גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים לדעת מה עשה אתמול הכסף שלכם בפנסיה? עוד שנה זה יהיה אפשרי

מהלך שמובילה רשות שוק ההון יאפשר לחוסכים שירצו בכך לקבל נתונים מעודכנים על הפנסיה והגמל שלהם במקום חודש לאחור ● המהלך נועד להגדיל שקיפות, אך בגופים המנהלים חוששים כי הוא יעודד ניודי כספים ותחרות על תשואה לטווח הקצר, שלא יטיבו עם החוסכים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ
עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

אחד הדברים שנמצאים בקונצנזוס רחב בקרב מנהלי החיסכון לטווח ארוך ובינוני בישראל (קרנות פנסיה וקופות גמל), הוא שעל החוסך להשאיר את כספו באפיק שבו הוא חוסך למשך שנים רבות ולא לנסות "לתזמן" את השוק. מחקר שביצעו בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א אשתקד, הראה שהיקף הניודים (המעבר) בין גופי החיסכון בישראל הוא גבוה בהשוואה לעולם המערבי, כאשר 6% עד 10% מהכסף - יותר מ-100 מיליארד שקל בשנה - עוברים בין הגופים המנהלים.

סוכנות הביטוח נטו פיננסים הגישה בקשה להסדר חוב: "מחנק תזרימי קשה"
בלעדי | בדרך להשקה, הבנק הדיגיטלי של ניר צוק ינסה ללמוד מהטעויות של וואן זירו

זאת, למרות שהמעברים הללו לא עוזרים לציבור החוסכים לייצר לעצמם תשואה עודפת. גם רשות שוק ההון עצמה סבורה כך, כאשר על פי נתונים שפרסמה לאחרונה, גוף השקעות שהיה במקום הראשון בטבלת התשואות בקרנות ההשתלמות בשנים 2018-2022, הידרדר עד למקום האחרון בשנים 2021-2023, ומנגד גופים אחרים עברו מהמקומות האחרונים בדירוג לצמרת.

על פי המחקר של פרופ' דן וייס, ראש מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, וד"ר נעמי שפירר בלפר, מנהלת המרכז, בדנמרק למשל אפשר לעבור בין גופי חיסכון רק כשעוברים מעסיק. במדינות אחרות ניתן לעבור רק פעם בשנה; ברומניה פעם בשנתיים; מדינות אחרות אוסרות על חוסכים שמתקרבים לפנסיה לנייד את הכסף למסלול חיסכון בסיכון גבוה, ובאחרות יש חסמים טכניים - הכול במטרה לגרום לאנשים לחסוך לטווח ארוך יותר.

ובכל זאת רשות שוק ההון מקדמת כעת מהלך שעלול להוביל להגדלת מעבר חסכונות בין הגופים המנהלים. התוכנית היא לאפשר לציבור לעקוב ברמה יומית אחרי הגידול או הקיטון בכספיו (בהתאם לתנודות בבורסה). על פי תיקון לחוזר שפורסם בסוף מאי באתר הרשות, החל מחודש פברואר 2025 יחויבו כל הגופים המוסדיים שמנהלים את הפנסיה וקופות הגמל (קרנות השתלמות למשל) לדווח ללקוח שעוזב מקום עבודה את "המידע המעודכן ביותר המצוי ברשותם, ולכל הפחות נכון לשני ימי עסקים שקדמו למועד בו הועברה הבקשה".

כחצי שנה לאחר מכן, באוקטובר 2025 תורחב חובת הדיווח לכל לקוח או סוכן ביטוח שיבקשו לעשות זאת. הללו יוכלו לפנות באמצעות מערכת המסלקה הפנסיונית (מערכת בקשת המידע) ולדעת כמה כסף היה באפיקי החיסכון שלהם יום או יומיים קודם לכן. זאת בניגוד למצב הנוכחי שבו הנתון שמספקים הגופים המוסדיים (חברות הביטוח ובתי ההשקעות) אודות החסכונות מעודכן חודש אחורה. את הנתון הזה יחויבו הגופים המוסדיים לספק תוך 3 שעות בלבד, בניגוד למצב כיום בו המידע מתקבל רק כעבור מספר ימים.

שקיפות או פגיעה בחוסכים?

מדובר במהלך שנועד לאפשר שקיפות גבוהה יותר במערכת החיסכון לטווח ארוך, כחלק מהמעבר מטבלאות אקסל ישנות לאמצעים דיגיטליים מתקדמים יותר. לדברי בכיר בשוק, "המטרה היא שאדם יקבל את המידע הכי מעודכן כדי לקבל החלטות על סמך מידע זה. כך, אדם שהגיע לגיל פרישה לפנסיה יוכל להחליט להמתין מספר חודשים לתיקון בשווקים במקרה שבו הבורסה בדיוק נפלה אתמול. כאשר המידע מעודכן רק עבור החודש שעבר, הוא עלול לחשוב שיש לו יותר כסף ממה שיש בפועל".

מאידך, גורמים אחרים בשוק חוששים ששקיפות היתר הזו תוביל לעוד מעבר של כספים בין הגופים המנהלים, מבלי שהדבר יתרום לתשואה של החוסכים. כך למשל, מסביר מנכ"ל של אחד הגופים המוסדיים לגלובס כי "אחרי יום שבו מדד ה-S&P 500 ייפול ב-3% אנשים יבדקו מה קרה לכסף שלהם, יראו אובדן של אלפי שקלים ואף יותר (בהתאם לכמות הכסף שיש להם בחיסכון, נ"א) ויזיזו אותו למסלול סולידי יותר. הם עלולים לעשות טעויות חמורות שיפגעו משמעותית בפנסיה ובגמל שלהם". נזכיר כי באוגוסט האחרון צנחו המדדים בוול סטריט בחדות - אך הם התאוששו במהירות ובתוך שבועות ספורים כיסו את הירידות, כך שמי שמכר מניות בירידות, הפסיד את התיקון.

מנהל אחר באחד מגופי החיסכון מדגיש את הבעייתיות הטמונה בניוד חסכונות בהתאם לחולשה נקודתית בתשואות: "אם אנחנו מאמינים שצריך להשקיע כעת במניות הבנקים, אבל בתחילת השנה הן ירדו, התשואות נראות חלשות יותר וכסף עובר למתחרים. אחר כך כשמניות הבנקים מתקנות, עדיין כולם זוכרים שבתחילת השנה התשואה שלנו הייתה חלשה. זה גורם למנהלי ההשקעות להעדיף תשואה לטווח קצר במקום לחשוב מה נכון לחסכונות הציבור בטווח הארוך".

טבלאות של ליגת הכדורגל

גורם אחר בענף אף חושש מפני כדור שלג. לדבריו, "ברור לגמרי שהשלב הבא יהיה פרסום של תשואות יומיות, ובסופו של דבר המידע הזה יהיה פתוח לציבור (בניגוד למצב שבו הוא מועבר רק למי שמבקש זאת, נ"א). אנשים ייכנסו לאתר או לאפליקציה ויראו מה קרה אתמול וזה יוביל למצב שבו עולם החיסכון ארוך הטווח כולו יתחרה על התשואה היומית, במקום לנהל את הכסף לטווח ארוך. כבר היום כשמתפרסמות התשואות ברמה חודשית זה נזק גדול לחוסכים.

"בשוק ההון קוראים לטבלאות הללו 'ליגת העל בכדורגל'. חוץ מיצירת שיח וכתבות בתקשורת זה לא משרת את החוסכים. היה עדיף שהטבלאות הללו יתפרסמו רק פעם ברבעון. אם גוף אחד היה מקום ראשון בחודש הקודם זה אומר שצריך להזיז אליו את הכסף? זה חסר משמעות. בחודש הבא הוא יכול להיות למטה. לפרסם יתרות יומיות יגרום רק להתעצמות של הבעיה".

גורם בגוף השקעות אחר מעריך שההשפעה לא תהיה דרמטית: "המוסדיים עצמם נגד פרסום יתרות יומיות באתר ובאפליקציה, כך שלא סביר שמישהו יחליט להיות הראשון שיעשה זאת מסיבות שיווקיות". גם הבכיר שמקורב להחלטה על המהלך טוען כי "המרחק בין השקיפות לבין פרסום תשואות יומיות הוא רב. לא נגיע למצב שבו מפרסמים תשואות יומיות". ובכל זאת הוא נאלץ להודות כי החוסכים וגם סוכני הביטוח יוכלו למשוך נתונים מהמסלקה הפנסיונית ולחשב בעצמם את התשואה היומית.

הבעיה הזו משמעותית שכן סוכני הביטוח מחויבים לפעול רק לטובת הלקוחות, אך בחלק מהמקרים סוכנים פונים ללקוחות ומציעים להם לעבור לתוכנית חיסכון אחרת, כיוון שהם מתוגמלים על העברת כספי לקוחות מגוף השקעות אחד לאחר.

"אני לא נגד שקיפות לציבור" מסכם גורם בענף. "אם לציבור הייתה הבנה פיננסית ברמה מספקת ולא היו תמריצים כה גדולים בעולמות ההפצה לנייד את הכסף מחברה לחברה, המהלך אולי היה סביר. אבל התמריצים הנוכחיים וחוסר החינוך הפיננסי גורם לכך שאנשים מזיזים את הכסף מחברה לחברה בכל חודש, גם אם זה לא בהכרח לטובתם".

החשש הזה לא מופרך. על פי בדיקה שערך בנק ישראל בשנה שעברה, רמת האוריינות הפיננסית (הבנה בכסף) של הציבור הישראלי נמוכה מזו של ממוצע מדינות ה-OECD. ישראל ממוקמת בין פרו למלזיה, וקרובה לרמה באינדונזיה.

מרשות שוק ההון נמסר בתגובה לגלובס כי "החל מאוקטובר 2025 צפויה להיכנס לתוקף הוראה לפיה המידע בממשק החזקות המועבר במסלקה הפנסיונית יהיה מעודכן ליומיים אחורה. מטרתה להבטיח כי לרשות החוסך תעמוד תמונה מלאה ועדכנית של תיק החיסכון הפנסיוני שלו, שתאפשר קבלת החלטות מושכלת ומיטבית. מידע עדכני ומדויק לחוסך אודות היתרות הצבורות הוא חלק מרכזי בשוק פנסיה יעיל ומתקדם. השוואה בין גופים שונים מתבצעת בנפרד בכלים הרלוונטיים".

עוד כתבות

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד