גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא בכיר באחד הבנקים הגדולים בעולם, ומשוכנע שישראל היא "הימור בטוח"

אד סקיילר הוא אחד האנשים הכי בכירים בענקית הבנקאות וההשקעות הבינלאומית קבוצת סיטי (Citigroup) ומנהל את קשרי החוץ שלה ● בראיון מיוחד לגלובס הוא מסביר למה המלחמה לא מערערת את האמון שלו בכלכלה הישראלית: "הפוטנציאל אדיר", מזהיר מפני החוב התופח גם בישראל וגם בארה"ב, ומעריך שלשווקים יש עוד מקום לעליות ● וגם: על איזה סקטור הוא ממליץ להשקעה?

אד סקיילר / צילום: Citi
אד סקיילר / צילום: Citi

את אד סקיילר אני פוגש לאחר שהשתתף בטקס של השלוחה הישראלית של ענקית הבנקאות וההשקעות קבוצת סיטי (Citigroup) לציון טבח ה־7.10. סקיילר, העומד בראש מערך שירותי תאגידים וקשרי חוץ (Enterprise Services and Public Affairs) בסיטי, הגיע לביקור תמיכה בישראל ולגילוי אבן הפינה לשטח חדש עבור מעבדת החדשנות של הבנק, שנבנית בימים אלו. זו הפעם החמישית שסקיילר מבקר בארץ, והשנייה שלו בתפקיד הנוכחי בסיטי בנק. הוא מספר שהוא נפעם בכל פעם מחדש מהחדשנות הישראלית.

ניתוח | הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב
ניתוח | ישראל בדרך לפער היסטורי מול ארה"ב. מה זה יעשה לשקל?

"יש כאן פוטנציאל אדיר, כוח עבודה מדהים וכלכלה שמראה איתנות לאורך זמן. כשאתה מסתכל על החדשנות בהייטק ועל ענקיות שרוכשות סטארט־אפים, אתה רואה משהו גדול מאוד", הוא אומר.

ולא מדובר רק באמונה שלו בהייטק, אלא גם בענפים נוספים. "פגשנו אנשים גם מתחומי הביטוח והבריאות שמנסים להביא חדשנות לתחומם. ההיבט הזה ניכר כאן בכל פינה. אנשים בישראל מנסים להסיר מכשולים בתחומים שלכאורה אין בהם מקום לשיפור אך הם מוצאים כיוון חדש במטרה להפוך ענף לטוב יותר".

"איך אפשר לא להיות אופטימי לגבי ישראל?"

כבר כמעט שנה שישראל נמצאת במלחמה, הצמיחה מעלה סימני האטה, הגירעון תופח, והאינפלציה מאיימת לזנק מחדש. אבל למרות כל זאת, סקיילר מסתכל על הכלכלה הישראלית ורואה בעיקר הזדמנות. הוא אופטימי לאורך כל השיחה שלנו, משוכנע שזה רק עניין של זמן עד שנחזור למסלול הצמיחה החזקה. אגף המחקר בבנק האמריקאי סיטי, סיפק לאחרונה ניתוח על המצב הכלכלי הנוכחי של ישראל לפיו הצמיחה של ישראל בסוף השנה תעמוד על 1.6% בהשוואה לשנה שעברה. זו צמיחה ריאלית שלילית אמנם אבל בסיטי מעריכים שב־2025 כבר נראה בריבאונד עם צמיחה של 4.9%.

מבחינת הגירעון, בסיטי מעריכים כי נגיע ל־7.6 אחוזי תוצר עד סוף השנה, מעל ליעד הגירעון של משרד האוצר אמנם (6.6%). בבנק סקפטיים לגבי הכוונה של הממשלה להעלות מסים או לרסן את הוצאותיה ומעריכים כי חוסר היכולת, או הרצון, של המדינה לתקן את הפער במאזן התשלומי, הוא הגורם המשמעותי שהביא להפחתות דירוגי האשראי שכבר נרשמו בישראל, וגורם סיכון גם במבט לעתיד.

אבל כשסקיילר מסתכל על הנתונים הללו, הוא פחות מתרגש, ומתעקש להתמקד ביום שאחרי המלחמה. "אני מאוד אופטימי לגבי ישראל. איך אפשר שלא? אני לא מסתכל רק על נקודת הזמן הנוכחית. ישראל חווה את אחת ההתקפות הקשות שידעה, אנשים מפונים מבתיהם וחלק גדול מכוח העבודה מצוי בצבא. צריך לראות את ישראל לפני המלחמה ובשנים האחרונות - יחס החוב שהלך וירד, הפוטנציאל הכלכלי. ישראל היא פוטנציאל להשקעות זרות ובדרך כלל הימור בטוח. לכן אנחנו בונים כאן את המעבדה שלנו. אנחנו רואים פה המון פוטנציאל. אנחנו בונים פה מעבדה בשטח עצום ולא הולכים לשום מקום, להיפך. יש לנו יותר אנשים במעבדת החדשנות מאשר אלו העוסקים בעסקים".

"מה שחשוב לכלכלה הוא סיום המלחמה"

סקיילר מוסיף ש"לעיתוי המלחמה, זמן קצר יחסית לאחר הקורונה, בוודאות יש השפעות, אך עדיין אתה רואה שהכלכלה של ישראל מראה סימני התאוששות לאורך השנה האחרונה, וזה אומר הרבה על ישראל". הוא מציין לחיוב את הצריכה הפרטית שעלתה בצורה חזקה לאורך השנה. ההשקעות שהחלו לחזור לאיטן והפעילות הכלכלית, שלמרות הזעזוע, מתפקדת.

אתם פועלים בהמון מקומות בעולם. לא פעם גופים בינלאומיים מקבלים קריאות דווקא להחרים את ישראל ולא לפעול בתוכה, האם קיבלתם קריאות כאלו?
"לא, אני לא שמעתי על כך אצלנו, תראה, אנחנו פועלים ביותר מ־100 מדינות, ואנחנו גם פועלים באוקראינה. יש לנו לקוחות כאן והמטרה שלנו היא לעזור להם, ולתת להם שירות. ישראל היא מרכז משמעותי לטכנולוגיה. לכן, כל כך הרבה חברות רוצות לפעול כאן, וגם אנחנו".

במה אתה חושב שישראל צריכה להתמקד כרגע?
"לדעתי מה שחשוב כעת לכלכלה הוא סיום המלחמה, יש כרגע דברים חשובים יותר מהכסף עצמו והוא ההתאוששות מהמלחמה, אנשים עדיין מפונים מביתם וכסף ממשלתי שצריך ללכת לשם עדיין מושקע במלחמה. סיום המלחמה יעזור גם לדברים נוספים, כמו חברות תעופה שיחזרו לישראל ויורידו את האינפלציה כאן".

אם יתרחש מיתון בארה"ב הוא יהיה קל

ביום רביעי בערב, יו"ר הפדרל ריזרב הכריז סוף סוף על ההחלטה שהשוק חיכה לה: הורדת ריבית של 0.5 נקודות האחוז. הראיון עם סקיילר התקיים לפני ההחלטה והוא לא סיפק תחזיות לגביה. ובכל זאת, הוא התייחס לאחד החששות המרכזיים שהובילו להורדת הריבית האגרסיבית - החשש שהכלכלה הגדולה בעולם תידרדר למיתון. "גם אם ארה"ב תיכנס למיתון בקרוב, כלומר תרחיש הנחיתה הרכה לא יתממש, המיתון לא יהיה חמור. יש לנו ביטחון ברור בכלכלה האמריקאית".

בינתיים השווקים משדרים אופטימיות חזקה למדי. מה אתה מעריך שצפוי לנו?
"שוק המניות היה עד כה חזק במיוחד. בארה"ב, כמו בישראל, הגיעו השקעות זרות בהיקפים גבוהים. אני חושב שנוכל לראות את השווקים עולים גם במקרה של מיתון קל. יש אפשרויות נהדרות להשקעה, ושוק המניות עשוי לעלות בשל כך.

"בנוסף, לבחירות יש משמעויות נרחבות על הכלכלה האמריקאית", אומר סקיילר. "זה חייב להיות כך, יש שני מועמדים עם מדיניות שונה זו מזו, החל מהגישה למיסוי ועד למדיניות חוץ".

האם יש ענף מסוים שאתה חושב שכדאי לשים לב אליו?
"בהחלט. כל מה שנוגע ל־AI, כל תחום הסייבר והטכנולוגיה ממשיך לפרוץ גבולות ומושך עניין רב מצד משקיעים. זה בום שמתרחש כבר כמה שנים ולא נראה שהוא עומד להסתיים. החדשנות בתחום הזה ממשיכה להוות גורם משמעותי להשקעות. אנחנו רואים שתחום התשתיות הטכנולוגיות והאבטחה שלהם, רלוונטי לכל תחום בחיים שלנו, בין אם זה אנרגיה, תחבורה ופיננסים. כל חברה בעלת תמריץ לפעול בתחום ולשמור על מה שיש לה".

הוא מזכיר את התקלה של קראוד־סטרייק (CrowdStrike) מיולי האחרון שכונתה "תקלת הסייבר הגדולה בעולם" שגררה שיבושים נרחבים בשירותים ברחבי העולם, כולל בישראל. סקיילר הדגיש כמה תחום הסייבר פעיל ורלוונטי יותר מתמיד.

"חייבים לשלם את החוב הפדרלי"

סקיילר הוא אחד האנשים הוותיקים והבכירים בתעשיית הפיננסים האמריקאית. הוא בעל רישיון בעריכת דין במדינת ניו יורק, בוגר אוניברסיטת פנסילבניה היוקרתית ובעל תואר במשפטים מבית הספר של אוניברסיטת פורדהאם. לסיטי הוא הצטרף לפני כעשור, אך עוד קודם לכן, בין השנים 2002־2010, שימש בשורת תפקידים תחת ראש עיריית ניו יורק המיתולוגי מייקל בלומברג. בתפקיד האחרון שלו לצדו של בלומברג, הוא פיקח על ביצועי הסוכנויות התפעוליות המרכזיות של העיר, והיה נציגה במשא ומתן עם גופים שונים בנושאי תקציב, חקיקה ועבודה. הוא פיקח על ארבעה תקציבים עירוניים מאוזנים ובזמן.

אולי זו הסיבה שנושאי מדיניות תקציבית, גם בישראל וגם בארה"ב מעסיקים אותו כל כך. מעל ארה"ב מרחבת עננת החוב כבדה בהיקף של יותר מ־35 טריליון דולר. החוב הזה כבר גרר הורדת דירוג אשראי לארה"ב על ידי חברת S&P. "לממשל הפדרלי אין לכאורה השלכות מכך שהוא נכנס לחוב", אומר סקיילר. "אבל אנחנו יודעים שהחוב צריך להיות משולם בסופו של דבר. החוב הלאומי רק הולך וגובר, ואני מקווה שקובעי המדיניות בארה"ב ייקחו זאת בחשבון".

האם לדעתך זהו צעד בר ביצוע?
"זה נעשה בעבר, ובשנות ה־90 הצליחו להוריד את הגירעון ואת החוב הכבד. אז אני חושב שזה בהחלט בר ביצוע, אבל צריך לרצות לעשות את זה. זה לא טוב למדינה שהגירעון הולך וגדל".

עוד כתבות

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כנס ירושלים של עיתון ''בשבע'', 16.02.25 / צילום: יצחק קלמן

הפירות והירקות יקרים? זה עניין של היצע וביקוש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הסביר כי ההתייקרות של הפירות והירקות נובעת מסיבה פשוטה: האוכלוסייה גדלה, אבל התוצרת לא ● מבט על שני העשורים האחרונים מגלה שזה אכן מה שקורה ● המשרוקית של גלובס

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

השפעת הבינה המלאכותית על שוק התוכנה / צילום: Shutterstock

ירידות חדות גם בת"א: הדוח האפוקליפטי על ה–AI שזרע בהלה בשווקים

המסמך הוויראלי של Citrini Research מתאר תרחיש עתידי תיאורטי שבו האצת ה–AI מטלטלת את שוק התוכנה, פוגעת בצריכה ומחלחלת למערכת האשראי ● התגובה השלילית לדוח בוול סטריט הגיעה גם לבורסה ת"א, שם מניות הביטוח - שהובילו את הירידות - איבדו כ–7%

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט התאוששה בהובלת מניות התוכנה; AMD זינקה ב-9%

נאסד"ק עלה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD זינקה בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין בדרך לחודש הגרוע ביותר מאז יוני 2022 ורצף של חמישה חודשי ירידות, הארוך ביותר מאז 2018