גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכניות לשילוב אוכלוסיות מוחלשות בהייטק מקוצצות בחדות למרות הצלחתן

התוכניות הממשלתיות לסבסוד עלויות שכר של קבוצות מיעוט בהייטק קוצצו דרמטית, מהיקף של 58 מיליון שקל בשנה ל-6 מיליון בלבד ● המיזמים שפועלים לשלב אוכלוסיות מגוונות בענף מזהירים מפני זליגת משרות לחו"ל: "למעסיקים לא ישתלם לשתף איתנו פעולה"

אחוז ההשתלבות בהייטק עלה, אך לא מספיק / צילום: יוסי זמיר
אחוז ההשתלבות בהייטק עלה, אך לא מספיק / צילום: יוסי זמיר

בין מאות סעיפי הקיצוצים שהושתו על תקציב המדינה בשל התארכות המלחמה והגירעון הגדל, הסתתר סעיף שהשפעתו על המשק כבר הייתה בכיוון הנכון. במשרד הכלכלה והתעשייה החליטו לשנות מהותית שתי החלטות שהתקבלו במטרה להקטין פערים חברתיים ולהגדיל את שיעור התעסוקה בהייטק - וקיצצו בתוכניות שנועדו לשלב בענף חרדים, דרוזים וערבים.

הדד-ליין של החשכ"ל לחרדים פקע: כך ייראה השינוי הדרמטי ברשתות החינוך של ש"ס ויהדות התורה 
בינה מלאכותית לא מחסלת ג'ובים? ספרו את זה לפרילנסרים 

בין הסעיפים שקוצצו: סבסוד עלות השכר של עובדים חרדים, ערבים ודרוזים בעסקים בישראל בהיקף של 43 מיליון שקל במקומות עבודה. התוכנית, שכונתה "הוראת מנכ"ל 4.17", סבסדה 25%-35% מהשכר בשנה הראשונה ו-15%-25% בשנה השנייה, בקרב מפעלים או חברות שבחרו להעסיק חרדים, ערבים, דרוזים, בעלי מוגבלויות או מובטלים צעירים. ההוראה בוטלה כליל לפני מספר שבועות, כך שלא ניתן להגיש בקשות חדשות.

ההוראה השנייה שקוצצה, "הוראת מנכ"ל 4.20", מסבסדת משכורות לעובדים ג'וניורים מהחברה הערבית בהייטק ומייצרת תמריץ עבור החברות להעסקתם. במסגרת התוכנית, השתתפה המדינה בסבסוד של עד 30% בעלות השכר לתקופה של עד שנה וחצי, כאשר מעסיקים שקלטו יותר ג'וניורים קיבלו תוספות מיוחדות. לגלובס נודע שתוכנית זו קוצצה ב-60%, וירדה מתקציב שנתי נמוך ממילא של 15 מיליון שקל, ל־6 מיליון שקל בלבד. בנוסף, תקופת הסבסוד הופחתה לשנה אחת בלבד, מה שמוריד את האטרקטיביות בפני המעסיקים מאחר שבשנה הראשונה לעבודה, העובד עדיין לא מגיע לפרודוקטיביות מלאה.

המשרות יזלגו לחו"ל?

"במקום שהמדינה תפנים שמדובר בכלי כלכלי שמייצר החזר השקעה גבוה, מגדיל את כמות המשרות בישראל ומונע זליגה שלהן לחו"ל, המדינה מנסה להכחיד את דרך הפעולה שלנו", אומר לגלובס רמי שוורץ, מנכ"ל קרן פורטלנד ישראל. הקרן, ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו לשלב אוכלוסיות בתת-ייצוג בהייטק, ובפרט נשים בדואיות ודרוזיות, אף שלחה מכתב חריף למשרד הכלכלה, בבקשה לבחון מחדש את הצעדים שננקטו.

התשובה שהתקבלה הייתה לקונית במיוחד: "בשל אילוצי תקציב הוחלט השנה לוותר על מסלול 4.17. בדומה לכך גם הקטנת מספר החודשים במסלול 4.20 (תמיכה בגיוס ג'וניורים - מ"ו) מ־18 ל־12 חודשים נבעה מאילוצי התקציב, ולצידם הרצון לאשר מספר רב של פניות". עוד הוסיפו במכתב התשובה: "אנו שמים בראש סדר העדיפויות להמשיך לפעול כדי לגבש דרכים נוספות לחזק את התעשייה".

שוורץ מוסיף: "80% מהמשרות שנפתחו בשנה שעברה על ידי חברות ישראליות מיועדות לחו"ל משיקולי עלות, ולכך התווספו גם הסביבה הפוליטית ושיקולי ביטחון. אנו מצליחים לשכנע חברות לפתוח פה עוד משרות דרך התמריצים. כעת, המדינה לוקחת את הכסף הזה, שהוא לא גדול במיוחד, שמיועד לתרום למנוע הצמיחה של המשק הישראלי ומספק החזר גבוה במיוחד, ומעבירה אותו למקומות שהם נוגדי צמיחה".

על פי דוח מצב ההייטק לשנת 2024 מטעם רשות החדשנות, נמשך תת-הייצוג של החברה הערבית והחרדית בהייטק. גברים חרדים מהווים כאחוז מעובדי ההייטק, הנשים החרדיות 1.7%, גברים ערבים 1.5% ונשים ערביות חצי אחוז בלבד.

לפי נתוני קרן פורטלנד, במהלך 5 השנים האחרונות הושמו באמצעות התוכניות של משרד הכלכלה 250 ג'וניורים וג'וניוריות מהחברה הערבית, הדרוזית והחרדית בחברות כמו אמדוקס, וויקס, מאנדיי, ואייאר ופאגאיה. בקרן מסבירים כי על כל משרת הייטק שהצליחו לאייש, נוצרות בין 2 ל־6 משרות היקפיות נוספות כך שכתוצאה נוצרו עוד לפחות כ-800 משרות במעגלים נוספים. התוכנית של הקרן משקפת אחוזי השמה גבוהים במיוחד, 92%, כאשר כ-70% מתוך המשתתפים בהכשרות הן נשים. עוד נתון שמציינת הקרן קשור ליכולת שימור עובדים בוגרי תוכנית ההשמה, כשלפי בדיקת הקרן, לאחר 4 שנים הצלחת שימור העובדים עומדת על 94%.

ההשקעה משתלמת

דוח שערכה חברת דלויט ופורסם בשנת 2021 בדק את החזר ההשקעה במסלולי התעסוקה השונים, ובהם שני המסלולים המקוצצים, וקבע שמסלול 4.17 "מציג כדאיות כלכלית להשקעת המדינה". בין היתר נמצא ששיעור החזר ההשקעה עומד על 40%, "ויחד עם התועלת הפיסקאלית מתעסוקה עקיפה הוא עומד על 95%". בנוגע למסלול 4.20, מצא הדוח כי "המסלול מייצר תועלת פיסקאלית ישירה של 2.5 שקלים על כל שקל שהושקע במסלול", כלומר שיעור החזר של כ-150%". עוד נכתב כי "הגידול באפיק ההכנסות של משתתפי המסלול איפשר ניוד חברתי של 1-2 עשירונים".

היום, תקציב המסלול לעידוד העסקת מתמחים ממגזרי מיעוט בתעשיית הטק עומד על מיליון וחצי שקל. בשנת 2023 עמד אותו תקציב על כ-2.5 מיליון שקל, ושנה לפני כן, ב-2022, על 10 מיליון שקל. המסלול הוא חלק מסך התקציב של עידוד המגזר העסקי, שעומד השנה על מעל ל-2.5 מיליארד שקל. דווקא תקציב זה גדל בהשוואה לשנה שעברה, אז עמד על 832 מיליון שקל.

יתרה מכך, בעוד קיימות תוכניות נוספות לשילוב חרדים בהייטק, כאלו המקבלות תקצוב ממשלתי גם כן, האלטרנטיבות בעבור המגזר הבדואי והדרוזי מצומצמות משמעותית. לראיה, לרשות החדשנות מספר מסלולים לשילוב חרדים בהייטק בסך כולל של 42 מיליון שקל. בתוכנית זו, נכון להיום ולפי רשות החדשנות, לא נעשה קיצוץ תקציבי מצד הממשלה.

הסיוע הממשלתי חיוני

בשנת 2022 משרד הכלכלה פרסם מחקר שבדק את מגמות התעסוקה בהייטק בקרב בני ובנות 25-35 מהחברה הערבית והחרדית בין השנים 2005-2019. הממצאים הראו שאחוז השתלבות קבוצות המיעוט עלה אך לא בקצב מספיק מהיר, והודגש הצורך להמשיך להרחיב את התמיכה באוכלוסיות בתת-ייצוג. עוד נכתב כי יש להסיר חסמים לשילוב בתעסוקה בהייטק כדי למצות את הפוטנציאל של ההון האנושי ולענות על מחסור בכוח-אדם מיומן.

בין הממצאים העיקריים כאמור של אותו מסמך, הופיעה חשיבות ההשפעה של סיוע ממשלתי ומדיניותי בתחום. "ללא הפגיעה בתקציב שלנו, היינו לאייש כ-150 ג'וניורים בתעשיית הטק המקומית בשנתיים הקרובות. לאחר החלטת הממשלה לא בטוח שנצליח לשלב עובדים בכלל", אומר שוורץ. "במצב זה, למעסיקים לא משתלם לשתף איתנו פעולה".

מייסא אלשייך, מנכ"לית מיזם לוטוס, הפועל לשילוב דרוזים בתעשייה, אומרת לגלובס כי "במשך חמש שנים זכינו לסייע לנשים שבעבר לא יכלו להשתלב בהייטק. הצלחנו במאמצים רבים להביא לשילוב של מעל 90 נשים כמפתחות תוכנה בחברות המובילות במשק". לדבריה, תוכנית התמריצים 4.17 היוותה בסיס למיזם "לוטוס", והקיצוץ בה מהווה איום ממשי לקיום התוכנית ולנשים העובדות מטעמו, כאלה שאין להן תואר הנדסי. היא מוסיפה שלאור הצעדים האחרונים של הממשלה, "נתקשה להמשיך ולשכנע מעסיקים לשלב נשים מהקהילה שלנו, כפי שעשינו עד כה".

ממשרד הכלכלה נמסר בתגובה: "אגף התקציבים במשרד האוצר דרש לבטל תוכניות אלו בשל אילוצי תקציב. משרד הכלכלה, באמצעות רשות ההשקעות, ישמח בכל עת לשוב ולהפעיל תוכניות אלו ואחרות, שקוצצו אף הן על ידי אגף התקציבים באוצר בטיעון זה".

עוד כתבות

''הלוטוס הלבן''. אחת הסדרות הבולטות של HBO / צילום: Mario Perez/HBO, באדיבות yes

HBO מקס תיכנס לישראל בינואר 2026, ב-yes כבר הורידו את התכנים מהאוויר

חברת yes הורידה את כל תכני HBO מהספרייה שלה, בטענה כי המהלך נעשה לקראת כניסת פלטפורמת הסטרימינג HBO MAX לישראל ● לגלובס נודע כי HBO MAX מנהלת בימים אלה מו"מ מול השחקניות בשוק למכירת חבילה, ובוחנת גם אפשרות של מכירה עצמאית

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו מנסה להרגיע: יקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית

הבורסה המקומית נפתחה הבוקר בירידות שערים חדות בצל נאומו של רה"מ בנימין נתניהו לצד העמקת התמרון הקרקעי בעזה; עם זאת, לאחר מספר שעות כל הירידות נמחקו ● "לא רואים קריסה במדדים או זינוק בדולר מול השקל" ● ראש הממשלה צפוי לקיים הערב מסיבת עיתונאים כלכלית

סניף של רשת אושר עד. 39% בחרו בה כרשת הזולה ביותר / צילום: תמר מצפי

לא רק המחיר קובע: רשתות השיווק המועדפות בחברה החרדית - והפוטנציאל

קמעונאית המזון יש חסד היא המועדפת על החברה החרדית, בעיקר הודות לסניפים השכונתיים - כך עולה מסקר של אסקריא המתמחה במגזר זה ● במקום השני נמצאת אושר עד, הכוללת סניפי דיקסאונט באזורי תעשייה; ובמקום השלישי רשת רמי לוי, שעשויה לגדול אם תשפר את פריסתה

כשמכוניות חדשות נמכרות בהנחות ענק, לא קונים מכוניות יד שנייה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בחסות הנחות של עשרות אלפי שקלים - רכב בן שנה עשוי לעלות יותר מרכב חדש

היבואנים תקועים עם מלאי גדול, ועשרות אלפי רכבי "אפס קילומטר" מוצעים בהנחות של עשרות אלפי שקלים ● לצד התחרות האגרסיבית שנוצרה בין הדגמים החדשים, ההשלכות מורגשות גם בשוק המשומשות ● הנפגעים העיקריים: רכבים שעלו לכביש בשלוש השנים האחרונות

ניר צוק, שמוליק האוזר ויובל אלוני באירוע ההשקה של בנק אש / צילום: גדי סיארה

בלי עמלות עו"ש: בנק חדש בישראל יוצא לדרך

בנק אש, שבין מייסדיו נמצא היזם הטכנלוגי ניר צוק, יפתח את שעריו לקהל בתחילת 2026 ויציע חשבון עו"ש ללא עמלות, ריבית זהה לכל המפקידים, ומחצית מההכנסות שלו יופקדו בחשבונות הלקוחות – שינוי שמאתגר את הבנקים המסורתיים בארץ ● עם זאת, הבנק לא יפעל בתחום המשכנתאות ולא מתכנן להציע מסחר בניירות ערך

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי עפ"י הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

השרה מאי גולן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

החשדות, המעצר של המקורב והחשש מתיאום גרסאות: פרשת מאי גולן מסתבכת

השרה מאי גולן זומנה לחקירה לאחר שחוקרי להב 433 פשטו על המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה שבראשותה, וכן עצרו עו"ד המקורב לה ● לפי החשד, עובדיה עשו שימוש בעמותות ככלי להוצאת כספים בניגוד לחוק ● מומחים מעריכים: יגויסו עדי מדינה

"סוף סוף הוא מודה": איך הגיבו בטורקיה לנאום "ספרטה" של נתניהו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איך סיקרו בעולם את נאום "ספרטה" של נתניהו, המתיחות ביחסים בין ישראל למצרים מתגברת, ואיך משפיעה התקיפה בקטאר על המלחמה בעזה ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הנאסד"ק וה-S&P 500 ננעלו בשיאים חדשים; גוגל זינקה לשווי של מעל 3 טריליון דולר

הנאסד"ק עלה בכ-0.9% ● הסנטימנט החיובי בוול סטריט בא בעקבות דבריו של טראמפ על כך שהמו"מ מול סין מתקדם היטב ● טסלה קפצה בכ-3.5%, לאחר דיווח לפיו המנכ"ל אילון מאסק רכש מחדש מניות של החברה ● הזהב בשיא כל הזמנים ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

אוגוסט היה חודש טוב לחוסכים / אילוסטרציה: Unsplash, andre taissin

מה הכסף שלכם עשה באוגוסט? חברת הביטוח שעקפה את כולם ובית ההשקעות שנשאר בתחתית

חודש אוגוסט הסתיים עם תשואה ממוצעת של 1.1% במסלולים הכלליים ● חברת הביטוח מנורה בלטה בביצועים טובים, ואילו ילין לפידות ומור התמקמו בתחתית עם ביצועים חלשים ● המסלולים מחקי מדדי ה-S&P 500 הציגו תשואה שלילית למרות הזינוק במדד

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

בנימין נתניהו, הליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

נתניהו קרא להסתגל לאוטרקיה. מה זה אומר?

אחרי שבמשך מאות שנים הכלכלה העולמית נפתחה למסחר בינלאומי, רה"מ נתניהו אמר שישראל תצטרך לשנות מגמה ● מה משמעות המונח "אוטרקיה", כיצד מתייחס אליה המחקר הכלכלי, ואיפה זה נוסה בעולם? ● המשרוקית של גלובס

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

זמן מלחמה? בנמל אשדוד יפרצו את התקציב כדי לממן חגיגות

בנמל אשדוד מתכוונים לפרוץ את מסגרת תקציב ההוצאות כדי לממן את החגיגות לרגל 60 שנה להקמת הנמל - שיעלו כ-3 מיליון שקל ● והתאגיד הופך את הסדרה המצליחה "קופה ראשית" לסרט שיעלה לאקרנים בקיץ הבא ● אירועים ומינויים

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

מייק פיי ודן אמיגה, מייסדי איילנד / צילום: Antonio Delucci

סקנדרי ענק בסייבר: העובדים והמשקיעים באיילנד ימכרו מניות במעל ל-250 מיליון דולר

מאיילנד לא נמסרו זהות המשקיע או שווי החברה, אך לפי מקורות מדובר בסבב שצפוי לנוע בין 250 ל-300 מיליון דולר לפי שווי חברה של כ-5 מיליארד דולר - שווי הדומה לזה שניתן לחברה בגיוס ההון בחודש מרץ האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה בתל אביב נסחרת בירידות; ת"א 90 יורד בכ-1%

מדד ת"א 35 יורד בכ-0.3% ● נאום נתניהו, שהזהיר אתמול מבידוד מדיני של תעשיית הנשק הישראלית, והדיווחים מהבוקר על תמרון קרקעי לתוך העיר עזה, הביאו לירידות חדות בפתח יום המסחר ● תדיראן קופצת במעל 7%, לאחר שהודיעה כי תיכנס לתחום קירור חוות השרתים ● האינפלציה בישראל נכנסה לראשונה מזה שנה לטווח היעד של בנק ישראל ● מחר בארה"ב תתקיים החלטת הריבית שהשוק מחכה לה

מוצרי חשמל. המכירות עולות לקראת החג / צילום: תמר מצפי

נערכים לחג: ענף מוצרי החשמל רושם את העלייה הגבוהה ביותר השבוע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי גובה ההוצאה הממוצעת על מוצרי חשמל עומד על כ-1,700 שקל

מסחר עם הרבה עסקאות לא בהכרח יביא לתוצאות טובות / צילום: Shutterstock

האנשים שעשו השנה 600 עסקאות במניות, ולמה זה מסוכן

לאחרונה חשפו ארבעה חברי קונגרס אמריקאים כי כל אחד מהם עשה עד כה השנה 600 עסקאות לפחות במניות, אצל חלקם זה מתקרב ל-3000 ● התיאבון הבלתי פוסק הזה - הגובל בפנטזיה - להגדלת הימורים בדרך להתעשרות מהירה הוא לכל הפחות לא חכם. יש שיגידו מטורף

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג, לצד מייסד מלאנוקס איל ולדמן / צילום: תמר מצפי

מלאנוקס בלב המתיחות בין ארה"ב לסין: האם אנבידיה תספוג קנס של מיליארדים

הרשויות בבייג'ינג הודיעו כי אנבידיה הפרה את חוקי ההגבלים העסקיים במדינה עם רכישת מלאנוקס ב־2020 ● כעת ענקית השבבים עשויה לספוג קנס של עד 10% מהכנסותיה בסין ● המהלך מגיע לאחר שורת צעדים שארה"ב וסין נקטו אחת נגד השנייה באחרונה