גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנסות במיליונים: לראשונה המדינה תטיל על דירקטורים אחריות למניעת מתקפות סייבר

ברקע מתקפות הסייבר הגוברות, לגלובס נודע כי הנחיה חדשה של הרשות להגנת הפרטיות תחייב את הדירקטוריון לפקח על אבטחת המידע, והחברה תהיה חשופה לקנסות ● בין השאר יחויבו במדיניות ארגונית וקיום של לפחות דיון אחד בתחום ● וגם: על אילו חברות ההנחיות יחולו?

הנחייה חדשה תחייב דירקטוריונים לפקח על אבטחת המידע בחברה / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)
הנחייה חדשה תחייב דירקטוריונים לפקח על אבטחת המידע בחברה / אילוסטרציה: גלובס (נוצר באמצעות Adobe Firefly)

הרשות להגנת הפרטיות מוציאה בימים אלו הנחיה מחייבת שתקבע כי לצד בעלי התפקידים הרלוונטים בחברה, מי שיישא בין היתר באחריות על תחום אבטחת המידע בארגון יהיה הדירקטוריון - כך נודע לגלובס. ההנחיה, שפרטיה פורסמו לפני כשנה להערות לציבור וכעת היא צפויה להיכנס לתוקף, תקבע כי חברה שתפר את הכללים המחייבים תהיה חשופה לקנס של עד 320 אלף שקל על כל הפרה בודדת. ההנחיה כוללת גם רשימת צעדים שיהיה על הארגון לקיים, ואלו יהיה תקפים לחברות שעיבוד מידע אישי מצוי בליבת הפעילות שלהן או שקיימת סבירות שפעילותן יוצרת סיכון מוגבר לפרטיות - בין היתר חברות סלולר, בנקים, תרופות, חברות ביטוח וחברות בתחום הרפואה.

הצרות של רשת המלונות בראון, הרוכשים הפוטנציאליים והעיכובים בהחזר הלוואות
צירוף מקרים? הדירקטורית החדשה באל על היא בתו של יו"ר כלל ביטוח

עוד בטרם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, וביתר שאת במהלכה, מהווה ישראל מוקד חם למתקפות סייבר חיצוניות, מה שהוביל לתפיסה רחבה כי על החברות השונות למגן עצמן בתחום. ההנחיה של הרשות להגנת הפרטיות - שיוצאת במסגרת רפורמה כוללת בתקנות - קובעת למעשה לראשונה כי הדירקטוריון נמנה ברשימת האחראים על אבטחת המידע בחברה. לפי ההנחיה, על הדירקטוריון תוטל החובה לפקח ולוודא שהיא מצייתת להוראות החוק והתקנות, ולגבש מדיניות ארגונית בנושא. כמו כן, הדירקטוריון יהיה מחויב להיות מעורב באופן ספציפי בחלק מהתקנות, כמו חובת הדיווח הכללית והכנסת מסמך הגדרות המאגר (מסמך שבו מגדירה החברה את המידע שנמצא ברשותה והשימוש שנעשה בו).

ההנחיה קובעת כאמור כי היא תקפה ל"חברות שעיבוד מידע אישי מצוי בליבת הפעילות שלהן או שקיימת סבירות שפעילותן יוצרת סיכון מוגבר לפרטיות". אלו כוללות חברות כוח אדם, חברות תרופות, קמעונאים גדולים, חברות סלולר וחברות שאוספות נתוני מיקום; לצד אלו נכללים גם מכוני מיון וחברות שעוסקות בהערכת אישיות, ספקיות אחסון מידע, חברות הייטק שעובדות עם מידע אישי בהיקף גדול, חברות שאוספות מידע על קטינים, ובוודאי בנקים, חברות ביטוח וחברות בתחום הרפואה.

נזכיר כי לפני חודש אושר תיקון נרחב לחוק הגנת הפרטיות - התיקון המשמעותי ביותר שנעשה בתחום ב־40 השנים האחרונות. התיקון כלל שינויים רבים - דוגמת שינוי מונחים והגדרות והגברת כלי אכיפה כלפי הגופים. בין היתר נקבע בתיקון כי הרשות להגנת הפרטיות יכולה להטיל עיצומים כספיים בסכומים שיכולים להגיע גם למיליוני שקלים על הפרות.

מה יחויב הדירקטוריון לעשות?

ההנחיה מתייחסת בעיקר לאופן שבו משתמשים במידע האישי בחברה ומנהלים אותו, וכן לכך שעל הדירקטוריון לוודא שהמדיניות מוטעמת בנהלי העבודה בארגון. לפי ההנחיה, על הדירקטוריון לקיים לכל הפחות דיון בעקרונות המרכזיים בנוהל אבטחת המידע הארגוני, ואף לפעול בעקבות תוצאות סקר הסיכונים ומבדקי חדירות שהחברה מחויבת לעשות. במקרים המתאימים ובהתאם למידת הסיכון לפרטיות, יהיה אפשר לקבוע גורם אחר בחברה שיהיה אחראי על ביצוע הפעולות, אבל הדירקטוריון עדיין יהיה מחויב לפקח על כך בפועל.

הרציונל מאחורי ההנחיה הוא שכיום, דירקטוריון מודרני לא יכול שלא לעסוק בסייבר. בתקנות שפורסמו עד כה, מצטטת הרשות (שפועלת מטעם משרד המשפטים) מפסק הדין Caremark בדלאוור, שם הראו כי על הדירקטוריון מוטלת חובה ליצור מנגנונים של בקרה ופיקוח בחברה. ברשות ראו בפסק הדין הזה אחריות לדירקטוריון בשני סוגי מצבים: כאשר הוא זה שצריך להטמיע את מערכות הבקרה וקבלת המידע, וכאשר הוא זה שהטמיע אך כשל במודע לפקח על היישום בפועל.

הרשות להגנת הפרטיות אף הוסיפה דיסקליימר בסוף ההנחיה שמבהירה כי אין בה כדי לפטור או להפחית אחריות למנכ"ל או להנהלת החברה, או כל גורם אחר רלוונטי. יתרה מכך, יש מי שמעלה את האפשרות של האחריות המוגברת לחברי הדירקטוריון: משמע, בהנחיה של הרשות למעשה יוצקים תוכן ומפרטים מה החובה של הדירקטורים לגבי החברה. דבר זה עלול להיות בסיס לתביעות נגזרות כלפי דירקטורים בתוקף חוק ניירות ערך או חוק החברות - זאת מצד בעלי המניות.

"דירקטורים הם אינם אנשי מקצוע"

ההנחיה החדשה מעוררת מחלוקות בקרב אנשי המקצוע בתחום. עו"ד רבקי דב"ש, עמיתה בכירה במכון הישראלי למדיניות טכנולוגיה ולשעבר ראש הרשות להגנת הפרטיות (בפועל), סבורה אמנם כי ההנחיה החדשה נכונה ואף "תואמת מגמות עולמיות", אך לצד זאת מציינת כי יש צורך בהבהרת ההנחיות שפורסמו עד כה. "ברשות בחרו להגדיר בצורה עמומה על אילו חברות תחול ההנחיה החדשה", היא מסבירה. "היה אפשר להיצמד להגדרות שקיימות כבר בחוק, כמו שלוש רמות אבטחת המידע שיש בחוק או הגדרת מידע רגיש שמחייב ברישום. שנית, צריך להבהיר לאיזה רמת פיקוח מצד הדירקטוריון מכוונים. האם מדובר במעבר על מסמכים או לאשר, או שמא בכל מה שקשור לדיווח על אירוע סייבר - הדירקטורים ממש בעצמם צריכים לדווח? חשובה פה בהירות וחידוד".

עו"ד ד"ר דן חי, שעומד בראש משרד עורכי דין שמלווה גופים רבים בתחום הסייבר ואבטחת המידע, דווקא מתנגד להנחיה החדשה של הרשות להגנת הפרטיות, וטוען שזו תסרבל את עבודת הדירקטוריון. "זה ללכת גבוה מדי. בהנחיה הזו הם מבקשים שהדירקטוריון יירד לפרטים הקטנים, ובמילים אחרות - למרות שהרשות אומרת שזו עבודת פיקוח של הדירקטוריון, הלכה למעשה זה ניהול החברה. זה יכול ליצור הרבה בעיות - זאת משום שהדירקטורים אינם בעלי הידע הדרוש כדי שיפעלו בצורה שבה הם רוצים שיפעלו. לדוגמה, לפי ההנחיה הם צריכים לעבוד על מסמך הגדרות מאגר.

"יצא לי להיות הרבה בפורומים של אבטחת מידע בחברות, והדיונים שם ברמה גבוהה והמנהלים בפורום צוחקים על המונחים המקצועיים ומבקשים הבהרות. מצב כזה יכול לגרום לזה שהדירקטוריון יחליט את ההחלטות הלא נכונות, כי הם אינם אנשי מקצוע", מסביר ד"ר חי. "אם אני הייתי דירקטור בחברה, אדרוש ללכת לקורס ושיהיה לי יועץ כדי לא לעשות טעות. כי כשיש אירוע אבטחת מידע בחברה, פועלים כמה שיותר מהר בחברות ומערבים רק את האנשים הרלוונטיים. מה שדורשים ברשות להגנת הפרטיות זה לרוץ לדירקטוריון ולהסביר לו מה קורה, וזה יסרבל את הכל".

לדברי ד"ר חי, המשמעות של ההנחיה בסופו של דבר היא עלייה בעלויות, שכן היא תצריך בקשת חוות דעת ותהליכים ארוכים לכל פעולה בארגון. מעבר לכך, לדבריו, ההנחיה עשויה להוביל לשני מצבים שונים: "זה יכול לגרום לדירקטוריון להפוך להיות חותמת גומי, או שזה יכול לגרום לכך שהדירקטוריון ייכנס ללחץ ויסבך את העבודה של הארגון. מעבר לכך, זה ייקר את העלויות, כי זה להביא ייעוץ חיצוני וחוות דעת".

עוד כתבות

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; פאלו אלטו נופלת ב-10%, מחירי הנפט מזנקים

עליות באירופה ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי מזנקת בעקבות הדוחות, סולאראדג' נופלת ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור