גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכוניות חשמליות סובלות מירידת ערך מואצת. כך תבלמו אותה

באירופה ובארה"ב מוטרדים מירידת הערך החדה של כלי רכב חשמליים, הגדולה משמעותית משל רכבי בנזין מקבילים ● בישראל, העלאות המס האגרסיביות על חשמליות חדשות ייצבו את המחירים בשוק המשומשות - אך בקרוב המציאות תשתנה ● איך תאטו את ירידת הערך?

טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: Associated Press, David Zalubowski
טעינת כלי רכב חשמליים / צילום: Associated Press, David Zalubowski

בשבוע שעבר דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי חברות ליסינג גדולות באירופה העלו בחדות את מחירי חוזי הליסינג לרכב חשמלי, וחלקן אף בוחנות אם בכלל להמשיך להתחרות בפלח הזה. על פי הדיווח, הסיבה היא שבשנים 2023-2024 רשמו מחירי החשמליות המשומשות, שגילן שנתיים ומעלה, ירידת ערך גבוהה משמעותית מזו של מכוניות בנזין מקבילות.

בלעדי | 12 קמ"ש בנתיבי איילון: הפקקים החריפו בכביש העמוס ביותר במדינה
המכונית היפנית הקטנה עוברת לגרסה חדשה ומשודרגת, והמחיר קופץ

חברות הליסינג האירופיות מוטרדות מהבעיה בגלל שתי סיבות. הראשונה היא, שחלקן היחסי מכלל רכישות הרכב החשמלי באירופה גדול במיוחד. השנייה היא, שערך הגרט העתידי (שווי הרכב המשומש בעת המכירה) של כלי הרכב החשמליים מהווה מרכיב משמעותי בתמחור של עסקאות הליסינג ללקוחות וברווחיות שלהן. אולם בעיית צניחת הערך עשויה להטריד גם לקוחות פרטיים רבים בשנים הקרובות, הן באירופה והן בישראל, ככל שיותר ויותר חשמליות משומשות ייפלטו לשוק.

חשש שהסוללה תתעייף

ירידת הערך המואצת של הרכב החשמלי נובעת ממספר סיבות, ובראשן החשש של רוכשי המשומשות מ"התעייפות" מואצת של הסוללה בכלי רכב חשמליים עם קילומטרז' גבוה, וכתוצאה ירידה בטווח האפקטיבי שיכול הרכב לנוע בין טעינות. נזכיר, שלמרות ירידה מסוימת במחירי הסוללות בשנים האחרונות, החלפת סוללה ברכב חשמלי טיפוסי היא עדיין "פרויקט" שעלותו יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים. מטבע הדברים, רוכשי רכב חשמלי משומש שואפים למזער את הסיכוי שיצטרכו לשאת בעלות הזו.

תיאורטית, את החשש הזה אמורה להפיג האחריות הניתנת על סוללות ברכב חשמלי חדש, שבישראל נעה בממוצע סביב כ־8 שנים או עד כ־150 אלף ק"מ בממוצע. אבל "באותיות הקטנות" מצוין, לרוב, שהאחריות לא תקפה על ירידה של עד כ־30% בטווח המירבי. כלומר אם למשל רכשתם רכב חדש, שהטווח הרשמי שלו לפי הצהרת היצרן הוא 500 ק"מ, ואחרי ארבע־חמש שנים הטווח המירבי המעשי ירד ל־350 ק"מ (לכל היותר, בתנאים אופטימליים), האחריות לא תכסה זאת.

סיבה נוספת לירידת הערך המואצת בפלח, היא שזהו עדיין פלח שוק צעיר ומתפתח שחווה קפיצות דרך טכנולוגיות גדולות. דגמים חשמליים שנמכרו בישראל לפני שלוש־ארבע שנים בלבד, הם פחות יעילים אנרגטית ופחות מתקדמים משמעותית בהנדסת אנוש, תוכנות וכו'. זאת למרות, שהמחירים לא עולים דרמטית (בניטרול השפעות חיצוניות כמו מיסוי, ראו בהמשך) ובחלק מהמקרים אף יורדים, מה שמאיץ את ירידת הערך.

המס מנטרל את הירידה

ישראל הייתה עד כה מקרה ייחודי בעולם בנושא ירידת ערך של חשמליות משומשות בשל שורה של העלאות מס אגרסיביות על רכב חשמלי - מ־10% ל־20% ב־2023 ומשם ל־35% בתחילת 2024. עליית המס ייקרה את הדגמים החשמליים החדשים ושימשה בתור "גורם מייצב ערך גרט" בשוק המשומשות, מעין "ביטוח ירידת ערך" בחסות האוצר.

 

אבל "פוליסת הביטוח" הזו מתקרבת לקיצה. אם לא יחולו שינויים של הרגע האחרון, בינואר 2025 תבוטל הטבת המס הירוק על רכב חשמלי ומס הקנייה עליהם יזנק מ־35% ל־83%. מבחינת חברות הליסינג זו הזדמנות אחרונה להצטייד במלאים גדולים במחירים הנוכחיים, שנגזרים מהמיסוי הנוכחי, וליהנות בעתיד מעלייה נוספת במחירי הגרט ומרווחיות משודרגת בעסקאות הליסינג.

אחרי העלאת המס הבאה יעלם עיוות השוק שמקורו במיסוי, והחל מאמצע 2025 עשויים רוכשים פרטיים ומוסדיים להתמודד עם מציאות של ערכי גרט צונחים בחדות, כמו באירופה ובארצות הברית. התוצאה תהיה האטה משמעותית בצמיחת שוק הרכב המשומש, אלא אם כן ימצאו פתרונות יצירתיים עד אז.

כך תאטו את ירידת הערך

אז מה אפשר לעשות כדי לבלום את הצניחה המתקרבת במחירי המשומשות? ברמה הממשלתית, אחד הפתרונות הנפוצים בעולם הוא מתן סבסוד/תמריצים לרכישת רכב חשמלי משומש. כך קורה בארצות הברית, אירופה וסין בנימוק "חברתי" של הנגשת כלי רכב חשמליים חסכוניים ונקיים ללקוחות, שלא יכולים להרשות לעצמם לרכוש רכב חשמלי חדש. אבל הסיכוי שמדיניות כזו תאומץ בישראל אפסי, שכן המדיניות כיום למעשה הפוכה: לייקר את הרכב החשמלי החדש באמצעות מיסוי כדי להקטין את אובדן ההכנסות ממסים - גם אם המחיר הוא הרחקה נוספת של השכבות החלשות מרכב חשמלי.

ברמה העסקית, אפשר להבחין כיום בניסיונות של יבואני רכב וחברות ליסינג להקים מערכי שיווק ייעודיים לרכב חשמלי משומש, ולמזער את החששות מירידת טווח באמצעות אחריות מורחבת ומערך של בדיקות ייעודיות. יש חברות ליסינג שמנסות לפתור את הבעיה גם באמצעות הטלת מגבלות משמעותיות על הקילומטרז' המרבי שעוברים חוכרי הרכב החשמלי, באמצעות העלאת הקנסות על חריגה מהקילומטרז' בחוזה.

ברמת הלקוחות הפרטיים, יש כמה טיפים שעשויים לשפר את ערך המכירה של כלי רכב חשמליים משומשים, בהווה ובעתיד. הדרך הבסיסית היא פשוט למכור את הרכב המשומש מוקדם יותר. אם גיל המכירה הממוצע של רכבי בנזין בישראל הוא כשלוש־ארבע שנים, במקרה של רכב חשמלי גדלים הסיכויים להשגת ערך גבוה אחרי שנתיים של שימוש וקילומטרז' נמוך יחסית.

טיפ נוסף שמומלץ לרוכשי רכב חשמלי, הוא לבדוק האם הסוללה ברכב שבחרתם מאפשרת "שיפוץ חלקי" כמו החלפת תאים פגומים בעלות נמוכה יחסית, או שצריך להחליף את כולה. מבחינת רוכשי הרכב ביד השנייה והלאה זה עשוי להיות מרכיב עם השפעה מהותית על שמירת הערך.

מומלץ גם לבחון את מדיניות עדכוני התוכנה של המותג שרוכשים. עדכוני תוכנה בכלי רכב חשמליים מודרניים יכולים לשפר בדיעבד את ניצולת האנרגיה המקורית של הסוללה והמנוע ולשפר את הטווח אפילו בכלי רכב משומשים בני כמה שנים. לא כל יצרני הרכב מתחייבים לתמוך בעדכוני תוכנה חינמיים לאורך שנים. טסלה, למשל, ידועה בכך שהיא מספקת עדכוני תוכנה אוטומטיים לכל כלי הרכב שלה לכל אורך חייהם. מנגד, מדיניות התמחור של טסלה בלתי צפויה, והיא יכולה לחתוך את מחירן של המכוניות החדשות שלה בן לילה (או ההפך) ולגרום לתזוזות משמעותיות בערך הגרט.

ולבסוף, מומלץ לבדוק את הזמינות של כלי תוכנה וחומרה שיכולים לנתח את "בריאות הסוללה" ברכב שרכשתם ולהפיק דו"ח כתוב ומוסמך, שאותו מציגים לרוכש הפוטנציאלי ביד השנייה. נציין, שהקילומטרז' לבדו לא מהווה אינדיקציה מוחלטת ל"בריאות" הסוללה של רכב משומש, שיכולה להשתנות גם בגלל סיבות כמו טעינת יתר או חוסר טעינה, שימוש עודף במטענים מהירים, חשיפה לטמפרטורות קיצוניות וכו'. אצל דילרים גדולים בחו"ל זו כיום פרקטיקה מקובלת - אצלנו הנושא עדיין בראשיתו.

עוד כתבות

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק