גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון פגמים או מפעל ג'ובים? התוכנית של אמסלם לשינוי נבחרת הדירקטורים

כשמטרתו המוצהרת היא צמצום דרישות הסף לדירקטורים, השר הממונה על רשות החברות, דוד אמסלם, הקים ועדה שתמליץ על שינויים בהליך המינוי ● על שולחנה מתווה עבר שגיבש מ"מ מנהל הרשות ינקי קוינט, שכולל הקמת מאגר ייעודי למשרדי הביטחון, התחבורה והאנרגיה

דוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת
דוד אמסלם / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

עולם מינויי הדירקטורים לחברות הממשלתיות עלה החודש לכותרות עם הבחירה בפרופ' אלון פיקרסקי, רופאו המנתח של ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה, לתפקיד יוקרתי בדירקטוריון החברה הביטחונית רפאל. מבין כ־140 דירקטורים ויושבי ראש שמונו מתחילת השנה לחברות הממשלתיות, פיקרסקי הוא היחיד שאינו חבר בנבחרת הדירקטורים של רשות החברות - מאגר מוסכם של בכירים שמתוכו אמורים השרים למנות את נציגיהם.

בית הדין סלל את דרכו של רועי כחלון להתמודדות על ניהול רשות החברות
עתירה לבג"ץ: לבטל את מינוי דני לוי למפכ"ל המשטרה
המנכ"ל שהביא את סולאראדג' לצמרת, ואז גם לתחתית, פורש

על הבחירה בפיקרסקי חתום השר לשיתוף פעולה אזורי והממונה על רשות החברות, דוד אמסלם. האחרון אומר שכלל לא עדכן את נתניהו בבחירה במנהל האגף הכירורגי בבית החולים הדסה עין כרם, ושמאחורי המינוי היכרות בת 30 שנים בינו לבין הרופא המומחה. כך או כך, רק למען מינויו הלכו בממשלה את ה"אקסטרה מייל" שכרוך במסלול תואם נבחרת - אפיק מינוי מסובך שכמעט נסתם עליו הגולל בעקבות פסק דין בג"ץ על מינוי עמיר פרץ ליו"ר התעשייה האווירית.

לפחות אחד משרי הממשלה התמרמר בעקבות המינוי. הוא התלונן בשיחה סגורה שכאשר הוא ביקש למנות דירקטור מחוץ למאגר הנבחרת, השיבו לו שזה בלתי אפשרי משפטית. אלא שכעת, אמסלם מתכוון להסיר את מגבלת המינויים הזו מפני השרים. בעידוד מאחורי הקלעים של ראש הממשלה בנימין נתניהו, הודיע בשבוע שעבר אמסלם על הקמת ועדה מייעצת ש"תבחן את הליך גיוס ומיון הדירקטורים לחברות הממשלתיות, באופן שיבטא את הגיוון בפסיפס החברתי בישראל", לפי כתב המינוי.

השיטה לא מושלמת

תיאור פחות פורמלי למניעים מאחורי הקמת הוועדה סיפק השר אמסלם באירוע שקיים לתקשורת: "היום מדינת ישראל מתנהלת בסוג של דיקטטורה שיפוטית וכמובן אנרכיה, זה כמעט משטר קומוניסטי. לכן, בפינת האלוהים הקטנה שלי, הקמתי את הוועדה וביקשתי לשים דגש על המשילות", הסביר אמסלם. "אני מבקש מהוועדה להמליץ לי לגבש הצעת חוק, נעביר אותה ואחר כך נחכה לראות מה הריבון בעליו, ה־15 חבר'ה, חושבים על זה". או במלים אחרות, לשיטתו של אמסלם, המהפכה המשפטית בתחום המינויים למאות משרות הדירקטורים בחברות הממשלתיות יוצאת לדרך.

אמסלם לא מדבר ישירות על ביטול מוסד הנבחרת, אלא בעיקר על שינוי דרישות הסף בהן צריך לעמוד דירקטור. "אני מבקש לעשות בחוק שלכל חברה יהיו קריטריונים משלה לדירקטורים. לא דומה חברת בית היין, שעד היום לא ידעתי שהיא חברה ממשלתית, לחברת חשמל. צריך שיהיה גיוון לכלל האוכלוסיות בישראל". עוד הוא מציע לבטל את דרישת הסף של ניהול חברות מעל היקף כספי מסוים. "למה סכום בכלל צריך להיות רלוונטי", תהה אמסלם, "מנהל דל אמצעים צריך להיות יותר יצירתי".

הביקורת על נבחרת הדירקטורים אינה מנת חלקם הבלעדית של הפוליטיקאים. גם ברשות החברות עצמה מזהים בה פגמים, מסוג אחר. למשל, מתוך מאגר של 1,400 מנהלים ומנהלות בכירים יכולים למנות השרים גם את האדם שכישוריו הרלוונטיים לתפקיד הם במקום 1,400.

עוד קיימת ביקורת על האחידות בהרכב הנבחרת, אף שבשנים אחרונות היא נפתחה גם לבעלי מקצועות נוספים מלבד רואי החשבון והמשפטנים שאפיינו אותה. כמו כן, השיטה הקיימת, בה שני שרים חתומים על מינוי כל דירקטור - השר שהחברה נמצאת תחת סמכותו והשר האחראי על רשות החברות - מובילה לא פעם לרקימת דילים פוליטיים או לסיכול מינויים מטעמים זרים.

הפשרה של קוינט

הוועדה בראשות פרופ' אסף מידני תציע המלצות לשינויים בשיטת המינויים, כאשר על השולחן מונחים רעיונות מגוונים. אחד מהם הוא מתווה שגיבש בעבר ממלא מקום מנהל רשות החברות, יעקב (ינקי) קוינט, המנסה לאזן בין החשיבות במינויים מקצועיים לדירקטוריונים של חברות המעסיקות עשרות אלפי עובדים ומייצאות במיליארדי דולרים, לבין דרישת המשילות של הדרג הפוליטי.

קוינט הציע להקים מאגרי מועמדים חיצוניים לנבחרת. מרבית החברות הממשלתיות כפופות לשלושה שרים, ובעיקר שרי הביטחון, התחבורה והאנרגיה שחולשים יחדיו על מאות מינויים. הכוונה היא שכל אחד מהמשרדים האלה יקים לעצמו מאגר דירקטורים נפרד, ממנו יוכלו השרים הרלוונטיים למנות. זאת, במטרה לאפשר להם גמישות מוגברת וחופש פעולה יחסי לעומת מנגנון הנבחרת.

בצד שמירה על אמות המידה המקצועיות, מתווה קוינט מציע לתת לרשות החברות סמכות למנות בעצמה 3־4 דירקטורים לכל חברה. דירקטורים אלה ישמשו מעין דירקטורים חיצוניים, וימונו לפי דירוג הכישורים והניסיון שלהם, מתוך הנבחרת. הרציונל הוא שדי במינוי שלושת המועמדים המתאימים ביותר מתוך הנבחרת לדירקטוריון, והצבתם בוועדות ביקורת, כספים ואיתור של החברה, כדי לתת לדירקטוריון נופך מקצועי.

עוד לפי התוכנית, יבוטל התיאום בין השרים למינוי דירקטורים. כל אחד משני השרים יוכל למנות את נציגיו ללא חתימת השר השני. תהליך אחר מוצע למינוי יושבי ראש: שם מדובר על הקמת ועדות איתור שיגישו את המועמדים הסופיים לבחירת השרים, בדומה לתפקידים ציבוריים שונים. ההבדל הוא שהתהליך לא ינוהל על ידי נציבות שירות המדינה אלא על ידי הרשות.

מחסור בדירקטורים

בשנים האחרונות סבלו החברות הממשלתיות מאיוש חסר ביותר של דירקטורים. מאות כיסאות בחדרי הדירקטוריונים נותרו ריקים מסיבות שונות, בין השאר עיכובים של שנים בעדכון שורות הנבחרת, ולאחר שהעדכון נערך על ידי הממשלה הקודמת, המתינו שרים שאמסלם יממש את הצהרותיו לביטול הנבחרת ולהגמיש את תהליך הבחירה. סיבה אחרת היא המאבקים בין אמסלם למנהלת הרשות הקודמת, מיכל רוזנבוים. כשהבינו בקואליציה שהתוכניות של אמסלם מתעכבות בצל המלחמה, וכן שרונזבוים הוחלפה (זמנית) בקוינט, החל קצב המינויים לעלות.

מתחילת השנה הנוכחית אושרו בוועדה לבדיקת מינויים כ־140 דירקטורים - קצב של כמעט פי 4 לעומת השנה הקודמת. הבעיה החמורה של חברות ממשלתיות נטולות יו"ר, כמו חברת החשמל במשך שנתיים, או ללא פורום לקבלת החלטות נפתרה ברובה. ככל הידוע, החברות בהן עדיין אין מספיק דירקטורים כדי להתכנס להצביע הן חברת הביטוח הממשלתית ענבל, חברת אשרא וחלק מקרנות ההשתלמות המיועדות לעבור לידי ההסתדרות.

כהונתו הזמנית של קוינט ברשות צפויה להסתיים בחודשים הבאים, עם המינוי הצפוי של מנהל קבוע חדש. בשבוע שעבר בית הדין לעבודה פסק לטובת רועי כחלון וסלל את דרכו למועמדות לניהול רשות החברות הממשלתיות.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בבורסת תל אביב; מניית הבורסה מזנקת במעל 4%, נייס ב-6%

המניות הדואליות חוזרות בפערים קטנים ● הבוקר: ירידות באסיה, עליות קטנות בחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ויורד מתחת ל-3.13 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● אמזון עקפה את וולמארט והפכה לחברה הגדולה בעולם לפי הכנסות ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן