גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בורסת נאסד"ק מקשיחה כללים: זה האיום החדש על מניות שנסחרות מתחת לדולר

הבורסה האמריקאית מתכוונת להאיץ את תהליך המחיקה מהמסחר של חברות שאינן עומדות בתנאי הסף - בין היתר כאלה שביצעו איחוד הון ועדיין נסחרות במחיר של פחות מדולר ● וגם: מי הן המניות מישראל שנמצאות בסכנת מחיקה

בורסת נאסד''ק / צילום: Shutterstock
בורסת נאסד''ק / צילום: Shutterstock

הסיפור הזה חוזר על עצמו פעמים רבות: חברה נסחרת בבורסת הנאסד"ק, מחיר המניה שלה נחלש ויורד אל מתחת לרף הנדרש למסחר - דולר אחד, המעמיד את המניה בפני איום של מחיקה מהמסחר.

WSJ | איך לשמור על שפיות כשהשווקים משתוללים   
למכור או לחכות? מה עושים כשהמניה שהשקעתם בה צוללת 

אלה מניות שנחשבות ל-"Penny Stocks" שלרוב נתפסות כמסוכנות וספקולטיביות יותר להשקעה. חלקן כבר קיבלו מכתבי אזהרה מהבורסה ונמצאות בתקופות הזמן שניתנו להן כדי לחזור ולעמוד בתנאי הסף.

נכון להיום, יש לא מעט מניות ישראליות שנסחרות בנאסד"ק מתחת למחיר של דולר. בין אלה: חברות הטכנולוגיה סייברוואן (הנסחרת גם בתל אביב), האב סקיוריטי ואינוויז וחברות הביומד אייסקיור מדיקל, רדהיל, סולג'ל וגלמד.

כשהמחיר נשאר מתחת לדולר במשך 30 ימי מסחר רצופים, החברה מקבלת מכתב אזהרה מהנהלת נאסד"ק על כך שהיא אינה עומדת בתנאים, ואז יש לה תקופה שבה היא נדרשת לחזור ולעמוד בהם. במקרים רבים, הדרך לפתור את הבעיה היא טכנית: ביצוע איחוד הון (ספליט הפוך) שמאחד כל כמה מניות למניה אחת ומקפיץ את מחירה, כששווי החברה נותר ללא שינוי.

רק לעיתים נדירות קורה שחברה נמחקת ממסחר בסופו של התהליך. במקרה כזה, המניות לרוב עוברות להיסחר מעבר לדלפק, בבורסת OTC האמריקאית או ברשימת "פינק שיטס", שבהן הרגולציה פחות מחמירה, אך גם הסחירות וסוג המשקיעים שונים.

כך, חברת מתחמי האירוח סלינה נמחקה לאחרונה ממסחר בנאסד"ק ועברה להיסחר ב-OTC, לאחר שכבר הייתה במגעים עם הנאסד"ק להימנע ממחיקה, אך המגעים הופסקו בשל כניסתה להליכי חדלות פירעון.

"אינדיקציה למצוקה פיננסית או תפעולית"

כעת, בנאסד"ק מעוניינים להקשיח את התנאים, במהלך שאם יתקבל יקשה על חברות כאלה - ביניהן גם ישראליות. לפי הכללים שנהוגים היום, חברה מקבלת אזהרה על אי עמידה בתנאי הסף של דולר למניה ויש לה תקופה של 180 יום (כחצי שנה) שבמהלכה היא ממשיכה להיסחר כרגיל תוך כדי שהיא אמורה לטפל בסוגיית המחיר.

לרוב, חברות יכולות לבקש תקופה נוספת בת 180 יום לטיפול בסוגיה, ועל החברה לעדכן את הנהלת נאסד"ק כיצד היא מתכננת לעשות זאת. במקרה שגם אחרי "תקופת החסד" השנייה המחיר עדיין נמוך מדולר, ונפתח הליך מחיקה ממסחר, עדיין לחברה יש אפשרות לערער והתהליך מושהה עד לשימוע, כשהחברה יכולה לקבל תקופה נוספת לטפל בנושא. בסופו של דבר, תחת הכללים הקיימים התהליך כולו עלול להימשך קרוב לשנה וחצי, שבה המניה ממשיכה להיסחר מתחת למחיר הסף.

הקשחת הכללים שמציעה הנאסד"ק צפויה להאיץ את כל התהליך. מוצע שאם אחרי שתי התקופות הראשונות (בסך הכול 360 יום) מחיר המניה עדיין נמוך מדולר, המניה תימחק מיידית מהמסחר בבורסה כך שערעור לא ישהה את התהליך. "בורסת נאסד"ק סבורה ששתי תקופות רצופות שמסתכמות ב-360 יום הן פרק זמן מספיק כדי שחברה תחזור לעמוד בתנאי הסף, גם אם עליה לקבל אישור מבעלי המניות לבצע איחוד הון", נכתב בהצעת השינוי.

זאת ועוד: במקרה שמחיר המניה של חברה כלשהי נפל מתחת לדולר, לאחר שכבר ביצעה איחוד הון בשנה האחרונה, המניה תימחק מיידית מהמסחר, ללא השהיות של תקופות בנות 180 יום. עם זאת, החברה תוכל לערער ולקבל תקופה כזו. בהצעת השינוי נכתב כי יש חברות שבהן מתבצעים איחודי הון חוזרים ונשנים, בעיקר חברות שנמצאות במצוקה או חוות תקופה ארוכה של קשיים תפעוליים. בנאסד"ק סבורים כי "התנהגות כזאת היא פעמים רבות אינדיקציה למצוקה פיננסית או תפעולית רצינית, שהופכת את החברות האלה לבלתי מתאימות למסחר בנאסד"ק מטעמי הגנת המשקיעים".

חברת השירותים הפיננסיים Virtu Financial (שנסחרת בעצמה בנאסד"ק בשווי של 4.5 מיליארד דולר) פנתה לפני מספר שבועות ל-SEC, רשות ניירות ערך של ארה"ב, בעתירה לקבוע תקנות בנוגע ל-Penny Stocks, בה ציינה כי "יש חברות שהן 'פני סטוק' קלאסיות שקשורות פעמים רבות למסחר pump-and-dump (שבו מחיר המניה מתנפח, כך שמי שנכנס מוקדם מרוויח ומי שנכנס מאוחר מפסיד, ש'ח'ו') ומניפולציות אחרות". לאחר שפורסמו השינויים המוצעים מסרה Virtu לוול סטריט ג'ורנל כי זהו צעד בכיוון הנכון, וכי אף שהחברה מעודדת ממאמצי הנאסד"ק, יש מקום לשיפורים נוספים בשוק.

"איך משקיע לא מתוחכם ירוויח במניות כאלה?"

לדברי עו"ד עודד הר אבן, שותף מנהל בפירמת Sullivan & Worcester Tel Aviv, "הסביבה היום קשה לחברות small ו-nano cap (חברות בשווי שוק עד 2 מיליארד דולר, ובד"כ כמה מאות מיליונים - סמול קאפ, ומתחת ל-50 מיליון דולר, ננו קאפ) ויש בשוק הרבה פחות סבלנות לחברות הקטנות. רוב החברות הישראליות הן סמול-קאפ ורואים שיש היום הרבה פחות משקיעים, כסף והנפקות. אולי כשהריבית תתחיל לרדת יחזור גם חלק מהכסף, אבל כמות המשקיעים ירדה".

הר אבן מזכיר שבתקופת המשבר הכלכלי של 2008 בורסות וול סטריט ויתרו על אכיפת הכלל של מחיר המניה, ואילו כיום הכללים אף מוקשחים. הוא מעריך שקצה נפשם של הרגולטורים והבורסות במקרי מניפולציות שבהם חברות גייסו כסף מקרנות "בשיטת השווארמה" לדבריו: "החברה זה הבשר, הבנקאי מוכר והמשקיע אוכל, ובסוף מסיבוב לסיבוב נשאר רק נתח קטן על העמוד.

"מניה כמו מיקרוסופט תעלה או תרד על פי רוב בקורלציה ברורה לביצועים שלה. במניית small cap וולטילית שיש עליה הרבה מניפולציות של שורטיסטים, איזה סיכוי יש למשקיע לא מתוחכם להרוויח? יש הרבה חברות ש'נגמרות' בגלל מניפולציות כאלה על המניה ונאלצות לעשות ספליט הפוך על ספליט הפוך".

בהנחה שהכללים החדשים יעברו, מה חברות צריכות לעשות?
הר אבן: "לנצל הזדמנות לגייס כשהמניה נסחרת במחיר גבוה; צריך לזכור שתמיד המניה יכולה ליפול בלי קשר לחברה עצמה - אם זה כי מלחמה, המתחרה קרס וכדומה. לעשות גיוסים בצורה חכמה ולא כאלה שימשכו לחברה משקיעי שורט. לשמור על הכסף, להתנהל נכון בשוק מבחינת קשרי משקיעים, מסרים ויעדים - להציב יעדים סבירים ולעמוד בהם. וכמובן בתקופות הקשות להחזיק מעמד עד שהשוק יתאושש, ולזכור שיש מחזוריות בשווקים - ומתישהו המצב ישתנה לטובה".

גילוי מלא: בגרסה ראשונית של הכתבה הופיע בשל טעות סופר כי חברת סטיקספיי מושפעת גם היא מהשינוי בנאסד"ק, אך היא אינה מושפעת. החברה נסחרת בבורסת ניו יורק.

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו