גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות המלחמה: ישראל עדיין שומרת על מקומה הגבוה בדירוג האוניברסיטאות

הקריאות לחרם אקדמי נגד ישראל לא השפיעו על מעמדן של האוניברסיטאות הישראליות בדירוג העולמי, חברת אפיטומי מקווה כי האישור לשיווק גלולת ההרזיה שלה יגיע עד סוף השנה, וגם: תוצאות ודו"חות טובים לקמהדע וריווק ברבעון האחרון ● השבוע בביומד 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, Shutterstock
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, Shutterstock

ישראל שומרת על מקומה הגבוה בדירוג האוניברסיטאות

האוניברסיטאות הישראליות מצליחות גם השנה, לשמור על מקומן הגבוה בדירוג שנחאי, בדירוג האוניברסיטאות הטובות בעולם. נראה כי הקריאות לחרם אקדמי נגד ישראל והמתיחות ביחסים בין חוקרים ישראלים לבין האקדמיה הבינלאומית, לא השפיעו או טרם השפיעו על מעמדן של האוניברסיטאות הישראליות בדירוג. 

אופקו עולה למרות ירידה בהכנסות, בריינסווי ברבעון שלישי של איזון
מה עומד מאחורי מיזוג קדימהסטם לחברה שנסחרת בנאסד"ק

מבחינת הסדר היחסי של המוסדות הישראליים בדירוג, מכון ויצמן עקף השנה את האוניברסיטה העברית והוא מופיע כעת במקום ה-69 העולמי, עליה של 14 מקומות. האוניברסיטה העברית השנה במקום ה-81, לעומת 77 בשנה שעברה. הטכניון נמצא היום במקום ה-85, לעומת ה-83 בשנה שעברה. 

אוניברסיטת תל אביב נמצאת בקבוצת המקומות 201-300, בר אילן בין 301-400, בן גוריון בין 401-500, וחיפה בין ה-501-600, וזאת מבין כ-2500 אוניברסיטאות שנבחנות בכל שנה. 

דירוג שנחאי, הנחשב לאחד משלושה דירוגי האוניברסיטאות המשפיעים בעולם, התחיל במקור כפרויקט של אוניברסיטת ג'יאו טונג בשנחאי והיום מבוצע על ידי חברת ייעוץ סינית. המתודולוגיה מבוססת בעיקר על תוצרי מחקר של האוניברסיטאות השונות. 

העשירייה המובילה בדירוג דומה לזו של שנה שעברה. מככבות בה רק אוניברסיטאות אמריקאיות ובריטיות, והחמישייה בצמרת זהה לשנים הקודמות: הרווארד, סטנפורד, MIT, קיימברידג' ו-UCLA. לא נראה כי התקופה הסוערת בקמפוסי העילית השפיעה על הדירוג השנה כהוא זה, אך אלה כנראה תהליכים ארוכי טווח. 

אפיטומי: נבדקינו שמרו על הירידה במשקל במשך עוד חצי שנה

קצת יותר מחצי שנה אחרי שאפיטומי קיבלה את הבשורה הטובה על הצלחת גלולת ההרזיה שלה בניסוי קליני, ודי מהר לאחר מכן את הבשורה כי השותפה שלה נסטלה, שהייתה אמורה לשווק את הגלולה, נסוגה מן ההסכם, מדווחת החברה על מצבה העדכני בדו"חות החצי שנתיים שלה. 

אפיטומי, שאין לה עדיין מוצרים בשוק, עדכנה כי היא עדיין מקווה כי האישור לשיווק הגלולה יגיע עד סוף 2024. היא הייתה אמורה לקבל תשובה תוף 90 יום ממועד ההגשה בסוף פברואר, אך בעקבות התיק שהגישה נערכו כמה דיונים עם ה- FDA, וכל דיון כזה מאריך את תקופת מתן התשובה. החברה דיווחה כי היא ערכה תהליך ייעוץ אסטרטגי וכי היא בוחנת אפשרויות להמשך פעולה עם גופים אסטרטגיים בארה"ב ומחוץ לה. 

בינתיים, החברה מדווחת על ניסוי המשך לניסוי הקליני שערכה. מטופלים מקבוצת הניסוי וגם מקבוצת הביקורת שירדו לפחות 3% ממשקל ב-24 השבועות הראשונים של הניסוי, קיבלו הצעה לקחת את גלולת הניסוי במשך עוד 24 שבועות. במהלך תקופה זו, מטופלים בקבוצת הניסוי, שירדו 11.3% בממוצע, הצליחו לשמור (בממוצע) על הירידה שהשיגו. קבוצת הביקורת, שירדה בממוצע 6% ממשקלה במהלך תקופת הניסוי, הוסיפה לרדת כך שהשלימה ירידה של 7.5% ב-24 שבועות פלצבו + 24 שבועות גלולה. 

הניסוי הזה לא נערך עבור ה-FDA, אלא כדי לחזק את מעמדה התחרותי של הגלולה בשוק, בעיקר מול מוצרי ה-GLP1, גלולות ההרזיה החדשות, אשר מאפשרות להפחית עד 15%-20% מהמשקל במקרים מסוימים, אך חלק מן המטופלים סובלים מתופעות לוואי קשות, וחלקם אינם זכאים למרשם למוצר, שגם נמצא במחסור. 

בקופתה של החברה 12.5 מיליון דולר ועוד 16.6 מיליון דולר פיקדונות לזמן קצר. במחצית הראשונה החברה השתמשה ב-4.3 מיליון דולר לפעילותה השוטפת, כך שיש לה כעת מזומנים מספיקים לפעילותה. עם זאת, אם לא תצליח לחתום על הסכם שיווק או הסכם אסטרטגי אחר לשביעות רצונה ובמקום זאת תפעל לבניית ערוצי שיווק עצמאיים, היא תצטרך להשקיע סכומים גבוהים בפעילות זו. 

בעקבות הדיווח, עלתה מניית החברה 23% ביום חמישי, למחיר המגלם לחברה שווי של 95 מיליון שקל. היא עדיין נסחרת במחיר נמוך ב-79% מאשר לפני ביטול ההסכם עם נסטלה. 

דו"חות טובים לקמהדע וריווק

שתי חברות ביומד נוספות דיווחו השבוע על תוצאותיהן לרבעון. קמהדע דיווחה על עלייה נוספת של 13% בהכנסותיה לעומת הרבעון המקביל, ל-42.5 מיליון דולר. זו עדות להמשך ההצלחה של החברה עם המוצרים שקנתה מחברת סאול ועם המודל החדש שלה במסגרתו היא מפיקה בעצמה את פלזמת הדם ממנה היא מייצרת את מוצריה. ה-EBITDA של החברה גדל ב-51% ל-9.1 מיליון דולר והרווח הנקי לרבעון היה 4.4 מיליון דולר, עם תזרים חיובי של 15 מיליון דולר מפעילותה השוטפת. 

קמהדע אשררה את יעד ההכנסות השנתי, של 158-162 מיליון דולר. עוד אשררה כי היא מחפשת הזדמנויות עסקיות נוספות (למשל לרכישת מוצרים נוספים), כפי שציינה כאשר קיבלה השקעה נוספת מפימי.

קמהדע ציינה כי הוצאותיה התפעוליות עלו בשל השקעתה בניסוי במוצר באינהלציה לטיפול באמפיזמה תורשתית, התחום בו התמחתה החברה עד עסקת סאול. קמהדע מכרה את המוצר המוביל שלה בתחום הזה לחברת טקדה, והיא עדיין מקבלת ממנו תמלוגים. מוצר הניתן באינהלציה עשוי להיות מבודל ותחרותי מאוד בשוק, אך החברה כבר עורכת את הניסוי במוצר הזה שנים רבות. ניסיון קודם להדגים את יעילות הטכנולוגיה נכשל, והחברה נכנסה לניסוי חדש בפרוטוקול משופר, אבל מודבר במחלה נדירה שיש לה טיפולים קיימים סבירים, כך שקשה לגייס חולים לניסוי. 

בדו"חותיה חושפת קמהדע היא כי שוחחה עם ה-FDA, בתקווה כי תוכל להאיץ את הניסוי, כלומר כנראה להפחית את מספר החולים שיש לגייס. החברה נסחרת לפי שווי של 913 מיליון שקל, ומנייתה לא נעה בצורה דרמטית בתגובה לדו"ח. 

חברת LifeWard, לשעבר ריווק, שפיתחה שלד חיצוני להולכה וטיפול באנשים עם שיתוק או הפרעות תנועה, דיווחה סוף סוף על עליה משמעותית בהכנסותיה, מ-1.3 ל-6.7 מיליון דולר. השיפור נובע מהתקבלות מוצרי החברה לתוכניות הביטוח הממשלתי מדיקר, שבעקבות זאת ההחלה לשלם לחברה עבור טיפולים גם מן הרבעונים הקודמים. "כעת רופאים כבר יכולים לרשום את המוצר בביטחון, בידיעה כי למטופלים יש נגישות אליו", נמסר בדו"חות החברה. היא צופה הכנסות של 28-32 מיליון דולר השנה. 

שיעור הרווח הגולמי היה 41% והחברה רושמת עדיין הפסד (ברבעון הנוכחי של כ-4.4 מיליון דולר). כעת כאשר עלתה על מסלול השיפוי הביטוחי, היא מקווה להצמיח הכנסותיה בצורה שתשפר את מבנה הרווחיות שלה. 

בעקבות הדו"ח מניית לייפוורד עלתה כ-20% והחברה נסחרת כעת לפי שווי של כ-32 מיליון דולר. 

אפליקציה לניהול המצב הנפשי

סטודיו הסטארט אפים לתחום ה-FemTech "אימפקט 51", סיים החודש את המחזור השני שלו. המחזור הפעם הוקדש כולו לתחום החוסן אל מול טראומה. בין הפרויקטים שהשתתפו היו: Betsie, כלי ניהול לטראומה הכולל תזמון אירועים, הכנה רגשית לקראתם, זיהוי טריגרים פוטנציאליים ופעילויות לטיפול עצמי, ומיזם TOVA, בוט למיון ראשוני בתחום בריאות הנפש, המתאים לנשים הנמצאות את הכתובת הטיפולים הנכונה לפנות. 

במחקר מקדים שעשו מייסדות המיזם, הסתבר שנשים לוקות בחרדה פי שניים מגברים, שוהות יותר זמן בשלב ה-PTSD, ומושפעות באזורים שונים במוח מאשר גברים. מסקנתן הייתה שזהו עוד תחום ברפואה שבו נדרשת עדשה מגדרית על מנת לתת מענה הולם. 

אימפקט 51 נוסד על ידי היזמיות מיכל שלם ועו"ד מיכל לבנטל אנדרסון, כדי לקדם טכנולוגיות בתחומי בריאות ואיכות חיי נשים. עו"ד נגה דבצרי-ספירא, ראש משותף של מחלקת הייטק במשרד נשיץ-ברנדס-אמיר, שליוותה את המיזם. 

המחזור הראשון עסק בפתרונות לתחום המנופאוזה. המחזור השני, שהחל בהגשת הצעות בינואר 2024, עסק כאמור בתחום הטראומה והחוסן. בקרוב יחל המחזור השלישי, אשר יתמקד במחלות קרדיו-ווסקולריות (מחלות לב וכלי דם) אצל נשים. הוא יחל ברבעון הרביעי של 2024. 

שני מיזמים מן המחזור הראשון של הסטודיו עדיין פעילים. האחד, Herheart, במסגרת ה-foundry של הסטודיו כולל השקעה ראשונית מהסטודיו, והשני באופן עצמאי. מהמחזור השני של הסטודיו שעסק בטראומה ופוסט טראומה אצל נשים שני המיזמים שצויינו ממשיכים כעת לפיתוח המוצר. 

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?