גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבצע החיסונים בעזה החל: האם התפרצות הפוליו מסכנת את ישראל?

גל הפוליו בעזה החל בחודש יוני, אז הנגיף אותר לראשונה בביוב בעזה ● "הווירוס מן הזן הזה הוא חלש ומתפרץ כמעט אך ורק באזורי קונפליקט", מסבירה פרופ' דורית ניצן, ראש התוכנית לתואר שני ברפואת חירום באוני' בן גוריון ● איך מתבצע מבצע החיסונים והאם יש סיכון להתפרצויות של מחלות נוספות? ● גלובס עושה סדר

עובד מערכת הבריאות מסמן אצבע של ילדה פלסטינית שחוסנה נגד פוליו / צילום: Reuters, Majdi Fathi
עובד מערכת הבריאות מסמן אצבע של ילדה פלסטינית שחוסנה נגד פוליו / צילום: Reuters, Majdi Fathi

היום (א') החל קמפיין החיסונים נגד פוליו בעזה, בהובלת ארגון הבריאות העולמי ו-UNICEF, ובביצוע מתנדבים מקומיים בהנחיית אונר"א ומשרד הבריאות של עזה. צה"ל הכריז על הפוגות הומניטריות כדי לאפשר את קמפיין החיסון.

אך מהיכן הגיע פוליו לעזה? האם הוא מסכן את אוכלוסיית ישראל? ואיך יתנהל מבצע החיסונים? גלובס עושה סדר.

כותרות העיתונים בעולם | אדמירל אמריקאי: ישראל קרובה להשמדת חמאס
למעלה ממיליון איש כבר מתים בשנה מהאיום הזה 

1 כיצד התפתח גל הפוליו בעזה

מקורו של גל הפוליו בעזה הוא מזן פוליו שאותר במצרים ב-2023. ביוני הוא אותר לראשונה בביוב בעזה. הדגימות נשלחו למעבדה בישראל, שאימתה כי מדובר בפוליו וזיהתה את הזן. כחודש לאחר מכן דיווחו בתי החולים בעזה על 3 ילדים עם שיתוק רפה, כלומר תפקוד לקוי של שריר. הדגימות מהילדים הללו נשלחו לירדן, ואצל תינוקת אחת בת עשרה חודשים, אכן אותר פוליו, ואצלה אף התקדם השיתוק והפך למלא.

"כשאנחנו רואים ילד אחד כזה, אנחנו יודעים שיש לפחות מאה שנושאים את הווירוס". אומרת פרופ' דורית ניצן, ראש התוכנית לתואר שני ברפואת חירום, אוניברסיטת בן גוריון בנגב. במצב הכאוס והיעדר התיעוד הרפואי בעזה, כנראה שמדובר בהרבה יותר.

מערכת בריאות הציבור של עזה, כולל מערך החיסונים, נבנו בתמיכת שירותי בריאות הציבור של ישראל, ועד המלחמה היה כיסוי חיסוני טוב לאוכלוסיית עזה, בכל מחלות הילדות. אבל מאז המלחמה, רבים מן התינוקות לא יכלו לקבל חיסוני שגרה.

ניצן: "הווירוס מן הזן הזה הוא חלש ומתפרץ כמעט אך ורק באזורי קונפליקט. בכל מקום בו יש את הקומבינציה ההרסנית של מלחמה או אסון שלא מאפשרים התחסנות שגרתית, יחד עם עקורים שחיים בצפיפות וסניטציה גרועה. מוצאים מעט מאוד התפרצויות במקומות שחיים בהם חיי שגרה".

2 באיזה זן של פוליו מדובר?

ניצן: "וירוס הפוליו נמצא במה שאנחנו קוראים בתחום בריאות הציבור: סוף משחק. כלומר, הוא מאוד קרוב להכחדה. בשנות ה-80 נרשמו עשרות אלפי מקרים בשנה שנגרמו על ידי הווירוס הפראי, ואילו היום, בזכות חיסוני הפוליו, הוכחדו שני זנים של הווירוס, וזן אחד פראי שנשאר, היה אחראי רק ל-27 מקרי תחלואה, באפגניסטן ופקיסטן".

נגד הזן הפראי של הפוליו אפשר להתחסן בחיסון מומת, או בחיסון חי-מוחלש. ילדי ישראל מקבלים חיסון מומת, ורק אחר כך כשהם מחוסנים, גם חי-מוחלש, אך לא מן הזן שנמצא בעזה. בדרך כלל החיסון החי-מוחלש ניתן כאשר ישנן התפרצויות, ורוצים לחסן במהירות את כל האוכלוסיה, כדי למנוע מקרי שיתוק ולעצור את ההתפרצות. יתרונו שהוא מגן לא רק מתסמיני המחלה אלא גם מהעברת הווירוס הלאה.

אלא שלפעמים לווירוס החי-מוחלש יש מוטציות שמאפשרות לו לגרום שוב תחלואה. זו לא תהיה תחלואה באותה אוכלוסיה שקיבלה את החיסון - הרי היא כבר מחוסנת, אלא בדרך כלל ימצא הווירוס כיסי אי התחסנות, כמו אזורי קונפליקט כאמור.

פרופ' נדב דוידוביץ', מומחה לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור, מסביר כי: "התחלואה במקרה הזה היא פחות אלימה ופחות מדבקת מאשר של הזן הפראי". בעולם ישנם כיום בכל שנה מאות מקרים בלבד של פוליו הנגרמים מן הזנים האלה.

ניצן: "זה מה שמאפיין את מצבי 'סוף המשחק', כאשר הרגנו כבר את האויב העיקרי, אבל הוא צימח כל מיני ספיחים שגם עליהם צריך להשתלט בהדרגה. ככל שהווירוס לא ימצא איים כאלה של התפרקות בריאות הציבור, נוכל כולנו להגן על עצמנו באמצעות הזנים המומתים בלבד, ועם הזמן הזנים הללו יכחדו, לא יהיה עוד שימוש בזן החי ולא יהיו מקורות חדשים למחלה".

3 איך מתבצע מבצע החיסונים?

ילדי עזה יקבלו חיסון חי-מוחלש מסוג nOPV, הניתן בטיפות בבליעה, ולכן יכולים לתת אותו אנשים ללא הכשרה כפרמדיקים, אחים או רופאים. ניצן: "צריך לכסות מהר מאוד שטחים נרחבים, כדי למנוע שיתוק אצל ילדים ותינוקות". ניצן, שהייתה בכירה בארגון הבריאות העולמי, מכירה היטב מבצעים כאלה באזורי קונפליקט אחרים. "מעמידים תחנה באמצע מחנה העקורים ומקווים שכולם יבואו, אבל לא כולם יכולים לבוא אז צריך למצוא אותם ולהגיע אליהם, זו ממש עבודת שטח. התיעוד חשוב מאוד, אבל רבים מהם ברחו מהבית בלי פנקסי החיסונים. נותנים להם איזה פתק ואומרים להם לשמור עליו, אבל איך הם יכולים".

ניצן מציינת כי ישראל אפשרה לא רק הפוגות הומניטריות אלא גם את העברת החיסונים דרכה לעזה ודאגה לשרשרת הקירור. דוידוביץ': "חשוב לומר שהפוגות הומניטריות לצורך מבצעי חיסון כאלה הן מקובלות מאוד בכל העולם, כולל בקונפליקטים אחרים עזים לא פחות משלנו".

המבצע יארוך שבוע ואחרי חודש תינתן מנה שניה במשך שבוע נוסף. ינתנו בסך הכל 1.2 מיליון מנות לכ-600 אלף ילדים, בעלות של מספר עשרות מיליוני דולרים.

4 האם אוכלוסיית ישראל בסיכון?

ניצן: "ילדי ישראל מחוסנים בגרסה המומתת של הזן שנמצא בעזה ולכן אין צורך לנהל מבצע חיסון חדש אצלנו. אם יש תת אוכלוסיה שלא התחסנה, אנחנו ממליצים לה מאוד להתחסן".

דוידוביץ': "חיילים אינם בסיכון, כי הם מחוסנים. אם הם פצועים ומערכת החיסון שלהם נחלשת, הם מפונים מהר מהמקום ואינם בסכנה. ישנו סיכון שהם ידרכו בביוב ויביאו את הווירוס איתם על הנעליים. לכן ישנה הקפדה יתרה על הגיינה בכניסה חזרה לישראל. אנחנו כן דואגים לחטופים, שמערכת החיסון שלהם עלולה להיות מוחלשת, ובעיקר לכפיר ביבס התינוק".

דוידוביץ' מוסיף כי: "חשוב להבין שכל התפרצות כזו מסכנת את כל הישגי מאמץ החיסול העולמי של וירוס הפוליו. לכן עיני כל העולם נשואות אלינו. ישראל חתומה על תקנות הבריאות הבינלאומיות, ואני חושב שמשרד הבריאות פעל נכון כאשר המליץ לממשלה לאפשר את המבצע הזה".

5 האם צפויות להגיע עוד סכנות מכיוון עזה?

דוידוביץ': "חלה ירידה משמעותית בכיסוי של התינוקות בעזה למחלות ילדות. גם חצבת עלולה להתפרץ, וזה כבר מאוד מדבק. כרגע לא מחסנים נגד חצבת, כי אין התפרצות, אבל אין ספק שהמצב של האוכלוסיה בעזה עלול להיות כר פורה למגפות שונות".

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%