גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עשרות מיזמים יבוטלו? בני ברק ובת ים בחרו בחלופת המדינה לתמ"א 38

תמ"א 38 תפקע בסוף החודש, ובבני ברק ובת ים בחרו להמשיך את הפרויקטים ב"חלופת שקד" ● בעיריות טוענים כי המעבר יהיה חלק, אך קבלנים מזהירים מאירוע שיביא לשיתוק

בני ברק / צילום: Shutterstock
בני ברק / צילום: Shutterstock

בסוף החודש תפקע תמ"א 38, בהתאם להחלטת המועצה הארצית לתכנון ובנייה. בעיריות רבות בארץ הוחלט להמשיך את הפרויקטים באמצעות הגשת תוכנית מחליפה, אולם בבני ובבת ים בחרו לקדם פרויקטים תחת תיקון 139, או מה שמכונה "חלופת שקד". חלופה זו, בניגוד לתמ"א 38, כוללת היטלי השבחה על היזמים ומאפשרת תוספת של עד 400% לבניין הקיים. ברשויות עצמן סבורים כי המעבר לחלופה לא יעכב את הפרויקטים, אולם קבלנים וגורמים אחרים טוענים ההפך - מה שבוואי לא תורם לוודאות החשובה כל־כך לענף הנדל"ן.

לקראת עצירת תמ"א 38: עיריית תל אביב מנסה להציל מאות פרויקטים
אחרי שעמדו ריקות: המדינה מוכרת 40 דירות במגדלי יוקרה בתל אביב
המדינה נערכת לשיווק קרקע להקמת 11 אלף דירות בשדה דב בתל אביב

נזכיר כי תמ"א 38 איפשרה חיזוק מבנים שנבנו לפני 1980 על ידי יזמים פרטיים, שבתמורה לזכויות בנייה שאיפשרו למכור את הדירות שנוספו לבניין. בבני ברק ובת ים מדובר ב־145 פרויקטים שעומדים כעת בסימן שאלה בעקבות השינוי.

25 תוכניות במוקד

תוכנית המתאר הכוללנית של העיר בני ברק מגבילה את גובה המבנים בעיר ל־6.5 קומות, ולכן אין בה היתכנות לתוכניות פינוי־בינוי מתחמיות. מגבלת הגובה קיימת בעיר בשל האיסור ההלכתי על שימוש במעליות בימי חג ושבת.

בעירייה אומרים כי "הוועדה המקומית החליטה כבר בנובמבר 2022 שלא לקדם תוכניות תמ"א 38 אלא רק במתווה הידוע כחלופת שקד. כתוצאה מכך ונוכח הדחייה הארוכה במועד פקיעת תמ"א 38, מרבית מיזמי הבנייה התאימו את עצמם למדיניות הוועדה המקומית, ופרויקטים שבכל זאת הסתמכו על תמריצי תמ"א 38 כבר הגישו בקשה להיתר מבעוד מועד, וחלה לגביהם הוראת המעבר המאפשרת להמשיך בהליכי הרישוי".

לפי נתוני העירייה, יש כ־25 תוכניות אשר עליהן לא חלה אורכה שניתנה במועצה עד סוף השנה, ואלו עשויות להיות מושפעות מפקיעת התמ"א. על היזמים יהיה לבחור אם להוסיף ולקדם את הפרויקט במתווה חלופת שקד או בדרך אחרת.

יעקב ראבד, משנה ליועמ"ש עיריית בני ברק, מסביר לגלובס כי בעירייה קידמו תוכנית מקומית חלופית, אולם הוועדה המחוזית שמאשרת את התוכניות הסכימה לתת את התוקף לתוכנית באופן מוגבל - עד תוספת של 700 יחידות דיור, או עד פקיעת תמ"א 38, שתתרחש כאמור בסוף החודש.

בכל הנוגע ל־25 התוכניות בעיר, אומר ראבד כי "בדיון שהיה במועצה הארצית ביקשנו שהוראת המעבר תחול גם על התוכניות שקודמו, אבל המועצה לא איפשרה את זה. 25 התוכניות לא יוכלו להתקדם אם לא יסיימו עד סוף החודש".

לצד זאת, ראב"ד מציין כי בעיר יש עשרות מיזמים שמקודמים כיום על ידי חלופת שקד, ומוסיף: "החלופה מאפשרת תוספת של עד 400% לבניין הקיים, אך במסגרת החוק שר הפנים יכול להורות בצו לאפשר עד 550% תוספת, אם שוכנע שהדבר נדרש בגלל רמת הסיכון מפני רעידת האדמה או משום ערכי קרקע. פנינו לשר ועמדנו על כך שבבני ברק יש צורך להגדיל את התמריץ, ואנחנו מקווים שהבקשה תתקבל ותגדיל עוד יותר את הפרויקטים. אנחנו ממתינים לעמדת השר ואני מקווה שבמהלך ספטמבר־אוקטובר נקבל אותה".

"ייקח זמן להתרגל"

על פי הנתונים של עיריית בת ים, ישנם כ־120 פרויקטים של תמ"א 38 שיוכלו לקבל עד סוף השנה את ההיתר. כ־50 בקשות נקלטו וממתינות לדיון, וכ־70 בקשות נדונו וטרם הוציאו היתר. בעירייה אומרים כי בימים אלו הם מגישים את התוכנית הכוללת להתחדשות עירונית.

מיכל מאיר, מהנדסת עיריית בת ים, הסבירה לגלובס כי בעירייה נערכו לסיום תמ"א 38 כבר חודשים ארוכים. "תמ"א 38 היא מעין מיני תב"ע (תוכנית בניין עיר) והיא אירוע לא קל. רוצים להציג אותה כהליך פשוט אבל הוא לא פשוט בכלל. משום כך באה חלופת שקד. ייקח זמן לאנשים וליזמים להתרגל לעניין, אבל רשויות כבר התכוננו, ואנחנו בבת ים קולטים תוכניות במסגרת חלופת שקד ועשינו את ההיערכות הארגונית".

לדבריה, המחלוקת באשר לשאלת העיכוב בפרויקטים בעקבות המעבר לחלופת שקד נובעת דווקא מעניין היטל ההשבחה: "תמ"א 38 איפשרה פטור מלא מהיטל השבחה וחלופת שקד מבקשת 25%, וזה שינוי שעשוי להיתפס לרעה. אבל העיר נדרשת להיות ערוכה לתוספת יחידות דיור וללא השבחה אין איך להיערך לזה. אין אפשרות לפתח מדרכות או גני ילדים וכל הנדרש עבור הציבור. הדיון הוא כביכול על תהליכי עבודה אבל פחות על זה".

"הרשויות רוצות כסף"

בקרב הקבלנים כאמור סבורים כי המעבר לחלופת שקד תעכב באופן משמעותי את הפרויקטים. עמית גוטליב, יו"ר ארגון הקבלנים והבונים במחוז תל אביב והמרכז, אינו חוסך בביקורת על ההחלטה, שתוביל לדבריו לשיתוק: "חלופת שקד דורשת הכנה של תוכנית. זה אירוע של תכנון וזה לוקח זמן. יש הבדל משמעותי מהגשת היתר כמו בתמ"א 38. זה מצב שאף אחד לא נהנה ממנו וגם כלכלית זה עוד כסף לאדריכל ועוד כסף למדידות, לעורך דין, להגשה, להפקדה ולזמנים וחתימות. זה אירוע שאפשר לפתור בהיתר שיאושר, ולמה? כי הרשויות רוצות כסף. מדובר על כסף בלבד שנכנס לקופה בהיטלי השבחה".

לדבריו, אין שאלה באשר לעיכוב בתוכניות. "זה יוביל לשיתוק, ברור. זה כבר מורגש ויש הרבה קבלנים שהפסיקו בשנה האחרונה ליצור קשר עם הדיירים בגלל חוסר הוודאות. זה ישפיע על השוק בעליית מחירים וחס שלום גם בחיי אדם. אומרים שהתמ"א מסוכנת, אבל ככה אנשים גרים בבתים עם ממ"ד שהילדים ישנים בשקט".

באשר לתל אביב, שגם בה הוחלט שלא להאריך את תמ"א 38, אומר גוטליב: "ישבנו חודשיים עם העירייה וניסינו לשכנע ולא הצלחנו. ברשויות אומרים שקיימת חלופת שקד, אבל כמה זמן זה לוקח והאם הם מתחייבים ללוחות זמנים? עד שיאשרו תוכנית בתל אביב ייקח המון זמן כי יש המון התנגדויות לכל תוכנית".

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● מדד קוספי ננעל בירידות של 2% ומדד ניקיי ננעל בעליות של 0.1% ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט ● מחירה של חבית מסוג ברנט יורד ב-0.3% ל-68.6 דולר

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תיקון והתנצלות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה