גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ההשקעות שמאמין: המניה הלוהטת של וול סטריט בדרך לתיקון

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקים, צופה כי ענקית השבבים שמנייתה לא עוצרת "תסבול מתיקון משמעותי במוקדם או במאוחר", ולכן מעדיף לחפש הזדמנויות במניות שאיבדו גובה כמו סיילספורס ● כחובב אקסטרים הוא מציע למשקיעים "לחפש את הסיכונים מחוץ לשוק ההון"

אבישי קרואני / צילום: גיא הכט
אבישי קרואני / צילום: גיא הכט

אבישי קרואני בכלל תכנן להיות מנהל משאבי אנוש. הוא למד סוציולוגיה ומדעי המדינה "ועוד שנה גם כלכלה", אלא שכאשר החל לעבוד בבנק הפועלים שינה כיוון וייעוד. "נכנסתי לבנק ונדלקתי על ניהול השקעות", הוא אומר בשיחה עם גלובס. היום הוא מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות, אשר תחתיו מנוהלים נכסים בהיקף כ-17 מיליארד שקל. אבל הוא מוצא קשר לתכנון המקורי, כשלדבריו "בהשקעות יש הרבה אלמנטים פסיכולוגיים, כיוון שמעבר לתשואה חשוב להבין את צרכי הלקוח ועם איזה סיכון הוא יכול להתמודד".

מניית סולאראדג' חזרה 6 שנים אחורה. מה יכול לדחוף אותה קדימה?
אלו ארבע המניות שסוחבות את בורסת תל אביב על הגב
אחראית לשליש מהעלייה במדד: אנבידיה עלולה להפוך לצרה הגדולה של S&P 500

בחייו הפרטיים קרואני הוא איש של אקסטרים, עם תחביבים בתחומי הספורט האתגרי - קפיצות בנג'י, נהיגה אתגרית, צניחה חופשית ואפילו טיס, וגם לצאת לטראקים בחו"ל. אבל בניגוד לעיסוקי הפנאי, בהשקעות הוא מגדיר את עצמו כשמרן: "את מכסת הסיכונים שלי אני ממלא בטבע, בטיולים לבד או עם המשפחה וחברים. מול משקיעים אני פועל באחריות ומייחס חשיבות רבה לחלק הסולידי בתיק ההשקעות".

ובהיבט זה, הוא נצמד לסטטיסטיקה על חיסכון לטווח ארוך, ומאמין שיש כאן ניצחון לכולם: "מי שנשאר לאורך זמן בשוק ההון, מרוויח".

מניות בחו"ל, וגם אג"ח

קרואני מעדיף להשקיע חלק גדול מהתיק בחו"ל. הסיבה לדבריו היא ש"שוק האג"ח הישראלי מתנתק ממקביליו בארה"ב ובאירופה, בניגוד להתנהגותו בחודשי המלחמה הראשונים. התמשכות המלחמה, שגוררת עלייה בהוצאות הביטחוניות (שכבר מוערכות ב-250 מיליארד שקל, והספירה נמשכת, נ"א), לצד העלייה בגירעון ל-7% והחשש שימשיך לגדול, וההאטה הכלכלית, מגדילים את פרמיית הסיכון של ישראל".

את הסיכון ניתן לראות בפער בין התשואה על אג"ח של ישראל, לעומת אג"ח ארה"ב: "אג"ח דולריות של ממשלת ישראל הגיעו למרווח של כ-170 נקודות בסיס (קרי 1.7% יותר) - מרווח שאינו משקף את הדירוג הנוכחי הגבוה של ישראל בסוכנויות הדירוג. בנוסף, המרווח בין אג"ח ישראל ל-10 שנים מול המקבילה האמריקאית נמצא בשיא של כמעט עשור, כ-60 נקודות בסיס".

הוא גוזר מכך שהריבית בישראל תישאר גבוהה: "בשלב זה בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית, אלא אם נראה סיום קרוב של המלחמה, החזרת החטופים ולא פחות חשוב - התחייבות אמינה של הממשלה לתוואי יורד של יחס החוב לתוצר".

בניגוד למנהלי השקעות רבים אחרים, קרואני ממליץ להקצות נתח משמעותי מתיק ההשקעות לאג"ח קונצרניות, למרות שפער התשואה (המרווח) ביחס לאג"ח ממשלתית נמוך. בעוד אחרים טוענים שהמרווח לא מצדיק את הסיכון שבחשיפה לאג"ח חברות, קרואני חושב שהשוק הקונצרני מעניין. לדבריו, המרווחים נמוכים גם בארץ וגם בעולם בגלל ה"ריביות הגבוהות במשק שלא ראינו כמותן מעל עשור וחצי. המשקיעים מנסים לקבע תשואה גבוהה ומתייחסים יותר לתשואה השוטפת ופחות למרווח הרצוי".

למשקיע סולידי קרואני ממליץ על תיק שמורכב מ-18% מניות בארה"ב, 12% מניות בישראל, ושבו אפיק האג"ח הקונצרניות הוא העיקרי - עם הקצאה של 40%; אג"ח ממשלת ישראל זוכה להקצאה של 25% ועוד 5% באג"ח דולריות. למשקיע אגרסיבי הוא מציע תיק שרובו הגדול מנייתי, וגם כאן הוא ממליץ על פשטות: 45% מהתיק במניות בארה"ב, עוד 25% במניות בישראל ו-30% מהתיק באג"ח קונצרניות.

"סלקטיביות בוול סטריט"

המדדים בוול סטריט אמנם בשיאי כל הזמנים, אבל קרואני לא רואה בכך סיבה להימנע מהשקעה בארה"ב, אלא רק להיות סלקטיבי יותר. "המשקל של מניות הטכנולוגיה מתוך מדד S&P 500 הוא כ-30%, מדובר בתופעה חריגה בקנה מידה היסטורי", הוא אומר. המשמעות היא שפיזור הסיכון עלול להיות קטן מדי במדדים, אך קרואני מסביר כי מאחר שארה"ב כה דומיננטית בשוק המניות העולמי (כ-70%, נ"א) "ממילא אם יהיו ירידות בארה"ב, יהיו ירידות בכל העולם".

עם זאת, הוא ממליץ להיזהר ממניית אנבידיה , שנסחרת במכפיל רווח עתידי של יותר מ-50. "זו אמנם לא בועה, שכן הפעילות שלה אמיתית ומהותית, אך היא יקרה מדי והניסיון מלמד שמניה של חברה, טובה ככל שתהיה, שנסחרת במכפילי רווח גבוהים מדי, תסבול מתיקון משמעותי במוקדם או במאוחר. מלפני 10 שנים המניה רושמת עלייה של פי 300", הוא מזהיר. אנבידיה אגב צללה מנובמבר 2021 ועד שנה לאחר מכן ביותר מ-65%, כך שלא מדובר בחשש מופרך.

מדוע אם כך להשקיע בארה"ב? כי הורדת הריבית מעבר לפינה: "כל נתוני המאקרו שפורסמו לאחרונה מצביעים על האטה בכלכלת ארה"ב, ולכן סביר שהבנק המרכזי, פד, יתחיל להפחית את הריבית כבר בנובמבר הקרוב, ובשוק צופים עוד הורדה אחת לפחות השנה", הוא אומר. במקביל בשווקים אחרים כמו אירופה, קנדה ושוויץ הבנקים המרכזיים כבר החלו בהפחתת הריבית - ו"זו מגמה טובה למניות".

שבבים, סייבר ופארמה

בהיבט של סקטורים, בארץ קרואני ממליץ בעיקר על הבנקים, כיוון שהם מציגים תשואות מרשימות של 15%-18% על ההון, הודות לריבית הגבוהה, ומנגד שומרים על הפרשות נמוכות יחסית להפסדי אשראי, תוך שהם נסחרים במכפילי הון נמוכים. עוד הוא מציין שניתן לבחור באופן סלקטיבי איגרות חוב של חברות נדל"ן, בעיקר אלה ש"יש להן יכולת תזרימית טובה".

בארה"ב, הוא מציין לחיוב את תחום השבבים, שנהנה מהביקוש ל-AI, תחום הרכב החשמלי וכן האינטרנט של הדברים (IOT). כך גם תחום התוכנה ובדיקות שבבים. בענף הסייבר הוא ממליץ על "חברות שמציעות פתרון כולל לארגונים וכן חברות תעשייה שעשויות להראות קפיצה משמעותית בפריון לאחר אימוץ יכולות AI, כמו Salesforce (CRM), שצללה בכ-20% אחרי הדוחות האחרונים והפכה פחות יקרה, ו-Servicenow".

תחום אטרקטיבי נוסף בעיניו הוא הבריאות והפארמה, ש"מאופיין בתמחור נוח יחסית ובאופי פעילות שמושפעת פחות מהמחזוריות הכלכלית ויכולה להיות עוגן של יציבות בזמן האטה בכלכלה האמריקאית". הוא מזכיר בהקשר זה יצרניות של תרופות הרזיה ובהן אלי לילי ונובו נורדיסק.

עוד כתבות

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

הגיוס הענק של חברת השבבים שעלתה בת"א במעל 4,000%

חברת השבבים קווליטאו מנצלת את הגאות במחיר מנייתה כדי לגייס מהמוסדיים סכום של כ-225 מיליון שקל ● בגיוס השתתפו בעלי המניות הגדולים של החברה, בהם בית ההשקעות ילין לפידות

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה