גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיכאל אזולאי: האומן שמאחורי החדרים

מעצב הפנים המוביל חושף את הפילוסופיה מאחורי עיצוב בתי מלון, משלב רוחניות עם מקצועיות ומסביר מדוע הפשטות חוזרת לאופנה בתקופה הנוכחית

מלון NOW אילת / צילום: יח''צ
מלון NOW אילת / צילום: יח''צ

את הכיוון אליו נושבת רוחו של מיכאל אזולאי, אפשר לקלוט גם מהתשובה לשאלה הבנאלית 'מה שלומך?' "אנחנו בחודש אלול", הוא עונה, "כשמבינים זאת פחות נלחצים מהמצב. זה זמן שבו מסכמים שנה וכדי להתחיל טוב את הבאה, צריך לרדת כדי לעלות". לאורך השיחה הוא שוזר הקשרים רוחניים בעולמות הארציים שבהם הוא פועל, ונחוש בתפיסתו האמונית.

אזולאי הוא יליד טבריה, שבגיל 12 עבר עם משפחתו למושב בנגב, אלא שהוא מרד, סירב להישאר שם ומצא את עצמו בפנימייה. את תפנית חייו הוא נועץ בשירות הצבאי - לאחר פציעה מצניחה הוסב מלוחם למש"ק חינוך, מה שאילץ אותו להתחיל לשרבט ולצייר, והוא גילה את האור. "התאהבתי בעולם התלת-ממד, התנסיתי בכל מיני דברים, כולל עיצוב תפאורה והפשן פרץ החוצה. כשקיבלתי מחמאות הבנתי שזה התחום שבו אני רוצה לעסוק, אבל לא יכולתי להתקבל לשום בית ספר מקצועי, לא היו לי שנות לימוד". אז הוא ניסה את מזלו וטס לארצות הברית לעבוד אצל אחיו, נרשם ללימודים בסן פרנסיסקו ולא קיבל ויזה. מששב ארצה התקבל לתיאטרון חזותי ואחרי שנה הבין שזה לא בשבילו. אלא ששני מורים מ'קבוצת זיק' אימצו אותו לחיקם והוא הצטרף כשוליה. "בנינו פסלי ענק שאחר כך נשרפו, אבל קיבלתי כלים וזה היה בית ספר לחיים. כשהוזמנו לפסטיבל בלונדון רציתי לעבוד אצל המעצב רון ארד ולא הצלחתי. התקשרתי מטלפון ציבורי לטום דיקסון (מעצב בריטי המתמחה בתאורה, א"ג) אמרתי לו שאני אוהב את העבודות שלו כי עקבתי אחריו והוא הזמין אותי לריאיון. כששאל על תיק עבודות, הודיתי שאין לי כלום כי לא למדתי כלום והוא קיבל אותי כי הוא היה כזה בעצמו. אחרי כמה חודשי עבודה לא הצלחתי לכלכל את עצמי וחזרתי, אבל עם גושפנקא אמיתית למה שאני רוצה לעשות ואיפה הלב שלי. עיצבתי חנות ראשונה לחבר, והשאר היסטוריה. אחרי 35 שנה במקצוע אני יכול לומר שהמקצוע בחר בי ועד היום אני מתלהב מכל פרויקט באותה מידה כמו פעם, ויותר, כי אני מבין את המשמעות", הוא מסכם בהנאה גדולה.

נראה שהנאה וסיפוק מהעשייה מלווים אותו תדיר, יש בו משהו משועשע וקליל, אף שהרזומה שלו כולל פרויקטים רציניים, כמו מסעדות, בתי קפה, מבנים מסחריים וב-15 השנים האחרונות הרבה מאוד בתי מלון, גם מעבר לים.


איך נשאבת לתחום?
"הבנתי בראשית הדרך שהיצירתיות בולטת יותר במלונות, שזה מאפשר לצאת מהמסג- רות הקיימות בבית, ויש יותר אופציות עם מרחב גדול, שטחים ציבורים והמון ממדים שצריך למלא".

מלון ענבל / צילום: עודד סמדר

יש הבדלים מהותיים בעיצוב מלונות מאז שהתחלת ועד היום?
"חד וחלק. המטייל הישראלי שנוסע ונחשף לסטנדרטים גלובליים רוצה את זה גם כאן. אם פעם חדר היה רק לשינה, היום הוא מאפשר ביזנס ופלז'ר. חדר יכול להיות עולם שלם וחוויית החדר יותר אינטנסיבית ורחבה היום, אנשים רוצים יותר להתפנק אז יש מיני-בר, תוספות ופינוקים ואפילו בריכה פרטית, כי לפעמים לא רוצים לצאת מהחדר, יש בו הכול ויש משהו שונה באינטימיות הזו".

לשאלת הסגנון הוא מדבר על 'האמת של המקום': "חשוב לי שהחדר יתאים לכלל הקהלים, שיהיה נעים ומחובר לקונספט ולמקום שבו הוא נמצא, לעיר או לאזור הכפרי. כשמחברים לחוויה המקומית בנעימות האורח מרגיש שזה בדיוק מה שהוא רוצה להרגיש. יותר חשוב לי הסיפור של הסביבה מאשר לנסות להרשים מישהו בלובי מפואר. הסגנון תמיד יהיה קשור לאזור וזה תמיד נבחן ברובד הזמן".

 

אתה מרגיש בשינויים בשנה האחרונה מאז המלחמה?
"כן, יש משהו שחוזר אחורה לפשטות וזה לא רע. היום הפשטות נובעת גם מסיבה תקציבית וכמעצב צריך להתחשב ולהבין. זה לא אומר שפרויקט לא ייצא מצוין, אלא שצריך יותר חשיבה וחיפוש, וזו משימה ששמתי לעיני רוחי מול לקוחות. קשה לעצב בימים האלה עם כל מה שקורה מסביב וחשוב לתת אופציה, להבין את התקופה ולא להיתקע במקום שלי".

אזולאי עמל בימים אלה על שני פרויקטים בחו"ל, שמבטאים את היצירתיות והמקצועיות שבו. בברלין הוא מעצב מוזיאון ענק (40 אלף מטרים רבועים) שעוסק בעולם הים ומבחינתו אין יותר כיף מללמוד נושא חדש. "תמיד מרגש אותי להרחיב אופקים ולהיכנס לעולמות חדשים, ופתאום זה קל כי יודעים מה רוצים לשאוב ולקחת מכל דבר. כשאנחנו קולעים בול בפעם הראשונה, זה כי חקרנו נכון והבאנו ללקוח דברים שהוא לא ראה, אף שהוא נמצא שם. בפראג יש לנו מלון יוקרתי. נסעתי עם הבן שלי לחמישה ימים ולמדתי אותו, וכשחזרתי קבעתי פרזנטציה בתוך ארבעה ימים. לא ישנתי עד שבניתי משהו מושלם שהיה בום גדול, מדהים ומרגש, אבל עזבתי הכול כדי להתעסק רק בזה, הכול יכול לחכות".

מלון נבל דוד / צילום: מיכאל אזולאי

אז אתה אדם טוטאלי?
"אני אדם רוחני, כשמשהו לא עוזב אותי, כל כולי על זה והפתרון בא מהר, כי הוא מבין שיש לו עסק איתי. אני לומד ימימה כמעט 20 שנה וחלק מהעניין זה להחליט שאם צריך להתעסק עם משהו אז כאן ועכשיו והתוצאה מגיעה. אני עושה הפרדה, וכשאני נקי וכלום לא מטריד אותי, אני חוקר את הנושא ומקבל את התוצר. יש הרבה רעשי רקע שאני צריך להתנתק מהם, כי אי אפשר שכל מה שקורה מסביב יפריע לפרויקט, אחרת זה 'מלכלך' אותו".

לתהייה אם הדבר דומה להפרעת קשב הוא עונה: "גם זה וגם אמונה, שניהם תמיד באים אצלי ביחד. לפעמים כשאני צריך ליצור, אני מעדיף לעבוד בערב כשנקי ואין הסחות דעת. הריכוז והשקט מאפשרים זאת". אזולאי מדגיש גם שעד היום, הוא הכי אוהב לשרטט ביד בעיפרון. "זה לא עוזב אותי ולא יעזוב. אני עובר על התוכנית בעיפרון כי הרעיונות זורמים דרך היד ולא מהמחשב. אני יכול לזרום שעות עד הלילה בהנאה מושלמת והתרגשות, לתת למקצועיות לפעול ולהוציא את כל הכלים שרכשתי". אחד מאותם כלים קשור לפן העסקי במלונאות: "אחת החזקות שאני מביא, זה הצד של הביזנס . מעבר לעיצוב יש לי 'דוקטורט' במלונאות. אני נוסע המון ומחליף בתי מלון בתדירות גבוהה, וכך למדתי את הפן העסקי וצברתי ניסיון והבנה גם איך להביא את הכסף. כשמבינים התנהלות של מלון מעבר לעיצוב , זה יתרון . מבחינתי, החשיבות היא שהפרויקט יצליח לא רק עיצובית אלא גם כלכלית , שהלקוחות ירוויחו ואולי יחזרו אליי בהמשך , לכן אני מבטא את מחשבותיי והם מקשיבים לי".

SPOT HOSTEL / צילום: יואב גורין

קרה שפישלת?
"אם משהו לא עובד אני יודע לתקן. לא הכול מושלם אבל לפעמים אני גם קוסם ופותר את כל הטעויות". כשאנחנו מגיעים לדבר על מקומו בעולם העיצוב הישראלי, אזולאי כמו נסוג ומנסה לחמוק מתשובה, ולבסוף מתרצה ומודה: "אני מתחיל להסכים לקבל מחמאות כי שנים חשבתי שלא מגיע לי, היה לי דימוי עצמי שאני לא שווה, לכן נושא המדיה לא היה חלק מחיי, חשבתי שאני צריך להיעלם והתחמקתי אבל הבנתי שהעניין הוא גם להראות את מה שאני עושה, כי כמו שאני ניזון מאחרים, אחרים יכולים להיות ניזונים ממני. אומרים לי שאני מפורסם ואני מצביע אל ההוא שם למעלה, זה שייך אליו, אני מרגיש צינור להעביר יצירה ועשייה ובגלל זה אוהבים אותי, אני לא מהווה איום על איש. כל המעצבים הכי טובים הם חברים שלי, וגם אם אנחנו מתחרים על אותם פרויקטים אני לא אפגע באף אחד, אשאל אם אפשר להיכנס, וזה הכי נכון - לבוא פתוח ונקי בלי להתחכם".

מלון NOW אילת / צילום: יח''צ

ומה הלאה?
"חלמתי לעצב בתי מלון והגשמתי, אני רוצה להמשיך אבל לעשות אותם טוב יותר, כי תמיד יש מה לשפר. חוץ מזה אני שמח בחלקי, אוהב את מה שאני עושה , אומר תודה וממשיך הלאה לעבודה וליצירה שמחזיקות אותי בזמן הזה".

עוד כתבות

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים