גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעל השליטה באאורה: "בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית"

יעקב אטרקצ'י התייחס בוועידת הנדל"ן של מזרחי טפחות וגלובס למצב הענף בצל המלחמה: "מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות" • ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק: "מדוע נבחרתי, אם בסוף הוועדה המחוזית היא שקובעת איפה יהיה גן ילדים?" ● ראש עיריית קריית אונו, מיכל רוזנשיין: "האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה"

פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי
פנינה אלה, רן קוניק, מיכל רוזנשיין ויעקב אטרקצ'י בפאנל משותף / צילום: תמר מצפי

"בעוד 6-5 שנים, 80% מהבנייה בישראל תהיה בהתחדשות עירונית, וכך צריך להיות. כך אנחנו ממחזרים קרקע ולא בונים בשטחים הפתוחים. גבעתיים תהיה בסופו של דבר כמו מנהטן. אין מה לעשות ואין ברירה: התחדשות עירונית היא העתיד של שוק המגורים".

ליזמי הנדל"ן יש תחזית פסימית לשוק הדיור: "כשל ברמת המדינה"
החשכ"ל: "אי אפשר להמשיך לקבל את הדרישות של מערכת הביטחון כפי שהן"
ראש עיריית שדרות: "אם נחכה להחלטה של מישהו - בסוף רק נדבר על שיקום ולא יקרה דבר"

כך אמר היום (א') יעקב אטרקצ'י, בעל השליטה באאורה, בפאנל שנערך במסגרת ועידת הנדל"ן השנתית של מזרחי טפחות בשיתוף גלובס, תחת הכותרת: "הפוטנציאל והסכנות: דילמות בהתחדשות עירונית". את הפאנל הנחה דרור מרמור, סגן עורכת גלובס.

ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, שהשתתף גם הוא בכנס, המשיך את רוח הדברים הללו ואמר: "גבעתיים היא היום העיר הכי מתוכננת במדינת ישראל. זו עיר שלא דומה לשום עיר אחרת - העיר הכי צפופה במדינת ישראל, אחרי בני ברק. אין לנו יותר שטחים, זו עיר נטולת שטחים. למרות זאת, יש לנו תוכניות גרנדיוזיות בצפיפות מטורפת, ובגובה שלא מתאים לצביון ההיסטורי של הגגות האדומים של גבעתיים. אנחנו אחרי תהליך ארוך של תכנון עם תוכניות מאוד גדולות, והן מתקדמות".

"אני מסכים שגבעתיים מצוינת בתכנון - והגיע הזמן גם לבצע", "עקץ" אטרקצ'י את קוניק. "תוכנית ההסתדרות לקחה הרבה מאוד זמן. עשר שנים של בעיה עם מאגר מים, ובינתיים הדיירים משוועים להתחדשות. אנשים בקומה רביעית נמצאים במעצר בית, כי הם לא יכולים לרדת למטה, ואין שום מיגון".

"התחדשות עירונית היא דבר נכון תמיד", הוסיפה פנינה אלה, מנהלת סקטור בנייה ונדל"ן בבנק מזרחי טפחות. "דווקא עכשיו, כשסביבת הריבית גבוהה, ה'דילוג' על שלב רכישת הקרקע הוא קריטי ממש. אנחנו יודעים שהקרקעות משווקות ברמ"י היום במחירים לא גבוהים, אבל הן לא זמינות: היזם יושב על הקרקע לפחות שלוש שנים, משלם ריבית גבוהה ורק אז מתחיל לבנות. בהתחדשות, כל זה נחסך - וליזמים זה מעולה. זו תוכנית חשובה ברמה הלאומית וצריך לקדם אותה בכל מקרה".

"אי־אפשר לאשר הרבה פרויקטים בבת־אחת"

בכנס השתתפה גם ראשת העיר החדשה של קריית אונו, מיכל רוזנשיין, שהעיר שלה היא בין "אלופות" ההתחדשות העירונית בישראל: "העיר גדלה לבלי הכר. זו כבר לא עיר בוטיק קטנה ומשפחתית. מדובר בעיר גדולה, עם הרבה מאוד תושבים, שבטווח של חמש שנים הולכת להכפיל את עצמה - מ־40 אלף תושבים ל־80 אלף תושבים. זה קשה להתמודדות. בסופו של דבר, אתה חי בעיר ואתה רוצה להרגיש שהיא לא צפופה מדי, שאתה לא מתקשה לצאת מתוך השכונה שלך. לכן, אי־אפשר לאשר הרבה פרויקטים, ובבת־אחת. צריך לעשות חשיבה לפני שרצים קדימה. כל עוד אין תחבורה ציבורית טובה ואין אפשרות להתנייד בצורה קלה, קשה לאשר עוד ועוד בנייה. זה צריך להיעשות במקביל - בנייה ותשתיות.

"האתגר הגדול היום הוא לאזן את המגורים עם שטחי מסחר ותעסוקה", המשיכה רוזנשיין. "העיר גדלה, כמות התושבים גדלה, ואנחנו מרוויחים בעיקר על מסחר ותעסוקה ופחות על תושבים, זה לא סוד. כדי לא לעלות ארנונה בצורה מטורפת, הדגש יהיה למנף את המסחר והתעסוקה".

"אנחנו רוצים ערים חיות ולא ערי שינה", אמר אטרקצ'י. "לא רק דירה ובניין יפים, גם בית קפה, סופר־מרקט, סופר־פארם מתחת לבית. אנשים רוצים שבילי אופניים, עיר חיה - אבל זה יעבוד רק אם יעשו את זה נכון. אני מציע גם לראשי הערים קצת לפשט הליכים, לעבוד יותר במקביל. לא מבקשים פריבילגיה - רק תנו לעבוד. יש מספיק כסף שמקבלים היזמים גם כדי לעשות תשתיות חדשות, ודאי במרכז. תחבורה - העיריות והמדינה חייבות להתייחס גם לזה".

"הבעיה הכי גדולה היא שהמדינה לא ממש רוצה התחדשות עירונית ולא תחבורה", הצהיר קוניק. "יש רק דיבורים וקשקושים. מדינה שרוצה, מחליטה בישיבת ממשלה ומתחילה באמת לעשות. התחבורה זו בעיה קריטית, בטח במדינה שלא רוצה לוותר על הרכב הפרטי - וממשיכה לשמר מצב בו מאות אלפי רכבים חדשים עולים על הכבישים".

"80% מהאתרים כבר עובדים בקצב מלא"

אחד האתגרים הגדולים איתם מתמודד היום ענף הנדל"ן הוא המחסור בעובדים, אך נראה על־פי הפאנל שהמצב אולי אינו חמור כל כך: "יש עיכוב בלוחות הזמנים, אבל הבנק מלווה היום למאות רבות של פרויקטים וכולם חזרו לבנייה פעילה", אמרה אלה. "אין פרויקטים בעצירה. אני מעריכה שכ־80% מהאתרים עובדים בקצב מלא כיום, והשאר גם עובדים - אבל בקצב איטי יותר. הכול התייקר מאוד ואני לא מזלזלת בזה בכלל, אבל המוצר הסופי יחווה עיכוב של כמה חודשים עד חצי שנה. כל הפרויקטים יסתיימו בסופו של דבר ואנשים יקבלו את הדירות שלהם".

"הפרויקטים אצלנו עובדים, אולי בקצב איטי יותר - אבל עובדים", הוסיפה רוזנשיין. "אני לא רואה עיכובים גדולים בפרויקטים אצלנו. בעיית השוהים הבלתי־חוקיים קיימת, אבל בקטנה - אצלנו היה פרויקט אחד בו נתפסו שב"חים, והפסקנו את העבודה ליזם לחודש. אנחנו עם הפנים לעבודה, ליזמים, לקבלנים ולתושבים בעיקר".

"הקבלנים הגדולים מסתדרים עם המחסור בכוח האדם", אומר אטרקצ'י. "יש בעיה, אבל היא תיפתר בסוף. אאורה בונה היום 17 מתחמים של התחדשות עירונית, כי אנחנו עושים ולא מקטרים. אני יכול לתת סיבות למה פרויקטים נתקעים, אבל אני פה כדי להגיד למה הם דווקא לא נתקעים".

"נתוני המכירות בחצי השנה האחרונה הם ברמות השיא של 2022, ויותר", אמר אטרקצ'י. "זה מדהים. אנחנו מדינה משוגעת, בזמן מלחמה וריבית גבוהה אנשים ממשיכים לקנות דירות. למה? הם חיכו שנה והבינו שזה לא עובד. כולנו ציונים, כולנו רוצים להישאר פה ואנחנו נבנה בכל מקום בארץ. אנחנו אופטימיים, וה'אקסלים' (תחשיבי הכדאיות הכלכלית של הפרויקטים - י"נ) לא השתנו: לפני שנתיים ושלוש, יזמים התפרעו, והבנקים עזרו להם בכך. היום, כולם מבינים שהתחדשות עירונית, בעידן של ריבית גבוהה, היא יותר כלכלית. האקסלים שלנו נראים מצוין".

"בעיית אקסלים קיימת פחות בהתחדשות עירונית", הוסיפה אלה. "אני רואה את זה בקרקעות שנרכשו ב־2021 וב־2022, אז כולנו היינו אופטימיים יותר והנחנו שהמחירים עוד יעלו. היזמים שרכשו אז קרקעות מגיעים לתחילת שלב הליווי ופתאום רואים שהרווחיות ירדה משמעותית, אפילו פחות מ־10% רווח - וצריך להתמודד עם זה. בהתחדשות עירונית נראה את זה פחות".

קוניק ציין כי הוא אינו חש שיש לו עזרה מלמעלה: "אף אחד במדינה לא עוזר לי. אני צריך לבזבז שעות, שבועות, חודשים ושנים בוויכוחים עם הוועדה המחוזית על פרטים קטנים: למה נבחרתי, אם הוועדה המחוזית היא שקובעת בסופו של דבר איפה יהיה גן ילדים חדש? נוסף על כך, אין מספיק כוח אדם, כי הוועדה המקומית פועלת על בסיס חברי מועצה מתנדבים, שצריך 'לגרד' אותם פעם בחודש לבוא לישיבה. וכשיש לך 2.5 בודקות תוכניות, כי כל אחת מקבלת 9,000 שקל בחודש - הרי זה מה שהמדינה קבעה - זאת אחת הסיבות לעיכובים".

*** גילוי מלא: סיקור הוועידה נעשה בשיתוף בין בנק מזרחי טפחות לגלובס על פי שיקולי עריכה ועניין לקוראי גלובס

עוד כתבות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?