גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בקרוב: היזמים לא יוכלו יותר לבקש דירות נוספות. איך השוק נערך?

הקלות שבס אפשרו במשך עשרות שנים ליזמים לקבל זכויות בנייה נוספות ללא צורך בשינוי התב"ע ● אלא שהחל מינואר 2025 ההקלות אמורות להסתיים באופן מוחלט - מה שעלול להכניס את השוק, שגם ככה נמצא במשבר, לסחרור נוסף ● גלובס יצא לבדוק כיצד מתכוננים היזמים לשינוי, מה תהיה ההשפעה הצפויה על מחירי הדיור, ומה השלכות המיסוי של המהלך

ההקלות ליזמים נגמרו. איך יגיב שוק הדיור / איור: גיל ג'יבלי
ההקלות ליזמים נגמרו. איך יגיב שוק הדיור / איור: גיל ג'יבלי

"מינואר 2025 לא יהיו הקלות בפרויקטים בבנייה חדשה. המהלך הזה ישנה את המצב בשוק. אין פרסום ואין מתנגדים... לכן (מעתה) ההליך ייקח פחות זמן", אמר נתן אלנתן, יו"ר ראש מטה התכנון, בכנס של מרכז הנדל"ן ומדלן שנערך החודש. "אין ספק שביטול ההקלות יהיה צעד דרמטי. יזמים בנו על האפשרות שהשר יאריך את מועד ההקלות, אבל במקרה הזה יש לו סמכות לתוספות בנייה, ואין לו סמכות להאריך את ההקלות".

לקראת השינוי הדרמטי, גלובס עושה סדר בהשפעות הצפויות של ביטול ההקלות בבנייה ומנסה להבין כיצד יראה הענף בלעדיהן.

משבר הדיור מעמיק: התחלות הבנייה ברבעון השני צנחו לשפל של ארבע שנים
בקרוב תתקבל החלטת המיסוי הכי חשובה למשקיעי נדל"ן. אלה האפשרויות

1רקע: נולדו עם גל העלייה הגדולה מחבר העמים

הקלות שבס נולדו מהצורך בהגדלת היצע הדיור עם גל העלייה ממדינות ברית־המועצות לשעבר בשנות ה־90. הן אפשרו לעקוף הוראות של תוכנית בניין עיר מאושרת (תב"ע) לצורך הוספת שטחי בנייה, קומות ומספר דירות ולסטייה בשיעור של עד 20%, ללא עדכון התב"ע, אך באישור הרשות המקומית.

עם השנים התרחבו ההקלות, והיזמים החלו להגיש גם בקשות לשינוי דרכי גישה, קווי הבניין ועוד. לשיא הגיעו הן בסוף העשור הקודם עם הקלת "שבס־כחלון" - שאפשרה סטייה של עד 30% בשטחים ובדירות וכן בתוספת של דירות על אותו שטח.

לאחר שפג תוקפה של הקלת שבס־כחלון החליטו במינהל התכנון לבטל כליל את האפשרות להגיש בקשה להקלות, במטרה לקצר את הליכי התכנון והרישוי. כך, בינואר 2023 נכנס לתוקף תיקון 134 לחוק התכנון והבנייה, שביטל את ההקלות בשני שלבים. בשלב הראשון לא ניתן להגיש בקשות להקלות בבנייה בתוכניות חדשות שהופקדו מינואר 2023.

השלב השני, שייכנס לתוקף בינואר 2025, הוא הדרמטי, ובמסגרתו יבוטלו סופית ההקלות, גם בתוכניות ישנות. בחוק נקבע כי בסמכות רשות הרישוי לאשר סטייה בנושאים שנקבעו בתקנות, שהשפעתם מעטה וזניחה.

2 האפשרויות ליזמים: ויתור על הקלות או תב"ע חדשה

עו"ד צבי שוב, בעלים של משרד צבי שוב עורכי דין, מסביר את המשמעויות של ביטול ההקלות. לדבריו, "בהקלה היה הרבה היגיון. אומנם תוכנית מנסה להקיף את כל האפשרויות הקיימות, אבל לא תמיד זה ככה. מה שהפריע בעיקר בעניין ההקלות הוא העיכוב ברישוי. הרי כל הקלה היא חריגה מתוכנית והיא דורשת פרסומים להתנגדויות - ובדרך כלל גם יהיו מתנגדים ואז יש גם ועדת ערר.

"ואולם ברגע שירדה האפשרות לקבלת הקלות, היזמים נדרשים לעשות תב"ע חדשה - וברור שזה הליך הרבה יותר ארוך מהליך של הקלה. הכוונה טובה, אבל השאלה היא אם לא שפכו את המים עם התינוק - כי ההקלה נועדה להקל".

עו''ד צבי שוב / צילום: itamar photo

חזי דמרי, סמנכ"ל יזמות למגורים של חברת י.ח דמרי, מוסיף כי "אנחנו נערכים. לגבי פרויקטים שאנחנו יכולים לקדם כבר היום ולקבל תוספת שבס והקלות, אנחנו אכן דוחפים אותם קדימה. מדובר כמובן בפרויקטים בשלבים מתקדמים יותר ננסה להספיק ליהנות מההקלות עד סוף השנה.

"לגבי פרויקטים עתידיים, אנו בוחנים את משמעות השינוי בהקלות, שהרי בחלק מהמקרים מדובר בעזרה בניצול הזכויות המלאות, אולם עשויים להיות פרויקטים שבהם ללא ההקלות, בצורת תוספת של קומות ויחידות דיור, שורת הרווח עשויה להשתנות מאוד. ישנם מקרים שבהם ההקלות עזרו בתכנון מגוון נכון יותר עבור הפרויקט. ברשויות רבות דורשים דירות קטנות, וללא ההקלות, ייתכן שהרצון לנצל את כל הזכויות דווקא ייצור דירות גדולות, דבר שיתבטא גם במחיר לצרכן".

דמרי מוסיף כי במקרה שלא ניתן יהיה לממש זכויות, הם אכן יפנו לתכנון תב"ע: "במקרים שבהם לא ניתן יהיה לנצל את הזכויות, הברירה תהיה לגשת לתב"ע, מה שיאריך מאוד את מועד הוצאת הפרויקט לשיווק, יגרור עלויות מימון נוספות וכמובן עדיין תהיה אי ודאות לאישור ההקלות".

חזי דמרי, י.ח. דמרי / צילום: אפרת מזור

"אנחנו נערכים כדי לייצר בתב"עות הקיימות גמישות, שלא נמצא את עצמנו מול טעות דרמטית בשלב ההיתר", אומרת ענבר וייס, סמנכ"לית התכנון של אפריקה ישראל מגורים ואדריכלית ראשית בחברה. בתפקידה הקודם שימשה וייס כמהנדסת העיר בית שמש.

"מי שזכה במכרז לקרקע רץ מהר להגיש היתר ובקשה להקלות לפני ה־1.1.25. לנו יש פרויקטים שהתחלנו בכמה ערים וקיבלנו תוספת דירות בהקלת שבס בהתאם למדיניות העיר. אמרו לנו ברשות - תגישו תוכנית ותבקשו מה שנתנו בשבס, כך שנראה שהם מעוניינים לאפשר את מה שההקלות נתנו עד כה".

וייס סבורה כי יש צורך בתכנון גמיש שיאפשר שינויים ללא צורך בהגשת תב"ע: "בעבר עשו במדינת ישראל תוכניות שכתובות על 3־4 דפי תקנון ותשריט אחד. ככה הקימו את תל אביב ולא היו אז הקלות, כי התב"ע הייתה מאפשרת וגמישה והשאירה מקום לחזון.

"ככל שהתב"עות יהיו גמישות יותר, מאפשרות וסומכות ונותנות אמון במגזר הפרטי ובשלטון המקומי אז מוסד ההקלות ייעלם. ככל שהתב"עות ימשיכו להיות ברזולוציה נמוכה, עולם ההקלות יקבל ביטוי בצורה אחרת של תב"ע מתקנת".

ענבר וייס, אפריקה ישראל מגורים / צילום: איל יצהר

3 הסכנות בעיכובים: התארכות השיווק ועלייה בעלויות

עידו בלושטיין, סמנכ"ל החטיבה היזמית בקבוצת שפונדר פדלון, סבור כי ביטול ההקלות ישפיע באופן מהותי על ענף הבנייה - הן בהיבט העסקי והן ברישוי. "במתווה החדש, ברגע שמבטלים את התהליך של בקשת הקלה יש ליזם שתי אפשרויות: או לבנות במסגרת התב"ע הקיימת או להגיש תב"ע חדשה, גם אם הוא רק רוצה לשנות רק קווי בניין.

"בעבר עבור פעולה זו היה היזם יכול היה לבקש הקלה, אבל ללא הקלות הוא צריך להגיש תב"ע חדשה שהיא הליך מסורבל וארוך יותר. זמן שווה כסף, ולכן, לדעתי המדינה חייבת לחשוב על מסלול ביניים אפשרי ולא להסתכל על הדברים בצורה של שחור או לבן".

וייס מוסיפה: "זו רפורמה מאוד משמעותית. הקלות הן חלק מכלי העבודה של יזמים וועדות ומקומיות וזה נלקח בבת־אחת. נכון שקבעו ינואר 2023 וינואר 2025, אבל כאן יעצרו בבת־אחת ואין הוראות מעבר עם קצת יותר שלבים.

"יגידו שאני יזם שמתבכיין, אבל נדרש להאט את השינויים, בטח במדינה שהייתה בה קורונה ועכשיו מלחמה. הטלטלות בענף הנדל"ן גדולות ולעצור עכשיו את מוסד ההקלות זה קשה".

אלכס מריאש, מנכ"ל הכשרת היישוב התחדשות עירונית, מסכים עם הצורך במתן ארכה: "אני מברך על העובדה שהוחלט לבטל את מנגנון ההקלות כי ביטול ההקלות מייצר ודאות תכנונית, הוראות התב"ע יקבעו באופן חד וברור את התכנון.

"אבל גם מהלכים כאלו יש לבצע בשום שכל ובזהירות. ההקלות מתבטלות בסוף השנה אבל המציאות שבה אנו חיים הביאה למצב שהרבה מאוד חברות לא יכולות לעמוד במועד ולהגיש את היתרי הבנייה עד סוף השנה ולכן לא יוכלו לקבל הקלות שלעיתים חוסר אישור שלהן מאיין את היכולת לממש את התב"ע.

"הציבור בישראל נרתם למלחמה בשנה החולפת, וזה גרם למתכונת כוח אדם מצומצמת ברשויות ובקרב הגורמים המקצועיים שמלווים את הליכי התכנון.

"יש חובה לאומית להאריך את ההקלות, מהלך חקיקתי שיאפשר לממש את אותן תב"עות, ויתאפשר לממש יותר פרויקטים ולבנות יותר דירות. אם לא יאפשרו זאת, יהיה צורך לקדם תוכניות חדשות, לעבור הליכי תכנון ארוכים שגם יעכבו את היצע הדירות לשוק וגם יחייבו תשומות מיותרות מהרשויות והיזמים".

ממינהל התכנון נמסר בעניין: "ביטול ההקלות הוא אחד האמצעים המרכזיים הוא לקיצור זמנים בהליך הרישוי. כוונת המחוקק היתה בבירור שהליכי תכנון סטטוטורי לא צריכים להתבצע במסגרת הליך רישוי הבנייה, ושתוכניות ישנות שאינן ישימות צריכות לעבור רויזיה תכנונית בהליך המתאים. במקביל הנחה מינהל התכנון את הועדות המחוזיות להתאים את התוכניות, כך שכל התכנוניים העולים במסגרת ההקלות יוסדרו ולא ישאירו את הנושא לתוכניות נקודתיות של יזמים".

4 ההשפעות על המיסוי: יותר אחידות ופחות מחלוקות

עו"ד עדי קימל, שותפה במשרד מאיר מזרחי אמנון רפאל ושות', המתמחה במיסוי מקרקעין, מציינת: "יש בביטול ההקלות השלכות מיסוי שחשוב לשים אליהן לב: ככל שהיקף זכויות הבנייה גדול יותר, שווי המכירה שייקבע בעסקה יהיה גדול יותר, וכך גם מס השבח של המוכר ומס הרכישה של הרוכש יהיו גדולים יותר בהתאם.

"עד כה היה חוסר אחידות בין משרדים בשוק: היו משרדים שקבעו מראש שווי מכירה גבוה על בסיס כך שבוודאות יינתנו הקלות - ונישומים היו נדרשים לשלם מס גבוה בתחילת הדרך. לעומת זאת היו משרדים שלא התחשבו בהקלות ובהגדלת זכויות הבנייה ולאחר מכן רק עדכנו שומה ועליית שווי. חוסר האחידות יצומצם וכך גם הדיונים והמחלוקות מול רשויות המס".

עו"ד צבי שוב מציין שצפוי שינוי גם בהקשר של היטל ההשבחה. לדבריו, "בחלק מהמקרים כל היטל ההשבחה שמוטל על תוכנית מסוימת נובע מההקלות. למשל, אם לא היו יכולים לנצל את כל הזכויות בגלל סוג או מבנה המגרש ובשינוי במסגרת הקלה ניתן פתרון כולל - אז מחייבים לא רק על התוספת הקטנה את היטל ההשבחה - אלא על כל החדר או התוספת".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

אחרי ביטול המכסים של הנשיא טראמפ: הסיבה שבישראל מרוצים

גורמים בממשלה מסרו לגלובס כי פסיקת ביהמ"ש העליון בארה"ב, שפסלה את מרבית המכסים הגלובליים, משפרת משמעותית את עמדת המיקוח של ישראל במו"מ על הסכם הסחר ● בינתיים, היצואנים בארץ דווקא מביעים חשש שהיתרון היחסי של ישראל ייפגע, לאחר שטראמפ הכריז על מכס גלובלי אחיד של 15%

שלטי מבצעי קבלן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם מחירי הדירות בתל אביב באמת עולים? הגרף שכדאי להכיר

האם מחירי הנדל"ן בת"א באמת עולים או שזו תוצאה של "בליץ" הטבות סוף שנה? ● לאחר שנים שמחירי דירות יד ראשונה ויד שנייה נעו במתאם גבוה, כעת הם מתנתקים והפערים שנפתחים מגיעים לרמה היסטורית ● הכלכלן הראשי בהפניקס מסביר: כך מבצעי המימון האגרסיביים של הקבלנים מנפחים את המחירים - על הנייר

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

מסע הרכש נמשך: לאומי פרטנרס משקיעה ברייק נדל"ן לפי שווי של 525 מיליון שקל

זרוע ההשקעות של בנק לאומי תרכוש 16% ממניות חברת ההתחדשות העירונית שבשליטת אספן ויוסי רייק ● ההשקעה מגיעה כשלב מקדים להנפקה ראשונית שתבוצע בשלוש השנים הקרובות

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו