גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בניגוד לחוק באירופה: פינלנד מורידה את הכפפות במאבק נגד רוסיה

זה שנה שרוסיה משתמשת ב"נשק" המהגרים נגד פינלנד ושולחת אלפים מהם למעברי הגבול בין המדינות ● כעת, בניגוד לאמנות בינלאומיות, לחוקים אירופיים ולחוקה הפינית עצמה - חוק תקדימי מאפשר לגרש פליטים ו"לדחוף אותם בחזרה" לצד הרוסי ללא זכות ערעור

מהגרים חוצים את הגבול בין רוסיה לפינלנד, לפני סגירת המעברים בנובמבר
מהגרים חוצים את הגבול בין רוסיה לפינלנד, לפני סגירת המעברים בנובמבר

כבר יותר משנה שרוסיה משתמשת בנשק "היברידי", כפי שהדבר מכונה בנאט"ו, בניסיון לערער את המצב הפוליטי והחברתי בפינלנד. מהגרים לא חוקיים ומבקשי מקלט מאפריקה ומהמזרח התיכון, שקיבלו ויזות זמניות לרוסיה בעבור תשלום נאה, נשלחים למעברי הגבול בין המדינות, שנפרס על פני יותר מ-1,300 קילומטר, ומנסים להיכנס למדינה ולהגיש בקשות מקלט. החוק הבינלאומי, כולל חוקי האיחוד שבו פינלנד חברה, חייב עד כה את המדינה הנורדית לבחון את בקשות המקלט לפי ארץ המוצא והנסיבות האישיות, ובינתיים להעניק מקלט למבקשים.

מהכלכלה ועד התדמית הבינלאומית: איך האולימפיאדה תשפיע על צרפת?
חומת מל"טים מנורבגיה ועד פולין: קו ההגנה החדש נגד רוסיה

אבל ביום שני השבוע נכנס לתוקף חוק תקדימי בפינלנד, שעורר סערה באירופה כולה, המאפשר לרשויות בהלסינקי להורות למשמר הגבול למנוע פיזית כניסה ממבקשי מקלט המגיעים דרך מעברי גבול במזרח, "לדחוף אותם חזרה" לצד הרוסי, להתעלם מבקשת המקלט שלהם, ואפילו לגרש אותם אם כבר נכנסו לתוך שטח המדינה, ללא זכות ערעור.

החוק מנוגד לאמנות הבינלאומיות בנוגע לפליטים עליהן פינלנד חתומה, לחוקים האירופיים ואפילו לחוקה הפינית עצמה, ומהווה שינוי כיוון משמעותי במאבק בהגירה הלא חוקית הנכנסת לאירופה. במקביל, הוא פופולרי בציבור, עם סקרים שהראו כי שני שלישים תמכו בו, והוא עבר ברוב המיוחד הדרוש כדי לפעול בניגוד לחוקה, עם 167 תומכים ורק 31 מתנגדים.

החוק - רק למצב חירום

בשלב הנוכחי, מדובר בחוק שרק מאפשר את הצעד יוצא הדופן, אך הוא לא פועל בשטח. רק כמה מאות מהגרים לא חוקיים, רובם מסומליה, מעיראק ומסוריה, נכנסו כך לפינלנד מתחילת השנה. הסיבה העיקרית לכך היא שמנובמבר פינלנד סגרה את כל מעברי הגבול שלה עם רוסיה. אולם כעת, כחלק מהמאבק המתעצם מול רוסיה, שכלל הצטרפות לנאט"ו אחרי עשרות שנות ניטרליות, הלסינקי בעצם "הורידה את הכפפות" והוכיחה שהיא נכונה לזנוח ערכים הומניטריים אוניברסליים בשל הסיכונים למדינה.

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין / צילום: ap, Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin

בשל חריגותו, החוק יופעל רק במצב חירום של "הצפת" הגבול במבקשי מקלט, וככל הנראה יוחרגו ממנו נשים, ילדים ונכים.

החוק נדון במשך חודשים רבים במדינה, שבה שולטת ממשלת מרכז-ימין הכוללת לראשונה את מפלגת "הפינים" המתנגדת להגירה. הוא עבר ניסוחים וגלגולים שונים, ועורר ביקורת רבה מצד מדינות אירופיות אחרות, ובמיוחד מצד ארגוני זכויות אדם שאמרו כי דווקא המדינה הנורדית המתקדמת "משדרת מסר שגוי" בנוגע להגירה.

אבל נשיא המדינה אלכסנדר סטאוב אישר אותו בחתימתו, ואמר כי למרות שהוא "מבין את הבלבול שיחוש שומר גבול כיצד לפעול", מדובר בצעד הכרחי במקרה שבו רוסיה תנסה להגביר משמעותית את קצב מבקשי המקלט הנשלחים לגבול הפיני. הוא מוגבל בשלב זה לשנה אחת.

"הרפורמה שייחלנו לה"

במהלך הדיונים על החוק הופיעו עשרות מומחים בפני הפרלמנט שהזהירו כי הוא מנוגד לאמנות הבינלאומיות, כולל חוקי היסוד של האיחוד האירופי. מבריסל נמסר כי "אין החרגות" מהחוק הבינלאומי הקובע כי יש לקבל מבקשי מקלט ולדון בבקשותיהם.

לפי הנתונים האחרונים, בשנה שעברה שיגרה רוסיה כ-1,300 מבקשי מקלט לפינלנד. בתחילת נובמבר סגרה המדינה את כל מעברי הגבול שלה עם רוסיה, והמספר ירד למאות בלבד. כאמור, החשש מההגירה הלא חוקית ומהתגברותה יצרו רוב בציבור לצעד, והמפלגה הסוציאל-דמוקרטית שבאופוזיציה הצביעה בעדו. תמיכתה הבטיחה רוב של שני שלישים בפרלמנט, מה שאיפשר את כניסתו לפועל.

מפלגת "הפינים" מהימין המתנגד להגירה אמרה לאחר החלת החוק כי "זוהי הרפורמה בחוקי הכניסה שייחלנו לה במשך שנים... זהו חוק שמיועד להילחם בהגירה כפויה (על ידי מוסקבה, א"א)". מנגד, מנהיגת ברית השמאל, אמרה כי מדובר ב"יום שחור לשלטון החוק בפינלנד ולזכויות האדם".

גם בריסל הזהירה כי החוק מנוגד לאמנת ז'נבה, ולעיקרון האי-החזרה שנחקק בשל לקחי מלחמת העולם השנייה וסגירת הגבולות בפני פליטים יהודיים. לפי עיקרון זה נאסר להחזיר מבקש מקלט למדינה שבה הוא עשוי להירדף או להימצא בסכנת חיים. הדבר מחייב את המדינות החתומות על האמנה לבחון את הבקשה. כאן נכנסים לשיקולים ארץ מוצאו של המהגר, נסיבות אישיות או חברתיות ועוד.

למעשה, אחת הבעיות המרכזיות של אירופה היא שבעוד שקל יחסית להיכנס בשל עיקרון זה במקומות בהם הגבול "פרוץ" (בשיט דרך הים למשל), קשה לגרש את מי שלא זכאים למקלט, בשל סוגיות משפטיות. כמו כן, חלק ממדינות אירופה מעניקות זכות עבודה וביטוח בריאות למבקשי המקלט, ולמעשה משלימות עם הגירה לא חוקית המושכת מיליוני בני אדם מדי שנה. בפינלנד התנאים למבקשי מקלט לא נחשבים נוחים, ורבים מתייחסים אליה כמדינת מעבר בדרך לגרמניה, שבה התנאים טובים יותר.

המצב מערער את אירופה

סוגיית המהגרים ומבקשי המקלט גורמת בין היתר לערעור המצב הפוליטי במדינות כמו גרמניה, אוסטריה, פינלנד, שבדיה וצרפת, שבהן מפלגות המתנגדות להגירה גורפות את קולות הבוחרים בשיעורים הולכים וגדלים. בבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי סוגיית ההגירה הלא חוקית כיכבה בראש סדר היום, ומפלגות מהימין המתנגד להגירה הגדילו משמעותית את כוחן. רוסיה עושה שימוש בכך, ובשנתיים האחרונות פועלת באופן הולך וגובר "לשגר" פליטים ומבקשי מקלט לגבולות האירופיים ממזרח.

הפתרון של פולין, ליטא ומדינות אחרות לניסיונות הללו היה פריסה של עשרות אלפי שוטרים לאורך הגבול המזרחי, וכן הקמה של מכשול וגדר. עדיין, חבורות של מבקשי מקלט מנסות לעתים לפרוץ בכוח את הגדרות והמחסומים. בפולין נדקר למוות שוטר פולני ממשמר הגבול על ידי מבקש מקלט בחודש שעבר. מוסקבה ומינסק אומרות כי מדובר בפעולה עצמאית של מהגרים לא חוקיים, אולם תחקירים בעבר הראו כיצד הממשלות ברוסיה ובבלארוס מעורבות בעסקים הכרוכים בהנפקת ויזה מפוברקת, ללא צורך ממשי, רק כדי לעודד את הפליטים לנסוע מערבה, ושם לחצות את הגבול באופן לא חוקי.

"הגירה מוכוונת היא דרך אחת שבה רוסיה יכולה להפעיל לחץ עלינו, וזה יכול להשפיע על הביטחון ועל היציבות החברתית של פינלנד ושל האיחוד האירופי", אמר לתקשורת שר הפנים הפיני, "החוק החדש מכין את פינלנד למצב שבו רוסיה תנסה להשפיע ולהפעיל לחץ לאורך זמן ממושך, ובקנה מידה גדול יותר".

עוד כתבות

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה