גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקהילה שסוללת לאמהות את הדרך בחזרה למעגל העבודה

אמהות רבות עוברות מסע מורכב בחזרתן לשוק התעסוקה, ונוכח מיעוט המשרות החלקיות, המהלך קשה במיוחד ● סיון אלפי החליטה לא לתת לחור בקורות החיים לנצח, וייסדה קהילה שמסייעת לנשים להשתלב שוב בשוק העבודה - בתנאים שלהן

סיון אלפי. "הרגשתי שפג תוקפי בשוק העבודה" / צילום: תמונה פרטית
סיון אלפי. "הרגשתי שפג תוקפי בשוק העבודה" / צילום: תמונה פרטית

השיבה למעגל העבודה אחרי לידה כרוכה פעמים רבות במשבר זהות ואובדן של הביטחון עצמי. אצל מי שנפלו בצד הטוב של הסטטיסטיקה, ההורות עשויה להתגלות כשמש הנפלאה ביותר שניתן היה לייחל לה. אך לעתים היא גם מביאה איתה ערעור של הכל, של מה שאהבת לעשות פעם או חשבת שאת טובה בו.

כך נחשף הסוד השמור של תעשיית רואי החשבון

ובישראל, שאוהבת מאוד ילודה אך פחות אוהדת את ההשלכות שלה, לא פשוט לתחזק את המציאות החדשה הזו. כמות המשרות החלקיות המשמעותיות קטנה עד איננה, וכדי להיחשב משהו באותה ישראל, מישהי בה, צריך טייטל. אם אפשר אז באנגלית. או במילים אחרות: הציפייה היא שתהיי אמא, אבל גם קרייריסטית. 100 אחוזי משרה לפחות. ואת גם לא רוצה לדרדר את כל מה שהשיג דור האמהות שלך שהראה שאפשר להיות גם וגם.

"דור האמהות שלנו עשה עבודה מעולה בלהיכנס פנימה, אבל הדרך לעשות זאת הייתה לעמוד בסטנדרטים של גברים שלא היו מעורבים בכלל בגידול הילדים, ולא סחבו איתם רגשות אשם על ההיעדרות", אומרת עו"ד ענבל סוננברג, ראש מטה מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי בתקופת השרה הקודמת מירב כהן, ומי ששימשה אחראית על תחום הגיוון התעסוקתי באחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בישראל. "העבודה שלנו היום היא להתאים חזרה את השוק לאנשים שמגדלים ילדים - נשים וגם גברים, שהם לא הגברים של אז".

הרשות לשיקום האמא

"הייתי מובטלת שנים", משתפת סיון אלפי, מייסדת קבוצת הפייסבוק "היחידה להכוונת אמהות משוחררות". "יש לי ילדים צמודים והרגשתי שהם מסתירים את האבטלה שלי, מכסים אותה. ולא הודיתי. עד החתונה עבדתי בנציבות שירות המדינה, ואף פעם לא הרגשתי שאני מאה אחוז במסלול שלי. הייתה לי תשוקה לעשות דברים אחרים, לכתוב, ליצור. הייתי כל כך לחוצה להיות אמא, וכל כך פחדתי שזה לא יקרה, ששמתי את העבודה בעדיפות נמוכה. היה לי היריון בסיכון ואז עוד היריון ברצף, וחוץ מהקטע של הכסף וההגדרה העצמית שהעבודה מספקת, היה לי ממש 'נתיב מילוט' מסודר".

הזמן עבר, ואלפי לא עבדה. כשהבן הקטן נכנס לגן, משהו השתנה. "דיברתי עם אמא מהגן והייתה לנו שיחה נחמדה סביב הילדים, ואז היא שאלה במה אני עובדת והרגשתי שאני מאבדת גובה. שהמניה שלי יורדת. הרגשתי שפג תוקפי לחלוטין בשוק העבודה. שהספקתי לעשות הרבה דברים וגם לא לעשות הרבה דברים. הרגשתי נבוכה לדבר על זה בכלל", היא אומרת.

אז היא עשתה מעשה. היא התחילה לכתוב, בשלב ראשון בקבוצת פייסבוק של אמהות תל אביביות. "שיחקתי בראש עם הרעיון שכשאמא משתלבת חזרה בעולם האמיתי היא צריכה סוכנות שתלווה אותה. זה התחיל כמו בדיחה. חשבתי על משהו ברוח 'הרשות לשיקום האסיר' שתשלב נשים בחברה אחרי שנים של סמרטוטים ופליטות והליכה לג'ימבורי או לגני שעשועים. משהו שילמד אותן להשתלב חזרה בעולם המבוגרים".

השיתוף הפומבי הבהיר שהיא מתפרצת לדלת מאוד פתוחה, ורחוקה מלהיות לבד בסחרור. "היה לי צורך עז לכתוב, להוציא את עצמי מהארון". מהתגובות המזדהות היא גילתה "ארון גדול, צפוף ומלא".

היא החליטה להתמקד במקצועי: בחור שיש לנשים בקורות החיים בשנות ההולדה, ולא חושף כלום מהכישורים שנרכשו בשלב הזה. היא התחילה ממפגשים, פיזיים ודיגיטליים, והקהל הלך וגדל. היא הפגישה את הנשים עם פסיכולוגיות תעסוקתיות, מגייסות ויועצות קריירה. "היחידה להכוונת אמהות משוחררות", היא קראה לזה. היה גם אירוע במשרדי חברת מאנדיי, שיועד למבקשות להשתלב בהייטק.

נועה גולדרט זוכרת את האירוע הזה כנקודת מפנה. "אני אמא כשלוש שנים, ואחרי הילד הראשון החלטתי שאני לא רוצה לחזור למקום שעבדתי בו", היא מספרת, ומתארת מה שחוות לא מעט אמהות - רצון בשינוי מקצועי אחרי חופשת הלידה. "תכננתי להישאר עם הילד הראשון שנה בבית, אבל ביום ההולדת שלו גיליתי שאני בהיריון". בשלב הזה, היא אומרת, כבר היה קשה עד בלתי אפשרי למצוא עבודה. "ראו עליי, וגם לא רציתי להסתיר".

מפה לשם היא מצאה את עצמה שנתיים ותשעה חודשים בבית. בשלב הזה, היא הגיעה למפגש ההיכרות עם ההייטק שארגנה אלפי. "מעבר להייטק היה נראה לי רחוק ממני שנות אור, ופתאום הבנתי שזה אפשרי. פתחתי לינקדאין, תרגמתי את קורות החיים שלי והתחלתי לחפש. ממש עבדתי בזה. דיברתי עם כל מי שיכולתי".

ואז הגיעה המלחמה. חברות רבות עצרו גיוסים והמשימה המאתגרת נראתה עוד יותר בלתי אפשרית. "עד שחברה ראתה מודעה של מכרה והציעה להעביר את קורות החיים שלי". היא התקבלה, ולדבריה קפצה בשכר ובתפקיד. היא נזכרה איך זה להתלבש בבוקר, ואפילו שמחה על הנסיעות לעבודה. "אני חייבת המון לכנס ההוא, שנתן לי תקווה וידיעה שזה אפשרי".

"מיד תויגתי כאמא"

במקרה של ניצן בר אבני, הקושי היה דווקא חזרה מהירה מדי ולא מותאמת מחופשת הלידה. "יצאתי משוק העבודה אחרי 8 שנים של עבודה בחינוך", היא מספרת על ימיה כגננת. "לפני שילדתי חשבתי שארצה לחזור לעבודה כמה שיותר מהר, אבל שמתי את הילדה שלי בגן אחרי שלושה וחצי חודשים והיא לא הפסיקה לבכות, לא יכולתי להשאיר אותה ככה. אבל הכריחו אותי לחזור לעבודה. לא הייתי מוכנה, הייתי צריכה עוד זמן, אבל אמרו לי שהתחייבתי. ואני, לא יודעת למה, לא בדקתי את הזכויות שלי. כשהבת הגדולה הייתה בת 7, עזבתי".

החיפוש לא היה פשוט. שנתיים היא הייתה מחוץ למעגל העבודה. "בכל ראיונות העבודה שעשיתי, ברגע ששמעו שאני אמא - תויגתי. פתאום תנאי השכר משתנים, ועולות שאלות כמו 'איך תסתדרי עם להוציא את הילדים'. הייתי צריכה להסביר שיש אבא ושאני לא לבד בסיפור הזה. כשבעלי התראיין, אף אחד לא שאל אותו את השאלות האלה".

גם עבורה המפגש של אלפי פתח עולם. "הכל היה מפוכח. לא מכרו חלומות", היא נזכרת. "הבנתי שאין סיבה שלא אשים על השולחן את ההורות. שאני לא צריכה להתבייש שאני אמא". עתה היא חוזרת לעבוד במשרד החינוך, אבל בתפקיד אחר: "עכשיו אני כבר מציבה תנאים. מרגישה בנוח לומר מה אני מוכנה ומה לא, ואני לא מוותרת על זה. בסוף אנחנו הכי פוגעות בעצמנו כשלא מאפשרים לנו להיות מה שאנחנו צריכות להיות".

בר אבני וגולדרט השתלבו חזרה, אבל רבות טרם מצאו כיוון. השלב הבא של אלפי הוא יריד קריירה, שיתקיים במוזיאון תל אביב בסוף החודש, בשיתוף עם עיריית תל אביב. יהיו שם מגייסות מתעשיות שונות, פסיכולוגיות תעסוקתיות, פאנל של אמהות שהיו שם ומצאו נתיב, ופסיכולוגית שיקומית. המטרה היא לא להסליל למודל אחד אלא להציג אפשרויות, לנרמל, ולעזור למי שרוצה להשתלב מחדש לא לעשות את זה לבד.

"שוק העבודה שלנו תוכנן לרובוטים שדמיינו בתחילת המהפכה התעשייתית, והוא צריך להתאים את עצמו לשינויים שחלו", מסכמת סוננברג. "בשוק עבודה מגוון מרוויחים לא רק העובדים, גם שורות הרווח קופצות. זה מביא לקוחות מגוונים, פתרונות יצירתיים ויעילות. כשאת יודעת שאת צריכה לצאת בשלוש לאסוף את הילדים, את לא מדברת עם כל אחד שנכנס לחדר. את עובדת". 

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בעלת המניות הגדולה בבורסה מחסלת את ההחזקות. והתשואה פנומנלית

מניקיי שרכשה את מניות הבורסה ב-2018 מכרה את יתרת מניותיה, 5.6%, לגופים מוסדיים בארץ ובחו"ל ● לפני כמה חודשים מכרה הקרן 4.8% ממניותיה לבורסה לניירות ערך עצמה תמורת כ-200 מיליון שקל, במהלך שגרר ביקורת ציבורית

100 אלף נכי צה''ל עד 2030 / צילום: Shutterstock

יש מיליון וחצי אנשים עם מוגבלות. איך משלבים אותם בקהילה?

שיעור התעסוקה של אנשים עם מוגבלות עומד על 26% בלבד, והממשלה ניסתה לשנות את זה ● בדרך היא נתקלה בחסמים ממשלתיים ופרלמנטריים, ורק מעט באמת התבצע ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחרי שילוב אנשים עם מוגבלות

דונלד טראמפ ומנכ''ל אינטל ליפ בו טאן / צילום: אינטל

בתוך פחות מחודש: התשואה הבלתי נתפסת של ממשל טראמפ באינטל

מעט לאחר שדונלד טראמפ קרא להדחת מנכ"ל אינטל, ממשלת ארה"ב רכשה כ-10% ממניותיה בכ-20 דולר למניה ● היום, לאחר השקעתה של אנבידיה בחברת השבבים החבוטה, רושם הממשל רווח של כ-5 מיליארד דולר, על הנייר

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

התגובה בשווקים, ומה יעשה בנק ישראל? ליאו ליידרמן מנתח את הורדת הריבית של הפד

לאחר תשעה חודשים של המתנה, הפד הוריד את הריבית, והשאלה הגדולה היא מה צפוי בהמשך ● פרופ' ליאו ליידרמן מנתח את ההשפעות הצפויות על הבורסה האמריקאית, מעריך שבנק ישראל יכול לנקוט צעד דומה בסוף החודש, ומתייחס לפער הריביות ההיסטורי שייפתח בין המדינות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

המניה שמשקיע העל הימר עליה: 3 הזדמנויות ליום שאחרי הריבית

הורדת ריבית נחשבת לבשורה טובה לשווקים, אבל יש מי שירוויחו במיוחד ● ניר אורגד מבנק לאומי מסמן מניות עם פוטנציאל גדול לעליות אחרי השינוי המוניטרי בארה"ב. אחת מהן נהנתה רק לאחרונה מהשקעת ענק מביל אקמן ● נתון בשבוע

בנייה / צילום: Shutterstock

200 אלף דירות בבנייה: קצב התחלות הבנייה וההיתרים בשיא, אבל סיום הפרויקטים מתעכב

נתוני הלמ"ס מלמדים על קצב התחלות בנייה גבוה במיוחד: ב-12 החודשים האחרונים עד ליוני האחרון החלו להקים 77 אלף דירות ● בירושלים ובת"א נוספו בשנים האחרונות דירות בהיקף של ערים גדולות ● עם זאת, ענף הבנייה בישראל תקוע בין נתונים מרשימים של התחלות - לבין מספר גדל והולך של דירות שמצויות בפיגורים במהלך בנייתן

הותר לפרסום: 4 לוחמים נהרגו בקרב בדרום רצועת עזה, לוחם נוסף במצב קשה

באירוע שבו נפלו ארבעת הלוחמים נפצע באורח קשה צוער בגדוד דקל, בבית הספר לקצינים ● הותר לפרסום: סא"ל יצחק הרוש, בן 68 מירושלים, וסמל אורן הרשקו, בן 20 מתל מונד, נפלו בפיגוע במעבר אלנבי בגבול ירדן ● חיל האוויר יירט טיל אחד ששוגר מתימן ● כטב"ם נפל בחצר מלון באילת: נזק נגרם למבנה ● 48 חטופים - 713 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

חדשות ההייטק / צילום: Shutterstock

איך חברה שגייסה פחות מ־5 מיליון דולר נמכרה ביותר ממיליארד דולר?

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק ● והפעם: אובר משקיעה מיליונים בחברת רחפנים ישראלית ● פריצת ענק בסיילספורס מאיימת על פאלו אלטו ● וגם: סקר חדש מגלה כמה האמריקאים מפחדים מבינה מלאכותית • חדשות ההייטק

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ''ל אינטל ליפ–בו טאן / צילום: אינטל

מה עומד מאחורי עסקת אינטל-אנבידיה, והמרוויחה הישראלית המפתיעה

קשה שלא לראות בהצהרת אנבידיה, לפיה תשקיע 5 מיליארד דולר באינטל, מעין מס נוסף מבית היוצר של הנשיא טראמפ ● יותר מאשר תוכנו של שיתוף הפעולה, חשובה הזרמת ההון הגדולה לאינטל, שתאפשר לה להימנע מהמשך פיטורים ומכירה בחסר של נכסים ● גם חברות הפורטפוליו של אינטל ירוויחו מהמהלך, ובראשן מובילאיי הישראלית

אילוסטרציה: Shutterstock

עלייה בהשמנה, בשימוש בתרופות נוגדות דיכאון וברעב אצל ילדים: דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה

דוח מדדי האיכות ברפואת קהילה ל-2024: המצב הסוציו-אקונומי והשיוך המגזרי ממשיכים ליצור פערים גבוהים בבריאות הציבור ● הפערים מתבטאים בין היתר ברזון של הילדים בשכבות החלשות ובפערים באיזון הסוכרת ● הציבור נראה חרד יותר ומדוכא יותר

מערכת הלייזר ''מגן אור'' שתיקרא מעתה ''אור איתן'', על שמו של סרן איתן אוסטר ז''ל שנפל בלבנון / צילום: דובר צה''ל

כל יירוט יעלה דולרים בודדים: הושלמו הניסויים בקרן הלייזר

המערכת השלימה את סדרת הניסויים בטרם העברת המערכת לצה"ל, ונמסר כי היא הוכיחה את יעילותה מול טילים, רקטות ופגזי מרגמה ● המערכת תיקרא "אור איתן", על שמו של סרן איתן אוסטר ז"ל שנפל בלבנון

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

"ביקשה לצאת לשירותים": השרה מאי גולן הבריחה את אמה מהחקירה

באמצע החקירה, הוציאה השרה מאי גולן את אמה ללא אישור מתחנת המשטרה - במשטרה בודקים אם ניתן לעצור את השרה חרף החסינות ● האם חשודה בקבלת דבר במרמה בשל מעורבותה בעמותת "העיר העברית" של גולן ● השרה עצמה עדיין לא התייצבה בחקירה שנפתחה בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12, אחרי שטענה כי מדובר ב"חקירה פוליטית"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

בית הדין הרבני באמירה תקדימית: ניתן לחייב בעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים

באמירה יוצאת דופן, בית הדין הרבני ציין כי במקרה בו יוגש הליך גירושים חדש המבוסס על עילה, קיימת אסמכתא הלכתית להמשך חיוב הבעל במזונות אישה גם לאחר הגירושים, עד לקבלת חלקה ברכוש 

השבוע בעולם / צילום: Anthony Behar - רויטרס

טראמפ מבקר, סטארמר צונח, 3,500 ק"ג קוקאין מוברחים בצוללת לספרד

הבריטים מתכוננים לכרות עוד ראש ממשלה ● טראמפ הורג עוד מבריחי סמים ● 3,500 ק"ג קוקאין בחופי ספרד ● סינים נתבעים לשלם 80 מיליארד דולר על הרעלת מקורות מים בזמביה ● מודל חדש של AI יחזה 1,231 מחלות ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גם זה קרה פה / צילום: ראובן קסטרו - פול וואלה, מוטי מילרוד

הפאניקה המיותרת שהצית נתניהו הזכירה לשוק את הסיכונים

ראש הממשלה דיבר בלי לחשוב ● מה יעשו הח"כים עם הגדלות הרמטכ"ל ● ואיך קופץ אחד לגובה עושה בית ספר להישגים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רמי שבירו ואשתו רונית / צילום: אביב חופי

ב-30 מיליון שקל: הבית החדש של רונית ורמי שבירו

בני הזוג שבירו רכשו וילה חדשה בהרצליה פיתוח ב-30 מיליון שקל ● וגם: טופ גאם פתחה מפעל חדש בשדרות בהשקעה של 60 מיליון דולר – המפעל התעשייתי הראשון בעוטף מאז המתקפה ● אירועים ומינויים

נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, שר המשפטים יריב לוין והיועמ''שית גלי בהרב-מיארה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת, דוברות בתי המשפט

היועמ"שית מול לוין: לא לכבד צו שיפוטי - ריסוק הדמוקרטיה


בכירי מערכת המשפט, היועמ"שית גלי בהרב-מיארה ושר המשפטים יריב לוין התכנסו לטקס הפרישה של שופט העליון יוסף אלרון • אחרי פרישתו, 11 שופטים בלבד יכהנו בעליון ● לוין: "גיוון מערכת המשפט - המפתח להשבת האמון הציבורי" • נשיא העליון יצחק עמית על המתיחות עם אלרון: "לא סוד שהיו לנו חילוקי דעות" • אלרון בנאום הפרישה: "מוטרד מהכרסום באמון הציבור במערכת המשפט"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

הפד הודיע על הורדת הריבית בארה"ב, צופה עוד שתי הורדות עד סוף השנה

האינפלציה מעל ליעד, אבל שוק עבודה חלש הכריע את הכף, ולאחר תשעה חודשים - הריבית ירדה ב-0.25% ל-4.25% ● יו"ר הפד ג'רום פאוול תיאר את המהלך ככזה שנועד לניהול סיכונים, השוק קיבל את זה באכזבה ● הפד צופה עוד שתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● סטיבן מירן, המינוי של טראמפ לפד הצביע נגד ודרש הפחתה של 0.5% ● וגם האזהרה של ג’יי.פי מורגן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

וול סטריט שוברת שיאים; מניית אינטל מזנקת ב-23%, אנבידיה ב-4%

בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אנבידיה תרכוש מניות אינטל בשווי 5 מיליארד דולר - המפסידים והמרוויחים מהעסקה ● רוש רוכשת את 89bio בעסקה של עד 3.5 מיליארד דולר, הנרכשת מזנקת ב-90% ● מספר תביעות האבטלה הראשונות ירד בשבוע שעבר ל-231 אלף, לעומת 264 אלף בשבוע שעבר ● הדולר מזנק בשוק המט"ח בעקבות סגירה של פוזיציות שורט על המטבע האמריקאי

בחזית המדע. מלחמה או שלום? / צילום: Shutterstock

מלחמה או שלום? חוקר המוח שמנסה להיכנס לראש של מנהיגים ומייעץ לממשלות

ד"ר ניקולס רייט, חוקר מוח שמייעץ לפנטגון ולממשלת בריטניה בסוגיות ביטחון, משתמש בידע שנצבר על המוח האנושי כדי לפתח אסטרטגיות לדיפלומטיה ולמלחמה ● בראיון לגלובס, הוא אומר שאנחנו מחווטים לקונפליקטים, אבל אופטימי לגבי האפשרות לסיים אותם, או לפחות לשפר עמדות