גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ברית החלשים": האינטרס של קוואלקום באינטל עובר דרך חיפה

הרבה מכשולים עומדים בפני אפשרות של מיזוג בין קוואלקום לאינטל, ובינתיים גם לא ברור מה תכלול הרכישה הזו ● אולם ייתכן שדווקא מרכז הפיתוח של אינטל בחיפה, האחראי על כמה מפעילויות הליבה של שבבי החברה למחשבים, עשוי להיות נכס חשוב שישפיע על ההחלטה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל, וכריסטיאנו אמון, מנכ''ל קוואלקום / צילומים: AP-Seth Wenig, John Locher
פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל, וכריסטיאנו אמון, מנכ''ל קוואלקום / צילומים: AP-Seth Wenig, John Locher

הצרות של אינטל אינן עניין חדש: כבר עשור מתמודדת החברה, שבעבר הובילה את תעשיית השבבים, עם אובדן הובלה טכנולוגית בתהליכי ייצור ועם קושי ניכר לבזר את עסקיה אל מעבר לתחום המחשבים האישיים. כעת היא בעיצומם של קיצוצים, שנועדו להסיט את עיקר משאביה להקמת מפעלי ייצור, שיוכלו לפי התוכנית לייצר עבור מתחרותיה - אנבידיה, AMD וקוואלקום. אלא שגם האחרונה, חברת השבבים מסן דייגו, אינה מלקקת דבש.

בגיל 68 היא הטיסה את המסוק החשמלי הראשון, הפכה לאחת הנשים עם השכר הגבוה בנאסד"ק וכעת מנסה לקדם חיי נצח
השבוע בביומד | שבירת הבצורת בגיוס בביומד? סגירה ראשונה לקרן השקעות 

קוואלקום, שהתפרסמה בזכות מעבד "סנאפדרגון" שעומד מאחורי רוב הטלפונים החכמים המבוססים על אנדרואיד, ונמצא בליבת מכשירי סמסונג, מתקשה גם היא לפרוץ לתחומים חדשים. למרות שהכריזה מלחמה על אינטל בשנה שעברה, עם השקת מעבד חדש למחשבים אישיים בשיתוף עם ארם הבריטית, קוואלקום כמעט אינה משחקת תפקיד בעולמות השרתים והבינה המלאכותית.

אחרי עלייה רצופה במשך רוב שנותיה, קטנו הכנסותיה של קוואלקום בין 2022 ל-2023 ב-19%. קוואלקום מאבדת נתחי שוק מול אפל - שהחליטה לפתח יותר ויותר שבבים שבעבר סופקו לה על ידי קוואלקום, כמו שבבי תקשורת - והולכת ומאבדת את מעמדה אל מול יצרנית השבבים שלה, טייוואן סמיקונקטור (TSMC). "כוח המיקוח שלה מול מפעל הייצור שלה - שהוא בעצם מונופול עולמי - יורד, וייתכן כי קוואלקום מחפשת מנוף שבאמצעותו היא יכולה לאיים בהעברת חלק מהייצור לאינטל", אומר שחר כהן, מנכ"ל קרן ההשקעות לוסיד קפיטל.

אם זה לא מספיק, קוואלקום שקועה עד צוואר במאבק משפטי עם שותפתה העסקית, ארם, לאחר שרכישה שביצעה, זו של חברת נוביאד, ב-1.4 מיליארד דולר, הפרה את התנאים המסחריים שעליה הייתה חתומה עם ארם לטענת האחרונה. אם תנצח ארם במשפט, תיאלץ קוואלקום לגנוז את השבב למחשבים אישיים שהשיקה בהתבסס על נוביאד.

לאינטל יש מה להציע

ה"וול סטריט ג'ורנל" חשף בליל שישי האחרון את כוונתה של קוואלקום לרכוש את אינטל, אך סייג כי המגעים נמצאים רק בתחילתם, וכי לא ידוע כיצד תיראה העסקה, והאם קוואלקום תרכוש את אינטל במלואה - על חטיבות הפיתוח והייצור שלה - או שמא תתמקד רק בחלק מפעילויות הפיתוח שלה. על פי התסריט הסביר ביותר, לאחר שמנכ"ל אינטל חנך בשבוע שעבר תהליך פיצול רשמי בין חטיבת הייצור לפיתוח, נראה שקוואלקום תתמקד באחרונה - הכוללת פיתוח שבבים בתחומי המחשבים האישיים, תקשורת ושרתים.

בכל אחד מהתחומים הללו יש לאינטל מה להציע לקוואלקום, ואף מעבר לכך. קוואלקום השתלטה על שוק מעבדי הליבה לטלפונים חכמים עם מעבד הסנאפדרגון וכן על שוק מעבדי התקשורת הסלולרית - כגון מעבדים לדור רביעי וחמישי. בשנה האחרונה היא מנהלת מהלך דרמטי להיכנס לשוק המחשבים האישיים, שבו שולטת אינטל, בהתבסס על רכישת נוביאד. יחד עם זאת, היא לא השכילה להיכנס לשוק השרתים והבינה המלאכותית. אינטל, מצידה, השיקה מעבדים לתחום השרתים והבינה המלאכותית - אך לא נחלה שם הצלחה בהשוואה לשמות הבולטים בתחום, אנבידיה ו-AMD.

"קוואלקום תראה בחטיבת השרתים של אינטל הזדמנות פז שתאפשר לה להיכנס לעולמות הבינה המלאכותית", אומר כהן. "והיא עשויה להסכים לדרישת אינטל להפוך אותה ללקוח של חטיבת הייצור שלה שעשוייה להישאר עצמאית - אחרי שמעמדה בקרב יצרנית הבית שלה, TSMC, דעך".

יזם השבבים אבי מסיקה, מנכ"ל חברת נאולוגי'ק, סבור שלקוואלקום אין עניין בחטיבות השרתים או התקשורת של אינטל. הוכחה לכך היא העובדה שנוביה (Nuvia) - חברה שקוואלקום רכשה בתחום השרתים - עברה תחת קוואלקום לפיתוח שבבים למחשבים אישיים מבוססי בינה מלאכותית.

"מיזוג מלא של קוואלקום עם אינטל על חטיבות הייצור והשרתים ההפסדיות שלה יהרוג את הרוכשת", הוא אומר. "מצד שני, חטיבת שבבי המחשבים האישיים של אינטל היא חטיבה רווחית, היחידה שצומחת ורכישתה תואמת את הפעילות קיימת של קוואלקום בתחום היוקרתי והצומח של מחשבים מבוססים AI.

"רכישת חטיבה זו על ידי קוואלקום תשמש אותה הן כאמצעי להפוך לשחקן הגדול בעולם בתחום המחשבים האישיים מבוססי AI והן כמנוף להפיג את הלחץ שמפעילה עליה ארם באמצעות תביעה משפטית - שאם ארם תנצח בה עלולה לפגוע קשות במכירות של מעבדי סנאפדרגון של קוואלקום בתחום המחשבים האישיים מבוססי AI".

כיצד תיראה העסקה?

בסוף השבוע שחלף מאז היוודע דבר המגעים בין החברות, עלתה מניית אינטל ב-3.3% במהלך המסחר ובעוד פחות מ-1% במהלך המסחר המאוחר בנאסד"ק. קוואלקום ירדה ב-2.8% במהלך המסחר, ללא תנודות משמעותיות במסחר המאוחר.

כיצד תיראה עסקת מיזוג בין החברות, אם זו תצא לפועל? בהנחה שקוואלקום מעוניינת בחטיבת המחשוב האישי בלבד, ההנחה היא כי אינטל תתנה את מכירתה בשיעור גבוה יחסית לשווי השוק של כלל החברה - זאת מאחר שמדובר בחטיבה הרווחית היחידה והמכניסה ביותר לאינטל. שווייה של קוואלקום כיום כפול מזה של אינטל - 188 מיליארד דולר לעומת 93 מיליארד לאינטל - הפרש שאיננו גדול במיוחד, ומאחר ולרשות קוואלקום 7.8 מיליארד דולר בלבד במזומן (ועוד נכסים נזילים בשווי של 23 מיליארד דולר), ההערכה בשוק היא כי מדובר בעסקה שעיקרה במניות קוואלקום. 

כיצד עשויה לבוא עסקה כזו לידי ביטוי בישראל? חלק הארי של 7,000 עובדי המו"פ של אינטל בחיפה ובירושלים עוסקים בתחומי ליבה בתחום המחשבים האישיים, לפיכך אלה עומדים בסינרגיה עם 700 עובדי הפיתוח של קוואלקום בישראל, הממוקמים לא הרחק ממשרדי אינטל חיפה באותו פארק התעשייה.

יחד עם זאת, אלפים בודדים של עובדים במרכזי פיתוח אחרים, כמו בפתח תקווה, העוסקים בתקשורת, או בקיסריה - העוסקים בבינה מלאכותית - עשויים למצוא את עצמם בסימן שאלה. ייתכן שאינטל תשכיל למכור את החטיבות האלה לחברות אחרות, וייתכן גם שלא.

המעמד של מובילאיי

מסקרן במיוחד יהיה מעמדה של מובילאיי - מתחרה של קוואלקום כיום בשוק שבבי הרכב. מובילאיי איננה משולבת בעסקי אינטל - היא חברה בת בשליטתה - אך ייתכן כי קוואלקום תראה בה נכס שניתן להשתמש בו, או להיפך, מתחרה שניתן להיפטר ממנו. אך תיתכן אפשרות שלישית, שבה הרגולטור לא יאשר מיזוג בין קוואלקום למובילאיי - כפי שלא אישר את רכישת אוטוטוקס הישראלית על ידי קוואלקום מאותה סיבה.

כדי לסגור עסקה שכזו, אפילו של רכישת חטיבה אחת בלבד על ידי קוואלקום, ישנן כמה מגבלות שייתכן שכובד המשקל שלהן יסכל את העסקה כולה. הראשונה היא מתחרה משותפת של שתי החברות: AMD, שחולקת עם אינטל קניין רוחני - טכנולוגיית פיתוח שבבים בשם X86 - מה שגוזר אישור מפורש שלה על מיזוג אפשרי בין שתי המתחרות. אם בעבר אינטל הרתיעה מתחרות מרכישת AMD מסיבה זו, כעת יכולה החברה הקטנה להרתיע כל רוכשת פוטנציאלית של אינטל.

סכנה נוספת היא הרגולטורים בארה"ב, באיחוד האירופי ובמיוחד בסין. במערב עשויים לראות ביצירת מונופול רב-עוצמה בתחום השבבים איום בתחום ההגבלים העסקיים, ואילו בסין עשויים לחסום אותה בגלל תרומתה לעליונות האמריקאית בתחום השבבים. "הסיכוי לעסקה הוא אפסי", אומר כהן. "יותר מדי רגולטורים לא ירצו לאשר אותה". 

עוד כתבות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

תיקון והתנצלות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה