גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך מצאו את עצמם כוכב יאיר ועומר מחוץ לרשימת היישובים העשירים ביותר בישראל

השכונות והיישובים החזקים בישראל התחזקו עוד יותר והגדילו את הפער שלהם אפילו ממקומות חזקים אחרים - כך לפי הדירוג החברתי־כלכלי של הלמ"ס ● "כשיישובים מהקצה העליון של האשכול העליון מתרחקים עוד יותר משאר היישובים באותו האשכול, הם הופכים ל־10 החדש, כי השאר הפכו לדומים יותר דווקא לאשכול 9"

סביון. אי-השוויון בישראל גדל ב-2021 / צילום: Avishai Teicher, ויקיפדיה
סביון. אי-השוויון בישראל גדל ב-2021 / צילום: Avishai Teicher, ויקיפדיה

שלושה יישובים חזקים במיוחד - עומר, כוכב יאיר ולהבים - מצאו את עצמם לאחרונה מחוץ לרשימה היוקרתית של יישובים בדירוג חברתי־כלכלי 10, הגבוה ביותר. למעשה, נשארו בה שני יישובים בלבד: כפר שמריהו וסביון. תופעה דומה נרשמה בשכונות שונות ברחבי הארץ: אם ב־2019 היו 79 שכונות בדירוג הגבוה 10, ב־2021 נותרו שמונה בלבד. למה זה קורה? בין השאר, מכיוון שב־2021 אי-השוויון בישראל גדל, מה שגרם לכך שהשכונות והיישובים החזקים בישראל התחזקו עוד יותר, והגדילו את הפער שלהם אפילו ממקומות חזקים אחרים.

הסקר שגילה: זו השכונה העשירה ביותר בישראל 
נתונים מגלים: מה קרה למחירי השכירות ביולי? 

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) מפרסמת פעם בשנתיים את הדירוג החברתי־כלכלי של היישובים בישראל. היישובים מחולקים ל־10 "אשכולות" לפי הרמה החברתית־כלכלית שלהם, כאשר באשכול הנמוך ביותר (1) נמצאים למשל מועצת נווה מדבר (המונה ארבעה כפרים בדואיים) והעיר החרדית מודיעין עילית, ובגבוה ביותר (10) נמצאים כאמור כפר שמריהו וסביון.

כדי לחשב את המדד, בלמ"ס משקללים 14 משתנים כמו מספר ושווי כלי הרכב, ממוצע שנות לימוד ובעלי תואר אקדמי, ימי שהייה בחו"ל, והכי חשוב - הכנסה ממוצעת לנפש.

למעשה, יש כאלה שטוענים שההכנסה לנפש צריכה להיות המדד היחיד. מחקר שפורסם ב־2018 בכתב העת "הרבעון לכלכלה" בדק מה יקרה אם היישובים ידורגו לפי מדד זה בלבד. התוצאה המדהימה היא שהמדד שמכיל רק קריטריון אחד היה זהה ב־98% למדד המורכב והמסובך שדורש שיתוף פעולה בין שישה גופים ממשלתיים תחת ניצוח הלמ"ס. זאת, מכיוון שכל שאר הקריטריונים נמצאים בקורלציה חזקה מאוד עם הכנסה לנפש. מורכבות זו של המדד היא גם אחת הסיבות לכך שהוא מתפרסם רק פעם בשנתיים, על נתונים בני שלוש-ארבע שנים.

כך או כך, ברגע שאוספים את כל הנתונים, צריך לתת ציון לכל יישוב ולחלק אותם לאשכולות. הציון מוגדר כמרחק, בסטיות תקן, מהממוצע. סטיית תקן גבוהה משמעה ריחוק מהממוצע וסטיית תקן נמוכה משמעה קרבה לממוצע. כך שככל שיש יותר נתונים בעלי סטיית תקן גבוהה, אפשר לומר שאי-השוויון גבוה. וכל שיש פחות כאלה, כך ניתן לומר שאי-השוויון נמוך.

חשוב לציין שהמדד כולו הוא יחסי ולא אבסולוטי. כלומר, ייתכן שהמצב של כולם השתפר, ועדיין נראה ירידות יחסיות במדד.

האשכולות: מצרפים יחד יישובים דומים

ועתה, כשיש לנו את הציונים של כל היישובים, צריך לחלק אותם לאשכולות שייתנו לנו סיווג (מ־1 עד 10) של הרמה החברתית כלכלית בכל אחד מהם. את זה, מסבירה לואיזה בורק, מנהלת אגף בכיר מתודולוגיה סטטיסטית בלמ"ס, עושים באמצעות "חלוקה של היישובים כך שמצד אחד היישובים באותו האשכול כמה שיותר דומים, ולעומת זאת הפער בין האשכולות צריך להיות כמה שיותר שונה". ולכן, "כשיישובים מהקצה העליון של האשכול העליון כמו סביון וכפר שמריהו מתרחקים עוד יותר משאר היישובים באותו האשכול, הם הופכים ל־10 החדש, כי השאר הפכו לדומים יותר דווקא לאשכול 9". כך יישובים יכולים "לרדת" בדירוג לאשכול 9 אפילו אם המרחק שלהם מהממוצע נשאר זהה. פשוט כי מי שחזק מהם - נהיה חזק עוד יותר.

זה בדיוק מה שקרה ב־2021: כפר שמריהו וסביון זינקו מ־2.1 ו־2.4 סטיות תקן בהתאמה, ל־2.5 ו־2.6. כך שלא רק שהן דומות זו לזו, זה שם אותן במרחק משמעותי מהבאה בתור (להבים) עם פחות מ־2 סטיות תקן מעל הממוצע בלבד. כך שני היישובים הפכו לאשכול בפני עצמו, והשאר "נבלעו" על ידי אשכול 9. זה לא אומר שמצבם בהכרח הידרדר, אלא שהיישובים בטופ של הטופ התרחקו עוד יותר. עוד יישובים ש"ירדו" מאשכול 10 ל-9 הם עשרת, כרמי יוסף, צופית, שדה ורבורג, נופית, כפר נטר, בצרה וחרות.

השכונות העשירות נהיו עשירות יותר

תופעה קיצונית עוד יותר ניתן למצוא לגבי האזורים הסטטיסטיים המקבילים פחות או יותר לשכונות. אם ב־2019 היו לא פחות מ־79 שכונות באשכול 10, ב־2021 צנח המספר ל־8 בלבד. מדובר בירידה דרמטית ביותר, שלפחות חלקה מוסבר בהתחזקותן של השכונות החזקות ביותר.

כך למשל היישוב מכבים, המשתייך לעיריית מודיעין־מכבים־רעות, הוא השכונה העשירה בישראל ב־2019 עם 2.5 סטיות תקן מעל הממוצע. לעומת זאת צהלה בתל אביב, השכונה העשירה בישראל ב־2021, עומדת על 2.7 סטיות תקן מעל הממוצע.

למעשה, השכונות החזקות בישראל נהיו חזקות עוד יותר, וזה גורם לשכונות אחרות 'ליפול' לאשכול 9, גם אם הן לא נחלשו בכלל.

גם בצד השני, באשכול 1 של השכונות העניות בישראל, נרשמה תופעה דומה: השכונה הענייה בישראל, "אזור האולמות" בבני ברק, ירדה מ־3.5 סטיות תקן מתחת לממוצע, ל־3.7 סטיות תקן מתחת לממוצע. אחריה בדירוג נמצאת שכונת מאה שערים בירושלים. זה, וירידות דומות בשכונות חלשות אחרות, הביאו את אשכול 1 לכלול 60 שכונות ב־2021 לעומת 110 ב־2019. מדובר במגמה דומה, אך לא קיצונית באותה מידה, כמו בשכונות החזקות.

עם זאת, קשה לאפיין את זה כמגמה רחבה: רבות מהשכונות בשליש העליון של ההתפלגות דווקא ירדו בדירוג, ושכונות בשליש התחתון עלו. מדובר בנתונים "רועשים" למדי, אך בקצה העליון ביותר של ההתפלגות, היישובים העשירים ביותר משכו את הדירוג למעלה - ויצרו "10 חדש" שהוריד את שאר היישובים החזקים למטה

מגמה זו מצביעה על עלייה באי־השוויון, וכך גם מצביע מדד ג'יני, המדד הכלכלי המקובל ביותר למדידת אי-שוויון. הוא מודד את הפער בין חלוקת ההכנסות בכלכלה בפועל, לבין חלוקת הכנסות שוויונית לחלוטין, כך ש־0 משמעו שוויון מוחלט ו־1 משמעו אי-שוויון מוחלט. כלומר, ככל שמדד ג'יני גבוה יותר, כך אי-השוויון גדול יותר.

ואכן, בין 2019 ל־2021 מדד ג'יני (על השכר ברוטו) עלה מכ־0.49 לכ־0.51. זאת, על פי דוח העוני של ביטוח לאומי, בין היתר בשל משבר הקורונה במהלכו "שיעור העוני לפי ההכנסה הכלכלית התרחב והעמיק, והאי-שוויון גדל. בקרב העשירונים 2־9 הפגיעה הייתה גבוהה יותר ככל שהעשירון נמוך יותר. לעומת זאת בעשירון התחתון, שבו שיעור המועסקים נמוך, ההכנסה הכלכלית הממוצעת לא ירדה, ובעשירון העליון היא אף עלתה במקצת".

כשמזכירים את אי־השוויון בתקופת הקורונה, כדאי להזכיר ממה הוא נבע: עלייה באבטלה של אוכלוסיות חלשות, לצד זינוק בשכר בהייטק.

המגמה ארוכת הטווח היא של ירידה באי־שוויון

עם זאת, העלייה באי־השוויון בין 2019 ל־2021 היא נקודה יוצאת דופן במגמה ארוכת הטווח. מדד ג'יני ירד בין 2017 ל־2019, ואחרי העלייה בין 2019 ל־2021 - חזר לרדת ב-2022.

כך שייתכן שבמדד הבא, לשנת 2023 שיתפרסם כנראה ב־2026, נראה חזרה למצב נורמלי יותר מבחינת כמות היישובים והשכונות בתוך אותו אשכול. אך בינתיים, העיון המעמיק במדד הלמ"ס מאפשר לנו ללמוד כיצד משתנים היחסים בין השכונות העשירות והעניות ביותר בישראל.

עוד כתבות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בבורסת תל אביב; אלקטרה צריכה מטפסת ב-5%, מדד הבנקים יורד ב-1.5%

ת"א 35 עולה ב-0.3% ● בניגוד למגמה החיובית, מדד הבנקים נסחר בירידות ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות