גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבצע החיסונים בעזה החל: האם התפרצות הפוליו מסכנת את ישראל?

גל הפוליו בעזה החל בחודש יוני, אז הנגיף אותר לראשונה בביוב בעזה ● "הווירוס מן הזן הזה הוא חלש ומתפרץ כמעט אך ורק באזורי קונפליקט", מסבירה פרופ' דורית ניצן, ראש התוכנית לתואר שני ברפואת חירום באוני' בן גוריון ● איך מתבצע מבצע החיסונים והאם יש סיכון להתפרצויות של מחלות נוספות? ● גלובס עושה סדר

עובד מערכת הבריאות מסמן אצבע של ילדה פלסטינית שחוסנה נגד פוליו / צילום: Reuters, Majdi Fathi
עובד מערכת הבריאות מסמן אצבע של ילדה פלסטינית שחוסנה נגד פוליו / צילום: Reuters, Majdi Fathi

היום (א') החל קמפיין החיסונים נגד פוליו בעזה, בהובלת ארגון הבריאות העולמי ו-UNICEF, ובביצוע מתנדבים מקומיים בהנחיית אונר"א ומשרד הבריאות של עזה. צה"ל הכריז על הפוגות הומניטריות כדי לאפשר את קמפיין החיסון.

אך מהיכן הגיע פוליו לעזה? האם הוא מסכן את אוכלוסיית ישראל? ואיך יתנהל מבצע החיסונים? גלובס עושה סדר.

כותרות העיתונים בעולם | אדמירל אמריקאי: ישראל קרובה להשמדת חמאס
למעלה ממיליון איש כבר מתים בשנה מהאיום הזה 

1 כיצד התפתח גל הפוליו בעזה

מקורו של גל הפוליו בעזה הוא מזן פוליו שאותר במצרים ב-2023. ביוני הוא אותר לראשונה בביוב בעזה. הדגימות נשלחו למעבדה בישראל, שאימתה כי מדובר בפוליו וזיהתה את הזן. כחודש לאחר מכן דיווחו בתי החולים בעזה על 3 ילדים עם שיתוק רפה, כלומר תפקוד לקוי של שריר. הדגימות מהילדים הללו נשלחו לירדן, ואצל תינוקת אחת בת עשרה חודשים, אכן אותר פוליו, ואצלה אף התקדם השיתוק והפך למלא.

"כשאנחנו רואים ילד אחד כזה, אנחנו יודעים שיש לפחות מאה שנושאים את הווירוס". אומרת פרופ' דורית ניצן, ראש התוכנית לתואר שני ברפואת חירום, אוניברסיטת בן גוריון בנגב. במצב הכאוס והיעדר התיעוד הרפואי בעזה, כנראה שמדובר בהרבה יותר.

מערכת בריאות הציבור של עזה, כולל מערך החיסונים, נבנו בתמיכת שירותי בריאות הציבור של ישראל, ועד המלחמה היה כיסוי חיסוני טוב לאוכלוסיית עזה, בכל מחלות הילדות. אבל מאז המלחמה, רבים מן התינוקות לא יכלו לקבל חיסוני שגרה.

ניצן: "הווירוס מן הזן הזה הוא חלש ומתפרץ כמעט אך ורק באזורי קונפליקט. בכל מקום בו יש את הקומבינציה ההרסנית של מלחמה או אסון שלא מאפשרים התחסנות שגרתית, יחד עם עקורים שחיים בצפיפות וסניטציה גרועה. מוצאים מעט מאוד התפרצויות במקומות שחיים בהם חיי שגרה".

2 באיזה זן של פוליו מדובר?

ניצן: "וירוס הפוליו נמצא במה שאנחנו קוראים בתחום בריאות הציבור: סוף משחק. כלומר, הוא מאוד קרוב להכחדה. בשנות ה-80 נרשמו עשרות אלפי מקרים בשנה שנגרמו על ידי הווירוס הפראי, ואילו היום, בזכות חיסוני הפוליו, הוכחדו שני זנים של הווירוס, וזן אחד פראי שנשאר, היה אחראי רק ל-27 מקרי תחלואה, באפגניסטן ופקיסטן".

נגד הזן הפראי של הפוליו אפשר להתחסן בחיסון מומת, או בחיסון חי-מוחלש. ילדי ישראל מקבלים חיסון מומת, ורק אחר כך כשהם מחוסנים, גם חי-מוחלש, אך לא מן הזן שנמצא בעזה. בדרך כלל החיסון החי-מוחלש ניתן כאשר ישנן התפרצויות, ורוצים לחסן במהירות את כל האוכלוסיה, כדי למנוע מקרי שיתוק ולעצור את ההתפרצות. יתרונו שהוא מגן לא רק מתסמיני המחלה אלא גם מהעברת הווירוס הלאה.

אלא שלפעמים לווירוס החי-מוחלש יש מוטציות שמאפשרות לו לגרום שוב תחלואה. זו לא תהיה תחלואה באותה אוכלוסיה שקיבלה את החיסון - הרי היא כבר מחוסנת, אלא בדרך כלל ימצא הווירוס כיסי אי התחסנות, כמו אזורי קונפליקט כאמור.

פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור, מסביר כי: "התחלואה במקרה הזה היא פחות אלימה ופחות מדבקת מאשר של הזן הפראי". בעולם ישנם כיום בכל שנה מאות מקרים בלבד של פוליו הנגרמים מן הזנים האלה.

ניצן: "זה מה שמאפיין את מצבי 'סוף המשחק', כאשר הרגנו כבר את האויב העיקרי, אבל הוא צימח כל מיני ספיחים שגם עליהם צריך להשתלט בהדרגה. ככל שהווירוס לא ימצא איים כאלה של התפרקות בריאות הציבור, נוכל כולנו להגן על עצמנו באמצעות הזנים המומתים בלבד, ועם הזמן הזנים הללו יכחדו, לא יהיה עוד שימוש בזן החי ולא יהיו מקורות חדשים למחלה".

3 איך מתבצע מבצע החיסונים?

ילדי עזה יקבלו חיסון חי-מוחלש מסוג nOPV, הניתן בטיפות בבליעה, ולכן יכולים לתת אותו אנשים ללא הכשרה כפרמדיקים, אחים או רופאים. ניצן: "צריך לכסות מהר מאוד שטחים נרחבים, כדי למנוע שיתוק אצל ילדים ותינוקות". ניצן, שהייתה בכירה בארגון הבריאות העולמי, מכירה היטב מבצעים כאלה באזורי קונפליקט אחרים. "מעמידים תחנה באמצע מחנה העקורים ומקווים שכולם יבואו, אבל לא כולם יכולים לבוא אז צריך למצוא אותם ולהגיע אליהם, זו ממש עבודת שטח. התיעוד חשוב מאוד, אבל רבים מהם ברחו מהבית בלי פנקסי החיסונים. נותנים להם איזה פתק ואומרים להם לשמור עליו, אבל איך הם יכולים".

ניצן מציינת כי ישראל אפשרה לא רק הפוגות הומניטריות אלא גם את העברת החיסונים דרכה לעזה ודאגה לשרשרת הקירור. דוידוביץ': "חשוב לומר שהפוגות הומניטריות לצורך מבצעי חיסון כאלה הן מקובלות מאוד בכל העולם, כולל בקונפליקטים אחרים עזים לא פחות משלנו".

המבצע יארוך שבוע ואחרי חודש תינתן מנה שניה במשך שבוע נוסף. ינתנו בסך הכל 1.2 מיליון מנות לכ-600 אלף ילדים, בעלות של מספר עשרות מיליוני דולרים.

4 האם אוכלוסיית ישראל בסיכון?

ניצן: "ילדי ישראל מחוסנים בגרסה המומתת של הזן שנמצא בעזה ולכן אין צורך לנהל מבצע חיסון חדש אצלנו. אם יש תת אוכלוסיה שלא התחסנה, אנחנו ממליצים לה מאוד להתחסן".

דוידוביץ': "חיילים אינם בסיכון, כי הם מחוסנים. אם הם פצועים ומערכת החיסון שלהם נחלשת, הם מפונים מהר מהמקום ואינם בסכנה. ישנו סיכון שהם ידרכו בביוב ויביאו את הווירוס איתם על הנעליים. לכן ישנה הקפדה יתרה על הגיינה בכניסה חזרה לישראל. אנחנו כן דואגים לחטופים, שמערכת החיסון שלהם עלולה להיות מוחלשת, ובעיקר לכפיר ביבס התינוק".

דוידוביץ' מוסיף כי: "חשוב להבין שכל התפרצות כזו מסכנת את כל הישגי מאמץ החיסול העולמי של וירוס הפוליו. לכן עיני כל העולם נשואות אלינו. ישראל חתומה על תקנות הבריאות הבינלאומיות, ואני חושב שמשרד הבריאות פעל נכון כאשר המליץ לממשלה לאפשר את המבצע הזה".

5 האם צפויות להגיע עוד סכנות מכיוון עזה?

דוידוביץ': "חלה ירידה משמעותית בכיסוי של התינוקות בעזה למחלות ילדות. גם חצבת עלולה להתפרץ, וזה כבר מאוד מדבק. כרגע לא מחסנים נגד חצבת, כי אין התפרצות, אבל אין ספק שהמצב של האוכלוסיה בעזה עלול להיות כר פורה למגפות שונות".

עוד כתבות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות