גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור הבריטי: מה קורה כאשר הימין קורס

לא רק השמאל מרוויח, אלא בעיקר הימין הקיצוני. בעוד עשר שנים הוא יהיה בשלטון ● תרחיש ישראלי: עוצמה יהודית תופסת את מקום הליכוד

נייג'ל פרג'. הימין זז מהמרכז לקצה / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth
נייג'ל פרג'. הימין זז מהמרכז לקצה / צילום: Associated Press, Kirsty Wigglesworth

בריטניה התרחקה מאוד מן הימים שבהם הייתה מועמדת טבעית לכותרות ראשיות. חלפו הימים שבהם בחירות בבריטניה השפיעו במישרין על עתיד העולם. יש אפוא משהו כמעט סנטימנטלי בניסיון לשוות חשיבות מיוחדת לבחירות, שהחזירו בשבוע שעבר את מפלגת הלייבור לשלטון.

פרשנות| ארמנים וישראלים לוחמים את מלחמת האבות
פרשנות | פעם אחר פעם היא הצילה את ג'ו ביידן, עכשיו היא תקבע גם את גורלו הפוליטי

בריטניה מוסיפה להיות דגם־הדגמים של הדמוקרטיה הפרלמנטרית. היא הייתה מופת של חיקוי מאז אמצע המאה ה-19. היא יצרה נוסחה שאפשרה התארגנות חופשית, אבל פקפקה תמיד בערכו של ייצוג מלא. יציבותן של ממשלות הייתה חשובה בעיניה יותר מיציגותן. פעם אחר פעם נבחרו בה ממשלות עם רוב פרלמנטרי, גם כאשר התמיכה בהן נפלה בהרבה מ-50%.

בשבוע שעבר מפלגת הלייבור גרפה כמעט שני שלישים של מושבי בית הנבחרים אף כי זכתה בקצת פחות מ-34% מהקולות. זו תוצאה של שיטת בחירות רובנית, שבה היעד אינו מספר הקולות אלא עצם ההגעה לראש התור.

בן גוריון השתעשע פעם ברעיון של חיקוי מלא, עם 120 מחוזות בחירה. מה היה קורה אילו? תשובה אפשרית היא שילדים ישראלים לא היו יודעים איך לאיית או להגות את המילה 'קואליציה'. אבל האומנם היה צומח יתרון לישראל אילו מגזרי אוכלוסייה שלמים לא היה מקבלים ייצוג פרלמנטרי הולם?

על הליברלים בבריטניה נהגו להגיד כי גם כאשר קיבלו בין עשירית לרבע הקולות, סיעתם הפרלמנטרית הייתה יכולה למלא מונית לונדונית יחידה. הסיבה: מועמדיהם לא הצליחו להגיע לראש התור, אלא בקומץ קטנטן של מחוזות בחירה. כמעט כל קולותיהם התנדפו לרוח. זה אגב השתנה בשבוע שעבר, כאשר קיבלו את מספר המושבים הגדול ביותר שלהם זה מאה שנה.

סוף הימין הפרגמטי

ואף כי הלייבור נחל ניצחון עצום, ובראש ממשלת בריטניה עומד עכשיו פוליטיקאי רציני וחרוץ, הרוחש בין השאר חיבה לישראל, אפשר שהלקח החשוב ביותר של הבחירות נוגע למכה האיומה שניחתה על הימין הפרגמטי.

את הימין הזה עיצבה במרוצת השנים המפלגה השמרנית, שבאה אל העולם ב-1835, ותוארה כ"מפלגה המצליחה ביותר עלי אדמות". בשבוע שעבר היא ירדה בן לילה מ-365 מושבים ל-121, היבול הקטן ביותר שלה מאז ומעולם.

ירידתה אינה תוצאת התנועה הרגילה של המטוטלת. הקולות שהיא איבדה לא עברו ללייבור או לליברלים, כפי שהיה קורה בחילופי שלטון קודמים. הם עברו, כמעט במלואם, לידי מפלגה קיקיונית, שהתארגנה רק ערב הבחירות, 'הרפורמה הבריטית' בראשו של דמגוג מבריק, נייג'ל פרג'. היא חרתה על דגלה פנייה חדה ימינה: קודם כול נגד מהגרים, אבל גם נגד אירופה, נגד אחדות המערב, לטובת רוסיה, לטובת טראמפ, נגד חברה ליברלית ופלורליסטית. היא זינקה מרמת תמיכה של כמעט־אפס ל-14%.

השמרנים פשטו את הרגל גם רעיונית וגם מעשית לאחר 14 שנות שלטון רצופות. 'הרפורמה' איגפה אותם מימין, וגזלה מהם כמות עצומה של מצביעים (4 מיליון ויותר). בגלל שיטת הבחירות היא קיבלה רק חמישה מושבים בפרלמנט, אבל פרצה את משוכת הייצוג, וזה עניין נדיר בשביל מפלגות מתחילות.

מגמת פניו של פרג' ברורה: למוטט את השמרנים, להעביר את שאריותיהם ימינה, לבלוע אותם ולהתייצב בבחירות הבאות כאלטרנטיבה היחידה ללייבור. המטוטלת תנוע הרחק ימינה, אם לא ב-2029 כי אז ב-2034, ממש כפי שקרה באיטליה, בהולנד, בצרפת ובגרמניה.

בן/בת-בן-גביר

האם זה יכול לקרות בישראל? שוו נא בנפשכם את התרחיש הבא: את מקומו של איתמר בן גביר בעוצמה יהודית תופס מישהו המסוגל לעגל במקצת את הפינות, ולהנמיך במקצת את הטון, ואולי גם לשפר את התחביר (אם כי מאימתי תחביר מעלה או מוריד בפוליטיקה הישראלית), אבל מבלי לשנות כיוון.

בתרחיש הזה הליכוד מתמוטט בבחירות הבאות. בן/בת־בן־גביר פותחים את שערי עוצמתם לרווחה, ומזמינים את פליטי הליכוד להתמזג איתם. הימין ההיסטורי שהליכוד ייצג, הלא־לגמרי־הומוגני, הלא־לגמרי־פנאטי, נבלע במעי העוצמה היהודית. במשך עשר השנים שבין התמוטטות הליכוד לבחירות שאחרי־שאחרי, העוצמה עוברת הכשרה. בבחירות של 2033 היא מציגה את עצמה כחלופה הימנית היחידה. היא מקבלת 25% מהקולות והשאר ניתן להשערה.

זה קרה/קורה בארה"ב בשנים האחרונות. טראמפ ותנועת 'אמריקה תחילה' שלו השתלטו על המפלגה הרפובליקנית ולשו אותה בצלמם. לפניו היא הייתה אמנם מפלגת ימין שמרנית, אבל היו בה מרכיבים פרגמטיים, והיא הייתה נאמנה לעקרונות של ממשל חוקתי ושל אחדות המערב. לא עוד.

האם זה מה שעומד לקרות למפלגות ימין מסורתיות בכל רחבי העולם הדמוקרטי? האם כדי להגיע לשלטון ולהחזיק בו הן יצטרכו לוותר על הקשר האחרון ביניהן לבין המרכז ולעבור הרחק ימינה? האם התרבות הפוליטית המערבית עומדת לוותר על כיוונים פרגמטיים לטובת זן רדיקלי פופוליסטי, שלא יוכל להאריך ימים מבלי לחזור ולהגדיר את עצמו לעתים קרובות, לרעת יציבותה של הדמוקרטיה ועל חשבונה?

הפוליטיקה הבריטית חזרה ושינתה את עולמנו ב-800 השנים האחרונות, מן ה'מגנה כרטה', עבור דרך הלאמת הכנסייה, כינון האימפריה הימית, כריתת ראשו של המלך, 'המהפכה המהוללת' וכינון הדרגתי של עליונות הפרלמנט על הכתר, הרפורמות של 1832, הרחבת זכות הבחירה, מדינת הרווחה… האם נוסיף לחקות אותה גם כאשר היא מתרחקת מן האידיאלים של מייסדיה? אפשר שזה כבר מתחיל.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה עברה לירידות

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

מכרז הענק של התעשייה האווירית וההנחיה: בלי מכוניות סיניות

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?