גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עם סיוע מאוסטרליה: כך תנסה קוקה קולה להפוך את פסק הדין הדרמטי נגדה

החברה המרכזית למשקאות צפויה לערער לעליון על פסק הדין שנחשף בגלובס, לפיו היא תיאלץ לשלם מאות מיליוני שקלים כמס על תשלומים שעברו למותג העולמי במסגרת הסכמי שיווק בלעדיים ● אבל פסקי דין דומים בעולם עשויים להקשות על טענותיה

משאיות קוקה קולה / צילום: איל יצהר
משאיות קוקה קולה / צילום: איל יצהר

פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב, המחייב את החברה המרכזית למשקאות, המשווקת הבלעדית של קוקה קולה בארץ, לשלם מאות מיליוני שקלים מס על רכיב תמלוגים סמוי בתמורות ששילמה לחברה העולמית עבור רכישת תמציות, יעמוד לבחינת בית המשפט העליון במסגרת הערעור שתגיש החברה. האם יש לה סיכוי לבטל את פסק הדין שמשפיע על כל מערכת היחסים שלה עם החברה הבינלאומית?

חשיפת גלובס: קוקה קולה ישראל הפסידה בבית המשפט ותשלם מאות מיליונים למדינה 
דרך אירלנד ואיי קיימן: תכנון המס של קוקה קולה ישראל נפסל, וההשלכות דרמטיות 

התפנית האוסטרלית

לפני כחצי שנה, לקראת סוף הדיונים בערעור של קוקה קולה על חיובה במס, ביקשה רשות המסים לצרף כ"אסמכתה משפטית" פסק דין שניתן באוסטרליה וקבע כי תשלומים ששילמה חברה "מבקבקת" לפפסיקו עבור תרכיזי משקאות כללו רכיב תמלוגים. ביוני חלה תפנית בעלילה, כשבית המשפט הפדרלי הפך את הפסיקה וקבע כי התשלום לא כלל רכיב תמלוגים. לדברי עו"ד עידן דינאי, מומחה למיסוי, "רשות המסים ביקשה בעצמה להסתמך על פסק הדין שלבסוף התהפך. קוקה קולה יכולה להציג זאת, ויהיה לכך משקל".

גם רשות המסים עשויה להגיע עם פסיקה בינלאומית מטעמה. ב־2017 חשף גלובס כי הרשות מצאה תקדים ספרדי שפרטיו כמעט זהים לסיפור של קוקה קולה: רשויות המס במדריד ערכו שומה לחברת ביקבוק בדרך של ניכוי מס במקור, בגין חלק מהתשלומים שהעבירה לחברות זרות בעבור "תמציות משקה" - היינו אותם תשלומים סווגו כתמלוגים החייבים במס בספרד. גם במקרה זה לא נקבעה בהסכם של החברה תמורה בגין תמלוגים, על אף שניתנה לה זכות שימוש. בית המשפט בספרד אישר את סמכות רשות המס לסווג מחדש חלק מהתמורה ששילמה החברה כתמלוגים, ולהתעלם מהוראות החוזה המפורש.

נקודה נוספת שהחברה המרכזית תתקוף במסגרת הערעור היא הקביעה לפיה בין החברה העולמית למקומית התקיימו "יחסים מיוחדים" שבעקבותיהם רשאית רשות המסים להתערב בהסכמים ביניהן. מערכת היחסים החלה ב־1992, אז התקשרה החברה בישראל ב"הסכם ביקבוק" עם קוקה קולה ארה"ב. ההסכם חשף פיקוח הדוק של החברה האמריקאית על תהליך הכנת ושיווק המשקאות בישראל, ולא כלל התייחסות לתמורה שתשולם לחברה האמריקאית. להפך - נקבע בו מפורשות כי אין כל תמורה בגין תמלוגים, וכי לחברה הישראלית יש רק "הרשאה זמנית" לשימוש בסימני המסחר.

הכלל הוא שעל פקיד השומה לכבד את הוראות ההסכם שנכרת בין צדדים, למעט חריגים הקבועים בדיני המס, בהם סעיף 85א' לפקודת מס הכנסה הקובע כי אם בעסקה בינלאומית "מתקיימים בין הצדדים יחסים מיוחדים". הגם שהסעיף מכוון במהותו למערכות יחסים בין חברות־בנות לחברת־אם או למיזמים משותפים בין חברות, השופט מגן אלטוביה התייחס למערכת היחסים בין קוקה קולה האמריקאית לישראלית כ"מיוחדת", בהתחשב "במעורבות בין החברות... לרבות אופן ההתחשבנות".

לדברי עו"ד דינאי, יש הקביעה בעייתית. "השימוש בסעיף לא התאים לסיטואציה, כי הוא מיועד בעיקר למיסוי של מחירי העברה בין חברות קשורות, וכאן לא מתקיימים יחסים כאלה. החברות לא קשורות תאגידית, יש להן מרכזי רווח נפרדים".

עוד הוא מוסיף כי "השופט נתן משקל גבוה לכך שהחברה האמריקאית התערבה בהליך הכנסת המשקה בארץ, אך אם בודקים זכייניות אחרות מגלים שתמיד יש מעורבות של החברה הבינלאומית שרוצה לשמר את ערך המותג שלה".

חוסר ודאות עסקי

החברה המרכזית צפויה לטעון גם כי הסתמכה על קביעות רשות המסים, שבמהלך כמעט 30 שנה ערכה לה ביקורות שומה וניכויים, ונבחנה גם סוגיית התמלוגים. בכל אותן שנים קבע פקיד השומה כי הוא לא רואה בחלק מהתשלום בגין התמציות תמלוגים בגין שימוש בקניין רוחני. רק ב־2014 החליט פקיד השומה להתחיל לחייב את החברה בניכוי מס במקור בגין תשלום תמלוגים רעיוניים. "פסק הדין יוצר חוסר ודאות בקרב חברות שיש להן מותג למשווקות שלהן בישראל, ובוודאי בקרב משווקות בלעדיות", אומר עו"ד דינאי.

עוד לדברי עו"ד דינאי, בבחינת הפרקטיקה המקובלת בעולם, תשלום עבור השימוש במותג בינלאומי לא נתפס בדרך־כלל כתשלום בגין תמלוגים. "הגם שבמקרים מסוימים מייחסים שווי לעצם הזכות להיות משווק בלעדי, אותה זכות שמשולם בעבורה במקרים רבים לא נחשבת הכנסות מתמלוגים לפי ההגדרה המקובלת באמנות המס, אלא כהכנסה מעסק".

עו"ד אסא קלינג, ראש מחלקת קניין רוחני במשרד נשיץ ברנדס אמיר, דווקא סבור כי אירוע המס ברור מאוד בסיטואציה, והיא אינה חריגה ביחס לחברות אחרות. לדבריו, "מדובר בסיטואציה קלאסית בעולם הקניין הרוחני בכלל ובעולם הברנדינג בפרט. ככלל, בעלים בינלאומי של זכויות קניין רוחני נותן רישיון לסוכן מקומי, ומכוח זה הסוכן המקומי מחויב בתשלום לבעל הקניין הרוחני - תשלום עבור זכות השימוש בקניין הרוחני. תשלום זה, על־פי טיבו, יוצר אירוע מס".

לדבריו, "דוגמה יוצאת דופן לנוהג האמור היא חברת שוופס שלפני כמה שנים העבירה בעלות על הסימן המסחרי לסוכנים המקומיים בטריטוריות רבות, זאת כדי לאפשר להם להתגונן מפני ייבוא מקביל בהליכים משפטיים. ואכן, לפני כשנה בית המשפט העליון אישר ליפאורה תבורי להתגונן מפני יבוא מקביל, משהבעלות על הסימן המסחרי הועברה משוופס העולמית ליפאורה תבורי. העברת בעלות כזו עשויה לפתור גם את הבעיה המיסויית בכל הנוגע לתשלום תמלוגים על הסימן המסחרי, אבל מאידך יש להניח שהיא תיצור היבט מיסויי חדש, שכן עצם העברת הבעלות היא עסקה שחייבת במיסוי".

במקרה של קוקה קולה אין הרבה סיכוי שהיא תחשוף את הסוד המסחרי השמור שלה: המתכון למשקה הנמכר בעולם. "הצעד שעשתה שוופס הוא חריג - ככלל בעל מותג לא יוותר על שליטה בסימני המסחר שלו. קשה להאמין שחברת קוקה קולה העולמית תוותר על הבעלות על הסימן המסחרי שלה, כפי שגם לא תוותר על קניין רוחני אחר שלה כגון המתכון הסודי של הכנת המשקה - אלה מהווים את שני הנכסים החשובים ביותר של החברה", הוא אומר.

שיעור המס במחלוקת

נראה כי המחלוקת בין רשות המסים לחברה המרכזית למשקאות לא פסחה על אף מוקש מיסויי. במסגרת הפרשה עלתה גם השאלה אילו שיעורי מס להחיל על התמלוגים. ברשות התלבטו תחילה אם להחיל את שיעור המס בהתאם לאמנה בין ישראל לארה"ב (15%) או בהתאם לאמנה בין ישראל לאירלנד (10%), אבל אז השתרבב לפרשה שמה של מדינה נוספת - איי קיימן. על החשבוניות של התשלומים של קוקה קולה ישראל לחברה האירית, נכתב שמדובר בחברה שהיא סניף של חברה באיי קיימן. מאחר שישראל לא חתומה על אמנת מס עם איי קיימן, שיעור המס במקרה כזה ייקבע על־פי הדין הישראלי, שעומד על 23%.

בפסק הדין התקבלה טענת הרשות כי יש להחיל את שיעור המס הישראלי הגבוה. לדברי מומחה המס עו"ד ורו"ח ג'ק בלנגה, "אם חברה מנצלת אמנת מס לרעה דרך מעבר מדינה שלישית, ישראל מטילה את המס לפי מדינת המושב 'האמיתית' של החברה בחו"ל".

החברה המרכזית יכולה לטעון כי גם אם היה מקום לחייב בניכוי מס במקור בגין התמלוגים, יש לחייב אותה לפי המס באמנה עם אירלנד, שכן לא היה כל ניצול לרעה אלא תכנון מס לגיטימי שביצעה החברה הבינלאומית כדי לחסוך במס, כמקובל בעולם.

עוד כתבות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי