גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלית, חברתית, ביטחונית וסביבתית: האופק העגום של ילדי ישראל

מימון המלחמה שייפול על כתפיהם, הקרע החברתי שגורם לכולנו להפסיד והתנפצות החלום על ביטחון של ממש: 1.1 מיליון הילדים שיוצאים לחופש בשבוע הבא ישלמו על הכל, וביוקר ● המוצא הוא שילוב של הנהגה נחושה וציבור שמתעשת ומבין את גודל השעה

ילדים חוצים את הכביש בירושלים. יצאו מהבית באוגוסט? / צילום: רפי קוץ
ילדים חוצים את הכביש בירושלים. יצאו מהבית באוגוסט? / צילום: רפי קוץ

טקס סיום בית הספר היסודי של הבן הקטן שלי נערך השבוע. ראש העיר, אותה העיר שכולם אוהבים להקניט שכלל איננה קיימת, אמר בגאווה ש"הילדים הללו הם דור העתיד", וגרם לי ובוודאי לעוד רבים אחרים לתהות לאיזה עתיד בכלל מובילים אותם. זו פעם ראשונה מזה שנות דור שאנחנו לא מייחלים שיהיה להם טוב יותר משהיה לנו (בהכללה כמובן), כמו שאנחנו נהנינו מרווחה ומביטחון אישי ולאומי גדולים יותר מהדור שלפנינו, אלא בעיקר מתפללים ומקווים שהקטנים הללו יתבגרו ויחזיקו מעמד. שיהיה להם טוב כמו שהיה פה עד לאחרונה. רק לא גרוע יותר.

לוחמי השייטת רכשו לעצמם 200 קסדות במלחמה. ואז הכל הסתבך
המומחים מאשרים: משק החשמל בישראל לא מוכן למלחמה ממושכת
ההכנסות יגדלו, הביטחון האנרגטי יצטמצם: יצוא הגז בדרך להתרחב

זו לא פסימיות (או מרמור - נקדים את הטוקבקיסט הראשון), אלא יותר ריאליזם מפוקח. כמאמר הבדיחה העצובה, "לפעמים פסימי הוא אופטימי עם ניסיון". בכל אספקט שתבחרו, כלכלית, חברתית, ביטחונית וסביבתית, האופק של ילדי ישראל אפור למדי. ואני לא מדבר על בני 18 והלאה, שברור שנכונו להם שנים קשות (תשאלו את שני הילדים הבוגרים שלי, שכבר 8 חודשים מנסים ללמוד ולחיות בין שירות מילואים אחד למשנהו, וכשאין כמעט צעיר או צעירה שלא מכירים קורבנות מלחמה וטבח בני גילם). בדיוק במקביל לטקס בבית הספר, אגב, הכנסת אישרה את הארכת שירות המילואים בעוד שנה.

הכל על גבם

כלכלית, הילדים הללו, שכל כך דאגנו איזה מערכת גב תהיה לילקוט שלהם, סוחבים על הגב הוצאות מלחמה בסך 250 מיליארד שקל. בינתיים. כמעט פעמיים העלות להקמת המטרו התת-קרקעי בגוש דן. ובהינתן שהריבית לא תחזור להיות אפסית בקרוב, מדובר בעלות חוב גבוהה בהרבה. הם יצטרכו לשלם פרוסה אחר פרוסה, במקום שהמיליארדים הללו ילכו לשיפור ולמימון החיים עצמם. איך שלא תסובבו את זה, הילדים הללו ישלמו הרבה יותר מס ויקבלו הרבה פחות שירותים. תוסיפו לזה את המשבר האדיר בתשתיות שאנחנו סוחבים שנים (אפרופו הדיון על אספקת החשמל, שמצטרף למחדל תשתיות התחבורה, התעופה, הביוב ועוד), ואת החובה להשקיע מאות מיליארדים רק כדי ליישר קו עם מדינות העולם.

חברתית, השבטיות הישראלית מידרדרת. אולי ביחד ננצח, אבל בינתיים אנחנו מפסידים כל מגזר לבד. כשהילדים הללו יהיו מבוגרים, רבע או שליש מאזרחי המדינה יהיו חרדים. אם הציבור הזה לא יתגייס בהיקף גדול, אנשיו לא יצטרכו יותר לאיים או לחסום שום כביש במחאה. גם כי יהיה להם כבר כוח פוליטי ענק לעשות ככל העולה על רוחם, ובעיקר כי ממילא לא נצליח לממן את גידול האוכלוסייה בזמן שהמגזר היצרני נשחק, סוחב עוד מגזרים על הגב.

ביטחונית, ברור שהאשליה נגמרה. השעון שהוצב בכיכר המרכזית באיראן בשנת 2017 וספר לאחור את הזמן "להשמדת ישראל" עד ינואר 2040, נראה הרבה פחות כמו קוריוז והרבה יותר כמו תוכנית סדורה. ואפילו לא ברור מה זה אומר מבחינת ישראל עצמה, חוץ מתוספת קבועה ומייאשת של תקציבים עבור מכונות מלחמה, ועם הכרה ברורה שמצלמות לא יספיקו בשמירה על הגדרות והבתים שלנו.

גם על המשבר האקלימי והסביבתי לא ממש צריך להרחיב. ברור שהילדים שלנו יסבלו יותר ביולי אוגוסט, ואפילו לא בטוח שיהיה להם די חשמל או כסף לא לצאת מהמזגן.

ואם צרת רבים מנחמת מישהו, החשש שהגענו לשיא - ומעתה והלאה יהיה פחות בטוח כלכלית, חברתית, סביבתית - משותף כרגע לרבות ממדינות העולם. תחושה כללית שהמערב המפותח איבד כיוון, והרבה כוחות רעים מזהים חולשה.

צריך להתאפס

זו לא קריאה לייאוש, אלא להתאפס על עצמנו בדחיפות ולחזור למסלול הנכון. לא ממש מזמן, היה פה הרבה יותר גרוע. משבר חברתי? חמישה שבועות אחרי האופוריה הגדולה של הכרזת המדינה - בזמן שישראל הייתה בעיצומה של מלחמה קיומית מול אויבים מבחוץ (וגם אז ידעו כולם שרק ביחד ננצח) - יהודים ירו ביהודים מול חופי תל אביב. קצת אחר כך, המלחמה גררה משטר צנע כואב וקשה במיוחד. אבל הבנו שאין ברירה, יצאנו מזה והקמנו מדינה מפוארת. שילוב של הנהגה נחושה וציבור שמתעשת ומבין את גודל השעה. ואם לא בשבילנו, אז עבור 1.1 מיליון הילדים שיוצאים לחופש בשבוע הבא.

כוכבי השבוע

מצוין: ענקיות הטכנולוגיה שמות את הכסף על ישראל

גוגל חתמה השבוע על הסכם שכירות של 20 קומות, שליש ממגדל ToHa‏ שמוקם כעת בכניסה לתל אביב, בעסקה של כמיליארד שקל ל-10 שנים. פייסבוק שכרה לא מזמן 20 קומות במגדל לנדמרק בשרונה, לא רחוק משם. גב ים ממשיכה בהקמת מגדל משרדים בן 30 קומות בהרצליה פיתוח עבור אפל, שכבר שוכרת ממנה עשרות אלפי מ"ר בסביבה. וזו רק רשימה חלקית.

בתוך ים החרמות והדכדוך מסביב, כשבאינספור מדינות מוסתים ומסיתים נגד מדינת ישראל הנמצאת במלחמה קשה וצודקת, והצפון והדרום עדיין סופגים טילים מדי יום, מדובר בבשורות חשובות ומרגשות. ענקיות הטכנולוגיה, שבעצמן מתמודדות מבית עם לא מעט קריאות נגד ישראל, מאמינות בנו אולי יותר ממה שאנחנו מאמינים בעצמנו. זו לא רק הצהרה סמלית שמדינת ישראל פה בשביל להישאר, אלא החלטה לשים על זה מיליארדי דולרים.

בלתי־מספיק: גם כשיעבור החושך, אין מי שידליק את האור

הקרבות בצמרת ענף החשמל כיכבו השבוע. שאול גולדשטיין מנכ"ל נגה, החברה הממשלתית שהוקמה לפני שנתיים וחצי ואחראית לניהול מערכת החשמל, אמר כי "אנחנו לא מוכנים למלחמה אמיתית. אחרי 72 שעות בלי חשמל אי אפשר יהיה לגור כאן". מאז הוא הספיק לחזור בו, מה שלא הפריע לדירקטוריון לדון בהדחתו. שר האנרגיה אלי כהן ומנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר הבהירו שבעצם גולדשטיין הוא הבעיה.

ועזבו את השאלה החשובה מי צודק, נדמה כי הקונטקסט האמיתי במריבה התורנית היא רק עבור דוח המבקר או ועדת החקירה שעוד יגיעו. לא חשוב כמה זמן תהיה פה חלילה עלטה, ועד כמה הסבלנות ואורך הרוח שלנו יחזיקו מעמד, ביום שאחרי נמשיך לראות גלגול האשמות מושלם. מנגה למשרד האנרגיה, ממנה לחברת החשמל, וחוזר חלילה. גם בכל הנוגע לחשמל, הכי נוח כשאין סמכות, אין ראש אחד, וכמובן שאין אשמה.

עוד כתבות

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח