גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנסיקה של עופר ינאי הביאה אותו להשקעות מתוקשרות. ההרפתקה החדשה עשויה להיות המאתגרת מכולן

עופר ינאי, הבעלים של נופר אנרגיה והפועל ת"א בכדורסל, מצטרף כבעל מניות בערוץ רשת 13 וצפוי להזרים לו 30-40 מיליון שקל ● מה מלמד המהלך על כוונות בעל השליטה לן בלווטניק, עד כמה אינטרס פוליטי פועל מאחורי הקלעים, והאם בעל המניות החדש יזרים דם חדש לספינה המטלטלת?

עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי
עופר ינאי / צילום: ראובן קפוצ'נסקי

בית קפה קטן ברעננה הפך בשבועות האחרונים למוקד משמעותי עבור רשת 13. כאן נערכות הפגישות של מנכ"ל רשת אמיליאנו קלמזוק, כאן נרקמו חלק מהמהלכים שהובילו להסכם עם הוועד על הדחת מנכ"לית חברת החדשות יוליה שמאלוב־ברקוביץ', וכאן נשתלו חלק מהזרעים למהלך העסקי המפתיע עליו הודיעה החברה ביום רביעי בלילה - כניסתו של איש העסקים עופר ינאי כבעל מניות בחברה.

בלעדי | דיון ההדחה הסוער של המנכ"לית והדירקטורית שטענה: "חדשות 13 במצב חולני"
ישראל מואשמת פי שישה מחמאס: מאחורי הדוח שמצא הטיה עקבית בשידורי ה־BBC

זה עשוי להישמע אנקדוטלי, אבל לרעננה יש משקל בחיבורים העסקיים שמניעים כיום את ערוץ הטלוויזיה החבוט. המנכ"ל קלמזוק, המשקיע החדש ינאי ואשת התקשורת אושרת קמחזי שהולכת וצוברת תאוצה במסדרונות החברה, כולם תושבי העיר. כך גם ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט, המעסיק הקודם של מתן סידי - היועץ שצפוי להתמנות מטעם ינאי לדירקטור בערוץ 13, אבל לכך עוד נגיע בהמשך.

אנרגיה, כדורסל ועכשיו טלוויזיה

ותחילה למשקיע המפתיע. עופר ינאי הוא הבעלים של חברת האנרגיה המתחדשת נופר אנרגיה, שפועלת בישראל, בארה"ב ובאירופה. החברה הונפקה בשנת 2021 לפי שווי של 1.6 מיליארד שקל, וכיום היא שווה 3.3 מיליארד שקל. ההשקעה בנופר הפכה את ינאי (49), שגדל והתחנך במוסדות הציונות הדתית, לאיש אמיד ופתחה לו את התיאבון להשקעות נוספות. על הפרק: עסקים עם פרופיל ציבורי גבוה אשר דורשים קורטוב של חדשנות מחשבתית. כזו הייתה הרכישה של 51% ממניות מועדון הכדורסל הפועל תל אביב לפני כשנה, וכזו היא גם ההשקעה האחרונה ברשת - 10% עם אופציה להתרחבות.

 

למה זה קורה? ערוץ 13 מצוי כבר שנים במשבר כלכלי ובמשבר זהות. זה לא רק הדשדוש ברייטינג אלא גם משבר ניהולי חריף שגרר חילופים תכופים של מנהלים גם ברשת וגם בחברת החדשות. כעת ניצבת ההנהלה גם בפני דרישה של בעל השליטה לן בלווטניק ליישם תוכנית קיצוצים לאחר שהזרים לערוץ רק בשנה האחרונה, על־פי דיווח לבית המשפט, כ־100 מיליון שקל. לכל אלה הצטרף באחרונה פיאסקו נוסף - מינויה של יוליה שמאלוב־ברקוביץ' למנכ"לית חברת החדשות - שהוביל גל התנגדות אדיר של העובדים בטענה שהיא נעדרת ניסיון עיתונאי רלוונטי ומחשש להשתלטות פוליטית (שמאלוב־ברקוביץ' כיהנה כחברת כנסת מטעם מפלגת קדימה ולאחר מכן הצטרפה לליכוד).

ודווקא משבר הזהות והזעזוע הניהולי ברשת ובחדשות 13 הם אלה שפתחו לינאי את האפשרות להיכנס. לינאי יש הזדמנות פז בגוף תקשורת שמתמודד עם טלטלות קשות, זאת להבדיל מחברה אחרת שהייתה יכולה להיות מבוססת. את ההזדמנות הזו ינאי מבקש לנצל.

רשת 13 / צילום: Shutterstock

כניסתו של ינאי כשותף אמורה להכניס קצת צבע לספינה המטלטלת וגם מזומנים, ודאי בעקבות אי־נכונותו של בלווטניק לשוב ולהכניס יד לכיס. על־פי ההערכות בשוק, ההשקעה הנוכחית בערוץ מתבצעת לפי שווי של כ־80־100 מיליון דולר. כלומר ינאי השקיע כ־8 מיליון דולר (כ־30 מיליון שקל). בשוק יש גם הערכות גבוהות יותר, שמדברות על שווי של 100־120 מיליון דולר, כך שבגבול העליון, ינאי השקיע כ־40 מיליון שקל, במזומן. זה סכום נאה, אבל הוא כשלעצמו לא ייתר את הצורך בתוכנית התייעלות בחברה. ואלה לא החדשות היחידות שפחות ישמחו את עובדי הערוץ.

"עם 10%, ינאי לא באמת ישפיע"

במהלך משבר שמאלוב־ברקוביץ' נשמעו לא מעט עיתונאים מייחלים למכירת הערוץ לאיש העסקים ניר צוק, איש שמאל מובהק שנחשב דומה בפרופיל הפוליטי שלו למרבית עיתונאי הערוץ. "בלווטניק מחפש מי שיישא איתו בנטל", אומר לגלובס גורם בתעשייה. "לא הרבה היו מוכנים להיכנס למשבצת, והנה ינאי מגיע בשבילו. מי שמוכר רק 10%, לא באמת רוצה למכור את הערוץ".

ינאי, לעומת זאת, קרוב יותר לצד הימני של המפה הפוליטית ואף נחשף לאחרונה ב"העין השביעית" כאחד שתרם תרומה משמעותית לאתר "מידה" הימני. דוברו, מתן סידי, שנחשב לאחד מאנשי המקצוע המבריקים בשוק, היה במשך שנים יועצו ודוברו הקרוב של נפתלי בנט, דמות נוספת מהציונות הדתית שכאמור גרה ברעננה, ועליו יש שמועות רבות על חזרתו לפוליטיקה הישראלית. בהקשר הזה אומרים בסביבתו של ינאי כי אין כל היכרות בינו לבין בנט, וכי השניים מעולם לא שוחחו או נפגשו.

וכשאומרים פוליטיקה, יש גם מי שמנסה לצנן את ההקשרים: "ההתערבות הפוליטית היא כנראה בשולי הדברים, לא נראה שזו המטרה המרכזית בהחלטה. עם 10% ממניות הערוץ, ינאי לא באמת יכול להשפיע", אומר בכיר בשוק התקשורת.

התיאבון של בעל המניות החדש יגדל?

אז מה בכל זאת האינטרס של ינאי? איש העסקים שנמצא בנסיקה משקיע כאמור בשנים האחרונות מזמנו וממרצו בפיתוח עסקים חדשים, במינוף ההון שצבר ובניסיון לצבור השפעה, ודאי במקומות שבהם הוא מזהה הזדמנות להשפיע ולהחדיר חשיבה חדשנית.

ההסכם שנחתם עם רשת משקף גם את האמונה של ינאי בסינרגיה שבין ספורט לתקשורת, ועל כן הוסכם בין היתר כי רשת 13 תשדר משחקים של הפועל תל אביב בכדורסל, הנמצאת כאמור בבעלותו של ינאי, במקביל לשיתוף־פעולה עתידי בענקית שידורי הספורט הבינלאומיתDAZN בבעלות Access Industries של בלווטניק.

בנוסף, בתעשייה מעריכים כי לשיתוף־הפעולה יש פוטנציאל להקמת מיזמים נוספים בשוק הספורט, בהם הקמת ערוץ ייעודי חדש - ואין ספק שגם את זה ינאי רואה; הפוטנציאל האדיר שהוא יכול להרוויח מקשר עם בלווטניק, ובטח בשוק הספורט. "אין ספק שיש להחלטה משמעות עסקית רבה. עבור איש עסקים שחי בארץ, והמרכז העסקי שלו כאן, שליטה על נתח מערוץ טלוויזיה שווה הרבה כסף", אומרים בתעשייה.

מבנה ההחזקות בערוץ 13 מחולק כיום באופן הבא: אקסס של בעל השליטה בלווטניק מחזיק כ־52%, חברת דיסקברי מחזיקה ב־21%, נדב טופולסקי ב־13.5%, אודי אנג'ל ב־8%, ומשפחת שטראוס ב־5.5%. כעת, אחרי רכישת 10% מהמניות בידי ינאי, בעלי המניות ידוללו בהתאם. 

בשוק מעריכים כי ינאי יוכל לימים להיות זה שמזרים את התקציבים כשצריך, ובכך לתבוע יותר אחוזי החזקה בחברה. אומנם כיום עם 10%, ינאי לא באמת יכול להוביל שינויים אמיתיים בערוץ, אבל אם יגדיל את אחוזי השליטה שלו - הוא יוכל להוביל מהלכים בשוק התקשורת דרך רשת. 

עוד כתבות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה