גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לסין יש מערכת יירוט חדשה בלייזר, והיא רוצה למכור אותה במזרח התיכון

רוסיה משקיעה סכומים חסרי־תקדים של עשרות מיליארדי דולרים במלחמה נגד אוקראינה ● ארמניה במסע רכש של טילים ורכיבים למטוסים מהודו ● סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם ● וגם: הצוללת הנורבגית הבלתי־מאוישת שהשלימה בחינה פורצת דרך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE
מערכת הלייזר OW5-A50 / צילום: CHINA DEFENCE

חברות ביטחוניות גדולות מכל העולם, מייצרות מוצרים שונים במדינות שונות - כשהאחרונה שבהן היא רוסיה, שמעוניינת לייצר מטוסי תובלה בהודו. כל זאת, בזמן שהיא משקיעה סכומים חסרי־תקדים בתקציב הביטחון. בד־בבד, ארה"ב מציגה אמצעי חדש מתוצרת פינלנד, ובנורבגיה חוגגים ניסוי מרשים בטכנולוגיה בלתי־מאוישת תת־מימית. על כל זאת ועוד, בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית. 

"תרזה" הטייוואנית, חברת הייעוץ ההונגרית והחקירה האירופית: כל הפרטים על החברה התמוהה שהתקשרה למתקפת הביפרים
"צפו תגובה": המומחה שמסביר - איך בוצעה מתקפת הפייג'רים ומה יקרה עכשיו

כמה פוטין משקיע בשעת לחימה באוקראינה?

במהלך המחצית הראשונה של 2024, רוסיה השקיעה סכום חסר־תקדים של 5.3 טריליון רובל (כ־55.65 מיליארד דולר) בתחום הביטחון. כך פרסם יאניס קלוגה, חוקר במכון הגרמני לנושאים בין־לאומיים וביטחון, בהתבסס על נתוני תקציב ברשת. מדובר בעלייה של 36% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד - קרי, תוספת של 1.4 טריליון רובל (16.77 מיליארד דולר).

לפי חישוביו של קלוגה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין משקיע ממוצע של 203 מיליארד רובל (2.25 מיליארד דולר) בשבוע, 29 מיליארד רובל (322.6 מיליון דולר) ביום, ו־1.2 מיליארד רובל (13.3 מיליון דולר) בשעה, בהנעת מכונת המלחמה שלו. באתר "ארמי רגונישן" מדווחים כי היקף ההשקעה של רוסיה בביטחון גדול פי שלושה מתקציב ההשכלה הגבוהה במדינה (17.2 מיליארד דולר), ויותר מפי 90 מתקציב של רפובליקת טובה (623 מיליון דולר) שבמזרח הרחוק הרוסי.

קלוגה מציין, כי חלה עלייה חדה ב"הוצאות החשאיות", שמשמשות בעיקר לרכישת נשק לחזית באוקראינה. סעיף זה הגיע לכטריליון רובל (כ־11 מיליארד דולר) ברבעון בלבד. במטרה להניע את הפלישה לאוקראינה, רוסיה משתמשת בגיוס "מתנדבים" - שכירי חרב מרוסיה ומחוצה לה. בתחום של אותם "מתנדבים", חלה עלייה ב־25% ביחס לאשתקד וזינוק של 175% מאז 2021.

רוסיה רוצה לייצר מטוסים חדשים בהודו

תאגיד המטוסים הרוסי (UAC) הגיש הצעה לייצור מטוסי תובלה מדגם איליושין Il-76MD-90A על אדמת הודו, כדי שאלו יחליפו את הצי המתיישן של 17 מטוסי איליושין Il-76MD שמשמשים את חיל האוויר ההודי מאז תחילת שנות ה־80 - כך מדווח אתר "בולגריאן מיליטארי". במוסקבה מאמינים כי הייצור בהודו יפחית את העלויות ויזרז את האספקות.

מגבלה מרכזית שמעוניינים לפתור ההודים היא שאותם מטוסים בעלי מערכות ניווט ישנות, מוגבלים ביכולת הטיסה שלהם בנתיבי תעופה אזרחיים ובין־לאומיים. בה בעת, המטוסים מהדגם החדש יעילים יותר בצריכת הדלק ובעלי טווח טיסה של 5,000 ק"מ עם מטען 52 טון. מהירות השיוט של המטוס עומדת על כ־800-780 קמ"ש, וגובה הטיסה המרבי שלו עומד על 12 אלף מטר.

מאפיין משמעותי של המטוס הוא האפשרות לפעול במקומות לא סלולים בטווח של 2,000 מטר, ועל כן, הוא פופולרי למשימות בשטחים לא מפותחים. בכל הנוגע להובלת כוחות, מסוגל האיליושין לשאת 126 לוחמים מאובזרים, או 145 מאובזרים קלות. בסיכומו של דבר, יהיה מעניין לראות כיצד מיזם כזה ייצא לפועל כשרוסיה נתונה לסנקציות.

סין רוצה למכור את מערכת נשק הלייזר שלה ברחבי העולם

סין פועלת לקידום מכירות מוצריה הביטחוניים ברחבי העולם, ובמזרח התיכון בפרט, כולל מערכת נשק הלייזר OW5-A50 - כך מדווח באתר דיפנס בלוג. את המערכת פיתח תאגיד התעשיות של צפון סין (נורינקו), וזו הציגה אותו כבר בתערוכות בערב הסעודית, בקטאר ובמצרים. נורינקו היא שחקנית משמעותית בתעשייה הביטחונית הסינית, וסיימה במקום התשיעי בעולם בדירוג 100 החברות הביטחוניות לשנת 2024 של דיפנס ניוז.

המערכת הזו מיועדת ליירט כטב"מים "נמוכים, איטיים וקטנים", אתגר מוכר בשדה הלחימה המודרני. "מערכת הלייזר OW5-A50 היא קפיצה קדימה בהצעות הטכנולוגיה הביטחונית", נמסר מנורינקו. "היא מיועדת לספק הגנה מול איומים אוויריים נפוצים". המערכת כוללת שלושה מרכיבים עיקריים: מערכת המשגר, יחידת הסוללה מקדימה, וחדר פיקוד ובקרה מאחור.

בדיפנס בלוג מציינים כי הפעילות של סין לשיווק OW5-A50 במזרח התיכון היא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר להרחבת השפעתה בשוק הביטחון העולמי. עם זאת, למערכות הגנה באמצעות לייזר יש גם חסרונות: ראשית, המערכת מיירטת בטור, מה שאומר כי במקרה של מטח, היא תיירט רק רקטה אחת - אלא אם פורסים כמה מערכות במקביל. הבעיה השנייה שמקשה על המערכת, היא השפעת מזג אוויר מעונן, אובך וערפל, שמגבילים את פעילותה.

ארה"ב הציגה משגר פיני מתקדם

צבא ארה"ב הציג במהלך ועידת "מנובר וורפייטר" בג'ורג'יה את משגר המרגמות 120 מ"מ המופעל מרחוק "נמו", מתוצרת פטריה (Patria) הפינית. המערכת, שמשקלה כ־1.9 טונות, מסוגלת לבצע עד עשרה שיגורים בדקה. המערכת משתלבת כחלק משאיפת צבא ארה"ב להעניק לנגמ"שים מדגם סטרייקר יכולות אש מהירות ומדויקות.


נגמ"שי סטרייקר מוצבים גם במזרח התיכון. בפברואר, החליטה ארה"ב להציב מערכות יירוט בלייזר על הנגמ"שים שמוצבים בעיראק. כשלושה חודשים לאחר מכן, הודה תת־מזכיר הצבא לנושאי רכש, דאג בוש, כי הביקורות לא נלהבות. זאת, לאחר שהחלו להשתמש בלייזר בהספק 50 קילו־וואט, אלא שהוא ככל הנראה גבוה מדי ביחס לזירה העיראקית ומאפייניה.

פטריה, שמייצרת את מערכת המרגמות החדשה, היא חברה פינית שהמטה שלה יושב בהלסינקי. החברה מעסיקה יותר מ־3,000 עובדים, כאשר הבעלות שלה מתחלקת בין ממשלת פינלנד (50.1%) לבין חברת קונגסברג הנורבגית (49.9%). הנורבגים רכשו את האחזקות במרץ 2016, תמורת 283.5 מיליון אירו.

הכצב"מ שהשלים בחינה פורצת דרך

עולם הבלתי־מאוישים הולך ותופס מקום מרכזי בעולם הביטחוני: באוויר, ביבשה, בים ואף מתחת לפני הים עם כצב"מים - כלים צוללים בלתי־מאוישים. כעת, חטיבת קונגסברג דיסקברי של קונגסברג הנורבגית השלימה ניסוי חשוב בכלי ה־AUV (ראשי תיבות: Autonomous underwater vehicle) - הוגין (HUGIN) "אנדיורנס". זהו כלי במשקל 8 טונות, שהצליח להשלים משימה שנמשכה כמה שבועות, וכולה הייתה אוטונומית.

במהלך המשימה, הוגין עלה וירד בעומקים שנעים בין 50 מטרים לבין 3.4 ק"מ. ה־AUV החדש כיסה מרחק של 1,200 מייל ימי, כשבעת חזרתו - שגיאת המיקום עמדה על 0.02% בלבד מהמרחק הכולל ששט. "המשימה הזו ממחישה את היכולות המתקדמות של הוגין אנדיורנס, ומאמתת את המהימנות והדיוק שלה בפעולות ממושכות ללא פיקוח", נמסר מהחברה.

מסע הרכש של ארמניה בהודו

ארמניה נמצאת במגעים עם הודו לרכישת טילי אוויר־אוויר מדגם "אסטרה" ושיפורים למטוסי סוחוי 30 - כך מדווח באתר "דה פרינט". את הטיל פיתחו DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו (המקביל של מפא"ת וסיב"ט), כאשר הוא מיועד לשיגור אל מעבר לטווח ראייה. הסיבה שבירבאן מעוניינים בטיל, היא שהודו בעצמה כבר משתמשת בו על גבי מטוסי סוחוי 30 שלה.

הליך המודרניזציה המיועד עשוי לכלול שיפורים למערכות המכ"ם, לאמצעי הלוחמה האלקטרונית ושילוב מערכות נשק מחודשות. עבור ההודים, הפנייה הזו מבורכת בגלל שבניו דלהי פועלים בכל התחומים במטרה לקדם את יוזמת "Make in India".

מהזווית הישראלית, מדובר בסיטואציה מעניינת, משום שהאויבת של ארמניה זו אחת הלקוחות הביטחוניות הבולטות שלה, אזרבייג'ן. ניתן למצוא ברשותה, בין השאר, טילי נ"ט מסדרת ספייק של רפאל, מל"טים מסדרת הרמס של אלביט, וחימושים משוטטים מדגם הארופ של התעשייה האווירית.

בד־בבד, בין ישראל להודו קיים שיתוף־פעולה ביטחוני רחב מאוד. במהלך חודש מאי, למשל, חצו את מיצר גיברלטר שתי ספינות עמוסות בחומרי נפץ שיצאו מנמל צ'נאי בהודו בדרכן לישראל.

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות