גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיטורים בהייטק והמלחמה הגיעו גם לשוק הנדל"ן

דוחות של חברות הנדל"ן המניב מהתקופה האחרונה משקפים את השפעות הפיטורים בהייטק והמלחמה ● סימני החולשה כוללים ירידה במחירים ובתפוסה במגדלי משרדים שאינם במרכז ת"א, התארכות והקשחת תהליכי המו"מ להשכרת נכסים ותחרות גדולה על כל לקוח

המשבר בהייטק מגיע לשוק המשרדים / צילום: Shutterstock
המשבר בהייטק מגיע לשוק המשרדים / צילום: Shutterstock

ענקית המשרדים המקומית, חברת גב־ים, הציגה בשבוע שעבר בדוחותיה לרבעון השני "עסקים כרגיל", עם גידול בהכנסות וברווחים לנוכח עלייה ריאלית בדמי השכירות ואכלוס נכסים, למרות המלחמה הנמשכת וחוסר הוודאות הכלכלית. בין היתר עלה מהדוחות כי גב־ים שוקדת על "איסוף קרקעות" לצורך הקמת מגדל משרדים שלישי במתחם ToHa שבלב תל אביב, לאחר שהשלימה עסקת ענק להשכרת שליש משטחי המגדל הנבנה כעת (ToHa2) לידי ענקית ההייטק גוגל, בחוזה ל־10 שנים.

ניתוח | המרוץ ל־AI דוחף את ענקיות הטק הוותיקות לפטר עשרות אלפי עובדים
המדינה נערכת לשיווק קרקע להקמת 11 אלף דירות בשדה דב בתל אביב

גם מדד תל אביב מניב ישראל, שכולל ענקיות נכסים מקומיות כדוגמת עזריאלי, מליסרון, אמות ומבנה, אינו מלמד על חשש לקטסטרופה, עם עלייה של 3.3% שרשם בשנה החולפת (כמחצית מתשואת מדד תל אביב 35 באותה תקופה). זאת בזמן שמדד תל אביב־מניב חו"ל (הכולל חברות כמו ג'י סיטי, אפי נכסים וסאמיט הפועלות בעיקר מעבר לים) ירד באותה תקופה ב־0.6%.

מאידך, דוח של חברת מידרוג אודות חברה אחרת הפועלת בתחום הנדל"ן המניב, ישרס, מאותת על סימנים של חולשה בשוק המשרדים המקומי. הללו עולים גם מסקירת הדוחות הכספיים שפרסמה בשבוע שעבר חברת אמות (השותפה של גב־ים במתחם ToHa).

"סקטור הנדל"ן המניב למשרדים בישראל מצוי תחת איום ההאטה בכלכלה העולמית, על רקע העלאת הריבית, בנוסף למלחמת 'חרבות ברזל' אשר טרם ניתן לאמוד את השפעותיה", ציינה מידרוג בדוח המעקב עבור ישרס, בבעלותו של שלמה איזנברג. "שוק המשרדים בישראל שנהנה בשנים האחרונות מביקושים חזקים ומעלייה במחירי השכירות במרכז הארץ, בין היתר בזכות הצמיחה המהירה בהיקף ההשקעות והמועסקים במגזר ההייטק בישראל, החל להציג סימני האטה בשנה האחרונה", נכתב בדוח.

שלמה איזנברג, בעלי חברת ישרס / צילום: תמר מצפי

נזכיר בהקשר זה כי בשבוע שעבר דווח שענקית השבבים אינטל החלה בגל פיטורים ענק שבמסגרתו היא צפויה להיפרד ממעל 1,000 עובדים בישראל, והוא מתווסף לצמצומים עליהם הכריזו לאחרונה חברות טכנולוגיה גדולות נוספות.

במידרוג מציינים כי מנתונים שבידיה עולה כי בחציון השני של שנת 2023 חלה ירידה מסוימת בדמי השכירות בשוק המשרדים, "כאשר באזור תל אביב חלה ירידה ממוצעת של כ־3.6% בדמי השכירות לעומת המחצית הראשונה אשתקד למשרדים מסוג Class A (מגדלי יוקרה)". עוד מציינים שם כי במשרדים במיקומי "פריים לוקיישן" חלה ירידה מתונה יותר בדמי השכירות, "מה שמעיד על חוזקו של פלח שוק זה הנשען על מיקומים מרכזיים, נגישות תחבורתית ונכסים ברמת גימור גבוהה".

"יותר מאמץ בשיווק"

בד־בבד הפערים בין מגדלי המשרדים שבלב תל אביב, שמושכרים לענקיות ההייטק, לבין מתחמי משרדים גדולים בערים שכנות כמו בני ברק, פתח תקווה וגם הסיטי של רמת גן, הולכים ומתרחבים. מידרוג מציינת כי "נכסי משרדים באיכות פחותה ובמעגלים הסובבים את תל אביב עלולים לסבול מירידת מחירים ומירידה בשיעורי תפוסה במידה חדה יותר. מאז פרוץ הקורונה, ובהמשך עליית הריבית והמלחמה, ניכרת נטייה של שוכרים חדשים לקצר את משך החוזים בשל חוסר ודאות וכדי לשמור על גמישות". במידרוג צופים כי מגמה זו תימשך, "לרבות באמצעות שכירות משנה מצד חברות שצמצמו מועסקים".

בדוחות אמות מציינים כי "ההאטה בקצב ההשקעות בהייטק הישראלי, המהווה הקטר המרכזי של המשק, ממשיכה להשפיע לשלילה על סנטימנט השוק. בעקבות כך, תהליכי המשא־ומתן להשכרת נכסים ממשיכים להיות ארוכים וקשים יותר, נדרשת עבודת שיווק מאומצת יותר ויש תחרות גדולה על כל לקוח.

"בנוסף קיימת מגמה של שוכרים המבקשים לחתום על הסכמים לתקופות שכירות קצרות יותר, עד שתתבהר הסביבה העסקית, אז יוכלו לקבל החלטות ארוכות טווח. לצד זאת, בולטת גם בישראל המגמה שבה בניינים חדשים באזורי פריים בולטים לחיוב בהשוואה לבניינים ישנים או בניינים באזורים חלשים יותר," נכתב עוד בדוח של אמות. "ההערכה היא כי מגמה זו תימשך וכי השטחים החדשים בשוקי הליבה ימשיכו להיות בתפוסה כמעט מלאה ואילו בשווקים משניים כמו פ"ת, בני ברק, חולון ועוד יהיה קושי מסוים להשכיר נכסים, ולהדביק את דמי השכירות לקצב האינפלציה".

נתונים על שוק המשרדים בגוש דן המתפרסמים בדוח של חברת נת"מ, המציעה פלטפורמה של שירותי נדל"ן ופתרונות לבעלי נכסים, מלמדים כי במחצית השנייה של 2023 נרשמה שחיקה של 3.6% בממוצע במחירי השכירות בבנייני משרדים Class A באזורי הביקוש ביחס למחצית הראשונה של השנה (ל־125.3 שקל למ"ר). באזור הסיטי של תל אביב נרשמה אף ירידה חדה יותר של 5% ל־151 שקל למ"ר. שיעור האכלוס הממוצע בבניינים שסקר הדוח ירד בממוצע ב־1.5%, ל־96.1%.

מגדלים מ"תקופת הזוהר"

בכיר בענף הנדל"ן המניב מסביר לגלובס כי "היו כאן שנתיים (2020־2021) שבהן השוק שגשג - כשהייתה הפריחה הגדולה בהייטק. כולם אז הסתנוורו מהעולם הזה, גם המנהלים בחברות הנדל"ן המניב, שעמדו נפעמים מול המחירים הגבוהים שקיבלו בחוזי השכירות. אלה היו ימים של יותר מדי כסף בריבית יותר מדי נמוכה, והתוצאה היתה גם הרבה בנייה חדשה".

לדברי אותו בכיר, "מגדלי משרדים שנבנים כיום הם כאלה שההחלטה על בנייתם התקבלה ב'תקופת הזוהר' שלפני שנתיים־שלוש. כיום יש פחות החלטות על בניית מבני משרדים חדשים". לדבריו, גם השכרת שליש ממגדל ToHa 2 לגוגל, שנחשבת להצלחה גדולה של גב־ים, באה לאחר משא־ומתן שארך שנתיים: "ככלל נראה שלמשכירים קשה יותר לאכלס היום, והתחרות על השוכרים גבוהה".

עדות לתחרות החריפה על שוכרים איכותיים במרכז תל אביב ניתן למצוא בדוחות אפי נכסים, השותפה עם חברת מליסרון במגדל המשרדים היוקרתי "לנדמרק", הממוקם במתחם שרונה בעיר ומתנשא לגובה 39 קומות. בתום המחצית הראשונה השנה עמדה התפוסה במגדל, שאכלוסו החל בשנה החולפת, על 88% בלבד (כולל משרדים ששכרה חברת פייסבוק). דמי השכירות החודשיים הממוצעים למ"ר עמדו על 158 שקל, מה שממקם אותו בצמרת המגדלים של תל אביב.

לדברי הגורם בענף, "בערים כמו רמת גן, בני ברק ופתח תקווה, איפה שהיתה בנייה מאוד מואצת של משרדים, שיעורי התפוסה נמוכים יותר היום, וגם מחירי השכירות נמוכים משמעותית מבמרכז תל אביב".

נקודת האור לדברי אותו בכיר היא בכך ש"ההייטק אמנם נפגע אבל שוכרים ממשיכים לכבד את החוזים שלהם. אם יש חוזים ארוכים, עד שהשוכר צריך לקבל החלטה אם להתפנות מהנכס או לצמצם שטחי משרדים, כל זה לוקח זמן. אבל כולם מבינים שזה שוק של קונים (שוכרים). כלומר, הכוח של שוכרי הנכסים במשא־ומתן גדל משמעותית. רואים את זה גם בנכונות של חברות הנכסים לבצע 'התאמות' עבורם".

עוד כתבות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל נסחר ביציבות, 3.14 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית