גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המתחרה האולימפית בת 61 – והיא מביסה אתלטים בני מחצית מגילה

הופעת הבכורה הבין-לאומית שלה הייתה בשנות ה-70 ● היא פרשה וחזרה – פעמיים ● עכשיו היא כוכבת טניס שולחן באולימפיאדה בפריז

ני שי ליאן במשחקי האולימפיאדה / צילום: Reuters, Itaru Chiba/AFLO
ני שי ליאן במשחקי האולימפיאדה / צילום: Reuters, Itaru Chiba/AFLO

כשפתחה את רוכסן הז'קט שלה, סידרה את רצועת הברך והחלה להתמתח לקראת משחק טניס השולחן הראשון שלה באולימפיאדה הנוכחית, התעוררה בני שי ליאן, אלופת עולם לשעבר שראתה כבר הכול, תחושה מוזרה - היא הרגישה את מלוא כובד המשקל של התחרות על כתפיה.

השקעה של מאות אלפי שקלים: כמה עולה לגדל מדליסט אולימפי?
אזור הגולגולות: המקום המפחיד ביותר בהיסטוריה האולימפית

לליאן, בת 61, יש יותר ניסיון מאשר לכל אחד אחר בענף. אמנם במשחקי האולימפיאדה יש עוד מתחרים בשנות ה־60 לחייהם, אך הם מתחרים ברכיבה על סוסים. למעשה, בהופעת הבכורה הבין־לאומית שלה בשנת 1979, עדיין לא נולד כמעט אף מתחרה שמתמודד השנה. היא זכתה באליפות העולם הראשונה שלה ב־1983, ויריבתה בסיבוב הראשון כאן נולדה ב־1993. "אני סבתא של טניס שולחן", אומרת ליאן, שהתחרתה באולימפיאדה שש פעמים. "אבל אני לא סבתא - עדיין. אני מחכה".

המתחרים האולימפיים בני מחצית מגילה אומרים שהם לא ממש מאמינים שליאן עדיין משחקת. "זה לגמרי בלתי נתפס", אומרת כוכבת טניס השולחן האמריקאית לילי ג'אנג. אבל עבור ליאן, זה הגיוני לחלוטין. "הגיל שלי כפול", היא אומרת, "וגם הניסיון שלי כפול".

"זו לא הייתה התוכנית שלי"

ליאן נולדה בארבעה ביולי 1963, והחלה לשחק טניס שולחן בסין כשהייתה בת 7 בלבד. כנערה, היא הייתה חלק מהנבחרת הסינית. לו היה טניס שולחן ספורט אולימפי ב־1984, כמעט בטוח שליאן הייתה זוכה במדליה. אלא שעד הופעת הבכורה של טניס השולחן באולימפיאדה ב־1988, היא כבר הייתה כבר בשיאה.

ליאן חשבה שהשיגה את כל מה שקיוותה להשיג, והייתה מוכנה להמשיך הלאה בחייה. היא רצתה לחדש את לימודיה ולבסוף לעסוק ברפואה. "לא רציתי לבזבז זמן על טניס שולחן", היא סיפרה. בהמשך חייה, היא עברה לגרמניה ולאחר מכן ללוקסמבורג, מתוך מחשבה שתישאר שם שנה אחת. "אבל שנה אחת הופכת לשנתיים, שנתיים הופכות לשלוש, ועכשיו היא כבר 35 שנה כאן", סיפר טומי דניאלסון, שהפך למאמן שלה ולאחר מכן לבעלה. "זו לא הייתה התוכנית שלי", אמרה ליאן, "אבל לוקסמבורג נחמדה מדי".

ליאן היא אחת הספורטאיות האהובות ביותר בלוקסמבורג. היא זכתה בכל פרס כמעט שהמדינה הקטנטנה יכלה להציע לה: החל מאשת השנה בספורט (פעמיים, בהפרש של יותר מ־20 שנה) ועד נשאה את הדגל בטקס הפתיחה בשבוע שעבר, כאשר היא הובילה את המשלחת של המדינה במורד נהר הסן. היא הייתה הבחירה הטבעית לתפקיד. "כולם מכירים אותה", אמר נשיא הוועד האולימפי של לוקסמבורג, אנדרה הופמן.

קצת מכל דבר: סוד התזונה של ליאן

כשעברה לאירופה, כל מה שהיא ידעה על האומה הקטנטנה הזו, הדחוסה בין גרמניה, בלגיה וצרפת, היה שום דבר. "אם אתה מגיע מסין, אתה לא יודע כלום על לוקסמבורג", אמר דניאלסון. "האם זו מדינה? האם זה סוג של אוכל?". למעשה, התזונה שלה משחקת תפקיד מרכזי באריכות ימיה. ליאן מקפידה באדיקות על אכילה מתונה: "קצת בשר, קצת דגים, קצת ירקות, קצת אגוזים. לשתות רק מים. זהו אורח החיים הבריא ביותר. הוא מלווה אותי כבר הרבה מאוד שנים".

היא מודה שהיא מתאמנת פחות משחקנים צעירים יותר, אבל במקביל אוהבת לומר שהיא "צעירה יותר היום ממה שתהיה מחר". ייתכן שלאור גישה זו, ליאן הייתה בת 54 כשהיא ניצחה במשחק הארוך ביותר בטניס שולחן בהיסטוריה המודרנית.

המקצועיות שלה נותרה מעוררת השראה עבור שתי חברותיה לקבוצת הטניס שולחן בפריז. זאת, גם כאשר סגנון המשחק שלה הוא מעידן אחר ומחלק אחר של העולם. ליאן משתמשת באחיזה מהאסכולה הישנה, ששחקנים סינים רבים מעדיפים אותה. "היא המציאה את המשחק שלה מחדש - פעמיים", אומרת שרה דה נוט, השחקנית בת 31 ובת זוגה של ני במשחקי זוגות. "הסגנון שלה פחות פיזי, אף שהיא עדיין יכולה ממש לנוע מאחורי השולחן, והיא מסוגלת להאט את המשחקים".

לאחר שורת התארים שזכתה בהם בתחרויות היחידים והזוגות באירופה, נולדה הבת הראשונה שלה, והיא דילגה על האולימפיאדה של 2004. היא פרשה מפעילות בין־לאומית עד 2007, אבל כאשר התבקשה להצטרף שוב לנבחרת של לוקסמבורג, היא הסכימה לשרת את המדינה שלה. היא העפילה לאולימפיאדת 2008 שהתקיימה בסין, ומאז השתתפה בכל תחרויות הקיץ. "היא שרדה ארבעה או חמישה דורות של שחקניות טניס שולחן", אמר דניאלסון.

הניסיון של ליאן לשרוד דור נוסף החל כאן במוצאי שבת, כשהמעריצים שלה לבשו חולצות עם הכיתוב "לוקסמבורג - בואו נעשה את זה" והניפו את דגל המדינה ותמונות שלה. היא הייתה "הפייבוריטית" מול שחקנית מטורקיה בת 31 ועשתה את מה שצריך. ברגע שניצחה, ליאן הניפה את שני האגרופים והפריחה נשיקות למעריצים. שעת חצות ושעת השינה שלה התקרבו, אך היא נרדפה על ידי התקשורת של לוקסמבורג ועיתונאים מכל העולם המסקרים טניס שולחן.

לאחר הניצחון, היא תתמודד מול השחקנית המובילה בעולם, סאן יינגשה הסינית, מסוג השחקניות שיכולות לגרום לליאן להיראות בגילה. "לו הייתה זו מישהי חזקה פחות, אולי הייתה לי הזדמנות לשחק שוב", היא אמרה. "אבל נגדה, אין סיכוי".

תתחרה גם במשחקי אולימפיאדת 2028?

באשר לעתידה אחרי פריז, ליאן הטילה ספק בכך שתשוב בעוד ארבע שנים: "אני לא חושבת שזה יקרה". אבל המאמן שלה ובעלה אינו פוסל נסיעה ללוס אנג'לס ב־2028, כשהיא תהיה בת 65: "ליאן די בכושר לגילה, אני חייב לומר". ויש סיבה נוספת שבגללה היא עשויה שלא לתלות את המחבט בקרוב. "לוקסמבורג היא מדינה קטנה. אין להם הרבה ספורטאים, והם תמיד רוצים לנצח יותר", אמרה ליאן. "אז אני התקווה שלהם".

עוד כתבות

משרדי חברת BUYME / צילום: איל יצהר

לפי שווי של כמיליארד שקל: הפניקס השלימה את רכישת BUYME

רשות התחרות אישרה את מכירת חברת הארנקים הדיגיטליים ותווי הקנייה לקבוצת הפניקס, שתחזיק כ־65% מהחברה ● מנכ״ל BUYME זיו רוזן יסיים את תפקידו והחברה צפויה למנות מחליף בשבועות הקרובים ● העסקה מהווה אקזיט נוסף למשפחות שחר ומאיר

כותרות העיתונים בעולם

"במצב הכי חלש": האיראנים לא מצליחים יותר לממן את חייהם

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: סוכנות החירום הבריטית שמנהלת את אירועי המצוקה בהורמוז ממרחק של אלפי קילומטרים, המחיר שתעשיית השבבים משלמת בעקבות המלחמה, והמצוקה הכלכלית באיראן  • כותרות העיתונים בעולם

חלב של טרה / צילום: גלובס

אחרי תנובה: גם טרה מעלה מחירים

ההתייקרות במוצרי החלב נמשכת: מחלבת טרה מצטרפת לגל העליות, זמן קצר אחרי שתנובה הודיעה על ייקור מוצרים ויממה לאחר שהמדינה עדכנה את מחירי המוצרים המפוקחים

גורניצקי מתמזג עם מקוב נוף הוברמן / צילום: צילום: פרטי

משרד גורניצקי ממזג לתוכו את משרד הנדל"ן מקוב נוף הוברמן עם 25 עורכי דין

משרד הבוטיק שיצטרף לגורניצקי מייצג, בין היתר, את קבוצת בסר ואת חברת גיא ודורון לוי ● המשרד הממוזג צפוי למנות 375 עורכי דין ● שוק המיזוגים בענף חווה ירידה במלחמה, אך בשנה החולפת נרשמת בו התאוששות

ישראל יקרה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המחקר שטוען: יוקר המחיה בישראל עשוי לעודד הגירה

ישראל יקרה ב־21% ממדינות סקנדינביה וב־68% ממדינות הים התיכון - כך חושף מחקר חדש של מכון אהרן ● הגורמים העיקריים הם צמיחה מתמדת של מחירי הדיור, הפירות והירקות ● החוקרים מתריעים: לא מדובר בגזירת גורל אלא בכשל רגולטורי ובלחצים פוליטיים

חמאה של תנובה / צילום: יח''צ

תנובה מעלה מחירים: החמאה תתייקר בכ-4.8%

בעקבות החלטת המדינה להעלות את מחירי המוצרים המפוקחים בשיעור של 1%, תנובה מעלה גם היא את מחירי המוצרים בפיקוח ואת מחירי חלק מהמוצרים שאינם בפיקוח בשיעורים דומים - ואת מחיר החמאה אף בשיעור גבוה מכך

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה במגמה שלילית; אינטל זינקה ב-10%, זאת הסיבה

נאסד"ק ללא שינוי, דאו ג'ונס השיל 0.5% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ● פייבר מזנקת בעקבות הדוחות, גם ורוניס וטבע, למונייד נסוגה למרות תוצאות טובות ● הלילה: מגה־אירוע של עונת הדוחות, במסגרתו ידווחו אלפאבית, מטא, אמזון ומיקרוסופט ● מניית Pershing Square של ביל אקמן החלה להיסחר הרבה מתחת למחיר ההנפקה ● בורסות אירופה ננעלו בירידות זה היום השמיני ברציפות

בין הסיבות לעיכובים. השרים חיים כץ (משמאל) ויריב לוין / צילומים: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שוק הנדל"ן בקיפאון ניהולי: המינויים הבכירים שתקועים בעיצומו של משבר

חצי שנה מאז פרישת ינקי קוינט מרשות מקרקעי ישראל, והתפקיד טרם אויש ● גם יו"ר מטה התכנון עזב, ואין מי שיחתום על מחליף בשל היעדר שר פנים קבוע ● אילו תפקידים בכירים נותרו ללא מנהל?

מיכאל כהן / צילום: תמונה פרטית

"אם הייתי מתחיל להשקיע בגיל 16 היה לי הרבה יותר כסף היום"

מיכאל כהן, בן 29, התחיל להשקיע בזמן הקורונה ● הרוויח מהשקעה בפלנטיר ובגוגל, הפסיד ב־AMD ו"חטף כאפה" משער הדולר ● וגם: איך הוא צורך מידע ומה הוא חושב על הסולידית? ● המשקיעים החדשים, מדור חדש

מתחם האלף לאחר שיושלם / הדמיה: טוטם הדמיות

לראשונה: רשות הרישוי הארצית במינהל התכנון תדון בהיתר בנייה לפרויקט מגורים

רשות הרישוי הארצית שקיבלה סמכות לתת היתרי בנייה ככלי עוקף בירוקרטיה, תדון בהיתר לפרויקט של חברת שפיר במתחם האלף בראשון לציון ● העירייה: יש לבטל את הדיון

טראמפ ונתניהו, ארכיון / צילום: Reuters, EyePress News

הבקשה של ישראל מטראמפ: הגבלת ניסיונות המו"מ עם לבנון לעוד שבועיים בלבד

באיראן נערכים לתרחיש של חידוש הלחימה, ומאיימים: "נחשוף יכולות חדשות" ● דיווח: טראמפ הורה להמשיך במצור הימי על איראן: "המטרה - לחנוק את הכלכלה" ● גורמים רשמיים בארה"ב: טראמפ לא יוותר על הדרישה המרכזית שלו בסוגיית הגרעין ● עאמר חוג'יראת, בן 44 משפרעם, הוא האזרח הישראלי עובד משרד הביטחון שנהרג אתמול בלבנון ● עדכונים שוטפים

חברת הכנסת אפרת רייטן הזירה המרכזית, ערוץ כנסת, 23.04.26 / צילום: שלומי אמסלם

"הממשלה תעשה עצמה רשות שופטת": כך נולדה ועדת החקירה הממלכתית

הדיון על ועדת החקירה לאירועי ה־7 באוקטובר מתלהט, ורבים דורשים לדבוק במנגנון שקבוע בחוק ● אבל מה הוביל לחקיקה, והאם זה באמת קשור לרצון להרחיק פוליטיקאים מהחקירה? ● המשרוקית של גלובס

מטוסי וויזאייר / צילום: יח''צ

כאל, מקס ובנק לאומי במרוץ להקמת המועדון של ענקית התעופה וויזאייר

לגלובס נודע כי לצד כאל ו־MAX, גם בנק לאומי צפוי להתמודד על בלעדיות בהקמת מועדון הלקוחות שחברת התעופה וויזאייר מתכננת להקים בישראל ● כאל, שלאחרונה נאלצה להיפרד ממועדון הנוסע המתמיד שעבר למתחרה ישראכרט, ניסתה לחתור לביטול המכרז העתידי, בין היתר על בסיס הניסיון שצברה בשנים האחרונות

איור: גיל ג'יבלי

השקעות של מיליארדים ואקזיטים נוצצים: התחום החם הבא בתעשיית השבבים

אחרי המרוץ למעבדים הגרפיים, הבינה המלאכותית מסמנת את היעד הבא: העברת נתונים באור ● סדרת אקזיטים כחול-לבן והשקעות ענק חושפות כיצד טכנולוגיית הסיליקון פוטוניקס הופכת לתנאי הכרחי, ולמה בלי אופטיקה ה־AI עלולה להיתקע ● נתון בשבוע – עכשיו גם בגרסת הפודקאסט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הסעיף שבגללו עשרות אלפי עסקים לא יקבלו בקרוב פיצוי מלא מהמדינה

מתווה הפיצויים לעסקים נכנס לישורת האחרונה, חודשיים לאחר פרוץ המערכה מול איראן ● עם זאת, עשרות אלפי עסקים צפויים להידרש לעבור בדיקה מעמיקה מסיבות בירוקרטיות - מה שצפוי לעכב את התשלום בחודשים ● ומה לגבי העובדים שהוצאו לחל"ת?

הוולט מרקט בנווה צדק / צילום: שי עזרי, Wolt ישראל

איך קרה שעם הכנסות של 650 מיליון שקל, וולט מרקט בהפסדים?

לקראת המכירה הצפויה של וולט מרקט נחשפו בגלובס המספרים מאחורי שירות משלוחי הסופרמרקט, מהם עולה כי החברה העדיפה צמיחה על פני רווחיות ● איך תראה העסקה ומה תקבל החברה שתחליט לרכוש את הפעילות?

ג'רום פאוול / צילום: ap, Charles Krupa

הריבית בארה"ב נותרה ללא שינוי; פאוול: "אני נשאר במועצת הנגידים"

בהודעת הפד: "ההתפתחויות במזרח התיכון תורמות לרמה גבוהה של אי-ודאות לגבי התחזית הכלכלית" ● הדרמה האמיתית נפתרה - פאוול אמר שישאר בפד "לתקופה מסוימת" גם לאחר סיום כהונתו - למורת רוחו של טראמפ ● וגם, מה מלמד עברו של יו"ר הפד הנכנס על החלטת הריבית הבאה

מייסדי איידוק: גיא ריינר, אלעד וולך ומיכאל ברגינסק / צילום: גיא שרייבר

בהובלת גולדמן זאקס: הסטארט-אפ הישראלי שגייס 150 מיליון דולר

חברת הבינה המלאכותית הרפואית איידוק השלימה סבב של 150 מיליון דולר, שמעלה את סך הגיוסים לכחצי מיליארד דולר

ביל אקמן / צילום: ענבל מרמרי

היורש של וורן באפט הגיע לבורסה, המניה צנחה 18% ביום אחד

קרן הגידור של המשקיע המפורסם ביל אקמן החלה להיסחר אתמול וסיימה את יומה הראשון עם ירידה חדה של 18% ● מי שנחשב במובנים הרבים ה״יורש״ של וורן באפט מסביר למה הלך להנפקה מלכתחילה

מייסדי פאפאיה, אוריאל בכר, אלכס ליאחובצקי ואנדריי בירמן / צילום: ניב קנטור

פאפאיה גיימינג תשלם 420 מיליון דולר, בגלל בוט: ההחלטה שמטלטלת את ענף הגיימינג

חבר מושבעים בניו יורק קבע כי החברה הישראלית תשלם 420 מיליון דולר למתחרה האמריקאית סקילז ● השופטת תחליט על הסכום הסופי ● זאת, לאחר שקבע כי הפעילה בוטים שהתחזו לשחקנים אנושיים ● בעוד שבתעשייה טוענים כי מדובר ב"סוד גלוי", ההחלטה מחייבת את הענף לאמץ סטנדרט חדש של שקיפות ● פאפאיה גיימינג: "נמתין לבחינה של פסק הדין"