גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פגיעה בדמוקרטיה": דיון בבג"ץ על הקמת ועדת הבדיקה לשימוש ברוגלות

בג"ץ דן בשידור חי בעתירה נגד הקמת ועדת הבדיקה לשימוש ברוגלות במערכת אכיפת החוק ● הממשלה מיוצגת בנפרד בעתירה ● נציגת היועמ"שית הבהירה בדיון כי ההתנגדות היא להסמכת הוועדה לעסוק בתיקים פרטניים - בהם תיקי נתניהו ותיק הצוללות - וטענה לפגיעה בעצמאות הרשות השופטת ● השופט סולברג: "אם יש פגיעה ביסודות הדמוקרטיה, למה היועמ"שית לא עתרה?"

דיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת
דיון בבג''ץ / צילום: דוברות הרשות השופטת

בג"ץ דן היום (ב') בשידור חי בעתירה שהוגשה נגד הקמת ועדת הבדיקה לשימוש ברוגלות במערכת אכיפת החוק, שבראשה עומד השופט בדימוס משה דרורי. בראש הרכב השופטים עומד יצחק עמית, ולצידו נעם סולברג וגילה כנפי-שטייניץ. הדיון מועבר בשידור חי לבקשת גלובס, יחד עם גופי תקשורת נוספים.

המחלוקת המרכזית נוגעת להחלטה לבדוק תיקים פליליים פרטניים, בהם תיקי ראש הממשלה בנימין נתניהו ותיק הצוללות.

בינתיים ועדת הבדיקה השהתה את פעילותה בכללותה עד להכרעה בעתירה.

היועמ"שית לבג"ץ: ועדת הבדיקה לשימוש ברוגלות פועלת באופן לא חוקי
ראש השב"כ לשעבר עתר לבג"ץ נגד הקמת ועדת הבדיקה לרוגלות

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, התריעה כי הבדיקה אינה חוקית מאחר שהיא עלולה לשבש הליכי משפט.

בעמדת בהרב-מיארה נטען כי "אסור לממשלה להתערב במשפטים פליליים, לשבש אותם או לעכב אותם, גם לא באמצעות ועדה מטעמה.

"אין לגורם פוליטי או לכל גורם אחר כלשהו סמכות להסיג את גבולן של הרשות השופטת ושל מערכת אכיפת החוק, לפגוע בעצמאותן, ובכלל זאת לשמש כגוף חוץ-שיפוטי הקובע ממצאים לגבי תיקים פליליים פרטניים או מהווה, במישירין או בעקיפין, עוד ערכאת ערעור".

העותרים: שיקולים זרים

עו"ד יוסי בנקל, המייצג את העותרים, טען בדיון לשיקולים זרים בהחלטה על הקמת הוועדה, כך שמראש יש כוונה שהוועדה תבדוק את עניינו של ראש הממשלה. השופט סולברג הקשה: "אלה טענות חמורות המחייבות ראיות חזקות".

עו"ד בנקל נימק: "אם אדם כראש הממשלה וצוותו יוצאים מהדיון בנושא, זה בעצם אומר שהם עשו בירור והחליטו שהסוגיה מערבת את עניינו האישי. אחרת למה שראש הממשלה יצא? הם הגיעו למסקנה שהעניין מחייב את יציאתם".

סולברג לא השתכנע: "יש דרגות חומרה, עצם היציאה זו לא בהכרח הוכחה לניגוד עניינים. יש מראית פני הדברים", וסיכם: "אז השיקולים הזרים הם עצם יציאתו של ראש הממשלה מהדיון - הא ותו לא? זה הנתון העובדתי שאדוני מסתמך עליו לטיעונים זרים?".

השופטת כנפי-שטייניץ שאלה את בא-כוח העותרים: "איפה יש חפיפה בין הוועדה לעבודת בית המשפט - האם בשוליים או בליבה? באילו מקרים הוועדה תעסוק בתיקים?". היא גם ביקשה לדעת כמה תיקים בהם הופעלו רוגלות מתנהלים בבתי משפט.

השופט עמית ציין כי יש 1,086 מקרים של הדבקות או ניסיונות להדביק ברוגלות. הוא ביקש לדעת מתוך אלה כמה הבשילו לכתב אישום.

עו"ד בנקל השיב כי החלטת הוועדה עשויה להשפיע על פסלות ראיה אם ייקבע כי מידע נאסף באופן לא חוקי. השופט עמית העיר כי עשויה להיות השפעה לטענות של "הגנה מן הצדק" על ההליך במקרה שהוועדה תקבע ממצאים. טיעון נוסף שהעלו העותרים הוא שגופי הביטחון התנגדו להקמת הוועדה.

נציגת היועמ"שית: פגיעה בדמוקרטיה

נציגת היועמ"שית, עו"ד שוש שמואלי, הבהירה בדיון כי ההתנגדות היא להסמכה לעסוק בתיקים פרטניים, ולא בעצם הקמת הוועדה בנושא. היא טענה כי מדובר ב"הסגת גבול בעבודה של הרשות השופטת, פגיעה בעיקרון הפרדת הרשויות, בעצמאות הרשות השופטת" - ולמעשה טענה לפגיעה בדמוקרטיה.

סולברג השיב: "אם יש פגיעה ביסודות הדמוקרטיה, למה היועמ"שית לא עתרה? למה היא משיבה בעתירה שגורמים אחרים הגישו?". השופט עמית השיב לו: "לא נתקלתי בעתירה של היועמ"שית עד היום".

השופטת כנפי-שטייניץ הקשתה בשאלות על נציגת היועמ"שית מדוע בדיקה פרטנית תפגע בהליכים, ואיך עושים בדיקה מבלי להיכנס לתיקים ספציפיים. היא ביקשה לדעת כמה תיקים הגיעו לבית המשפט מבין התיקים בהם נעשה שימוש ברוגלות. בוועדת מררי שבדקה את הנושא נמצא תיק רצח אחד בו נעשה שימוש, והוחלט לפסול את הראיה.

עו"ד שמואלי השיבה: "אין מיפוי מספרי מדויק. 25 התיקים שנבדקו לא היו תלויים ועומדים (כלומר לא הוגש בהם כתב אישום - נ.ש.). יש שתי דרכים לבדוק - פניות של סנגורים ובשלב הכנת תעודת חיסיון בעת הגשת כתב אישום".

השופט עמית: לא צריך להיכנס לתיקים פרטניים

נציג הממשלה המיוצגת בנפרד, עו"ד אלון פומרנץ, אמר בדיון כי "הוועדה צריכה לקבל את האפשרות לבצע את תפקידה. נקבע התאמות. אם יהיה קושי, ניתן יהיה לפתור אותו בתקשורת בין היועמ"שית לוועדה, אם יהיה שיתוף-פעולה. הממשלה ושר המשפטים לא נכנסים לאיך לבצע את עבודת הוועדה".

השופט עמית ניסה להמחיש את הסכנה בעיסוק הוועדה בתיקים פרטניים. "למה הוועדה צריכה להיכנס לתוך הקרביים של תיק כזה או אחר?", תהה. "הממשלה החליטה שהוועדה תעבוד בפומבי, כאשר יש פה דברים סופר-רגישים, ולנו בתעודת חיסיון אומרים שלא מרחיבים כדי שארגוני הפשיעה לא ילמדו. אולי גם על זה צריך לחשוב? אולי צריך לעשות ריסטארט מההתחלה. כולנו מבינים שהיה פה כשל מערכתי, כולנו רוצים איזון בין שמירת הפרטיות לבין מאבק בפשיעה. אפשר להתווכח אם צריך להיכנס לתיקים פרטניים; לדעתי לא".

השופט סולברג העיר: "מה בכתב המינוי יכול להניח את הדעת שלא יהיה עיסוק בראיה", והוסיף כי לא היה צריך להגיע לעתירה. לדבריו, "בהידברות ישירה ניתן, לעניות דעתי, להגיע להסכמה".

נציג הממשלה, עו"ד פומרנץ, הוסיף: "לצוות הפרקליטות יש עניין בנושא הבדיקה. הם בניגוד עניינים", וציין כי יש חשיבות לפעילות הוועדה: "מה אם יתברר שנעשה שימוש שיטתי בורגלות על-ידי רשויותה אכיפה, זה פחות חשוב מהחששות האמורפיים? אם ועדת מררי עשתה את עבודתה נאמנה, אין מה לחשוש מהבדיקה", אמר.

נציג ועדת הבדיקה: לא מזמינים נאשמים כנאשמים

עו"ד ברוך רובין, המייצג את ועדת הבדיקה לשימוש ברוגלות ואת השופט בדימוס משה דרורי העומד בראשה, טען בדיון: "יש רושם שמטילים דופי בשלושה חברי ועדה שכל מטרתם היא לחרב את תיקי ראש הממשלה. אלה שופט מחוזי בדימוס - ענבל רובינשטיין, הסנגורית הציבורית הארצית לשעבר; ושלום בן חנן, שעמד בראש אגפים בשב"כ. יש להם במצטבר עשרות שנות עשייה ציבורית".

בדיון עלה כי הוועדה סבורה כי באפשרותה לזמן נאשמים בהליכים פליליים. "זה יכול לפתוח פתח לשיבוש הליכי משפט", העירה השופטת כנפי-שטייניץ. "איזה צורך יש בהזמנת נאשם לוועדה?"

על כך השיב בא-כוח הוועדה, עו"ד רובין: "לא מזמינים נאשמים כנאשמים. אבל אם נאשם טוען שהשתמשו במידע נגדו, אז הוועדה מוכנה לשמוע אותו".

עוד ביקר בא-כוח הוועדה את החלטת היועמ"שית לא לתת מידע על תיקים שהוגדרו כתלויים ועומדים, מאחר שמדובר בתקופת זמן ארוכה. "הם אומרים שהם מוכנים שתהיה ועדה, אבל לא מוכנים להעביר לנו שום דבר", אמר.

"צריך לפתור"

השופטים העלו שוב את ההצעה שהייעוץ המשפטי לממשלה יגיע להסכמות עם הוועדה. בא-כוח היועמ"שית השיבה כי "המנגנון צריך להיות במנדט שנתנה הממשלה. שיהיו מנגנונים מגבילים. השיח צריך להיות על החלטה חדשה".

השופט עמית התייחס למחיר שמשלמים על הדיונים סביב הוועדה. "עד לפני שנה גורמי הביטחון אמרו שהקמת ועדה עלולה לפגוע במילוי תפקידה ובטיפול בפשיעה בחברה הערבית. זו הייתה נבואה שהגשימה אותה. מאז הקמת ועדת מררי הושהה כל הנושא של שימוש במכלי הזה. המשטרה צריכה את הכלי הזה - בדרך כזו או אחרת. בינתיים נרצחים אנשים, כי הנושא לא השתחרר. אז בלי קשר איזו ועדה תפעל - צריך לפתור. יש הצעת חוק משנת 2014".

הדיון הסתיים לאחר 5 שעות. ההחלטה תימסר בהמשך.

הממשלה: פגיעה בפרטיות

הממשלה מיוצגת בעתירה בנפרד כאמור, על-ידי עורכי הדין הדין אלון פומרנץ, שמרית כרמי-נעמת וישי לבנון ממשרד ליפא מאיר. בתגובה נטען כי קבלת העתירה תמנע את הבירור לטענות של פגיעה בפרטיות בשימוש ברוגלות במערכת אכיפת החוק.

הממשלה טוענת כי אין כוונה שהוועדה תתערב בהליכים משפטיים תלויים ועומדים, אלא שתחקור את השימוש בתיקים. אחרת, נטען, "הדבר יצמצם באופן מהותי את הבדיקה של הוועדה עד כדי איון מוחלט וריקונה. בהינתן שחקירות והליכים משפטיים מתארכים על פני שנים עד סיומם, משמעות הדרישה על-פי הממשלה היא שהוועדה לא תעסוק ולא תבדוק כלל את השימוש ברוגלות במקרים שעדיין תלויים ועומדים בחקירות".

העתירה הוגשה על-ידי ראש השב"כ לשעבר, נדב ארגמן; מפקד חיל האוויר ומנכ"ל משרד הביטחון לשעבר, האלוף במיל' אמיר אשל; וקבוצה של 10 עורכי דין - נדב ויסמן, תמי פירון, נגה רובינשטיין, עירית אדרי, יעקב אנוך, שרית מולכו, אמנון אפשטיין, מורן ימיני, איתן פלג ונמרוד רוזנבלום. העתירה הוגשה באמצעות עורכי הדין יוסי בנקל, שמואל גלינקא, אלי כהן ומעיין גבאי ממשרד שבלת.

עוד כתבות

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

פטריק דרהי / אילוסטרציה: נוצר באמצעות AI

עם חובות של עשרות מיליארדים פטריק דרהי מנסה להחזיק את הראש מעל למים

דיווחים בתקשורת הזרה ושיחות עם שורה של גורמים משרטטים את דמותו של המיליארדר ואיל התקשורת פטריק דרהי, שבנה אימפריה על הלוואות בעידן של כסף זול, מתמודד מול חובות של עשרות מיליארדים וכעת רוצה גם לרכוש את רשת 13

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר