גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזינוק במשכנתאות והמיליארדים בעו"ש: 4 הערות על הרבעון המפתיע של הבנקים

רווח נקי מצרפי של 7.6 מיליארד שקל שהציגו חמשת הבנקים הגדולים ברבעון השני, עם גידול של 10% במחצית השנה, הפתיעו את השוק ● מה מאפשר לבנקים להציג ביצועים כאלה, ומה הסיכוי שגם הרבעונים הבאים יהיו כה חזקים בענף

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

למרות המלחמה ונזקיה האדירים לכלכלת ישראל, סיכמו חמשת הבנקים הגדולים בארץ את הרבעון השני של 2024 עם תוצאות חזקות להפתיע: רווח נקי מצרפי של 7.6 מיליארד שקל, עליה קלה של 1% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. בסיכום המחצית הראשונה של השנה הציגו אותם הבנקים (לאומי, הפועלים, מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי) רווח כולל של 15.2 מיליארד שקל - עלייה של 10% לעומת התקופה המקבילה.

בדיקת גלובס | אל על הרוויחה 150 מיליון דולר ברבעון, מדוע היא לא משלמת מס למדינה 
האינפלציה טיפסה בחודש יולי לקצב שנתי של 3.2%; מחירי הדיור זינקו בכמעט 5% בשנה 

את הרווח הגבוה ביותר במערכת הציג ברבעון בנק לאומי (2.27 מיליארד שקל, מעט מעל הפועלים), ואת הנמוך ביותר הציג הבינלאומי (609 מיליון שקל). 

הבנקים ממשיכים ליהנות מהריבית הגבוהה והמדד החיובי שמשפיעים לטובה על הכנסות המימון שלהם, לצד ירידה חדה בסעיף הפרשות להפסדי אשראי. הפרשות גדולות שביצעו הבנקים לסעיף זה בשנה שעברה, כדי ליצור לעצמם כריות הון בשל חשש שהזינוק בריבית יכביד על יכולת הציבור לפרוע את חובותיו, הפכו כעת אצל חלקם להכנסות (לאומי, הפועלים והבינלאומי).

מצב כזה מתרחש כאשר הבנק מצליח לגבות חובות שבעבר הפריש בספריו, מה שמכונה "ריקברי". בסך הכול, חמשת הבנקים רשמו הוצאה מצרפית של 229 מיליון שקל בגין הפסדי אשראי ברבעון השני של 2024 - ירידה דרסטית של 85% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, אז נרשמה הוצאה מצרפית של 1.55 מיליארד שקל לסעיף זה.

1"אף אחד לא ציפה לכאלו תוצאות"

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, הופתע מהרבעון החזק שסיכמו הבנקים. "אף אחד לא ציפה לתוצאות כאלה מרשימות. יש לזה כמה סיבות, המשמעותית ביותר ביניהן הייתה השפעת מדד המחירים לצרכן, שהיה מאוד משמעותי בעיקר לדוחות הבנקים לאומי ומזרחי. עניין נוסף הוא ההוצאות בגין הפסדי אשראי, שחלק מהבנקים רשמו בסעיף זה הכנסות. מצב זה נבע מריקברי של הלוואות ספציפיות שנמחקו, והבנקים הצליחו לשקם אותן ולהחזיר את הכסף".

ניתוח הדוחות הכספיים של הבנקים מלמד על התאוששות ניכרת במקור הכנסות מרכזי - מתן הלוואות לרכישת דירות (משכנתאות) במהלך הרבעון השני. לאחר שנה של קיפאון, העניקו הבנקים בשלושת החודשים שהסתיימו בסוף יוני האחרון הלוואות חדשות לדיור בסכום של 23 מיליארד שקל, זינוק של 24% לעומת הרבעון המקביל. בסיכום המחצית עמד היקפן של אותן הלוואות על 41 מיליארד שקל - עלייה של כ-9%.

2המשכנתאות זינקו, ההכנסות מריבית נשחקו

נתוני בנק ישראל בנוגע לשוק המשכנתאות, שפורסמו בשבוע שעבר, מראים שגם בחודש יולי המשיכו הבנקים להאיץ את מתן המשכנתאות. אלו עמדו בחודש שעבר על 9 מיליארד שקל, שיא של שנתיים. ההתנפלות המחודשת של הציבור על רכישת דירות ניכרת גם בנתוני מדד המחירים לצרכן, שעלה ביולי ב-0.6% (קצב שנתי של 3.2%). מאז פרוץ המלחמה באוקטובר עלה סעיף מחירי הדיור בכ-6%.

למרות שחמשת הבנקים הגדולים מגבירים את קצב מתן המשכנתאות לציבור, ההקלות שניתנו לציבור בשל המלחמה מסבירות ככל הנראה את הדשדוש שהם רושמים בסעיף ההכנסות מריבית (נטו) מהלוואות לדיור למשקי הבית. סך ההכנסות הללו ברבעון השני היה 1.86 מיליארד שקל, ירידה קלה ביחס לרבעון המקביל אשתקד. סך ההכנסות מריבית ממשקי הבית (ללא כרטיסי אשראי) של חמשת הבנקים נשחק בצורה חדה יותר של 4% ברבעון, ועמד על 4.75 מיליארד שקל.

בביצועי משכנתאות יש מגמה ברורה של התעוררות בשני הבנקים הגדולים - לאומי והפועלים. שניהם הגדילו במעל ל-30% את מתן ההלוואות החדשות לדיור ברבעון השני, ל-6.9 ו-4.7 מיליארד שקל בהתאמה. מזרחי טפחות, הבנק הדומיננטי במשק במתן משכנתאות, רשם עלייה של 15.4% במתן משכנתאות חדשות בסך כ-8 מיליארד שקל. דיסקונט רשם עלייה מתונה יחסית של כ-7% ל-2.5 מיליארד שקל, ואילו הבינלאומי רשם זינוק חד של 45% והעניק משכנתאות חדשות בסך של מיליארד שקל.

בעניין נטילת המשכנתאות מוסיף לובלין: "נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מלמדים שאפשר לראות שהייתה התאוששות בעסקאות לרכישת דירות, יותר בשוק היד שנייה. יש בענף דינמיקה בעייתית כי עדיין חסרים פועלים בחלק מאתרי הבנייה שאמורים לבנות את הדירות החדשות, אבל בסוף זה עסק שימשיך לזוז קדימה. ברגע שהנדל"ן יתאושש, נראה את זה בעוצמה יותר גבוהה בבנקים".

3הכסף בעו"ש נשחק, והבנקים מרוויחים

אחד המנועים "הסודיים" של הבנקים לשמירה על הרווחים, הפך גלוי בשבועות האחרונים. סקר שפרסם גלובס הראה שמרבית הציבור מעדיף להישאר ב"פלוס" בחשבון העו"ש ולא למקסם את הריבית על פיקדונות. היות שהבנקים כמעט ולא משלמים ריבית על חשבונות העובר ושב שלהם, מאות המיליארדים ששוכבים שם - 485 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה - הפכו מנוע לרווחיות העצומה שלהם.

ההכנסות של הבנקים מריבית (נטו) עדיין דשדשו ברבעון השני והסתכמו ב-16 מיליארד שקל, עליה של כ-2% ביחס לרבעון המקביל. אולם הם הצליחו לפצות על כך בגבייה מוגברת של עמלות מציבור הלקוחות, עלייה של 3% לסכום של 4.1 מיליארד שקל באותו פרק זמן.

המפקח על הבנקים, דני חחיאשווילי, יצא למאבק במטרה להפחית את שיעור כספי הציבור שאינם נושאים ריבית בחשבונות העו"ש. הוא דרש מכל אחד מהבנקים להציג תוכנית להסטת כספי הלקוחות לפיקדונות נושאי ריבית. כמעט רבע מהסך - 485 מיליארד שקל מתוך קרוב ל-2 טריליון שקל בפיקדונות הציבור, אינם נושאים ריבית.

לובלין מאי.בי.אי מציין כי 'ההר' שיושב בעו"ש ולא צובר ריבית עזר לבנקים להגדיל את המרווח הפיננסי שלהם - וזה התרחב ברבעון השני, בנטרול מדד המחירים לצרכן. לדברי לובלין, "כשההפקדות לפיקדונות נושאי ריבית נותרו יציבות ובצד השני האשראי שנותנים הבנקים גדל, נוצר מצב שבו המרווח הפיננסי מתרחב".

4שיאן התשואה להון: מזרחי טפחות

מבחינת המשקיעים בבורסה, מניות הבנקים מהוות חלון הראווה לכלכלה הישראלית, וזה ניכר גם בביצועי מדד הבנקים שבו כלולות חמש המניות של הבנקים הגדולים. המדד עלה ב-17% בתוך שנה, בעוד שמדד ת"א 35 עלה ב-13%. בשני ימי המסחר האחרונים מאז שהשלימו הבנקים את הדיווח על התוצאות שלהם לרבעון, עלה מדד הבנקים בכ-1% (חצי מתשואה בת"א 35 באותם יומיים).

יש מי שהתריע בקרב המוסדיים כי התוצאות החזקות של הבנקים עלולות לגרור אכזבה בחודשים הקרובים. זאת משום שחלק ניכר מהביצועים החזקים, ובעיקר הצניחה בהפרשות להפסדי אשראי, נובעים מסיוע נדיב של הממשלה לעסקים קטנים, מפונים ואנשי מילואים בחודשי המלחמה. ככל שאלה יתחילו לדעוך בחודשים הקרובים, כך יתחילו גם הבנקים לרשום הרעה בתוצאות.

לפי שעה התשואה על ההון שהציגו הבנקים עדיין בשיעור דו-ספרתי גבוה (17.1% בממוצע לחמשת הבנקים). השיאנים ברבעון השני היו מזרחי טפחות (19.9%) והבינלאומי (19.2%). לאומי הושפע לשלילה מחיקת ערך בגין מניות בנק ואלי האמריקאי שבו הוא מושקע, בסכום של כ-600 מיליון שקל.

מאז תחילת יולי חזרו מניות ואלי להתאושש וייתכן שהמחיקות שביצע לאומי בגינו הגיעו למיצוי. אותה מחיקה פגעה בתשואה להון של לאומי שעמדה על 15.9% ברבעון השני, למול 19.4% במקבילו אשתקד.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות