גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי מחליפים את הנבחרת בשעת מלחמה? כשהיא מפסידה

מה מגלים מעיון בפיטורי מצביאים ובחילופי ממשלות בעיצומן של מלחמות טוטליות? ● לינקולן פיטר גנרל שפחד לצאת להתקפה, לויד ג'ורג' וקלמנסו הפילו ממשלות חלושות שלא ידעו איך להנהיג, צ'רצ'יל החליף ראש ממשלה (לא היה שר ביטחון) ביום הראשון של מלחמה חדשה ● ועל מה אמר רוזוולט לגנרלים שלו "לא מאושר"?

משמאל: הנשיא לינקולן וגנרל מקללן, ימים אחדים לפני פיטוריו, מרץ 1862 / צילום: ויקיפדיה Alexander Gardner
משמאל: הנשיא לינקולן וגנרל מקללן, ימים אחדים לפני פיטוריו, מרץ 1862 / צילום: ויקיפדיה Alexander Gardner

טבען של מלחמות שהן מתארכות, מסתבכות, מגיעות למקומות לא מתוכננים ומצריכות לא רק שינויי כיוון אלא גם שינויי הנהגה. אבל זה לעולם לא קורה מסיבות טובות. נבחרת מנצחת אינה מוחלפת.

סינוואר מתכונן ל"מלחמת התשה", והאם נתניהו נופל בפח של איראן
"טרוריסטים בפאניקה": כך מסקרים בעולם את הפיצוצים בלבנון

בעימות הטלויזיה בין קמלה הריס לדונלד טראמפ, הריס ציטטה את בעלי הכהונות הבכירות ביותר במערכת הביטחון הלאומי של נשיאות טראמפ: ראש סגל הבית הלבן לשעבר (גנרל, שדרגתו גבוהה מרב-אלוף), שר הגנה לשעבר ויועץ לשעבר לביטחון לאומי.

כל השלושה הכריזו בלשון שאינה משתמעת לשתי פנים, כי טראמפ אינו ראוי להיות נשיא. טראמפ לא אהב את הציטוט. כן, הוא פיטר אותם. "לא באופן נעים במיוחד. הם עשו דברים רעים, או מילאו תפקיד רע. אני פיטרתי אותם".

כמובן, עצם המלים "אתה מפוטר" (you’re fired), היו סימן ההיכר המפורסם והמכניס ביותר שלו בהיותו המארח בתוכנית הטלוויזיה 'המתמחה' (The Apprentice). טראמפ אהב גנרלים, אבל גם בז להם. הוא אמר למשל שהוא מיטיב לדעת יותר מן הגנרלים שלו איך לטפל בדאעש. הגנרלים חרקו שיניים בזוכרם שטראמפ השתמט פעם אחר פעם מגיוס למלחמת וייטנאם.

הוא לגלג על ג'ו ביידן שהוא מעולם לא פיטר איש. אפשר רק לנחש מה יעץ טראמפ לבני הזוג נתניהו, במועדון הגולף שלו בפלורידה בחודש יולי.

לקבל את הצבא בהשאלה

ההיסטוריה האמריקאית אינה משופעת בפיטורי מפקדים עליונים בזמן מלחמה. הפיטורים המפורסמים ביותר של מפקד בכיר מאוד באו ב-1862, בתחילת השנה השנייה של מלחמת האזרחים, כאשר הנשיא לינקולן הגיע למסקנה (וההיסטוריונים הסכימו איתו), שאין לצבאות הצפון שום סיכוי כל זמן שבראשם עומד גנרל ג'ון מקללן, קצין צעיר והססן, שהאמין תמיד כי כוחותיו עדיין אינם מוכנים.

"אם אין לך מה לעשות בצבא", אמר לו לינקולן על פי הסיפור, "האם אוכל לקבל אותו בהשאלה?". לינקולן פיטר את הגנרל מקץ שנה אחת של פיקוד. רק היורש של יורשו הצליח להוביל את הצפון לניצחון, שלוש שנים אחר כך. אגב, מקללן היה יריבו של לינקולן בבחירות לנשיאות ב-1864, והובס. יורש-יורשו של מקללן, גנרל גרנט, נבחר לנשיא ב-1868.

חילופי המשמרות המפורסמים ביותר של שתי המלחמות המפורסמות ביותר היו אלה של ממשלות בריטניה וצרפת, בעיצומן של מלחמת העולם הראשונה ושל מלחמת העולם השנייה. הם התרחשו על סף ייאוש. בשלושה מארבעת המקרים הם אומנם הצילו את המצב. פעם רביעית, בצרפת, הם קיבעו את ההתמוטטות.

לבריטניה, כמו לארה"ב (עד 1947), לא היה משרד מרכזי לענייני ביטחון ומלחמה. השר הצבאי הבכיר ביותר בפרוץ מלחמת העולם הראשונה היה שר הצי, וינסטון צ'רצ'יל. הוא היה נועז, או בעצם הרפתקן, והוביל את בריטניה אל ניסיון הנחיתה הכושל והעקוב מדם בגליפולי, טורקיה, ב-1915.

הוא מעולם לא קיבל עליו את האחריות, אבל גליפולי נפקדה עליו, ועיכבה את התקדמותו, במשך 25 השנה הבאות. הוא פוטר מן הצי, והתנדב להיות מג"ד בחזית צרפת. בסופו של דבר, ראש הממשלה דייוויד לויד ג'ורג' החזיר אותו לממשלה כשר לענייני חימוש.

לויד ג'ורג' עצמו נעשה ראש הממשלה מכוח הפיכת חצר ב-1916, בשעה שדמה של בריטניה ניגר כמים בשדות פלנדריה, בלגיה. הוא עשה יד אחת עם האופוזיציה, כדי להיפטר מראש הממשלה הרברט אסקווית'. בזיכרונותיו הוא הסביר את ההבדל בין ראש ממשלה טוב לראש ממשלה מצוין בזמן מלחמה. אין זה מספיק שהוא ניחן "באומץ, בקור רוח ובשיקול דעת. עליו להיות גם בעל חזון, דמיון ויוזמה, ולהפגין כושר התמדה, בהתייעצות מתמדת… מה טוב אם הוא מבורך גם בכושר לנהל קרב גדול".

"הנמר" הצרפתי בכלובו

לויד ג'ורג' הוביל את בריטניה לניצחון, במחיר עצום. שמות הנופלים מכסים עד היום את הכתלים באוניברסיטאות היוקרה. היסטוריונים אמרו שטובי הדור נפלו בשדות הקרב, והורישו את בריטניה לבינוניים.

הצרפתים התלבטו בדילמה דומה. ב-1917 נפלה ממשלת קואליציה שברירית, והאיש החזק והבוטה ביותר של הפוליטיקה הצרפתית, ז'ורז' קלמנסו, אשר כונה "הנמר", התייצב בראש קבינט מלחמה. הוא ייצב את החזית, חיזק את רוח העם, ואפשר לצרפת לחכות לאמריקאים, שהכריעו את הכף כעבור שנה.

צ'רצ'יל כתב על עליית קלמנסו: "הוא נראה כמו חיית טרף, המתהלכת אנה ואנה בתוך כלובה". האנשים שבחוץ "עשו כמיטב יכולתם למנוע את עלייתו, אבל משעה שעלה, הם הרגישו שאין להם ברירה אלא לציית".

צ'רצ'יל עצמו הוחזר אל משרד הצי ב-1939, מייד לאחר שהיטלר פלש לפולין. ראש הממשלה שהחזיר אותו, צ'מברלין, נכנע לדרישת הציבור ללא חשק. תשעה חודשים אחר כך, צ'מברלין עצמו התפטר.

המפלגה השמרנית השלטת קיבלה את צ'רצ'יל ברגשות מעורבים, בעצם היום שבו הנאצים פלשו למערב אירופה. הוא היה איש רב-פגמים, אבל הוא הציל את בריטניה, ובעצם את המערב כולו.

בדיוק באותו הזמן, צרפת התמוטטה. המפקד העליון פוטר, וקודמו הוחזר מסוריה (אז בשלטון צרפת), כדי לנסות ולהציל את המולדת. הוא רק הצליח לשכנע את הפוליטיקאים לבקש את רחמי היטלר.

הרפובליקה הרומאית העתיקה נהגה למנות דיקטטורים בזמן מלחמה, אבל הגבילה את תקופת הפיקוד שלהם על הצבא לשישה חודשים. הסידור הזה עבד לא רע במשך מאות שנים, עד שגנרל שאפתן אחד, יוליוס קיסר, גילה שאין כל צורך לציית לחוקי הסנאט, והרפובליקה נפלה.

סמכויות כמעט רודניות

מייסדי הרפובליקה האמריקאית למדו את ההיסטוריה הרומאית. בניגוד לרושם של זמננו, כהונת הנשיא שהם יצרו לא נועדה להיות חזקה. "המפקד העליון של הכוחות המזוינים" היה תואר ריק בימי שלום, מפני שלא היה לאמריקה צבא של ממש. בימי מלחמה, כאשר הוקם צבא, הצטברו סמכויות כמעט רודניות בידי הנשיא.

טדי רוזוולט, ראשון נשיאי המאה ה-20, הצטער עד אחרון ימיו שניטל ממנו הסיכוי להיחשב ל"נשיא גדול", בהיעדר מלחמה בזמן כהונתו. במקום לכבוש יבשת הוא נאלץ להסתפק בהקמת פארקים לאומיים.

דודנו הרחוק, פרנקלין רוזוולט, היה המפקד העליון של הכוחות המזוינים בזמן המלחמה הגדולה מכולן, מלחמת העולם השנייה. ב-14 ביולי 1942 הוא השיב בכתב על המלצת הגנרלים והאדמירלים שלו להעדיף את הבסת יפן על פני הבסת גרמניה. תשובתו, בכתב יד, מוצגת בארכיון של הספרייה הקרויה על שמו.

אורכה הוא בערך 70 מילה. הוא קרא, הוא חשב, והנה תשובתו: "לא מאושר לפי שעה".

בתנופת קולמוס, רוזוולט העמיד את קציניו במקומם, הכפיף אותם לרצונו, ושינה את מהלך ההיסטוריה. הם צייתו לו, אולי מפני שעדיין לא היו טלגרם וטיקטוק.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"יש התקדמות עם איראן, בשבועיים הקרובים יחזרו עם הצעות"

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים;  באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס חדשה במכולות ופיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

כוונת SMASH X4 של סמארט שוטר מותקנת על נשק / צילום: אתר החברה

היזמית יוצאת רפאל שמביאה לבורסה כוונת חכמה שמסוגלת ליירט רחפנים

סמארט שוטר, שנוסדה ומנוהלת בידי מיכל מור, תנסה לנצל את הגאות במניות הביטחוניות כדי לגייס 200 מיליון שקל ● בחברה הצומחת, שעדיין לא מרוויחה, מחזיקים גם הפניקס ואלטשולר שחם

ראש הממשלה בנימין נתניהו. ישיבת הממשלה, 15.02.26 / צילום: אלכס קולומויסקי, ''ידיעות אחרונות''

אחרי 30 שנה: נתניהו שוב מבטיח להקים שדה תעופה בים

בדיון על הקמת שדה תעופה נוסף, ראש הממשלה הצהיר שיוקם שדה משלים בים ● אלא שזו הבטחה שנשמעת ברצף כבר משנות ה־90 ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מדד הבנייה זינק במעל 3%, מניות התוכנה נפלו

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.4% ● מדד הביטחוניות התאושש ומחק יותר ממחצית מהירידות שרשם מתחילת החודש ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● באופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום הנשיאים