גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקציב למפונים אוזל, ולממשלה אין תוכנית חלופית

חוסר הכרעה משאיר אלפי מפונים באי–ודאות: מענקי העבודה כבר בוטלו, והממשלה נמנעת מקבלת החלטות לגבי המענקים האחרים שעומדים להסתיים ● האוצר מתקשה לאזן בין הצורך בתמיכה בתושבים לשמירה על המסגרת התקציבית ● האוצר: הנושא בבדיקה, מחפשים מקורות

ייבוש כביסה בפרוזדור של מלון מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit
ייבוש כביסה בפרוזדור של מלון מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

בעוד שהלחימה בעזה ובצפון הארץ נמשכת ללא מועד סיום באופק, מענקי הסיוע השונים של הממשלה לתושבים שנעקרו מבתיהם מסתיימים אחד אחרי השני. בחודש שעבר הסתיימו מענקי העבודה לעובדים באזורים המפונים בצפון ובדרום. עובדים המגיעים לעבודה יום ביומו תחת מטחי טילים וכטב"מים הפסיקו לקבל את הסבסוד בסך 3,000 שקל למשכורתם. כעת, גם מענקי האבטלה למפונים, וכך גם מענקי האכלוס, עומדים להתבטל בסוף חודש אוגוסט.

בעקבות פרסום גלובס: מפונים יוכלו לקבור את יקיריהם בחינם
התקציב הולך ומסתבך והמשפטנים מאותתים: נתנגד לתקציב דו־שנתי
איך יגיב השוק לעסקה ומה יקרה אם ישראל תיגרר למלחמה אזורית?

על פי האוצר "הנושא בבחינה", ובסביבת השר בצלאל סמוטריץ' אומרים שמחפשים לכך מקורות תקציביים. כבר ב-5 באוגוסט פרסמנו בגלובס לגבי ביטול מענקי העבודה, ובאוצר טענו ש"החלטות יתקבלו בקרוב", אך יותר משבועיים אחר כך - ההחלטות עוד לא התקבלו. מענק העבודה והאבטלה תלויים באישור מענק האכלוס, שלו עלות תקציבית גבוהה במיוחד.

"תוקפו של החוק להעברת מענקי 'חלף אבטלה' למובטלים מפוני הצפון והדרום יסתיים בסוף חודש אוגוסט. עד רגע זה, למרות פניות הביטוח הלאומי - משרד האוצר לא האריך את הזכאות", מתריעים בביטוח לאומי. "כמו כן, מענקי האכלוס למפוני הצפון והדרום יסתיימו גם הם בסוף חודש אוגוסט, והם תלויים בהחלטת הממשלה להמשך הפינוי ליישובים".

מענקי חלף האבטלה מוענקים ל-5,000 אזרחים, 200 מתוכם בני 67 ומעלה, בסך של כ-80 מיליון שקל בחודש.

מענק העבודה ניתן לכ-14 אלף עובדים, בעלות של כ-42 מיליון שקל בחודש, ומענק האכלוס, המשמעותי ביותר - עומד על 200 שקל למבוגר ו-100 שקל לילד בכל יום, למפונים שלא בחרו להשתכן במלונות.

עלות תקציבית של 6 מיליארד שקל בשנה

באוצר לא יודעים מהי כמות המפונים המדויקת, אבל מעריכים באומדן גס שמדובר בסדר גודל של כ-70 אלף, שרובם מקבלים קצבה זו. זו העלות התקציבית הגדולה ביותר, שמגיעה ל-500 מיליון שקל בכל חודש, כלומר כ-6 מיליארד שקל בשנה. באוצר אומרים שמבחינת השפעות המודל - הן גרועות יותר ממענקי הקורונה.

החקיקה הנוכחית קובעת כי ב-1 בספטמבר יסתיים המימון הממשלתי לשהות המפונים בבתי מלון, וכן יופסקו מענקי המחיה למי שהסדירו מגורים עצמאיים. אף שכל הגורמים הרשמיים מכירים בכך שהמצב הביטחוני אינו מאפשר את שיבתם של העקורים לבתיהם, טרם התקבלו החלטות קריטיות. זה שבועות רבים שמתעכבת קבלת ההחלטות בנוגע למשך תקופת הפינוי, לגובה הסיוע הכספי למפונים ולמקורות המימון עבור תמיכה זו.

משך תוכנית הפינוי העתידית הוא המפתח לקביעת היקף הפיצויים לתושבים המפונים ולאיתור המקורות התקציביים הנדרשים. במשרד האוצר מתחבטים בשאלה כיצד לממן את המשך הפינוי, שעלול אף להתרחב במקרה של הסלמה אזורית. אחת ההצעות שעלתה היא שימוש ביתרות של כספים קואליציוניים מתקציב 2024, שטרם נוצלו.

ההערכות מצביעות על כך שהסכומים שנותרו בקופה הקואליציונית של שרי הממשלה עשויים לספק מימון לחודש נוסף לפחות של פינוי, בסכום של יותר מ-500 מיליון שקל. עם זאת, ההחלטה הסופית תתקבל על ידי הדרג המדיני, וקיים ספק רב אם ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' יסכימו לסכן את יציבות הקואליציה כדי לממן את עלויות המצב הביטחוני הנוכחי.

ביום ב' שלחה ח"כ אפרת רייטן (עבודה) מכתב לשר האוצר סמוטריץ' ולשר העבודה יואב בן צור, שבו היא דורשת מהם תשובות לגבי המשך מדיניות הסיוע למפונים. היא מצטטת את סמנכ"ל האוצר יוראי מצלאוי, שדיבר כבר ב-16 ביולי על הצורך בהארכת המענקים. לדבריו, "יש ועדה שקמה מכוח החלטת הממשלה, שמאריכה את הפינוי, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, [...] אני הנציג שם מטעם משרד האוצר, אנחנו נבהיר את העמדה שלנו שהמענקים האלה - יש רציונל להאריך אותם". אך בפועל, כפי שכותבת ח"כ רייטן, "מעל לחודש ימים חלפו מאז דברי הסמנכ"ל, אך טרם פורסם דבר הארכת המענקים, או לחלופין החלטה רשמית שלא יוארכו בשלב זה".

יואב בן צור, שר העבודה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

כלומר, מקבלי המענקים נשארים בלימבו. האם המובטלים יקבלו מענק גם בחודש ספטמבר? האם העובדים יחזרו לקבל את מענק העבודה? האם המפונים ימשיכו לקבל את מענק הפינוי? כרגע, אין לדעת.

כאמור, באוצר מצמידים את הדיון על מענק העבודה והאבטלה למענק האכלוס, היקר ביותר, שלו חשיבות תקציבית משמעותית. באוצר לא אהבו מלכתחילה את מנגנון מענקי ה-100־200 שנקבע בחודשים הראשונים למלחמה. לעמדתם, מענק של 21 אלף שקל בחודש למשפחה עם שלושה ילדים - הרבה מעל שכר הדירה הממוצע גם באזורי הביקוש במרכז הארץ - הוא גבוה מדי, ופועל נגד השאיפה של המדינה להחזיר תושבים ליישובים בטווח המיידי או הקרוב. מדובר כמובן באותם יישובים בעוטף עזה שאליהם ניתן לחזור מבחינה ביטחונית.

גם מענקים קטנים וממוקדים בסכנה

מענק זה, שעלותו התקציבית היא אכן משמעותית ובעייתית בזמן שהגירעון הולך ומצטבר ודירוג האשראי של ישראל בירידה, התחיל בתור פלסטר זמני, והוארך. כעת, כשגם הכנת תקציב מדינה מסודר לשנת 2025 הולכת ומתעכבת, באוצר לא מוכנים להשלים עם המשך מתן מענקים בזבזניים.

אך מענקים קטנים וממוקדים יותר, כמו מענק העבודה וחלף האבטלה, עלולים להתבטל גם הם בשל כך. בסביבת סמוטריץ' אומרים, ש"ברגע שיהיו מקורות גם לסיפור הפינויים, הכל יהיה באירוע אחד", אך אירוע זה הולך ומתעכב.

בינתיים, לא רק האזרחים בלימבו, אלא גם מערכות המדינה. ביטוח לאומי, המעביר את הקצבאות בפועל, מתריע ש"כדי להעביר תשלומים כראוי ובזמן יש צורך בהשלמת חקיקה ובהארכתה וכן בהיערכות לוגיסטית של הביטוח הלאומי, כגון: מערכות מחשוב, מוקדים ייעודים למענה לתושבים וכיו"ב. הביטוח הלאומי שב ומדגיש כי ללא הארכת חקיקה, התשלומים לא יוכלו להיות משולמים לזכאים". כך שבפועל, גם חוסר ההחלטה של האוצר הוא החלטה, וכזאת שיוצרת חוסר ודאות, ופוגעת במפונים שאינם יודעים מה יילד יום.

עוד כתבות

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק