גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 מיליארד שקל נטשו: למה אלטשולר שחם ממשיך לאבד חוסכים

מתחילת השנה ממוקם בית ההשקעות בצמרת טבלת התשואות, ולמרות זאת באותה תקופה הוא גם איבד כמעט 11 מיליארד שקל מנכסיו - יותר מכל גוף אחר ● הסיבות נעות ממשבר תדמיתי, דרך שיטת הסוכנים ועד לאסטרטגיית ההשקעה

גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב
גילעד אלטשולר / צילום: סם יצחקוב

מתחילת השנה בית ההשקעות אלטשולר שחם הפך לשם נרדף ל"קאמבק". אחרי שלוש שנים קשות בגזרת התשואות, בית ההשקעות בניהול גילעד אלטשולר חזר השנה לצמרת טבלת קרנות ההשתלמות עם 7.1% במסלול הכללי ו־13.1% במנייתי. 

התשואה החלומית במסלולי S&P 500 שוב משאירה אבק ליתר החוסכים בגמל
שלמה אליהו מוכר מניות מגדל לאלטשולר שחם תמורת 163 מיליון שקל

את ההצלחה בתשואות ניתן לזקוף לנטייה של אלטשולר להשקעות בוול סטריט. בית ההשקעות מימש השנה שורה של נכסים בישראל. גילעד אלטשולר אמר בכנס של ארבע עונות מבית אי.בי.אי, שסוקר על־ידי גלובס, כי "בחלוקה של המוסדיים בין ישראל לחו"ל - כל הגופים המוסדיים יגיעו ל־90/10, וזה לא בגלל העניין הגאופוליטי, כי גם אם יהיה מחר שלום אזורי, והשאה יחזור לאיראן, השוק פה קטן ולא נזיל. בסוף אין פה מיקרוסופט או אפל".

אבל למרות ההובלה על המתחרים בתשואות, הלקוחות ממשיכים לצאת מאלטשולר שחם. בחודש יוני לבדו הוא איבד עוד 1.1 מיליארד שקל לטובת המתחרים, ומתחילת השנה הסכום הזה מצטבר לכמעט 11 מיליארד שקל (יותר מ־7% מההון המנוהל).

יציאת הכספים מאלטשולר שחם, כאמור, היא מגמה שנמשכת כבר שנים. היא החלה מאמצע 2021, לאחר שהשקעות לא מוצלחות שביצע בשוק המניות הסיני פגעו בתשואות החוסכים. כך, בשלוש השנים האחרונות יצאו מאלטשולר שחם כ־90 מיליארד שקל למתחרים, והיקף הנכסים שלו התכווץ בכ־40% (ל־127 מיליארד שקל).

עד כמה הבריחה מאלטשולר שחם חריגה? במקום השני ברשימת גופי ההשקעה שמאבדים לקוחות השנה נמצא כלל ביטוח. הוא נמצא בתחתית טבלת התשואות של 2024 ואיבד בחודש יוני כחצי מיליארד שקל וכמעט 4 מיליארד שקל מתחילת השנה - כשליש מהסכום שיצא מאלטשולר שחם באותה תקופה. הגוף השלישי שמאבד כספים הוא הפניקס, עם מינוס 300 מיליון שקל בחודש יוני ו־2.6 מיליארד שקל מתחילת השנה.

איך קרה שהגוף שמוביל את התשואות מאבד הכי הרבה לקוחות? בשיחות שניהלנו עם גורמים בכירים בשוק חוזרות המילים "אובדן אמון". אולי התשואות התאוששו, אבל לא התדמית. "אנשים התאכזבו מהתשואות, והמוניטין כבר לא אותו הדבר", אומרים הגורמים.

בכירים נוספים מצביעים על סיבה אחרת: שיטת הסוכנים. לדבריהם, "בסוף, הסיפור הוא שיטת התגמול של סוכני הביטוח. תמיד אפשר למצוא סיבה להזיז כספים, ומאחר שאלטשולר עדיין במקום האחרון בטווח של 3 וגם 5 שנים, אפשר להראות את זה ללקוחות ולשכנע אותם לעבור. הסוכנים אוהבים להעביר לקוחות מחברה לחברה, הם גם יוצאים טוב מול הלקוחות וגם מקבלים עמלה".

סימנים של התאוששות בדרך?

ובכל זאת, מסתמן שיפור אצל אלטשולר שחם. כאמור, בחודש יוני הפדיונות עמדו על כמיליארד שקל, סכום לא קטן, אבל כמחצית מהפדיונות בחודשים הראשונים של השנה, שעמדו על יותר מ־2 מיליארד שקל בכל חודש.

מנכ"ל של אחד הגופים המתחרים טוען כי הנתונים מאותתים על התאוששות קרבה באלטשולר שחם. "לשוק לוקח זמן לעכל את השינוי. זה עניין של חודשיים־שלושה, ותראה אותם עוברים לפלוס". הוא מוסיף כי "אנחנו רואים הרבה יותר בקשות לנייד כספים אליהם בהשוואה לשנים האחרונות".

גורם נוסף עימו שוחחנו מסביר כי גם מהזווית של הסוכנים המצב עומד להשתנות: "הסוכנים מאבדים ביטחון בהעברות מאלטשולר שחם. כי עכשיו סוכן צריך להסביר ללקוח למה הוא מעביר כסף ממי שהצליח הכי הרבה מתחילת השנה".

"אנשים לא רוצים רכבת הרים"

מנגד, יש בשוק מי שחושבים שדווקא האסטרטגיה שקנתה לאלטשולר את המקום הראשון בתשואות, היא זו שמרחיקה ממנו לקוחות. "בחודש יולי שוק המניות של תל אביב נתן עד כה תשואה עודפת על וול סטריט", אומר אחד המתחרים. "אלטשולר מוטה לחו"ל יותר מהאחרים ואף מתכנן להגדיל חשיפה לשם על חשבון ישראל, ולכן בינתיים בחודש הנוכחי זה עלול לפגוע בתשואות שלו. אנשים לא רוצים 'רכבת הרים' בניהול השקעות, של חודש שבו הוא ראשון ואז חודש שהוא בתחתית, אלא משהו יותר עקבי".

גורם נוסף אומר כי "צורת ההשקעות שלהם לאחר הסיבוב הסיני נתפסת בעיני הציבור כמשהו יותר ספקולטיבי ומסוכן. המעבר בין אסטרטגיית ההשקעה ונטישת השוק המקומי מהווים חוסר ודאות עבור חוסכים. אך אני מניח שאם התשואות יחזיקו עוד שנה כמו שהן עכשיו, הם יתאוששו. אבל בית ההשקעות יצטרך להראות כיוון ואנליזה משכנעת יותר כדי שזה יחזיק".

ייתכן כי על הרקע הזה באלטשולר שחם הוציאו לדרך בשבוע שעבר עסקה חדשה: רכישה של כמעט 5% ממניות חברת הביטוח מגדל מהבעלים שלמה אליהו, בתמורה ל־163 מיליון שקל. ייתכן כי אלטשולר מנסה בכל זאת לבסס לעצמו רגל בשוק המקומי שתאזן את המצב מבחינתו במקרה שההימור שלו על חו"ל ייכשל. בצורה כזו, ההשקעות בישראל יאזנו מעט את המצב.

מהצד השני: המגייסים הגדולים בגמל

מנגד, המגייסים הגדולים הם אנליסט וילין לפידות, שני בתי ההשקעות שנהנים ממומנטום חזק בעקבות העליות בשווקים מזה כמעט שנתיים, וחשופים פחות מהאחרים לתחום הנכסים הלא סחירים, שנועד לאזן ירידות בשווקים אך גם עולה לאט יותר מהשוק הסחיר.

כאשר וול סטריט מזנקת - אנליסט וילין לפידות נהנים יותר. כך, אנליסט גייס 1.2 מיליארד שקל בחודש יוני וכמעט 9 מיליארד שקל מתחילת השנה.

ילין לפידות נחלש. בחודשים האחרונים הוא גייס בחודש האחרון 600 מיליון שקל (לעומת 1.8 מיליארד שקל בינואר), אך עדיין גייס מתחילת השנה 8.1 מיליארד שקל.

בית ההשקעות מיטב שפתח את השנה בצורה חזקה עם גיוסים של יותר ממיליארד שקל בכל חודש נחלש גם הוא וגייס בחודש האחרון פחות מ־300 מיליון שקל, אך מתחילת השנה כבר גייס כמעט 5 מיליארד שקל.

מנגד, מור, שפתח את השנה בצורה חלשה עם פידיונות של יותר מחצי מיליארד שקל בכל אחד מהחודשיים הראשונים של השנה, מתחזק בחודשים האחרונים, ובחודש האחרון כבר גייס כ־450 מיליון שקל. עם זאת, מתחילת השנה הוא עדיין פדה יותר מ־650 מיליון שקל.

חשיפה גבוהה למניות ביחס למתחרים

אלטשולר שחם מוביל כיום לא רק את טבלת התשואות ואת היקף החשיפה לחו"ל, אלא גם את החשיפה למניות ביחס למתחרים. כך, בית ההשקעות נמצא עם חשיפה מנייתית של 52% בגמל, בעוד הממוצע אצל שאר הגופים עומד כעת על 45.5%.

הגוף הבא עם החשיפה הגבוהה ביותר למניות כעת הוא כלל, עם חשיפה מנייתית של 48.4%, ואחר־כך ילין לפידות (47.4%) ואנליסט (46.7%).

מאלטשולר שחם לא נמסרה תגובה. 

עוד כתבות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק