גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אובר־בוקינג והעלאות מחירים: האם הציבור מאבד אמון בחברות התעופה הישראליות?

מטוסים חכורים עם צוותים זרים, אובר־בוקינג בשיעור גבוה, חוסר נגישות וכמובן מחירי שיא של הכרטיסים מנפחים את כיסי חברות התעופה הישראליות - אבל מסכנים את מעמדן ביום שאחרי המלחמה ● ישראייר: "אנו חשים צער עמוק על הביטולים"

מטוסים ישראלים חונים בנתב''ג / צילום: דני שדה
מטוסים ישראלים חונים בנתב''ג / צילום: דני שדה

בתקופות משבר העיניים נשואות לחברות התעופה הישראליות. בין היתר, מצופה מהן להתעלות על אתגרי הענף, כדי לספק את המענה למאות אלפי הישראלים שבוטלה טיסתם חזרה ארצה. מאז 7 באוקטובר אכן ראינו אותן מתגייסות בשלל דרכים. זה קרה שוב בתחילת החודש, אז החל גל ביטולים נוסף של חברות התעופה הבינלאומיות; אבל לשליטה הכמעט בלעדית של אותן חברות ישראליות בשמי הארץ, יש גם מחיר. 

בינתיים הציבור משלם אותו בלית־ברירה, במחירים גבוהים ובשירות בעייתי, אבל קשה לדעת מה יהיו ההשלכות על החברות הללו ביום שאחרי המלחמה, כשנוכל שוב להתלבט עם מי עדיף לטוס.

מטוס פרטי ללרנקה: המסלול העוקף של הישראלים
מ־45 דולר: לאילו יעדים תמצאו טיסות זולות במיוחד למרות גל הביטולים
מנכ"ל ישראייר פסימי: "חברות התעופה הזרות לא יחזרו גם אם תהיה רגיעה"
מ־199 דולר: אל על תציע טיסות מוזלות לארבעה יעדים וכך תחמוק מפיקוח מחירים
מצאתם טיסה במחיר מצחיק? קחו בחשבון שהיא עלולה להיות מבוטלת

ביום שני, למשל, נוסעים בטיסת ארקיע שתוכננה להמריא מאתונה לישראל, הופתעו לשמוע שהחברה מחפשת מתנדבים שיסכימו לעבור לטיסה חלופית בעקבות החלפת מטוס ברגע האחרון, שהובילה למחסור של 8 מושבים. מארקיע נמסר כי החלפת המטוס לא הייתה בשליטת החברה.

ולא רק בארקיע מעידים על שיבושים חריגים. הרשת גועשת עם תלונות על עיכובים וחוסר מענה בזמן אמת גם בחברות תעופה אחרות. נוסעת שתכננה לטוס עם ישראייר לפאפוס בבוקר מתקפת המנע בלבנון, מספרת לגלובס שהמתינה יותר משמונה שעות בנתב"ג. מלבד אימייל על ביטול הטיסה, היא לא הצליחה לקבל מענה כלשהו מהחברה. הנוסעת קבעה טיסה נוספת לאותו ערב, אבל גם זו בוטלה.

בעיית המטוסים החכורים

לדברי פרופ' יניב פוריה מהמחלקה לניהול מלונאות ותיירות באוניברסיטת בן גוריון, בתקופה הקרובה נראה יותר ויותר חברות תעופה שמתמודדות עם השלכות האובר־בוקינג, שיטה מקובלת של מכירת יותר כרטיסים מכמות המושבים שהמטוס יכול להציע. פוריה מדגיש כי "זו לא קומבינה אלא תופעה נפוצה וחוקית בענף. זו הדרך של חברות התעופה להתגונן מהפסדים. יותר מזה, נוסע שרוכש כרטיס במחלקת פרימיום, עלול למצוא את עצמו במחלקת תיירים במצב של אובר־בוקינג".

למה זה קורה? חברות התעופה יודעות שבכל טיסה יש כמות ממוצעת של ביטולים. יש גם מצבים שנוסעים קנו מראש כרטיסים עם אפשרות ביטול, כמו במחלקות העסקים, והחברה צריכה להעריך כמה יבחרו בסופו של דבר שלא לטוס.

לדברי פוריה, "אני מעריך שהיום החברות לוקחות מרווח גדול יותר, כיוון שכמות הביטולים עלולה להיות עצומה בימים אלה. זה יכול להסביר את חומרת התופעה כרגע. זה לא קורה כי חברות התעופה רעות, אלא כי לפעמים נאלצים להחליף מטוסים בלית־ברירה, או שמטוס התקלקל, ומחליפים אותו באחד קטן יותר".

נוסף על כך, במידה מסוימת מצב של מלחמה עדיף לחברת תעופה. זה אירוע שניתן להגדיר ככוח עליון, ואז לפעמים החברה לא מחויבת לתת פיצוי לנוסע. פוריה מסביר כי במצבים של אובר־בוקינג, אנשי צוות הקרקע ינסו לאתר את הנוסעים שהכי קל וזול לפצות. "הפיצוי למי שמוותר על המקום מרצונו, לעומת מי שרצה לעלות ולא חתם ויתור, הוא חצי ואף רבע מהסכום", לדבריו.

עם זאת, בתי המשפט עשויים גם לפסוק לטובת הנוסעים במקרה שחברת התעופה מתנערת מהם, הואיל שהיא מוכרת טיסות כשהיא יודעת שיש סיכון מוגבר לביטולים, ועל כן יש לה אחריות מסוימת.

סיבה נוספת לביטולי הטיסות נובעת מהשימוש במטוסים חכורים. במקרים שבהם חברות ישראליות מבצעות חכירה "רטובה" (הכוללת גם צוות זר), הטיסה עלולה להתבטל, מכיוון שהטייסים וצוותי האוויר חוששים להגיע ארצה.

מתוך צי המטוסים של אל על, הכולל 49 מטוסים, רק שלושה מהם חכורים - מספר זניח יחסית שלא אמור להשפיע באופן דרמטי על הטיסות. ישראייר, לעומת זאת, מחזיקה בצי של תשעה מטוסים בסך־הכול, מתוכם ארבעה חכורים. לארקיע, שלה צי המטוסים הקטן ביותר (שבעה בלבד), יש שני מטוסים חכורים. באופן טבעי, הסיכוי שיתבטלו הטיסות בחברות ארקיע וישראייר גבוה יותר מאשר באל על, בהתאם ליחס בין המטוסים החכורים למטוסים שאינם חכורים. 

"אחוז ביטולים מינורי"

חברות התעופה המקומיות זכו לביקורת ציבורית נרחבת בנוגע למחירי הטיסות המאמירים. מנכ"לי אל על, ישראייר וארקיע אף זומנו בשל כך לשיחה עם שר הכלכלה ניר ברקת בשבוע שעבר. השיחה שקיים השר עם מנכ"לית אל על, דינה בן טל גננסיה, הניבה פשרה מעניינת, שלפיה אל על תפעיל טיסות הלוך־חזור מוזלות לארבעה יעדים, שמהם ישראלים יוכלו לעלות לטיסות המשך לשאר היעדים בעולם. היעדים הם אתונה (299 דולר), לרנקה (199 דולר), וינה ודובאי (349 דולר). 

דינה בן טל גננסיה, מנכלית אל על / צילום: יוסי גמזו לטובה

ההחלטה לייצר מחירים אחידים דווקא ליעדים שבהם מתקיימת תחרות היא תמוהה. על הקווים ללרנקה ולאתונה מתחרות למעלה מחמש חברות תעופה, כך שההחלטה מסייעת לאל על למלא את מטוסיה בקווי התחרות. בבוקר יום שלישי לא ניתן היה לרכוש כרטיסים כלל מאתונה ומלרנקה, יעדי הביקוש המשמעותיים ביותר. החברה הוסיפה טיסות ללרנקה לימים הקרובים ולאתונה במהלך השבוע הבא.

בשעה שאל על ממלאת מטוסים עד אפס מקום, המתחרות מציעות מקומות לשבוע הקרוב, אולם במחירים גבוהים במיוחד. כך למשל, בטיסות ששווקו במהלך שעות הבוקר ביום שלישי מאתונה לתל אביב, כרטיס לכיוון אחד בישראייר עלה 512 דולר, ובארקיע 899 דולר, לפי האתרים הרשמיים של החברות בעת הבדיקה.  

מישראייר נמסר: "גל הביטולים הנרחב השפיע אף על הצוותים הזרים המועסקים במסגרת חכירות 'רטובות'. כתוצאה מכך נרשמו ביטולים ושינויים בזמני הפעילות של הטיסות המופעלות על־ידי צוותים אלה. בחלק מהמקרים מצאנו פתרונות חלופיים, ובחלק מהמקרים לצערנו לא נמצאו חלופות לנוסעים. אנו חשים צער עמוק על אותם ביטולים, המהווים אחוז מינורי מהטסים עימנו". 

מנכ''ל ישראייר, אורי סירקיס / צילום: איל יצהר

מארקיע נמסר: "להבדיל מחברות ישראליות אחרות, לאור אירועי יום ראשון של סגירת השמיים, ארקיע דאגה לכל הנוסעים לשירותי הלנה ולטיסה חלופית. החברה ביטלה שתי טיסות בלבד. בשני עיכובים שהיו מעל שמונה שעות, בלרנקה ובבטומי, ארקיע דאגה לשהייה בבית מלון ולטיסה חלופית במהירות האפשרית. החברה לעולם לא תבטל טיסה ללא אפשרות לטיסה חלופית על־ידיה".

לדברי עוז ברלוביץ, מנכ"ל ארקיע, "כמו בכל שנה - ומפתיע עד כמה זה מפתיע - השבוע האחרון של אוגוסט מאופיין במחירים הגבוהים ביותר. כמו בכל חברת תעופה בעולם, המחירים נקבעים על סמך ביקוש והיצע. המושבים האחרונים יימכרו תמיד בעשרות אחוזים יותר מאשר טיסה עם 30 מושבים פנויים. בישראל, מאחר שמספר חברות ביטלו, והוספנו טיסות ליעדים כמו אתונה ולרנקה - שיוצאות ריקות מישראל - מחיר החזור מגלם את עלות היציאה הריקה". 

עוז ברלוביץ, מנכ''ל ארקיע / צילום: יח''צ

עוד כתבות

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"