גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נוטשים את תל אביב: הנתונים השליליים שלא ראו בעיר מאז שנות ה-90

עיריית תל אביב הנגישה מאגר מידע חדש שחושף מגמת נטישה של העיר, שהתחילה בימי הקורונה ורק מחריפה ● בנתון האחרון, לשנת 2022, כמעט 7,000 איש עזבו את העיר יותר מאשר עברו לגור בה ● גם בתוך העיר יש תזוזות: התושבים עוקרים ממרכז העיר והצפון הישן לרמת החייל וליפו

תל אביב. מגמת נטישה / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
תל אביב. מגמת נטישה / צילום: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נדמה שמעבר לתל אביב וחיים בעיר הגדולה הם שלב בקורות חיים של צעירים רבים. בהיותה המרכז הכלכלי של ישראל, ברור למה תל אביב היא מוקד משיכה להגירה מכל רחבי הארץ. אלא שנתונים חדשים מגלים כי בשנים האחרונות, התמונה מתהפכת: אם בשנים 2018 ו-2019 יותר ישראלים עברו לתל אביב מאשר עזבו אותה, משנת 2020 ואילך יותר אנשים עוזבים אותה, והמגמה רק מתגברת. בנתון האחרון, לשנת 2022, כמעט 7,000 איש עזבו את העיר יותר מאשר עברו לגור בה, כך על פי אתר הנגשת מידע חדש שהעלתה עיריית תל אביב.

ניתוח |מארבעה ועד עשרות מיליונים: כמה יעלה לקנות דירה "על הנייר" בשכונה המבוקשת של תל אביב 
שאלות ותשובות | "מס המטרו" שמטילה תל אביב על התושבים: הארנונה צפויה להתייקר בשנה הבאה

מגפת הקורונה הבריחה לא מעט אנשים מהערים הגדולות, והעבודה מרחוק אפשרה לעשות זאת ברמה הכלכלית. המגמה הזו המשיכה ביתר שאת גם בשנת 2022. ייתכן שמחירי הדיור, שהגיעו כבר אז לשיא של כל הזמנים, דחקו רבים הרחק מתל אביב. בכל שנה מאז 2020, מספר העוזבים נטו רק עולה.

למעשה, אף שברוב השנים סובלת תל אביב מהגירה שלילית בנטו, הנתון האחרון מציג את ההגירה השלילית הקיצונית ביותר שהייתה מהעיר זה עשרות שנים. הפעם האחרונה שנרשמה הגירה שלילית בעוצמה כזאת, במספרים מוחלטים, הייתה ב-1997, אז יצאו כמעט 8,000 איש יותר ממה שנכנסו. גם כשמחשבים זאת ביחס לאוכלוסיית תל אביב, 2022 היא שנה קיצונית במיוחד: היגרו ממנה בנטו 14.9 אנשים לכל 1,000 תושבים. הפעם האחרונה שהיה שיעור גבוה כל כך הייתה ב-1999. ככלל, שנות התשעים היו תקופה בה העיר תל אביב לא הייתה יעד מבוקש למגורים, ורבים עזבו אותה. אך בעשור האחרון המגמה התמתנה מאוד, מה שהופך את השנים 2020-2022 ליוצאות דופן במיוחד.

מצד אחד הגירה, מצד שני תינוקות חדשים

כשבוחנים את מספר התושבים, הוא דווקא עולה. בחמש השנים שבין 2018 ל-2022, אוכלוסיית תל אביב גדלה מ-452 אלף ל-475 אלף איש. לאה אשוח, מנהלת המרכז החברתי כלכלי של עיריית תל אביב-יפו, מסבירה: "בפרספקטיבה ארוכת-טווח, ההגירה לתל אביב היא שלילית בנטו. בשנות התשעים, למשל, אלפים רבים עזבו את העיר בכל שנה. ובכל זאת, גידול האוכלוסייה הוא חיובי, והיום העיר עומדת על כמעט 480 אלף איש - מספר שיא מאז היווסדה. זה נובע הן מגידול טבעי, כלומר לידות פחות פטירות, והן מכניסה לעיר של עולים חדשים".

אלא שאם בוחנים זאת בשטח, מספר הילדים בגילאי 0-4 בעיר דווקא יורד: מ-34 אלף ב-2018 ל-32 אלף ב-2022. לגבי עולים חדשים, אכן ב-2022 עלו מעל 9,600 איש לתל אביב ממדינות אחרות, הכי הרבה מאז 1993. זה זינוק דרמטי בהשוואה לשנים הקודמות, וייתכן שיש קשר למלחמת רוסיה-אוקראינה שפרצה באותה שנה. בסך-הכול, כולל עזיבות, מאזן ההגירה הבינלאומי לתל אביב עומד על 8,900 איש בשנה זו.

למה זה קורה? על פי אשוח, "קשה לתת גורם אחד שמביא להגירה השלילית נטו. זה גם קשור למעגלי החיים, במסגרתם צעירים יותר נכנסים מאשר יוצאים, ומבוגרים - להפך". ואכן, בני 20-29 מהגרים פנימה לעיר, ובשנת 2022 נכנסו מעל 9,000 מהם לתל אביב, וכ-4,500 עזבו. לעומת זאת, בשכבות הגיל המתקדמות יותר המצב שונה בתכלית: רק כ-5,700 בני 30-44 נכנסו, בעוד שכמעט 11 אלף עזבו - הגיוני נוכח יוקר המחיה בעיר, בשילוב עם השלב בחיים שבו לרוב מצטרפים צאצאים לתמונה. גם בקרב בני מעל 45 היחס דומה, עם כ-2,800 נכנסים וכ-5,100 עוזבים. גם קבוצת הגיל הצעירה במיוחד (0-19) מונה הרבה יותר עוזבים מאשר נכנסים; אלה כנראה נעים יחד עם הוריהם שעוזבים את העיר.

תופעה זו נפוצה גם בערים גדולות אחרות בעולם. מחקר מאפריל 2024 מעיד על מגמות דומות בערים הגדולות של קנדה. גם שם, מעידים החוקרים, עזיבת הערים הללו הואצה בעקבות מגפת הקורונה.

ההשערה שמחירי הדיור העולים מאיצה את ההגירה החוצה מתחזקת כאשר בוחנים את הרובעים השונים בעיר, בדגש על הגירה פנימית של תל אביבים בין השכונות. בעוד שמרכז העיר והצפון הישן סובלים מהגירה פנימית שלילית מאוד, רובעי הקצה כמו רמת החייל, עבר הירקון ויפו דווקא נהנים מהגירה חיובית למדי. עם זאת, מדגישה אשוח, "בשנים הקרובות ייתכן שהמגמה תתהפך ונראה הגירה חיובית בנטו, בשל הבנייה המסיבית בצפון-מערב העיר, באזור שדה דב לשעבר. כשיש בנייה נרחבת בתל אביב, אנשים נכנסים אליה ומצטרפים לעיר".

בנייה למגורים: 15 אלף דירות בבנייה פעילה

מספר יחידות המגורים בעיר נמצא בעלייה מתונה: בין 2019 ל-2023 מספר יחידות הדיור עלה מכ-211 אלף לכ-222 אלף, כלומר 5% ב-5 שנים, בערך בקצב גידול האוכלוסייה בעיר. אך בהתאם למגמה הארצית, הדירות גם נעשות גדולות יותר, ובהתאם לכך השטח הבנוי למגורים עלה ב-6.7% באותה התקופה.

זינוק מרשים במיוחד בבנייה נרשם ברובע העסקים של תל אביב, בצדו המערבי של איילון, שלא מאופיין בשטחי מגורים רבים. בין 2019 ל-2023, נרשם ברובע זה זינוק מכ-5,200 דירות לכ-7,500, כלומר קפיצה של כ-44% תוך חמש שנים בלבד. אולם גם אחרי הבנייה, זה הרובע עם הכי מעט יחידות דיור למגורים. במקום הראשון בגזרת יחידות הדיור ניצב הצפון הישן עם מעל 37 אלף יחידות, אחריו מזרח העיר ובמקום השלישי עבר הירקון.

מבחינת היתרי בנייה, ניכרת עלייה מרשימה בשנים האחרונות. 3,128 יחידות דיור אושרו ב-2017, נתון שזינק לשיא של 6,502 יחידות דיור שאושרו ב-2022. בהתאם למגמה הארצית, ב-2023 חלה ירידה מסוימת ל-5,339.

בהתאם לתוכנית הרובעים של עיריית תל אביב, אזור כיכר המדינה נמצא בפיתוח מסיבי: מעל 3,200 יחידות דיור נמצאות בו בבנייה פעילה, ורובע 4 (הצפון החדש) המקיף אותו כולל מעל 5,500 יחידות דיור בבנייה פעילה. מעל 2,000 יחידות דיור נוספות כבר קיבלו אישור בנייה, ומחכות להתחלתה בפועל. בסך-הכול יש בתל אביב מעל 15 אלף יחידות דיור בבנייה כרגע, בקצב שהולך וגובר בשנים האחרונות.

מאגר המידע שימושי וחדשני, אך טעון שיפור

ככלל, מאגר המידע החדש של עירית תל אביב מאפשר הסתכלות נוחה וזמינה על מגוון נתונים רחב במגוון תחומים. אשוח מפרטת כי "אנחנו מפרסמים בכל שנה שנתון סטטיסטי, אבל לאחרונה פתחנו את פרויקט המידע הפתוח, שמאפשר להיכנס לנתונים באופן ישיר ולפלח אותם לפי בחירה. העלינו לשם 130 מאגרי נתונים, חלקם מהלמ"ס ואחרים הם מאגרים ייחודיים שאנחנו כעירייה אוספים ומנטרים. אנחנו גם מציעים API למפתחים (הנגשת ושיתוף מידע, ע"א), והמאגר גם משמש את עובדי העירייה".

פרויקט הדאטה אומנם מרשים, אבל כדי לבחון נתונים ישנים יותר עדיין צריך לפתוח את השנתונים הסטטיסטיים כבעבר. בנוסף, לעתים שמות הטבלאות שונים בין השנתונים לבין מאגר הנתונים הפתוח, ולא תמיד ניתן למצוא את כל המידע, מה שלעתים מקשה על השוואת נתונים לאורך זמן.

מעיריית תל אביב נמסר בתגובה כי "אנחנו לא יודעים להסביר ממה נובעת ההגירה הזו. כנראה ממגוון סיבות. כפי שלאה אשוח, מנהלת המרכז למחקר כלכלי-חברתי של העירייה, ציינה בראיון, אם מסתכלים לפי קבוצות גיל, הצעירים במאזן חיובי ויתר הקבוצות שלילי. המגמה לפי קבוצות הגיל נשמרת כל השנים".

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד