גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הסדר החוב שמקדמת אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בשוק ההון צפוי לגלח עשרות אחוזים מהתחייבויותיה, עיקרן למשקיעים בקרן הנדל"ן וולת'סטון אותה שיווקה, אשר נחקרת ברשות ני"ע ● נטו פיננסים חייבת לסוכניה 5 מיליון שקל, וחלקם החלו לאחרונה להתקשר מול הגופים המנהלים את כספי הלקוחות - ללא תיווכה

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי
אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

נטו פיננסים, מבתי הסוכן הגדולים בישראל, הצליחה להרוויח זמן ביום חמישי כשקיבלה צו עיכוב הליכים למשך תקופה של 60 יום, על רקע חובות שצברה בהיקף של כ־120 מיליון שקל למשקיעים, עובדים, בנקים וספקים. זאת יום לאחר שהסוכנות הוותיקה (הוקמה ב־1993) שבשליטת עידן כץ (44.6%) ואילן בן־ישי (30%) פנתה לבית המשפט המחוזי בחיפה בבקשה לגיבוש הסדר חוב.

סוכנות הביטוח נטו פיננסים הגישה בקשה להסדר חוב: "מחנק תזרימי קשה" 
בדיקת גלובס | מי צריך דח"צית רביעית? הסיפור המוזר על כלל ביטוח וההחלטות באסיפת אל על 

בית המשפט אף אישר את בקשתה של נטו למנות את עו"ד ישראל בכר וליזה חדש כמנהלי ההסדר, וכעת אלה ייכנסו להליך מול הנושים.

השניים מונו חרף התנגדותם של מי שהגישו בקשה לתביעה ייצוגית נגד קרן ההשקעות וולת'סטון, שבבעלות מנהלי נטו פיננסים, כץ ובן־ישי ושל איש שוק ההון ירון פיטארו.

התובעים, באמצעות עו"ד ליאור להב, טענו כי בכר מייצג את בנק מזרחי "בהליכים רבים" ומאחר שהוא "הנושה הגדול ביותר" של נטו, בהיקף של קרוב ל־30 מיליון שקל, חוששים התובעים הייצוגיים מניגוד עניינים שלו, שאולי יעדיף את בנק מזרחי על פניהם.

הפנייה לבית המשפט הגיעה גם לאחר שנטו לא הצליחה לשלם כסף לאבי קמינסקי, הבעלים של חברת KCR שמתמחה ב"שיקום, הבראה והשבחה" של חברות, אותו ניסתה נטו להביא לטובת המלצות מעשיות כיצד לארגן את החובות ולהציל את החברה.

כיצד כניסת בעליה של נטו לתחום ייזום ההשקעות האלטרנטיביות סיבכה אותה, מה יקרה לכספים שהיא חייבת לסוכני הביטוח והאם חסכונותיהם של לקוחותיה בסיכון? גלובס עושה סדר.

מדוע הגיעה נטו פיננסים להסדר חוב?

לצד הבעלות בנטו הקימו כץ ובן־ישי (בחלקים שווי עם פיטארו) את קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, בשנת 2014. אלו היו ימים שבהם הריבית במשק הייתה אפסית ומשקיעים חיפשו אלטרנטיבות השקעה שיניבו תשואה גבוהה יותר. סוכנים של נטו עודדו משקיעים להיכנס לשותפויות, וככל הידוע רבים מהם כלל לא היו מודעים לשליטה הצולבת של בעלי נטו גם בקרן ההשקעות.

אלא שכץ ובן־ישי הם אנשי ביטוח ולא יזמי נדל"ן וגורמים בשוק הסבירו לגלובס כי הערבוב בין התחומים וחוסר ההקפדה על ההפרדה היו לרועץ עבורם. התוצאה הייתה שוולת'סטון סיפקה אשראי ליזמי נדל"ן (בעיקר בתחום ההתחדשות העירונית) באמצעות מתן הלוואות מזנין. מדובר בהלוואות המשמשות להשלמת הון עצמי, שנחשבות למסוכנות ביותר בענף. חלקן לא היו מוצלחות במיוחד, וניתנו אף לפרויקטים ש"אסור היה להיכנס אליהם", וזאת במקביל לעיכובים בהיתרי בניה מצד רשויות מקומיות. כתוצאה הופיעו חששות לפירעונות השותפויות של וולת'סטון למשקיעים.

הבעלים של נטו פיננסים, שהבינו בשלב מסוים את גודל ה"ברוך", החליטו "לקנות החוצה" את הלקוחות שלהם, אולי מתוך רצון טוב ואולי מתוך חשש מתביעות עתידיות. החברה חילצה משקיעי וולת'סטון בהיקף של 50 מיליון שקל בפועל, והתחייבה לרכוש ממשקיעים נוספים שהגיעו דרכה עוד זכויות בהיקף של 72 מיליון שקל.

קרן וולת'סטון נמצאת בימים אלה במרכז חקירה של רשות ניירות ערך בה היא נחשדת בשורה של עבירות: הצעה ומכירה ללא תשקיף; קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות; ייעוץ ללא רישיון וקבלת טובת הנאה ועבירות הלבנת הון בין השנים 2018־2023.

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן-לע''מ

מה עוד הוביל לקושי תזרימי?

כסוכנות ביטוח, נטו היא גוף המתווך בין קרנות הפנסיה והגמל שאליהן מנותבים כספי הלקוחות, לבין הסוכנים שעובדים תחתיה, כך שאין בה הרבה כספים משל עצמה (למעט עמלות תיווך). הרכישות הגדולות שביצעה ממשקיעי וולת'סטון הובילו אותה כבר בשנה שעברה לקושי תזרימי, ובצר לה פנתה לסיוע מצד גופים פיננסיים שונים. בסופו של דבר היה זה בית ההשקעות אי.בי.אי שרכש לפני שנה את הזכויות ל־30% מתזרים המזומנים העתידי של נטו עצמה, תמורת עשרות מיליוני שקלים. מאז ההסכם, חטיבת ניהול העושר של אי.בי.אי, החברה הבת ארבע עונות, מבצעת את הסליקה עבור נטו פיננסים (התשלום לסוכני הביטוח שמגיע מחברות הביטוח ובתי ההשקעות).

אלא שכאמור, בתחילת 2024 התפוצצה פרשת וולת'סטון. בד בבד, כספי החילוץ של נטו נגמרו והמשבר התזרימי המחודש הוביל לסכסוך בינה לבין אי.בי.אי.

מכתב ששלחה נטו לאי.בי.אי בחודש שעבר האשים את האחרונה ב"תוכנית זדונית" ו"מזימה" להוביל לקריסתה וכך להשתלט על הסוכנות, תוך שהחברה טוענת כי אי.בי.אי מעכבת מיליוני שקלים המגיעים לה. אי.בי.אי מצידה טענה כי "צל החקירה הפלילית המרחף מעל בעלי השליטה בנטו, הבקשה לתביעה ייצוגית בפרשת וולת'סטון והמצב הכלכלי אליו הם הביאו את החברה כתוצאה מניהולם הכושל, מביאים אותם לתגובות שאינן רציונליות".

הצדדים השתדלו ליישר את ההדורים אך אי.בי.אי כבר לא הייתה מוכנה להמשיך ולהזרים כספים לנטו. בתחילת החודש היא הזרימה לה בפעם האחרונה 2.5 מיליון שקל, כדי שנטו תוכל לשלם את משכורות חודש אוגוסט. בבקשה להסדר החוב טענה נטו כי גם הסכסוך מול בית ההשקעות אי.בי.אי וכן פתיחת החקירה של רשות ניירות ערך נגד וולת'סטון ומנהליה, הובילו אותה ל"מחנק תזרימי קשה".

כמה יקבלו נושיה של נטו?

נטו מבקשת להחזיר את כל החובות לבנק מזרחי (כ־27 מיליון שקל), תשלומים סוציאליים למאות עובדיה בהיקף של 415 אלף שקל, חובות למוסדות ורשויות המדינה בהיקף של 2.9 מיליון שקל, ובמה שיישאר יצטרכו להתחלק שאר נושי החברה, כאשר היא מקווה לשלם להם כ־65% מתוך חובות בהיקף של כ־87 מיליון שקל, כלומר כ־56.6 מיליון שקל.

בעוגה המצומקת הזו יצטרכו להתחלק משקיעי וולת'סטון שנטו התחייבה לקנות מהם את ההשקעות (72 מיליון שקל), וכן חברת הייעוץ גיזה (4 מיליון שקל), בנק לאומי (1 מיליון שקל) ועוד אחרים. חוב משמעותי נוסף הוא בהיקף של 5 מיליון שקל לסוכני הביטוח שעבדו איתה. החובות מסתכמים כאמור ב־120 מיליון שקל.

למה סוכני הביטוח "סונדלו"?

נטו היא בית סוכן שמאגד תחתיו 200 סוכנים. הללו זוכים בדרך כלל לעמלות עבור השידוך בין כספי לקוחותיהם לבין חברות הביטוח ובתי ההשקעות המנהלים את מוצרי החיסכון השונים. אלא שבנטו פועלים בצורה שונה משאר בתי הסוכן. בדרך כלל הסוכן מקבל את העמלות מחברות הביטוח ובתי ההשקעות בצורה ישירה, והעמלה שמגיעה לבית הסוכן עוברת אליו במקביל. אלא שכל ההכנסות של הסוכנים הגיעו ישירות אל נטו והיא זו ששילמה להם.

בשוק מסבירים לגלובס כי "בכך הפכה נטו לסוג של בנק. הסוכנים לא משכו חלק מהכסף שמגיע להם, גם משיקולים כמו דחיית מס". וכך הצטברו בקופתה אותם 5 מיליון שקל שהיא חייבת לסוכניה. הסוכנים יצטרכו להתחרות מול שאר נושי החברה על קבלת חלקם ולא ברור כמה לבסוף הם יקבלו.

מעבר לכך, בתקופה האחרונה סוכני ביטוח החלו להתקשר ישירות מול הגופים המנהלים את הכספים כדי לקבל את העמלה שמגיעה להם ללא התיווך של נטו - שגוזרת כ־24% מההכנסות עבור השירותים שהיא מספקת להם.

במילים אחרות, בפנייתה לבית המשפט נטו "סינדלה" גם את הסוכנים לחודשיים הקרובים והיא מנסה לדאוג לכך שהחברה תמשיך לקבל עמלות, ושסוכני הביטוח לא יוכלו להתנתק ממנה. על פי הבקשה, "על מנת למנוע פגיעה שעלולה להיות אנושה בהכנסות החברות טרם שתיוצב פעילות החברות, החברה מבקשת מבית המשפט להורות כי סוכני משנה, העובדים תחת הסכמי התקשרות עם החברות, יימנעו מביצוע פעולות חד צדדיות, שיהיה בהן כדי לגרוע מזכאות החברות לקבלת חלקן בעמלות מתיקי הביטוח, ו/או להימנע מלפעול באופן יזום מול לקוחות תיקי הביטוח למינוי סוכן ביטוח אחר מטעמם".

מה יקרה לכספי הלקוחות?

חוץ מהכספים שנמצאים כיום בקרן וולת'סטון (כ־800 מיליון שקל) ועתידם לא ברור ותלוי בעיקר בהצלחתם העתידית של פרויקטי הנדל"ן, רוב הכספים של 50 אלף לקוחותיה של נטו פיננסים לא צפויים להיפגע. מדובר על כ־28 מיליארד שקל, כספי חיסכון לטווח ארוך, פנסיה וגמל, שמנוהלים בגופים המוסדיים שעליהן מפקחת נטו. כספים אלה לא מושפעים ממצבה הקשה של סוכנות הביטוח של כץ ובן־ישי. לפחות מהבחינה הזו, הלקוחות שחוסכים לטווח ארוך יכולים להיות רגועים. גם זו נחמה מסוימת.

*** חזקת החפות: ירון פיטארו, עידן כץ ואילן בן*ישי הם בגדר חשודים בלבד, לא הורשעו בביצוע עבירה, ועומדת להם חזקת החפות

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך / צילום: אסף גלעד

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: מי מהן תורמת יותר לכלכלת ישראל?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ