גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם לקוחות ענק ומוצר סודי חדש: החברה הוותיקה שעשתה מהפך

גם בסטנדרטים של קרן פימי, סיפור ההצלחה של מנועי בית שמש הוא תופעה לא שגרתית ● בדרך לרווח של כ-650 מיליון שקל ביצעה הקרן שורת מהלכי השבחה, שכללו השקעות בטכנולוגיה, רכישה משמעותית ומימוש קרקע ברווח עצום ● גם התחזקות הדולר לא הזיקה

מפעל החברה בבית שמש / צילום: רווח הפקות, ויקיפדיה
מפעל החברה בבית שמש / צילום: רווח הפקות, ויקיפדיה

כשקרן פימי רכשה את השליטה בבית שמש  בשנת 2016, ספק אם דמיינו שם הצלחה כזאת - תשואה של פי 4 על הכסף שהשקיעה במפעל תעשייתי ותיק שהוקם לפני יותר מ-50 שנה. תשואה שאינה עניין של מה בכך גם בקרן למודת ההצלחות שמוביל ישי דוידי (הגם שכבר היו לה כאלה בעבר, ע"ע נייר חדרה, אינרום, פולירם ואחרות).

בלעדי | עמוס לוזון ינסה לתרגם את פריחת הדיור בפולין להנפקה בתל אביב לפי 1.2 מיליארד שקל 
אי.בי.אי ירכוש כמחצית מהמניות שבנק הפועלים החליט למכור מחברת החיתום 

באותה עסקה לפני כשמונה שנים רכשה פימי את מניות השליטה במנועי בית שמש, מידי כלל תעשיות של לן בלווטניק והמנכ"ל לשעבר אבנר שחם. ביום שני השבוע מכרה הקרן למספר גופים מוסדיים נתח מהחזקתה ביצרנית ומשפצת חלקי המנועים למטוסים, תוך שהיא מנצלת זינוק של יותר מ-170% במחיר המניה בשנה האחרונה.

פימי מכרה לגופים המוסדיים (כלל ביטוח, מיטב, ילין לפידות ומור) כ-10% ממניות מנועי בית שמש תמורת 178 מיליון שקל - בהנחה של כ-11% על מחיר השוק. מדובר על מכירת מעל רבע מהחזקותיה של פימי בבית שמש כשגם לאחריה היא תמשיך להחזיק ב-25% ממניות החברה ותישאר בעלת השליטה בה. הקרן כבר מימשה חלק מהחזקתה במניה בשנת 2019 תמורת כ-100 מיליון שקל.

קרן פימי שנוסדה בשנת 1996 מתמחה ברכישה של חברות בתחומי התעשייה, המסחר והשירותים, שבהן היא מבצעת תהליכי השבחה משמעותיים ומימוש. לאורך השנים ביצעה הקרן כ-70 אקזיטים, ומנועי בית שמש הוא בהחלט אחד המרשימים שבהם.

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

בשנים 2016-2018 השקיעה הקרן כ-200 מיליון שקל ברכישת מניות השליטה בבית שמש ובינתיים מימשה, כולל המכירה האחרונה, מניות בסכום של 350 מיליון שקל.

בנוסף, היא ממשיכה להחזיק מניות בשווי שוק של כ-500 מיליון שקל, כשמנועי בית שמש נסחרת לפי שווי של כ-2 מיליארד שקל. המשמעות היא שקרן פימי מורווחת על השקעתה כ-650 מיליון שקל בסך-הכול.

החלפת מנכ"ל ורכישה משמעותית

עסקת המכירה שביצעה פימי השבוע כנראה הייתה בלתי אפשרית במצבה של מנועי בית שמש ב-2016, אך היום, לאחר תהליך ההשבחה שעברה, מדובר בחברה שונה לגמרי.

זמן קצר לאחר כניסתה למנועי בית שמש מינתה הקרן את רם דרורי לתפקיד מנכ"ל החברה, כשלתפקיד היו"ר מונה גילון בק, שותף בכיר בפימי ומי שנחשב כמספר 2 של דוידי עצמו. בהמשך ביצעה התייעלות תפעולית וחשיבה אסטרטגית כיצד לפתח את החברה.

מנועי בית שמש החלה להשקיע עשרות מיליוני דולרים בטכנולוגיה והנדסה בתחום הביטחוני. גורם בשוק מסביר בשיחה עם גלובס כי "הדרישות בתחום התעופתי והחלל הן הכי גבוהות שיש, ואין הרבה חברות שיודעות לייצר את החלקים המורכבים הללו, כמו מנועי בית שמש, והיא עובדת עם חברות מהגדולות בעולם בענף. בתחום הביטחוני אתה הופך לשותף בפיתוח עצמו ולא רק מייצר חלקים".

אותה אסטרטגיה באה לידי ביטוי גם בכך שבתחילת השנה דיווחה החברה על התקשרות לפיתוח וייצור מנועי סילון. בעקבות איפול ביטחוני הפרטים אמנם די עמומים, אך בחברה כבר קיבלו הזמנות של 75 מיליון דולר בקשר עם המנוע החדש שהיא מפתחת, והיא צופה הזמנות נוספות של עד כמיליארד שקל.

בד-בבד זינקו היקפי הפעילות של מנועי בית שמש. אם בשנת 2015, טרום הרכישה, עמד היקף המכירות השנתי שלה על 77 מיליון דולר, הרי שהיום היא מכניסה סכום של 62 מיליון דולר בשלושה חודשים בלבד - כפי שעולה מדוחות שפרסמה לאחרונה לרבעון השני של 2024.

חלק מהצמיחה המהירה בהכנסות נזקף לרכישתה של חברת חישולי כרמל בשנת 2018 תמורת 58.5 מיליון דולר. מדובר בחברה שמספקת חומר גלם עבור מנועי בית שמש, ובעקבות רכישתה בשנה שלאחר מכן זינקו הכנסות הרוכשת בכפי 2.

בשנת 2023 כבר רשמה מנועי בית שמש הכנסות של 210 מיליון דולר, וקצב ההכנסות הנוכחי מגיע לכמעט 250 מיליון דולר בשנה. גם הסכמי המסגרת של החברה גדלו לאורך שנות פימי, מ-170 מיליון דולר ל-2 מיליארד דולר.

"כשלקוח גדול מחו"ל חותם על חוזה ל-5 ואפילו 10 שנים בהיקף של 250-300 מיליון דולר, הוא צריך להיות בטוח שמנועי בית שמש תספק את זה בזמן, בלי בעיות ועם כל הדרישות", אומר הגורם בשוק. "זה לא היה קיים לפני עשור, ותחת המטריה של פימי נוצר האמון בחברה".

באשר לרווח הנקי בשנת 2022, זה עמד על 4.7 מיליון דולר ובשנה שעברה זינק ל-60 מיליון דולר, אך זאת בעיקר הודות למכירת קרקע סמוכה למפעל המנועים בבית שמש לידי מגדל ביטוח תמורת 320 מיליון שקל. ברבעון השני של 2024, מנגד, עלה הרווח לשיא של 9 מיליון דולר (16 מיליון דולר במחצית השנה - יותר מפי 3 לעומת התקופה המקבילה).

לדברי הבכיר, "מדובר בחברה שיש לה פעילות טובה בתחום התעופה האזרחית והביטחונית. היא נמצאת ברכיבים קריטיים, ולכן סביר שהיא תמשיך ליהנות מהביקושים בעולם ומהרוח הגבית החזקה לשני התחומים".

תחום רותח, וגם קצת מזל

בין לקוחותיה של מנועי בית שמש נמנות חברות ענק כמו פראט אנד וויטני, ג'נרל אלקטריק ורולס-רויס. רוב הכנסות החברה (71% בשנת 2023) מגיעות מהתחום האזרחי והשאר מהמגזר הביטחוני, כשיותר מ-80% מהמכירות הן ליצוא. המשמעות במקרה הזה כפולה: שוק התעופה האזרחי "התאפיין בצמיחה ממושכת ויציבה", אבל זה היה נכון עד הקורונה.

מנועי בית שמש נפגעה מאוד באותם ימים כאשר שוק התעופה האזרחי נסגר למעשה, חברות תעופה הפסיקו להזמין מטוסים והפגיעה התגלגלה גם למנועי בית שמש, שמנייתה צללה ביותר מ-60%. היציאה מהקורונה מנגד הובילה לגל הזמנות עולמי מחודש שממנו נהנית כעת החברה. על השוק הביטחוני לא צריך להכביר מילים - מלחמת רוסיה-אוקראינה ומלחמת חרבות ברזל הפכו את התחום הביטחוני לרותח, וממנו נהנות כל החברות בתעשייה זו.

ואי אפשר שלא להזכיר את שער הדולר. לאורך שנים השקל התחזק מול הדולר ומאחר שכאמור רוב הכנסות החברה הן בדולרים, היה מדובר באבן ריחיים כואבת על תוצאותיה, כיוון שזו מעריכה כי כל התחזקות של השקל ב-10% פוגעת ברווח הנקי השנתי שלה בכ-3.4 מיליון דולר.

בשנתיים האחרונות המזל "מאיר פנים" לחברה בהיבט זה, כאשר הדולר מתחזק מול השקל, על רקע קידום החקיקה המשפטית במדינה והמחאה נגדה ולאחר מכן מלחמת חרבות ברזל. הדולר משלים בשנתיים האחרונות זינוק של יותר מ-20%, מה שמתגלגל לתוספת רווח שנתית של 5.6 מיליון דולר.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

תיקון והתנצלות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי