גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברות שמפטרות וכמה מהר מוצאים עבודה: המגמות החדשות בתעסוקה בחברות ההייטק

אילו עובדים הכי מוגנים מפני פיטורים, ועד כמה בולט הפער המגדרי? מחקר מקיף של מכון רייז ישראל מציג ניתוח עומק של גלי הפיטורים בתעשיית ההייטק הישראלית ● "בראייה רחבה יותר, גלי הפיטורים יצרו תנועה של עובדים לחברות קטנות יותר ובשלבים מוקדמים יותר", מסביר ד"ר אסף פתיר, הכלכלן הראשי של מכון RISE

עובדים טכנולוגיים הם אלו שמוצאים עבודה בזמן הקצר ביותר / צילום: Unsplash
עובדים טכנולוגיים הם אלו שמוצאים עבודה בזמן הקצר ביותר / צילום: Unsplash

מכון רייז ישראל (SNPI לשעבר) מפרסם הבוקר (ד') מחקר מקיף המציג ניתוח עומק של גלי הפיטורים בתעשיית ההייטק הישראלית, בהתמקדות בתקופה שבין חודש מרץ של 2022 ועד לחודש מאי 2023.

חשש מהרגולטור ואובדן עניין: מה הוביל להפסקת המגעים לרכישת וויז? 
בלעדי | התוכניות לשילוב אוכלוסיות מוחלשות בהייטק מקוצצות בחדות למרות הצלחתן 

המחקר השתמש בנתונים של מעל 30 אלף עובדים מהלינקדאין, כשהממצאים העיקריים שלו מצביעים על מספר מגמות:

● העובדים הטכנולוגים בחברות ההייטק הם אלו שנמצאים תחת הסיכון הנמוך ביותר להיות מפוטרים.
● גם העובדים הוותיקים יותר נמצאים בסיכון נמוך יותר בעת גלי פיטורים.
● הסיכון לפיטורים בקרב גברים גבוה יותר מאשר בקרב נשים.
● עובדים ללא השכלה אקדמית בסיכון גבוה יותר להיות מפוטרים.
● עם זאת, בקרב העובדים בעלי ההשכלה האקדמית, סוג התואר ומקום הלימוד, אם זו מכללה או אוניברסיטה, אינם מהווים גורם שמשפיע על הסיכון לפיטורים.

בוגרי מכללות מוצאים עבודה מהר יותר מבוגרי אוניברסיטאות

כאמור, המחקר התמקד בשלוש שאלות מפתח והן מהם הגורמים המשפיעים על הסיכון של עובדים לאבד את עבודתם, כמה זמן לוקח למפוטרים למצוא עבודה חדשה ולסיום - היכן המפוטרים מצליחים למצוא את עבודתם החדשה.

מבחינת זמן מציאת עבודה, מחצית מהמפוטרים מצאו עבודה תוך שלושה חודשים, ו-27% מהם מצאו עבודה בחודש הפיטורים או בחודש שאחריו. במחקר נמדדו כ-6,000 עובדים שפוטרו ומשך הזמן שלקח להם למצוא עבודה, זאת כולל עובדים שלא התחילו עבודה חדשה בתקופת המדידה. כאמור, ממצאי המחקר מראים כי מחצית מעובדים אלו מצאו עבודה בתוך שלושה חודשים, וכי 27% מצאו עבודה בחודש הפיטורים או בחודש שלאחריו. לעובדים צעירים לקח פרק זמן ארוך יותר למצוא עבודה, פי שניים, ביחס לשאר.

לפי ממצאי המחקר, הזמן החציוני למציאת עבודה של עובדים שסיימו תואר ראשון לפני שנתיים או פחות, הוא כמעט 8 חודשים. לעומת זאת, בקרב עובדים שסיימו תואר ראשון לפני 2-5 שנים, הזמן החציוני למציאת עבודה חדשה עומד על 3.8 חודשים. לפי הנתונים, מבחינה זו אין הבדלים משמעותיים עבור עובדים עם ותק של מעל 5 שנים.

עובדים טכנולוגיים הם אלו שמוצאים עבודה בזמן הקצר ביותר, זאת כאשר הזמן החציוני עומד על 3.4 חודשים. בעלי תואר ראשון מוצאים עבודה מהר יותר מבעלי תואר שני ומעלה, כמו גם מהר יותר מעובדים ללא תואר כלל. נתון מעניין העולה מן הדוח נוגע למוסדות הלימוד, כשנמצא כי בוגרי מכללות מוצאים עבודה מהר יותר מבוגרי אוניברסיטאות ומבעלי השכלה לא אקדמית.

עם זאת, כך מציינים במחקר, מבחינת מגבלות הנתונים, נתוני הלינקדאין אינם מבחינים בין מובטלים למחפשי עבודה לבין אלה שעזבו את שוק העבודה זמנית, אם למטרות לימודים או חופשה, או אף לצמיתות. מגבלה נוספת קשורה לכך שיתכן וחלק מהעובדים כלל לא עדכנו את הפרופיל שלהם, מה שעלול להוביל גם כן להערכת יתר של זמן האבטלה.

פערים מגדריים

לפי נתוני המחקר, מתוך כלל העובדים בחברות שנבדקו, 63% הם גברים, מה שמהווה אחוז אופייני לכלל תעשיית ההייטק. המחקר מצא כי שיעור הפיטורים בקרב גברים עומד על 17.2%, גבוה מעט מהשיעור אצל נשים שעומד על 15.9%.

התוצאה יכולה להיתפס כמפתיעה לאור העובדה שגברים מיוצגים בכמות גבוהה יותר בתפקידים טכנולוגיים, וכן בקבוצות הוותק והגיל הגבוהות יותר - שלושה מאפיינים שנוטים להוריד את הסיכון לפיטורים. כלומר, על אף שמאפיינים אלו נוטים להוריד את הסיכון לפיטורים, המחקר מציג נטייה של חברות לפטר פחות נשים. כאמור, לפי ממצאי המחקר, הסיכוי של גבר להיות מפוטר, בהינתן ששאר המאפיינים זהים, גבוה ב-4% ועד 9% מאשר סיכוייה של אישה להיות מפוטרת.

הפיטורים שכיחים יותר בחברות רב-לאומיות

לפי נתוני המחקר, כ-7.6% מחברות ההייטק הפעילות בישראל (כ-390 מתוך כ-5,100) הן מרכזי פיתוח וייצור של חברות רב-לאומיות. המרכזים הללו מעסיקים כ-24% מעובדי ההייטק בישראל. מבחינת שכיחות הפיטורים, מתוך 168 אירועי הפיטורים שנמצאו, 10.7% התרחשו בחברות רב-לאומיות. כלומר, הפיטורים היו שכיחים יותר בחברות רב-לאומיות, אך התרחשותם הייתה בחברות קטנות יחסית, עם מספר מפוטרים קטן יחסית גם הוא.

עוד מצא המחקר כי מתוך העובדים שפוטרו מחברות רב-לאומיות ואז מצאו עבודה חדשה בהייטק, כ-26% מהם עברו לחברה רב-לאומית אחרת. יוצאי חברות מקומיות נוטים באופן מובהק להישאר בחברות מקומיות, ומתוכם רק כ-14% עברו לחברה רב-לאומית.

לפי המחקר, גלי הפיטורים בהייטק הישראלי יוצרים תנועה של עובדים מחברות גדולות לקטנות, זאת בין היתר כאשר כ45% מהמפוטרים עברו לעבוד בחברה קטנה יותר מהקודמת, בעוד שרק 21% עברו לחברה גדולה יותר.

בעלי התפקידים הטכנולוגיים הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להישאר בענף

במחקר ניתחו גם את המשרות החדשות של המפוטרים, תוך התמקדות בשאלת ההישארות בענף ההייטק.

המחקר בדק את מאפייני העבודה החדשה של כ-4,300 עובדים שמצאו עבודה חדשה לאחר הפיטורים ומצא כי 84% מהעובדים אכן נשארו בענף הטק. עוד לפי ממצאי המחקר, בעלי תפקידים טכנולוגיים מחזיקים בסיכוי גבוה, פי 1.3, להישאר בענף בהשוואה לשאר התפקידים וכי מעל ל-90% מהעובדים בתפקידים טכנולוגיים אכן מצאו עבודה חדשה בהייטק. לפי המחקר, ככל שהמיומנויות הנדרשות לתפקיד יותר ייחודיות להייטק, כך הסיכוי להישאר בסקטור עולה. הממצאים מצביעים על הבדל ברור בין תפקידי מוצר (לדוגמה, מנהלי מוצר) לתפקידי עסקים (שיווק, מכירות, קשרי לקוחות וכו'), כאשר המיומנויות של האחרונים ככל הנראה כללית יותר ולכן יכולה גם להתאים לענפים אחרים במשק.

"גלי הפיטורים יצרו תנועה של עובדים לחברות קטנות יותר"

ד"ר אסף פתיר, הכלכלן הראשי של מכון RISE, מסר כי "גלי הפיטורים בהייטק הישראלי הגיעו לאחר שנתיים של צמיחה דרמטית בתקופת השיא. על אף שמדובר בתופעה מאתגרת עבור עובדים רבים, חלק ניכר מהמפוטרים מוצאים עבודה בתוך מספר חודשים ורובם נשארים בהייטק.

"יחד עם זאת, קיימים הבדלים משמעותיים בין קבוצות שונות - אלו המתקשים יותר מאחרים הם העובדים הצעירים, בעוד שההייטק מפגין נאמנות לעובדים הוותיקים. בראייה רחבה יותר, גלי הפיטורים יצרו תנועה של עובדים לחברות קטנות יותר ובשלבים מוקדמים יותר. התמונה שעולה ממחקר זה היא מורכבת - מצד אחד הוא מצביע על דינמיות של ההייטק הישראלי תוך חלוקה מחדש של ההון האנושי בתוכו, ומצד שני מדגיש את הפערים המשמעותיים הקיימים בין קבוצות עובדים שונות בתעשייה".

עוד כתבות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?