גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 39, עם הון עצום ומיליארד משתמשים באפליקציה: מאחורי המעצר של מייסד טלגרם

הרשויות בצרפת האריכו את מעצרו של מייסד טלגרם, פאבל דורוב, שנחת במדינה בסוף השבוע ● במרכז ההאשמות נגדו: היעדר הפיקוח שהפך את טלגרם, עם קרוב למיליארד משתמשים, לכלי שמחולל טרור, פשע, סחר בסמים ועוד ● וגם: מה הקשר למלחמה באוקראינה?

פאבל דורוב, מנכ''ל ומייסד טלגרם / צילום: Reuters, Albert Gea
פאבל דורוב, מנכ''ל ומייסד טלגרם / צילום: Reuters, Albert Gea

פאבל דורוב, המילארדר הרוסי שהקים את אפליקציית המסרים המצליחה טלגרם, חשב שיוכל לפגוש את נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בעת שזה ביקר בבאקו, בירת אזרבייג'ן במהלך סוף השבוע. דורוב, ששהה קודם לכן בקזחסטן, לקח לשם את מטוסו הפרטי כשהוא מלווה בשומר ראשו ובצעירה ממוצא רוסי שמעידה על עצמה כי היא יועצת קריפטו, והמתין בחדר בית המלון לפגישה. כאשר הבין שפוטין לא יתפנה לפגוש אותו, הוא עזב את העיר וטס לצרפת - מדינה שהעניקה לו אזרחות, אך בה בעת הוציאה כנגדו צו מעצר בדבר הפעלה בלתי חוקית של רשת חברתית המאפשרת סחר בסמים, נשק ובבני אדם ללא פיקוח.

ניתוח | הנהלת אינטל בלחץ. ההיסטוריה מלמדת שיש לה סיבה
ה-Worldcoin של סם אלטמן נלחם בממשלות על העיניים שלכם
ראיון | הניתוח שהוציא אותו מ-8200 והחברה שהקים וכבר שווה 3 מיליארד דולר

ואכן, ביום שבת נעצר דורוב עם נחיתתו בנמל התעופה לה בורז'ה הסמוך לפריז, במה שהפך לאחד המעצרים השנויים במחלוקת ברשתות החברתיות. פעילי זכויות אדם חברו לימין האמריקאי ולשלטונות הרוסיים ביממה האחרונה בקריאה לשחרר את דורוב ממעצרו. אילון מאסק, שנטען כי שאב ממנו השראה לניהול רשת איקס, לשעבר טוויטר, צייץ למען שחרורו, וכך גם העיתונאי האמריקאי הפרו־רוסי טאקר קרלסון וליאוניד וולקוב, יועצו לשעבר של האופוזיציונר הרוסי אלכסיי נבלני.

"האם דורוב ביקש לפגוש את פוטין באזרבייג'ן, או שמא פוטין ביקש לפגוש אותו, ושניהם נמצאו במקרה באותה העיר?", שואל ד"ר זאב חנין, ראש התוכנית לחקר סכסוכים פוסט־סובייטים בפקולטה למדעי המדינה באוני' בר אילן. "כנראה שלעולם לא נדע. גם הסיבה שבגללה דורוב המריא לצרפת לוטה בערפל: האם הרשויות הבטיחו לו שם דבר מה ואז התוכניות השתנו והביאו למעצרו? רב הנסתר על הגלוי". על אף המעצר, ההערכה היא שהאפליקציה לא בסכנת סגירה.

גן עדן למתנגדי משטר

מדינה אירופית לא נוהגת לעצור כך סתם מייסדים של רשתות חברתיות או מיליארדרים בהייטק. אבל כל מה שקשור במעצרו של דורוב סימני השאלה רבים. הוא אמנם נחשב לאזרח צרפתי, אבל הוא גם מחזיק באזרחות רוסית וכיום נחשב לאזרח איחוד האמירויות שם הוא מתגורר. את רוסיה עזב ב־2014 עם הפלישה הרוסית לחצי האי קרים, ואת מטה טלגרם העביר לדובאי.

כשהקים את טלגרם, הבטיח דורוב למשתמשים שלו רשת חברתית ללא פיקוח ממשלתי - ולכאורה הוא קיים את ההבטחה: האפליקציה שמחזיקה כיום ב־950 מיליון משתמשים, פופולרית במיוחד ברוסיה, אוקראינה והודו ונחשבת לחופשית מניטור על ידי הרשויות. יתר על כן, היעדר הפיקוח הוא שהביא על דורוב את דבר מעצרו: טלגרם הפכה להיות כר פורה לסחר בכלי נשק, סמים והפצת טרור, וסירובו של דורוב לדרישות הממשלים לרגולציה פנימית או לפיקוח הדוק יותר הביא עליו את זעמם של השלטונות הצרפתיים הנחשבים לניציים בכל הקשור ברגולציה של שירותי אונליין.

דורוב הקים את טלגרם בשנת 2013 ברוסיה מתוך כוונה להעניק למשתמשי רשתות חברתיות מקום ללא פיקוח ממשלתי - כזה שכבר לא קיים באפליקציית VK הרוסית שהוא היה בין מייסדיה. VK נחשבת כיום לאפליקצייה בפיקוח מלא של ממשל פוטין. עד המלחמה פעלו ברוסיה גם אינסטגרם ומסנג'ר של מטא שהסכימו לחלוק את קוד ההצפנה עם הקרמלין. בשונה מהם, הותיר דורוב את קוד ההצפנה לשיחות הטלגרם ברשותו, כשהוא מכנה את טלגרם כמקום שבו יכול להתעורר דיון סביב משטרים דכאניים, או אף להתארגן במחאה כנגדם.

צעד שהפך אותה לפופולרית במיוחד בראשית דרכה היתה ההחלטה לאפשר לה לארח קבוצות צ'ט גדולות במיוחד של עד 200 אלף איש, בזמן שוואטסאפ, למשל, הגבילה אותן כדי להילחם בהפצת מידע שגוי. בנוסף, לפיקוח מינימלי, בטלגרם אפשרו בשלב מוקדם בחייה האפליקציה את האפשרות לשתף קבצים גדולים במיוחד, היכולת לשלוח לינקים ללא פיקוח ולבנות בוטים אוטומטיים המסוגלים לתקשר עם משתמשים ללא כל חסם.

כך הפכה טלגרם לגן עדן עבור מבקרי משטר פוטין, מחד, אך מאידך לאימפריה של הפצת תוכן אלים, בוטה, ולא מסונן. טלגרם משמשת לפעילות לא חוקית להפצת סמים - רשת טלגראס הישראלית שגשגה על גבי האפליקציה עד שבעליה נעצר - להפצת סרטי פורנוגרפיה, אלימות וטרור. מחקר שפורסם בשנה שעברה באוניברסיטת מרכז אירופה בווינה הוכיח כיצד הפכה טלגרם לכר פורה להפצת תעמולה של דעאש, וחיבור בין משתמשים המביעים עניין במסרים אלה. ברוסיה שקלו לחסום אותה, אפל הסירה אותה באופן זמני מחנות האפליקציות, ובברזיל וספרד נעשו מאמצים כבירים לחסום אותה, ויחד עם זאת, היא ממשיכה לגדול.

במקביל, היא הפכה לערוץ הכנסות משגשג עבור יוצרי תוכן: היא מייצרת הכנסות מממשק תשלומים באפלקציה, מפרסום וממנויי פרמיום. הכנסותיה אמנם לא ידועות, אך מוקדם יותר השנה טען דורוב בפני הפייננשל טיימס כי החברה מתקרבת לרווחיות וכי היא אף שוקלת הנפקה.

האינטרס של צרפת

כמה מהדוברים הבולטים בעד שחרורו הגיעו דווקא מההנהגה הרוסית, שהיתה אמורה, כביכול לתמוך בכך, מאחר ודורוב ברח מרוסיה וטלגרם משמשת גם את האופוזיציה הרוסית. עם זאת, טוען ד"ר חנין, בטלגרם משתמשים גם לוחמים בשירות אוקראינה וגם חיילים רוסיים רבים שמדלגים על רשתות הקשר הצבאיות שחלקן אינן פעילות. "הספקולציות המרכזיות סובבות סביב העובדה שייתכן שהצרפתים מעוניינים לשים את ידם על מידע הקשור במלחמה באוקראינה, ובמיוחד ומאחר שפריז הפכה לשחקנית פעילה יותר בעימות בחודשים האחרונים והיא רואה לאחרונה את מרחב ההשפעה שלה מעבר למזרח התיכון גם אל דרום הקווקז ומרכז אסיה, שגם שם לטלגרם מנויים רבים. צרפת היתה שמחה לקבל חלק מהמידע הזה או לחלופין למנוע אותו מרוסיה. אפשרות אחרת היא שצרפת מעוניינת להגביר את האכיפה על הפשע באמצעות השגת המידע הקיים ברשת".

עוד כתבות

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

פרסומים בעולם מהחודשים האחרונים משרטטים את האופן שבו המיליארדר פטריק דרהי הצמיח את עסקיו ● לפיהם, גלגול החובות, בסך עשרות מיליארדי אירו, נתקל כעת גם בעליית ריבית ● כשברקע המו"מ המתקדם לרכישת רשת 13 נשאלת השאלה: האם הדרך בה בנה אימפריה הגיעה למיצוי?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור