גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחיר קפץ פי 5 בעשור: כך נראה איסוף הקרקעות לקראת בניית מגדל הענק בתל אביב

גב ים ואמות עוד לא סיימו לשווק את מגדל ToHa2, וכבר מתחילות לקדם את פרויקט הענק הבא במתחם תוצרת הארץ ● כדי שזה יקרה, עליהן "ללקט" קרקעות מבעלי זכויות קיימים ולגבש מהן מגרש אחד גדול ● "לא טיול בפארק אבל אפשרי"

התוכנית למגדל השלישי. הדרך למימוש ארוכה / הדמיה: ויופוינט
התוכנית למגדל השלישי. הדרך למימוש ארוכה / הדמיה: ויופוינט

פרויקט תוהא 3 (ToHa 3) במתחם תוצרת הארץ בתל אביב מתוכנן לקום בצמוד למגדל תוהא 1 (29 קומות), העומד כבר על תילו, ולמגדל תוהא 2 (77 קומות) הנבנה בימים אלו. יחד, על פי התכנון הנוכחי, יציעו שלושת המגדלים שטח בנוי של כ־335 אלף מ"ר. לא במקרה אמר אבי יעקובוביץ', מנכ"ל גב ים, בעת ההכרזה על קידום הפרויקט החדש, כי המתחם שממזרח למחלף השלום "יהפוך למרכז העסקים הראשי (מע"ר) של ת"א".

כך מצאו את עצמם כוכב יאיר ועומר מחוץ לרשימת היישובים העשירים ביותר בישראל 
חוק המטרו אושר, אבל בעיה משמעותית בדרך ליישום הפרויקט רחוקה מלהיפתר 

אבל כדי לממש את החזון הזה על החברות לעבור עוד דרך ארוכה. איך ניגשים לקרקע שעליה כמה וכמה בעלי זכויות, ויוצרים ממנה קרקע אחת, מגרש מגובש בבעלות אחודה, שעליו ייבנה פרויקט ענק כמו תוהא 3?

הרוכשות: "זה לא מתווך שמגיע על קטנוע"

הקרקע שעליה מתכננות אמות וגב ים להקים את פרויקט תוהא 3 משתרעת על כמה דונמים במתחם שנמצא בין הרחובות תוצרת הארץ, דרך השלום ויגאל אלון. כיום מחזיקות השתיים, כשותפות מלאות, ב־17 דונם בפיסת הקרקע הזאת, שעליה נמצאים הפרויקטים תוהא 1 ותוהא 2.

ב"עורף" של אותה קרקע נמצאים עוד כמה דונמים, במעין צורת רי"ש, שבהם יש לשתי החברות כמה קרקעות שרכשו לאחרונה בסכום כולל של 500 מיליון שקל. לצידן ישנן עוד קרקעות שאינן בבעלות החברות. החברות יוצאות כעת למהלך ה"ליקוט" של אותן קרקעות, כדי שיוכלו לקדם את הפרויקט החדש על המגרש כולו.

"במקרים כאלו, יושבים עם כל בעל קרקע ומבינים מה הוא רוצה", אומר עו"ד גלעד מעוז, שותף מייסד וראש מחלקת הנדל"ן והמלונאות במשרד אפשטיין רוזנבלום מעוז ERM. "בדרך כלל תופרים עסקה היברידית שמנסה למצוא פתרון לצרכים של כל אחד מבעלי הקרקע. ישנן כמה צורות לעסקאות כאלו, אך במקרה של אמות וגב ים אני מניח שזו תהיה 'עסקת מזומן' - בעלי הקרקעות יקבלו כסף תמורת הזכויות, ואולי גם תוספת תשלום כאשר תאושר התב"ע ויינתנו זכויות בנייה מלאות במגרש, מה שנקרא גם אַפְּסייד".

"גם לבעלי הזכויות הקיימים יש חלומות, כמובן", מציין אבי רומנו, יזם נדל"ן ותיק ומייסד חברת ray tlv אשר עוסקת בין היתר באיתור נכסים ובאיחודם למתחם תכנוני אחד, בעל פוטנציאל פיתוח גבוה. "במתחם שאליו מכוונות אמות וגב ים אני מכיר כמה יוזמות שנעשה ניסיון לקדם אותן על ידי הבעלים, אבל כשמגיע גוף גדול, חזק, עשיר, התוכניות הללו חוזרות למגירה. זה גוף שיודע לשלם לבעלי הזכויות את מה שהמגרש שווה להם, בתוספת הפוטנציאל. במקרה של אמות וגב ים הקרדיט הוא ענק. זה לא שמגיע לשם מתווך עלום שם על קטנוע. מההיכרות שלי עם האנשים שעובדים שם, זה לא יהיה טיול בפארק אבל זה אפשרי".

בעלי הקרקע: מעמותה ובעלי מוסך ועד לתחנת דלק

בניגוד לקרקעות עבור תוהא 1 ותוהא 2, שם הבעלות הייתה של גורמים גדולים יחסית, כדוגמת נייר חדרה (אמות וגב ים רכשו את הקרקע של מפעל הנייר, בשטח 7.6 דונמים, תמורת 64 מיליון שקל באמצע שנת 2010), בחלק ה"חדש" של המתחם ישנם יחסית הרבה בעלי זכויות קטנים, ולכן התהליך צפוי להיות מורכב יותר מבחינת אמות וגב ים.

בין הנכסים במתחם נמצא בניין בן חמש קומות המשמש את ארגון אמונה, שגם סביבו צפוי בקרוב להתנהל משא ומתן מצד החברות. עוד במתחם בניין בן ארבע קומות של אילוז גרופ, ותחנת דלק.

"יש במתחם הזה קרקעות ותיקות מאוד, שאני מניח שרבות מהן בבעלות יורשים, וגם בבעלות יורשים של יורשים - קרי עשרות בעלי קרקע בכל 'פיסה'", אומר גורם בענף המנוסה במשא ומתן מול בעלי זכויות קיימים.

"הניסיון עם צמד הפרויקטים הקודמים יעזור לאמות ולגב ים, אבל שם תהליך 'ליקוט' הקרקעות היה די מצומצם", מוסיף רומנו. "הקרקעות היו מאורגנות יחסית וישבו עליהן גופים גדולים למדי. במקרה של תוהא 3 הם יצטרכו לדפוק על יותר משתיים או שלוש דלתות. יש שם לא מעט בעלי זכויות חכירה, בין היתר עמותה, מוסכים, אפילו תחנת דלק. חיסרון נוסף מהזווית של צמד החברות הוא שתוהא 1 ותוהא 2 הם כבר עובדה בשטח, מה שבהכרח אומר שבעלי הזכויות ידרשו הרבה כסף - הם יודעים היום מה פוטנציאל הבנייה שם".

עליית המחירים: מ־20 מיליון שקל לדונם ל־103 מיליון שקל לדונם

ואכן, ערך הקרקעות עלה מאז "ליקטו" אמות וגב ים את הקרקעות עבור הפרויקטים הקיימים. נוסף לרכישה שהזכרנו של 7.6 דונם מנייר חדרה תמורת 64 מיליון שקל, דווחו בדוחות אמות לסיכום השנים 2014 ו־2015 עוד שתי רכישות: רכישת כארבעה דונם ב־2013 תמורת כ־86 מיליון שקל, ורכישת כ־1.4 דונם ב־2015 תמורת כ־29 מיליון שקל. רכישות אלו משקפות מחיר של כ־20 מיליון שקל לדונם, ואילו אמות דיווחה כי בפברואר האחרון מכרה כ־1.5 דונם לשותפתה גב ים במתחם, תמורת 155 מיליון שקל - סכום המשקף מחיר של כ־103 מיליון שקל לדונם.

נראה כי בתהליך ליקוט הקרקעות ינסו אמות וגב ים להגיע לתוצאה דומה לזו שהגיעו אליה בעת רכישת הזכויות בתוהא 1 ובתוהא 2: בעלות בלעדית של שתי החברות, ללא שותפים, במטרה למנוע 'כאבי ראש' בהמשך הדרך.

"יותר פשוט להתנהל כשיש רק חברה אחת שהיא הבעלים, ודאי בפרויקט כזה", אומר עו"ד מעוז. "גב ים ואמות לא מחפשות שותפים ואני מניח שהן יעדיפו להוסיף עוד 10 או 20 מיליון שקל לבעלי הזכויות, 'קחו מזומן ושחררו לנו את הקרקע', בלי להתעסק עם כל בעל מוסך או בעל נכס אחר בעתיד".

"מול בעלי הקרקעות הן יחתרו לרכישה מלאה של הזכויות, ולא יתווכחו איתם על חצי מיליון לפה או לשם", אומר רומנו. "הדבר החשוב ביותר הוא להגיע לשלם שעולה על סך חלקיו. העירייה לא תסכים להשאיר כל מיני מוסכים קטנים בקרן הרחוב. אגף התכנון ירצה לראות תמונה מלאה של המגרש, וגם היזמים לא יכולים להרשות לעצמם ליד פרויקט דגל עסק קטן וישן שלא פונה ונשאר על הקרקע".

המשא ומתן: אם לא תהיה הסכמה, ילכו לפירוק שיתוף

ומה קורה אם בעל זכויות מסוים מתעקש ולא מוותר על ה"פיסה" שלו? עו"ד מעוז מציין כי במקרה כזה הקרקע תלך למהלך של פירוק שיתוף, שבמהלכו היזמים יוכלו לרכוש את חלקו של בעל הזכויות ה"סרבן", או שהוא יקבל חלקה במגרש במסגרת "חלוקה בעין", שלא תמנע את קידום הפרויקט. "זה הליך לא קצר. הוא עשוי להימשך בין שנה לשנתיים, אבל הוא מאוד מקובל וידוע", מציין עו"ד מעוז.

לדברי רומנו, "במקרה של בעלי זכויות עיקשים הכסף הוא פקטור עצום - אבל יש גם היגיון בריא. לא מדובר כאן בבעלי דירה שמחזיקים בה 70 שנה ולא רוצים לעזוב, אלו נכסים מסחריים. אם נמצאת שם עמותה שחולשת על חמש קומות, או בעל מוסך שפועל שם 20 שנה, הם יקבלו את הכסף וילכו למקום הבא. בעל מוסך גם יתקשה בסיטואציה הנוכחית לחדש את רישיון העסק שלו, שהרי מסביב הכול הופך למשרדים חדשים ולמגורים. העירייה לא תאפשר לו לפעול שם יותר. גם בעל המוסך הכי עקשן בעולם יבין שצריך לפנות את המקום. ההיגיון הבריא, בשילוב הכסף, עושה את העבודה".

עוד כתבות

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

בהנחיית ראש הממשלה, בנימין נתניהו, המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● כזכור, השרה מירי רגב הנחתה את גורמי המקצוע במשרדה שלא לקיים דיונים ולא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לרה"מ

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניות הביטוח והבנייה שוב מזנקות

חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה