גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובר־בוקינג והעלאות מחירים: האם הציבור מאבד אמון בחברות התעופה הישראליות?

מטוסים חכורים עם צוותים זרים, אובר־בוקינג בשיעור גבוה, חוסר נגישות וכמובן מחירי שיא של הכרטיסים מנפחים את כיסי חברות התעופה הישראליות - אבל מסכנים את מעמדן ביום שאחרי המלחמה ● ישראייר: "אנו חשים צער עמוק על הביטולים"

מטוסים ישראלים חונים בנתב''ג / צילום: דני שדה
מטוסים ישראלים חונים בנתב''ג / צילום: דני שדה

בתקופות משבר העיניים נשואות לחברות התעופה הישראליות. בין היתר, מצופה מהן להתעלות על אתגרי הענף, כדי לספק את המענה למאות אלפי הישראלים שבוטלה טיסתם חזרה ארצה. מאז 7 באוקטובר אכן ראינו אותן מתגייסות בשלל דרכים. זה קרה שוב בתחילת החודש, אז החל גל ביטולים נוסף של חברות התעופה הבינלאומיות; אבל לשליטה הכמעט בלעדית של אותן חברות ישראליות בשמי הארץ, יש גם מחיר. 

בינתיים הציבור משלם אותו בלית־ברירה, במחירים גבוהים ובשירות בעייתי, אבל קשה לדעת מה יהיו ההשלכות על החברות הללו ביום שאחרי המלחמה, כשנוכל שוב להתלבט עם מי עדיף לטוס.

מטוס פרטי ללרנקה: המסלול העוקף של הישראלים
מ־45 דולר: לאילו יעדים תמצאו טיסות זולות במיוחד למרות גל הביטולים
מנכ"ל ישראייר פסימי: "חברות התעופה הזרות לא יחזרו גם אם תהיה רגיעה"
מ־199 דולר: אל על תציע טיסות מוזלות לארבעה יעדים וכך תחמוק מפיקוח מחירים
מצאתם טיסה במחיר מצחיק? קחו בחשבון שהיא עלולה להיות מבוטלת

ביום שני, למשל, נוסעים בטיסת ארקיע שתוכננה להמריא מאתונה לישראל, הופתעו לשמוע שהחברה מחפשת מתנדבים שיסכימו לעבור לטיסה חלופית בעקבות החלפת מטוס ברגע האחרון, שהובילה למחסור של 8 מושבים. מארקיע נמסר כי החלפת המטוס לא הייתה בשליטת החברה.

ולא רק בארקיע מעידים על שיבושים חריגים. הרשת גועשת עם תלונות על עיכובים וחוסר מענה בזמן אמת גם בחברות תעופה אחרות. נוסעת שתכננה לטוס עם ישראייר לפאפוס בבוקר מתקפת המנע בלבנון, מספרת לגלובס שהמתינה יותר משמונה שעות בנתב"ג. מלבד אימייל על ביטול הטיסה, היא לא הצליחה לקבל מענה כלשהו מהחברה. הנוסעת קבעה טיסה נוספת לאותו ערב, אבל גם זו בוטלה.

בעיית המטוסים החכורים

לדברי פרופ' יניב פוריה מהמחלקה לניהול מלונאות ותיירות באוניברסיטת בן גוריון, בתקופה הקרובה נראה יותר ויותר חברות תעופה שמתמודדות עם השלכות האובר־בוקינג, שיטה מקובלת של מכירת יותר כרטיסים מכמות המושבים שהמטוס יכול להציע. פוריה מדגיש כי "זו לא קומבינה אלא תופעה נפוצה וחוקית בענף. זו הדרך של חברות התעופה להתגונן מהפסדים. יותר מזה, נוסע שרוכש כרטיס במחלקת פרימיום, עלול למצוא את עצמו במחלקת תיירים במצב של אובר־בוקינג".

למה זה קורה? חברות התעופה יודעות שבכל טיסה יש כמות ממוצעת של ביטולים. יש גם מצבים שנוסעים קנו מראש כרטיסים עם אפשרות ביטול, כמו במחלקות העסקים, והחברה צריכה להעריך כמה יבחרו בסופו של דבר שלא לטוס.

לדברי פוריה, "אני מעריך שהיום החברות לוקחות מרווח גדול יותר, כיוון שכמות הביטולים עלולה להיות עצומה בימים אלה. זה יכול להסביר את חומרת התופעה כרגע. זה לא קורה כי חברות התעופה רעות, אלא כי לפעמים נאלצים להחליף מטוסים בלית־ברירה, או שמטוס התקלקל, ומחליפים אותו באחד קטן יותר".

נוסף על כך, במידה מסוימת מצב של מלחמה עדיף לחברת תעופה. זה אירוע שניתן להגדיר ככוח עליון, ואז לפעמים החברה לא מחויבת לתת פיצוי לנוסע. פוריה מסביר כי במצבים של אובר־בוקינג, אנשי צוות הקרקע ינסו לאתר את הנוסעים שהכי קל וזול לפצות. "הפיצוי למי שמוותר על המקום מרצונו, לעומת מי שרצה לעלות ולא חתם ויתור, הוא חצי ואף רבע מהסכום", לדבריו.

עם זאת, בתי המשפט עשויים גם לפסוק לטובת הנוסעים במקרה שחברת התעופה מתנערת מהם, הואיל שהיא מוכרת טיסות כשהיא יודעת שיש סיכון מוגבר לביטולים, ועל כן יש לה אחריות מסוימת.

סיבה נוספת לביטולי הטיסות נובעת מהשימוש במטוסים חכורים. במקרים שבהם חברות ישראליות מבצעות חכירה "רטובה" (הכוללת גם צוות זר), הטיסה עלולה להתבטל, מכיוון שהטייסים וצוותי האוויר חוששים להגיע ארצה.

מתוך צי המטוסים של אל על, הכולל 49 מטוסים, רק שלושה מהם חכורים - מספר זניח יחסית שלא אמור להשפיע באופן דרמטי על הטיסות. ישראייר, לעומת זאת, מחזיקה בצי של תשעה מטוסים בסך־הכול, מתוכם ארבעה חכורים. לארקיע, שלה צי המטוסים הקטן ביותר (שבעה בלבד), יש שני מטוסים חכורים. באופן טבעי, הסיכוי שיתבטלו הטיסות בחברות ארקיע וישראייר גבוה יותר מאשר באל על, בהתאם ליחס בין המטוסים החכורים למטוסים שאינם חכורים. 

"אחוז ביטולים מינורי"

חברות התעופה המקומיות זכו לביקורת ציבורית נרחבת בנוגע למחירי הטיסות המאמירים. מנכ"לי אל על, ישראייר וארקיע אף זומנו בשל כך לשיחה עם שר הכלכלה ניר ברקת בשבוע שעבר. השיחה שקיים השר עם מנכ"לית אל על, דינה בן טל גננסיה, הניבה פשרה מעניינת, שלפיה אל על תפעיל טיסות הלוך־חזור מוזלות לארבעה יעדים, שמהם ישראלים יוכלו לעלות לטיסות המשך לשאר היעדים בעולם. היעדים הם אתונה (299 דולר), לרנקה (199 דולר), וינה ודובאי (349 דולר). 

דינה בן טל גננסיה, מנכלית אל על / צילום: יוסי גמזו לטובה

ההחלטה לייצר מחירים אחידים דווקא ליעדים שבהם מתקיימת תחרות היא תמוהה. על הקווים ללרנקה ולאתונה מתחרות למעלה מחמש חברות תעופה, כך שההחלטה מסייעת לאל על למלא את מטוסיה בקווי התחרות. בבוקר יום שלישי לא ניתן היה לרכוש כרטיסים כלל מאתונה ומלרנקה, יעדי הביקוש המשמעותיים ביותר. החברה הוסיפה טיסות ללרנקה לימים הקרובים ולאתונה במהלך השבוע הבא.

בשעה שאל על ממלאת מטוסים עד אפס מקום, המתחרות מציעות מקומות לשבוע הקרוב, אולם במחירים גבוהים במיוחד. כך למשל, בטיסות ששווקו במהלך שעות הבוקר ביום שלישי מאתונה לתל אביב, כרטיס לכיוון אחד בישראייר עלה 512 דולר, ובארקיע 899 דולר, לפי האתרים הרשמיים של החברות בעת הבדיקה.  

מישראייר נמסר: "גל הביטולים הנרחב השפיע אף על הצוותים הזרים המועסקים במסגרת חכירות 'רטובות'. כתוצאה מכך נרשמו ביטולים ושינויים בזמני הפעילות של הטיסות המופעלות על־ידי צוותים אלה. בחלק מהמקרים מצאנו פתרונות חלופיים, ובחלק מהמקרים לצערנו לא נמצאו חלופות לנוסעים. אנו חשים צער עמוק על אותם ביטולים, המהווים אחוז מינורי מהטסים עימנו". 

מנכ''ל ישראייר, אורי סירקיס / צילום: איל יצהר

מארקיע נמסר: "להבדיל מחברות ישראליות אחרות, לאור אירועי יום ראשון של סגירת השמיים, ארקיע דאגה לכל הנוסעים לשירותי הלנה ולטיסה חלופית. החברה ביטלה שתי טיסות בלבד. בשני עיכובים שהיו מעל שמונה שעות, בלרנקה ובבטומי, ארקיע דאגה לשהייה בבית מלון ולטיסה חלופית במהירות האפשרית. החברה לעולם לא תבטל טיסה ללא אפשרות לטיסה חלופית על־ידיה".

לדברי עוז ברלוביץ, מנכ"ל ארקיע, "כמו בכל שנה - ומפתיע עד כמה זה מפתיע - השבוע האחרון של אוגוסט מאופיין במחירים הגבוהים ביותר. כמו בכל חברת תעופה בעולם, המחירים נקבעים על סמך ביקוש והיצע. המושבים האחרונים יימכרו תמיד בעשרות אחוזים יותר מאשר טיסה עם 30 מושבים פנויים. בישראל, מאחר שמספר חברות ביטלו, והוספנו טיסות ליעדים כמו אתונה ולרנקה - שיוצאות ריקות מישראל - מחיר החזור מגלם את עלות היציאה הריקה". 

עוז ברלוביץ, מנכ''ל ארקיע / צילום: יח''צ

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים