גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטעות של הפד, הנתון המדאיג והשאלה שמטלטלת את וול סטריט: האם ארה"ב בדרך למיתון?

נתונים חלשים משוק העבודה שלחו את השווקים לסוף שבוע אדום: הנאסד"ק השלים ירידה של 10% מהשיא, וה־S&P 500 צנח גם הוא ● פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, מנתח: למה השווקים חוששים פתאום ממיתון, מה הקשר לעונת הדוחות, ואיך הטלטלה האמריקאית תשפיע על ישראל?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik
ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

תיקון או כניסה למיתון? זו השאלה שמדאיגה את וול סטריט בימים אלו. שוק המניות האמריקאי סובל בשבועות האחרונים מתנודתיות חריפה ברמה היסטורית, ששיאה היה לאחר פרסום דוח התעסוקה בסוף השבוע האחרון. הנתונים נתנו את האות לגל של ירידות, שהוביל את מדד הנאסד"ק לטריטוריה של "תיקון". כלומר, ירידה של 10% מהשיא שנקבע ב־10 ביולי.

ניתוח | מומחים מנתחים: מה כדאי לעשות עם תיק ההשקעה בתקופה של "מסחר כאוטי"?
הדולר יחצה את רף ה-4 שקלים? מה צפוי בשוק המט"ח
פרשנות | הניצחון מתקרב? נתוני האבטלה והחלטת הריבית גררו תרועות במטה טראמפ

מה היה בדוח התעסוקה שכל כך הפחיד את המשקיעים, אלו גורמים נוספים מכבידים על השוק והאם אנחנו צפויים לראות הורדת ריבית אגרסיבית במיוחד בספטמבר? שוחחנו עם פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ומרצה באוניברסיטת ת"א, על הסיבות והתחזיות להמשך.

עוד לפני שנצלול למכלול הסיבות וההשפעות, נזכיר כי חרף הירידות החדות של הימים האחרונים, הנאסד"ק וה־S&P 500 מציגים תשואה חיובית מרשימה של כ־12% מתחילת השנה.

נתון אחד הדאיג את השוק

דוח התעסוקה לחודש יולי הצביע על התקררות משמעותית של שוק העבודה האמריקאי. שיעור האבטלה עמד על 4.3% - עלייה מדאיגה מ־4.1% בחודש הקודם ושיא שלא נראה מאז 2021. במקביל, קצב יצירת המשרות החדשות האט באופן ניכר והסתכם ב־114 אלף בלבד, נמוך משמעותית מהצפי ל־175 אלף. כעת, בשוק צופים הורדת של 0.5% ריבית בספטמבר, לשיעור ריבית של 5% (הריבית עומדת כיום על 5.5% בטווח העליון). בג'יי.פי מורגן מעריכים כי הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב, יוריד ריבית שלוש פעמים השנה, עד לרמה של 4.25% בסוף 2024 - תוואי אגרסיבי במיוחד.

פרופ' ליידרמן, מה דעתך על הדרמה הגדולה בשוק ההון בארה"ב?
"אנו סבורים שהמקור לדרמה הוא בשינוי סנטימנט המשקיעים באשר לעתיד הצמיחה והתעסוקה בחודשים הבאים במשק האמריקאי. אמנם הדעה הרווחת, והתחזיות של מרבית הגופים הכלכליים, הייתה ונותרה שלמשק האמריקאי צפויה 'נחיתה רכה', קרי האטה מסוימת בצמיחה מעתה וב־2025, אבל נראה שעלה החשש בשוק ממיתון, או 'נחיתה קשה'".

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

מה גרם לשינוי המפתיע בסנטימנט? עד כה נראה היה ששוק העבודה איתן וכי התוכנית של הפד ממתנת את האינפלציה ללא עלייה באבטלה.
"הטריגר לשינוי היה הפרסום של נתונים שהפתיעו לרעה יחסית לתחזיות, בעיקר באשר למצב שוק העבודה וענפי התעשייה. בין היתר, בלטו העלייה בשיעור האבטלה, לצד העלייה החיוורת מאוד במספר המועסקים. בנוסף, חלה גם עלייה במספר דורשי העבודה החדשים והמתמשכים לרמות שיא של יותר משנה. אשר לפעילות בענפי התעשייה, מדד מנהלי הרכש ביולי המשיך לרדת והגיע לרמה של 46.6 נקודות, מה שמלמד על התכווצות בפעילות הכלכלית. זה הנתון הנמוך ביותר ב־21 השנים האחרונות, למעט תקופות של מיתון כמו ב־2008 או במשבר הקורונה".

"מאמינים שתגיע האטה בצמיחה, אבל לא מיתון"

אתה מעריך שכלכלת ארה"ב בדרך ל"נחיתה קשה"?
"אמנם מוקדם לתת תשובה ודאית, אך אנו בדעה שהתחזית הכי סבירה היא של האטה בצמיחה ולא של גלישה למיתון. הכלכלה הריאלית היא כמו אנייה גדולה ששינויי הכיוון שלה הם איטיים והדרגתיים. המשק האמריקאי צמח ברבעון הראשון השנה בשיעור שנתי של 1.4% וברבעון השני ב־2.8%. נזכיר שבמרבית הרבעונים הקודמים שיעור הצמיחה השנתי הגיע ל־2.5%. ניתן להעריך ששיעור הצמיחה השנתי יואט ל־1.8%, ואף מעט מתחת לזה ב־2025, אולם זה עדיין רחוק ממיתון".

האם התגובות בוול סטריט ביום שישי, של ירידות של כ־2% במדדים המובילים, היו מופרזות?
"קשה להתווכח עם השוק, המורכב ממיליוני גורמים כלכליים ופיננסיים. עם זאת, הניסיון מלמד שלעתים קרובות השווקים מגיבים תגובת יתר (אוברשוטינג) ביחס לנתונים חדשים ומפתיעים, וייתכן שגם הפעם זה המקרה".

מה היה המוקד העיקרי בו התרכזו התגובות הכי עוצמתיות בשוק?
"שוק איגרות החוב. למשל, התשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל־10 שנים ירדה מ־4.11% לשנה ביום רביעי החולף, ל־3.8% ביום שישי. התשואה לשנתיים ירדה עוד יותר, מ־4.34% ביום רביעי ל־3.88% ביום שישי. בשוק של אג"ח ממשלתיות, אלה שינויים עוצמתיים מאוד ובפרט כאשר מדובר ביומיים".

כיצד ירידות אלה מושפעות משינוי בתחזיות השוק לגבי ריבית הפד?
"קיימת זיקה הדוקה בין הגורמים האלה, שהרי עם התגברות החשש ממיתון, ההערכות בשוק השתנו בכיוון של צפי להפחתות ריבית אגרסיביות יותר מאלה שצפו קודם. זאת, כאשר ברקע העובדה שלפד יש 'מנדט כפול'- עליו לתמוך באינפלציה נמוכה ובמקביל לתמוך בתעסוקה מלאה. הערכה רווחת בשוק כיום היא שהבנק הפדרלי יפחית את הריבית באחוז שלם עד סוף השנה, כך שהריבית תגיע בדצמבר ל־4.5%. במקביל, בחוזים העתידיים ניתנת הסתברות גבוהה מאוד לכך שהריבית בעוד שנה תהיה 75%.3 או מתחת לזה".

 

המפתח לתשובה נמצא בשוק התעסוקה

רק ביום רביעי האחרון התכנסו חברי הפד, בראשות היו"ר ג'רום פאוול, והחליטו להותיר את הריבית ללא שינוי. פאוול ציין כי שוק העבודה חזר לרמות של טרום משבר הקורונה והדגיש כי הוא אינו מהווה גורם אינפלציוני יותר. כמעט לא נותר זכר לחשש משוק עבודה רותח, להפך, פאוול הוסיף כי תפקידו של הפד לוודא שהשוק לא נחלש יתר על המידה. כעת, לאחר הדוח האחרון, רבים טוענים כי פאוול פספס את הרכבת ואת חולשתו של שוק התעסוקה, כפי שפספס את עליית האינפלציה בתחילת הדרך (במחצית השנייה של 2021).

האם ייתכן שהפד טעה בהחלטה האחרונה של אי־שינוי בריבית?
"בדיעבד, נראה שכן. הרי מצד אחד הצטברה התקדמות נאה בהפחתת האינפלציה ובמקביל התחילו להופיע סימני רפיון מסוימים בפעילות בחודשים הקרובים. לאורך השנים קיימת ביקורת מוצדקת על הפד ועל כך שהוא נוטה לפעול בפיגור רב ביחס לשינויים בשווקים ובכלכלה. נראה שגם הפעם, שוק ההון מקדים את הפד בהפחתת הריבית כפי שזה בא לידי ביטוי בירידת התשואות".

מה באשר למדדי המניות העיקריים בארה"ב?
"התגובות שם היו פחות חריפות ומושפעות גם מעונת פרסום הדוחות הרבעוניים. בסך־הכול, מדד S&P 500 ירד 6% מהשיא של אמצע יולי, ומדד נאסד"ק ירד 10% מהשיא שלו ביולי. ניתן להתייחס לשינויים אלה כ'תיקונים' במדדים שעלו בהתמדה תקופה ממושכת".

ההשפעה של ענקיות הטכנולוגיה

מתחילת יולי, מניות שבע המופלאות נצבעו אדום, חלקן אף בשיעורים דו־ספרתיים, ובשל משקלם הגדול במדדים המובילים דרדרו את וול סטריט כולה. כאיש מאקרו, מה דעתך על הדוחות הרבעוניים ש־75% מהחברות המרכיבות את מדד S&P 500 פרסמו עד כה?
"חשוב להבחין בין חברות הטכנולוגיה הגדולות לבין השאר. האופטימיות לגבי השפעות מהפכת הבינה המלאכותית והמהפכה הטכנולוגית הובילה לעליות רבות עוצמה, למשל ב־7 המניות הגדולות (אנבידיה, מיקרוסופט, אפל, גוגל, אמזון, מטא וטסלה, ב"ל). חלק מהדוחות של חברות אלה אכזבו ברבעון האחרון ותרמו לתיקון משמעותי ברמות המחירים. מאידך, באופן כללי, הדוחות סבירים מאוד ואין בהם כדי לאותת על היחלשות של הכלכלה האמריקאית עד כה".

בישראל המצב מסובך יותר

בעוד שהורדת הריבית בארה"ב בספטמבר היא ככל הנראה עובדה מוגמרת, בישראל המצב שונה לאור האי־ודאות הגדולה. על פי תחזית חטיבת המחקר של בנק ישראל עצמו, הריבית צפויה לרדת ב־0.25% בלבד בשנה הקרובה.

האם אנו צפויים לראות גם בישראל ירידת תשואות והתגברות ציפיות להפחתות ריבית?
"אמנם השינויים בשוקי ארה"ב והעולם צפויים להשפיע עלינו, אך אנו נמצאים במלחמה קשה במספר חזיתות, והסיכונים הגאו־פוליטיים רק הלכו והתעצמו עם הזמן. בצד ההשפעות מחו"ל, רמת התשואות על אג"ח ממשלת ישראל מושפעת מאוד מהגרעון הגדול בתקציב הממשלה ומפרמיית 'סיכון המדינה' הנקבעת בשווקים הגלובליים (הפער בין התשואה לפדיון על אג"ח דולרי ממשלתי ל־10 שנים לבין האג"ח המקבילה של ארה"ב). בימים האחרונים פרמיה זאת עלתה ונמצאת מעט מתחת ל־2% בשנה. נזכיר שלפני המלחמה, פרמיה זאת עמדה 'רק' על 0.5% לשנה".

מה המסקנה לגבי ריבית בנק ישראל?
"תחת האי־ודאות הגבוהה, הסיכונים הגאו־פוליטיים המשמעותיים, החריגה המהותית של הגרעון התקציבי מהיעד וחוסר הוודאות לגבי מצב תקציב המדינה ב־2025 סביר להניח שלא יהיה שינוי בריבית בחודשים הקרובים ושרמת הריבית הנוכחית מתאימה למצב המשק".

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית