ויראלית כלשהי.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

חמאס בהצהרה רשמית: "העברנו למתווכות תשובה ברוח חיובית, מוכנים להכנס מיד למו"מ"

דיווח בערוץ אל-ערבי הקטארי: חמאס העביר תשובה חיובית להצעה להפסקת האש בעזה - עם בקשה לתיקונים ● סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● צה"ל מאשר: השגנו אחיזה מבצעית בכ-65% משטח הרצועה ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה