גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לזכותה של יונדאי ייאמר, שהיא התאמצה כדי להצדיק את ההתייקרות של הרכב הזה

השינוי החיצוני בדור המחודש של טוסון כמעט לא מורגש, אבל תא הנוסעים הדיגיטלי החדש הוא נגיעה במחוזות הפאר ● הרכב מרווח ונוח, אך ראוי למערכת הנעה עדכנית יותר

יונדאי טוסון 1.6 2024 / צילום: יח''צ
יונדאי טוסון 1.6 2024 / צילום: יח''צ

אם לא יחול שינוי ברגע האחרון, בינואר הקרוב תבוטל בישראל הטבת המס לכלי רכב חשמליים, ומס הקנייה המוטל עליהם יזנק בחדות, וישתווה לזה של בנזין ודיזל. במקביל תבוטל הטבת אגרת הרישוי על רכב חשמלי וזו תתייקר באלפי שקלים. בכך תצטרף ישראל לרשימה מצומצמת - ולא מכובדת - של מדינות בעולם המערבי שאינן מעניקות תמריצים לרכישת כלי רכב נטולי פליטה.

לקראת עליית המיסוי: צונאמי של עשרות אלפי כלי רכב בדרך לישראל 
האם זה הזמן המתאים לקנות רכב או מוטב להמתין ל-2025? 

אם מוסיפים לכך את העובדה שהמכוניות ההיברידיות ומכוניות הפלאג-אין כבר איבדו בשנתיים האחרונות את הטבות המס, והתייקרו משמעותית, הרי ששוק הרכב הישראלי צפוי להשלים "פניית פרסה סביבתית" מלאה.

זו בשורה טובה לאוצר, שגורף 20 מיליארד שקל בשנה מבלו על בנזין. זו בשורה טובה למוסכים, יבואני חלפים ושמנים ושאר גורמים, שמתפרנסים מהבלאי השוטף של מיליוני מנועים מזהמים בישראל. וזו בוודאי בשורה טובה ליצרנים, שעבורם ישראל ממשיכה להיות שוק יעד מועדף ליצוא דגמי בנזין מסורתיים ורווחיים מאוד, שהביקוש להם פוחת במהירות במדינות המפותחות.

אז בינתיים ממשיכים להגיע לישראל דגמים חדשים ומחודשים עם מנועי בנזין "קלאסיים", ולקטגוריה הזו שייך גם יונדאי טוסון המחודש, שהוא אחד מלהיטי המכירות הוותיקים ביותר בשוק המקומי.

עיצוב חיצוני

חיצונית עבר טוסון 2024 המחודש שינויים קוסמטיים קלים בלבד, שאפילו בעלי טוסון נאמנים יתקשו להבחין בהם. גריל בעיצוב קצת שונה, עדכונים קלים לפגושים, חישוקים בעיצוב חדש ואולי עוד כמה פרטים שהחמצנו. הטוסון עדיין נראה עדכני ואטרקטיבי, עם פנסי חזית מפוצלים וייחודיים שמשולבים בגריל, קשתות גלגלים כוחניות ופרופורציות מאוזנות, שמחמיאות לממדים הנדיבים של הרכב.

פנים הרכב

עיקר ההשקעה בחידוש המודל התמקדה בתא הנוסעים, והתוצאה בולטת מייד. עיצוב הפנים, איכות החומרים ומערך הפיקוד קפצו קפיצה גדולה לטריטוריה של פרימיום והתא מזכיר את זה של רכבי מותגי ג'נסיס מבית יונדאי, לפחות בגרסה הבכירה שלקחנו למבחן. הנהג והנוסעים מוקפים במשטחים הדוקים וזורמים בגוונים שקטים; הדיפונים עשויים מחומר רך ונעים למגע ולמראה; וריפוד העור איכותי.

מערך הפיקוד עוצב מחדש בהשראת דגמי ה"איוניק" החשמליים של יונדאי, וכולל צמד מסכים רוחביים ברזולוציה גבוהה, שמתמזגים זה בזה ויוצרים רצף מרשים. עיצוב לוח המחוונים ניתן להתאמה אישית ובין השאר מציג וידיאו מהמצלמה הצדדית-אחורית כאשר הנהג מאותת לפני פנייה. גם מוט ההילוכים עבר למיקום נוח על עמוד ההגה. עם זאת, ברמות הגימור הזולות יותר יצטרכו הרוכשים להסתפק בלוח מחוונים דיגיטלי פשוט יותר ובמוט הילוכים מסורתי, בין המושבים הקדמיים.

ממשק האנוש עבר שדרוג מבורך שכולל כעת מתגים פיזיים נוחים לתפעול מערכת האקלים, שאינם דורשים חיפוש וגישוש אחרי מתגי מגע נסתרים כמו בדגם היוצא. מערכת ההפעלה של המסך המרכזי מגיבה מהר יותר לפקודות ומציעה גרפיקה אטרקטיבית, בניגוד למראה הדהוי של המערכת היוצאת.

בכל הנוגע לשימושיות משפחתית, הטוסון 2024 נותר ללא שינוי. הוא עדיין אחד הכלים המרווחים בפלח, עם יכולת לאכלס ארבעה מבוגרים רחבים וגבוהים מבלי שיצטרכו להתפשר על מרחב לראש, לכתפיים או לרגליים. את החבילה השימושית סוגר תא מטען בנפח מכובד של כ-515 ליטר לפני קיפול מסעד המושב האחורי.

מנוע וצריכת דלק

פרק ההנעה מחזיר אותנו לסוגייה הכאובה של היעדר הטבות מס לכלי רכב "ירוקים" בישראל, שעימה פתחנו. באירופה מוצע הטוסון גם מערכת הנעה היברידית "מלאה" או מערכת הנעה פלאג-אין. שתיהן מערכות מתוחכמות, חזקות (מעל 200 כ"ס), חסכוניות מאוד וכמובן גם "ירוקות" מאוד. אבל שתיהן גם יקרות, ובהיעדר הטבות מס בישראל הן נשלחות למדינות מתוקנות יותר.

בישראל משווק הטוסון עם מנוע 1.6 ליטר טורבו-בנזין מסורתי, שמייצר הספק של 160 כוחות סוס. זו ירידה של 20 כוחות לעומת המנוע המקביל במודל היוצא. המנוע משודך לתיבה כפולת-מצמדים והוא עושה את מה שנדרש ממנו בתנאי יום יום, אבל לא הרבה יותר מכך.

בנהיגה עירונית ובין-עירונית רגועה הוא מספק כוח זמין לשיוט חסר מאמץ, פלוס רזרבות לעקיפה מזדמנת. אבל אם מנסים לדחוק אותו מעבר לאזור הנוחות הצר שלו, בעת האצה בעלייה למשל, הוא חושף צד מחוספס וקצר-נשימה בסל"ד גבוה. זו לא אמורה להיות בעיה ללקוחות הטיפוסיים של פלח זה בישראל, שרובם מציבים את מערכת ההנעה במקום די נמוך בעדיפויות שלהם - כל עוד שהמחיר נגיש. אבל היינו מעדיפים לקבל את "המילה האחרונה" בשוק, ולא את זו שלפניה.

היצרן נוקב בצריכה די פושרת של כ-14 עד 14.5 ק"מ לליטר, ובתנאי אמת אפשר להשיג כ-10-12 קילומטר לליטר. זה לא מה שירתיע נהגי ציים, שנהנים מדלקן על חשבון הבוס, אבל יש בפלח כלים חסכוניים יותר. גם קבוצת זיהום 14 למנוע ארבעה צילינדרים קומפקטי אינה מלהיבה.

על הכביש

על הכביש הטוסון מכויל בעליל עבור קהל משפחתי "רגוע". המתלים הרכים סופגים היטב מהמורות עירוניות, למרות שחישוקי ה-19 אינץ' והצמיגים הספורטיביים של הגרסה שבה נסענו היו ידידותיים פחות לשיבושים חדים ועמוקים. ההגה קליל ומעורפל במצב ברירת המחדל שלו, אבל ביטול מערכת ה"סיוע להיגוי" הטורדנית משפר משמעותית את ההיזון, ובחירה במצב הספורטיבי מוסיפה לו קצת "משקל".

בנהיגה רגועה הוא מפגין אחיזת כביש טובה ויציבות כיוונית מכובדת על הכביש המהיר. אבל אם מנסים לדחוק אותו בפניות הדוקות הוא מפגין נטיית גוף די בולטת. בקיצור, שלדה רגועה עבור נהגים רגועים.

לרכב אין יומרות שטח כלשהן אבל הוא מדלג בקלילות על מדרכות גבוהות, וכל עוד נצמדים לדרכי עפר כבושות הוא גם יוכל להגיע די רחוק מעבר לתחומי האספלט.

מחיר

המחיר של טוסון 2024 מתחיל בכ-185 אלף שקל לדגם הבסיס ומגיע עד 220 אלף שקל לדגם המפואר ביותר. זוהי התייקרות של כמה אלפי שקלים לעומת הדגם היוצא. אלה בהחלט לא מחירים "עממיים", אבל למרבה הצער הם גם לא חריגים כיום בפלח רכבי הקרוס-אובר "המשפחתיים", ולזכותה של יונדאי ייאמר, שהיא עשתה מאמצים לא קטנים להצדיק את ההתייקרות באמצעות שדרוג המראה, התחושה והאבזור בתא הנוסעים. הטוסון החדש בהחלט ראוי למערכת הנעה שתואמת את התחושה היוקרתית, אך זו כנראה רק אשליה במיסוי הנוכחי.

חלק מהמתחרות

מאזדה CX-5

178 עד 208 אלף שקל עולה מאזדה CX-​5, שמיוצרת ביפן. הרכב משווק עם מנוע 1.6 ליטר בהספק 165 כ"ס או 2.5 ליטר בהספק 195 כ"ס. התנהגות הכביש חדה ומדויקת

מאזדה CX-5 / צילום: יח''צ

קיה ספורטז' 1.6 ליטר

180 עד 200 אלף שקל עולה גרסת ה־1.6 ליטר טורבו של האחות מבית של הטוסון. המנוע זהה לספורטג'. הרכב מיובא גם בגרסה היברידית ופלאג-אין

קיה ספורטג' / צילום: יח''צ

עוד כתבות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת