גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזוג שזכה במיליוני דולרים בלוטו וסמך על יועץ ההשקעות הלא נכון

זוג ממינסוטה זכה בפרס הפאוורבול בסך כ־60 מיליון דולר, והחליט להשקיע כמעט מחצית מהזכייה בקרן מחקר ללא מטרת רווח ● היועץ הפיננסי שעליו סמכו ביצע השקעות תמוהות שהובילו לתשואות מקוצצות לקרן ולעמלות שמנות עבורו ● מה הלקח שלי מהסיפור

הזכייה בלוטו שהפכה לטרגדיה / צילום: ap, Damian Dovarganes
הזכייה בלוטו שהפכה לטרגדיה / צילום: ap, Damian Dovarganes

 

 

באביב של שנת 2008, קנה פול רוזנאו, מפקח בנייה ומפעיל ציוד כבד מווסיקה, מינסוטה, כרטיס הגרלת פאוורבול (ה'לוטו' האמריקאי) - וזכה בפרס של 59.6 מיליון דולר לאחר מס.

המשקיע האינטליגנט | עוד לא נולד מנהל הקרנות שיכול לנצח את השוק של היום. אלו הסיבות המרכזיות 
ניתוח | בזמן מלחמה: בורסת ת"א חזרה לרמת שיא של כל הזמנים. איך זה קרה? 

פול, לותרני אדוק ובנו של כומר, מספר בקול רועד כיצד הרגישו הוא ואשתו, סו, כשהתעוררו למחרת בבוקר.

הם הבינו שחלפו חמש שנים בדיוק מיום מותה של נכדתם מקאילה. היא חלתה במחלת קראבה - מחלה מטבולית נדירה הפוגעת בתינוקות, ומתה בגיל שנתיים.

"היינו בטוחים מאוד שהזכייה היא יד-אלוהים", נזכר רוזנאו, "וידענו גם מה אנחנו אמורים לעשות עם זה".

אולם, הם לא הביאו בחשבון היה שיד-אדם עלולה להיות הרסנית. מה שקרה אחר כך הוא סיפור קורע לב, שמראה עד כמה יכולות עמלות לעוות את שיקול הדעת של יועצים פיננסיים, ולרסק את העושר של לקוחותיהם.

זו גם הסיבה שבגללה אני סבור שמשקיעים צריכים לקבל בברכה תקנות המחייבות יועצים, ברוקרים וסוכני ביטוח לפעול למען טובת הלקוחות שלהם.

הזוג רוזנאו השתמש באופן מיידי ב-26.4 מיליון דולר מכספי הזכייה שלהם כדי להקים ולממן ארגון ללא מטרות רווח, הידוע כיום בשם 'קרן המחקר על שם משפחת רוזנאו', שייעודו הוא למצוא טיפול עבור ילדים עם מחלת קראבה ולתמוך במשפחותיהם.

לבני הזוג כמעט ולא היה ניסיון בהשקעות, ולכן הם שכרו את ג'ון פרייב, יועץ פיננסי מקומי וסוכן ביטוח, כדי לנהל את כספי המשפחה והקרן.

פרייב עבד ב-Principal Securities, זרוע הברוקראז' וייעוץ ההשקעות של קבוצת Principal Financial, חברת ענק מדה-מוין העוסקת בפנסיה, ניהול נכסים ובביטוח. הוא טען שלנגד עיניו עומדת טובת הלקוחות החדשים שלו לפני טובתו האישית, אך הראיות אינן מצביעות על כך.

בחודש שעבר, הורה פסק בוררות של סוכנות הרגולציה העצמית של וול סטריט, Financial Industry Regulatory Authority, לפרינסיפל סקיוריטיז לשלם לקרן רוזנאו פיצויים בסך 7.3 מיליון דולר.

Principal Securities יכולים להגיש עתירה לבית המשפט בנוגע לפסק הבוררות עד 15 ביולי, לדברי עורך הדין של משפחת רוזנאו, דונלד מקניל מ-Heley, Duncan & Melander במיניאפוליס.

במהלך הליך הבוררות הכחישה פרינסיפל את ההאשמות בדבר בחירת השקעות לא מתאימות, אי-פיקוח על פרייב ואי-גילוי בנוגע לעמלות והוצאות. Principal דחתה את בקשותיי להגיב.

חסרונות של קרן נאמנות, בלי היתרונות

שבועות ספורים לאחר הזכייה שלהם בפאוורבול, הוטסו הזוג רוזנאו במטוס פרטי עם פרייב למשרדי המטה של Principal, שם הם נפגשו עם ההנהלה הבכירה, ועם "כולם מלבד השוער", נזכר רוזנאו. המנהלים, הוא אומר, הבטיחו להם שלחברה יש "המומחיות הדרושה לשמור על הכסף ולגרום לו לגדול" (במסמכים משפטיים שהוגשו, הכחישו החברות הבנות של Principal את פרטי הפגישה).

על פי ראיות שהוגשו בדיונים בבוררות, החל פרייב ברכישת גמלות משתנות (variable annuities) בסך 18.9 מיליון דולר עבור הקרן, מתוך כך הרוויח כ-1.2 מיליון דולר בעמלות.

 

מכשירי השקעה אלה טומנים בדרך כלל את כל סיכוני השוק של קרנות נאמנות - אך בעלויות גבוהות בהרבה. קרנות נאמנות, קרנות סל וסוגים אחרים של השקעות בדרך כלל אינן כרוכות בעמלות, וגובות דמי טיפול שנתיים שיכולים להיות 0.1% או פחות.

אולם הגמלות המשתנות שנבחרו על ידי פרייב גבו מהקרן דמי טיפול שנתיים של עד 2% ויותר ועמלות שיכולות להגיע עד מעל 6%.

עד סוף 2011, הקצה פרייב כמעט 93% מסך הנכסים של העמותה לגמלות משתנות מ- Principal ומכמה מנפיקים אחרים.

באפריל 2017 שלח רוזנאו הודעת מייל בה דרש מפרייב לספק "הצהרה שחושפת את כל העמלות, דמי הטיפול, החיובים, עמלות ההעברה וכד' מכל סוג שייגבו עבור רכישת כל מכשיר השקעה שאתה מתכנן להשתמש בו". פרייב השיב באימייל: "אין עמלה על המוצר הזה".

בינתיים, מכר פרייב שוב ושוב כמה מן הגמלות המשתנות וקנה אחרות, תוך שהוא גוזר עמלות טריות לאורך הדרך. בסך הכול, הוא רכש עבור הקרן יותר מ-47 מיליון דולר בגמלות משתנות, לפי ראיות שהוצגו בבוררות, שהניבו עמלות המוערכות בשווי של 3.3 מיליון דולר.

בתיאוריה, מוצרים אלה מספקים הטבות מס והטבות אחרות. אך קרן ללא כוונת רווח אינה חייבת במס, והיא נדרשת לצמיחה מתמדת של נכסיה ונזילות זמינה כדי לענות על צורכי ההוצאות השנתיים שלה. לכן היתרונות המוגבלים של גמלות משתנות אינם מועילים לקרן כזו, בעוד שהעלויות הגבוהות והנזילות הנמוכה שלהן פוגעות בה.

עד סוף שנת 2011, השקיע פרייב 28.3 מיליון דולר מנכסי הקרן בגמלות משתנות. שש שנים מאוחר יותר הצטמק המאגר הזה ל-26.3 מיליון דולר - אף ששוק המניות יותר מהכפיל את עצמו באותה התקופה.

להערכתי, הקרן יכלה להרוויח 12 עד 25 מיליון דולר יותר בין שנת 2011 ל-2017, שבה היא משכה סוף סוף את כספה מפרייב ומ-Principal, אילו הייתה משקיעה במקום זאת בקרן מדד מאוזנת פשוטה עם 60% במניות ו-40% באיגרות חוב.

"חשוב מאוד, ללא קשר לגודל העמותה, להבטיח שהאסטרטגיה שלה תוכל להגשים את המשימה של הקרן", אומר מתיו רייט, לשעבר מנהל ההשקעות הראשי של אוניברסיטת ונדרבילט ונשיא Disciplina Group, חברה המתמחה בניהול נכסים עבור עמותות מנאשוויל, טנסי. "מעולם לא שמעתי על גוף ללא מטרות רווח שרוכש גימלות משתנות כחלק מאסטרטגיית השקעה", ציין.

הימר על החיים של הלקוחה

ב-2015, נודע לסו רוזנאו שיש לה סרטן השחלות והרחם.

בתחילת 2017, לפי תביעה אזרחית נפרדת שהגישה קרן רוזנאו לבית המשפט המחוזי במינסוטה, המליץ פרייב לקרן למכור פוליסת ביטוח חיים של סו בסך 3 מיליון דולר במחיר מוזל של 1.46 מיליון דולר.

לטענת התביעה, פרייב ו-Principal לא גילו למשפחה או לקרן כי הרופא שעמו התייעצו בקשר למכירה העריך שסו רוזנאו תמות בתוך שנתיים.

היא מתה ביולי 2018. לו החזיקה הקרן בפוליסת הביטוח במקום למכור, היא הייתה מקבלת את מלוא הסכום של 3 מיליון דולר.

במסמכים המשפטיים שהגישו, החברות הקשורות לפרינסיפל הכחישו כל עוולה.

באוקטובר 2019, פיטרה Principal Securities את פרייב "בשל חששות הנוגעים להתנהלותו העסקית והיעדר תיעוד התומך בה", על פי הדיווח הרשמי.

בינואר 2020, פרייב מת בהתאבדות. לא הצלחתי להשיג את אלמנתו כדי לקבל תגובה.

אף שרוזנאו מתחרט על כך שהקרן השקיעה בגמלות שצמצמו את התשואות שלה, הוא גאה בכך שהיא הצליחה לטפח תוכנית נרחבת של מחקר על מחלת קראבה.

ובכל זאת, גם לאחר שניצח בדיון הבוררות, הוא משתומם מהאופן שבו עמלות ודמי טיפול יכולים להשפיע על התנהגותם של אנשים שמוכרים השקעות: "למה שתגזול כסף מילדים אומללים, שאין להם אפילו שנה או שנתיים לחיות?! מה לעזאזל לא בסדר איתך? כמה חמדן אפשר להיות?".

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

תיקון והתנצלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית