גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המומחים שמעריכים: זה הרגע שבו קצב מכירת הדירות והמחירים יגיעו לשיא

מבצעי הקבלנים הובילו לזינוק מרשים בנתוני המכירות של דירות חדשות, שהגיע ל־53% במחצית הראשונה של 2024 ● גם המחירים חזרו לעלות, ואם המלחמה לא תסלים, כלכלני S&P מעלות צופים שהם ימשיכו לטפס

גיל אברהמי, מנהל פעילות דירוג תאגידים בישראל / צילום: S&P מעלות
גיל אברהמי, מנהל פעילות דירוג תאגידים בישראל / צילום: S&P מעלות

הקיפאון שאפיין את שוק הנדל"ן בחודשי המלחמה הראשונים נראה כמו מציאות רחוקה. המכירות בשוק הנדל"ן למגורים התאוששו בעשרות אחוזים וגם המחירים עולים כבר שמונה חודשים רצופים.

בניתוח מיוחד עבור גלובס, כלכלני חברות S&P מעלות, גיל אברהמי, מנהל פעילות דירוג תאגידים בישראל ויבגני סילישטיאן, מנהל תחום קבלנות והנדסה, תשתיות ומימון פרויקטים, סוקרים את המגמות הבולטות בענף, מסבירים כיצד משפיעה על היזמים העובדה שהריבית כנראה לא תרד בקרוב ומספקים תחזית משלהם לשנה הקרובה.

"7,000 שקל בחודש, כמעט בלי התעסקות": המשקיע ששוכר דירות ומשכיר אותן לאחרים 
הרוכשים נהנים ממבצעי הקבלנים אבל בעוד שלוש שנים יצטרכו להעמיד סכום עתק. האם כולם יעמדו בכך?
UBS: הפגיעה הכלכלית בעקבות המלחמה עשויה לזלוג למחירי הדירות בת"א

הסוגיה הראשונה היא הקפיצה בהיקף המכירות ומה שעומד מאחוריה. כשמסתכלים על הנתונים היבשים, רואים כי בחודשים ינואר־יולי חל זינק של 53% במספר הדירות שנמכרו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. המגמה בולטת ביתר שאת במכירת דירות חדשות. "אנחנו מניחים שהעלייה במכירות נבעה בעיקר מהגברת מאמצי השיווק", הם אומרים.

בין היתר, לדבריהם מדובר על מבצעי המימון האטרקטיביים בסגנון ה־20%/80% - שלמו חלק קטן עכשיו והיתרה בקבלת המפתח - אבל לא רק. הטבה נוספת היא מפרטים נדיבים ולאחרונה נוספה אף הטבה חדשה - משכנתה בריבית קבועה ואטרקטיבית לתקופה שיכולה להגיע ל־20 שנה.

יבגני סילישטיאן, S&P מעלות / צילום: S&P מעלות

עלויות המימון מכבידות

סיבה נוספת לשינוי היא החזרה היחסית לשגרה בעורף. אם בחודשים הראשונים היו מאות אלפי מגויסים, כעת המספרים קטנים בהרבה.

מדוע אפוא נדרשים הקבלנים להציע מבצעים נדיבים אם הביקוש עלה כל כך? התשובה לכך טמונה בשתי מילים - עלויות המימון. אם עד לפני כמה חודשים ההערכה הייתה שהריבית בישראל, שעומדת על 4.5%, תחל לרדת בהתאם למגמה העולמית, כעת לאור נתוני האינפלציה הערכה זו השתנתה לחלוטין. התרחיש בשוק הוא שהיא תישאר ברמה הנוכחית פחות או יותר בשנה הקרובה.

"ב־12 החודשים שהסתיימו ביולי 2024 מדד מחירי הדירות רשם עלייה של כ־5.8%. זוהי עלייה ריאלית מתונה בהתחשב באינפלציה בתקופה זו.

"מדד מחירי הדירות החדשות היה תנודתי יותר, ובאותו פרק זמן רשם עלייה מתונה של כ־1.2% בלבד.

"העלייה השנתית במדד מחירי הדירות החדשות משקפת להערכתנו את מאמצי היזמים להאיץ מכירות, בעיקר בפרויקטים שנמצאים בביצוע או שבנייתם הושלמה. הם סופגים עלויות מימון גבוהות והם רוצים להיפגש עם המקדמות ולהיפטר מההלוואות היקרות והמכבידות״, מנתחים בחברת הדירוג.

כך למעשה העלייה במחירי הדירות מתקזזת לפחות באופן חלקי. המבצעים על סוגיהם השונים מביאים לחיסכון משמעותי שלא בא לידי ביטוי במדד מחירי הדירות.

האם בעקבות המומנטום החיובי של המכירות המבצעים יפחתו?
"מוקדם מדי לקבוע מגמה ברורה לגבי התמתנות המבצעים. אנחנו לא רואים זאת באופן מובהק מהדוחות הכספיים של החברות המדווחות. אנחנו מזהים שכמה חברות מתחילות להאט את ההנחות והתנאים המיטיבים, אבל זה עדיין לתקופה קצרה מדי שלא בהכרח מעידה על שינוי מגמה.

"יש מומנטום בשוק המכירות שהתחיל בגלל המבצעים וההסתגלות למצב המלחמה. השאלה היא האם המומנטום יימשך גם ללא מבצעים. קשה לדעת בוודאות.

"באזורים עם ביקוש גבוה, ייתכן שנראה פחות מבצעים. חוץ מזה, יזמים עם פרויקטים גדולים יכולים להשפיע על השוק בשכונה ספציפית. אם יזם כזה מחליט על מבצע שיווק, אחרים באותו אזור עשויים להיאלץ לעשות אותו הדבר.

"ישנם שחקנים בתחום שאולי חוששים קצת שהשוק כבר התרגל להטבות הללו וכי יהיה קשה לחנך את השוק מחדש לשיטת תשלום אחרת, או לפחות הטבות. אבל בסוף זה משחק של היצע וביקוש. אם הביקוש יהיה גבוה, אז הציבור יקנה גם בתנאים פחות אטרקטיביים".

הרווחיות נשחקת

לצד העלייה המשמעותית במכירות של דירות חדשות, הקבלנים עדיין מחזיקים מלאי משמעותי מאוד של דירות שטרם נמכרו.

"מלאי הדירות שלא נמכרו עדיין גבוה היסטורית. כשנתחיל לראות ירידה משמעותית במלאי, יהיה פחות לחץ על היזמים לתת הטבות", הם אומרים.

עד כמה גבוה המלאי? מדובר בכ־69 אלף יחידות דיור. לשם השוואה, ביוני 2022 המספר עמד על 46 אלף בלבד. בחודשים האחרונים מגמת העלייה במלאי התהפכה והמלאי הולך וקטן, אם כי בקצב איטי.

נתון נוסף שהם מציינים בהיבט זה הוא התחלות הבנייה. הנתונים לרבעון הראשון של 2024 הציגו לכאורה שפל בהשוואה לתקופה אשתקד. עם זאת, הם מסבירים כי ברבעון האחרון של 2023, פרוץ המלחמה, חלה צניחה בהתחלות הבנייה. ברבעון הראשון מספר התחלות הבנייה עלה ועמד על כ־16 אלף, וברבעון השני שוב מספר התחלות הבנייה קטן והגיע לכ-13 אלף בלבד. נתונים אלו תומכים בכך שמלאי הדירות הלא מכורות של הקבלנים יתוחזק, ולא יקטן דרמטית בשנה הקרובה.

בשורה התחתונה, אמנם המחירים עולים וכך גם קצב המכירות, אך יזמים משלמים ריבית גבוהה באופן יחסי על החוב שלהם ומלאי הדירות עדיין גדול. לכך צריך להוסיף את מבצעי השיווק האגרסיביים, את ההתייקרות בעלויות הבנייה ואת המחסור בעובדים על רקע הרחקת העובדים הפלסטינאים.

"כל אלה מפעילים לחץ שלילי על הרווחיות של היזמים ועל תזרימי המזומנים שלהם. אנחנו צופים שנראה את ההשפעות האלה בדוחות הכספיים של החברות ברבעונים הבאים ובשנים הקרובות, במיוחד בפרויקטים שמומנו בהלוואות יקרות.

"סביבת ריבית שנותרה גבוהה גם בשל נתוני האינפלציה הגבוהים מהצפוי, משתקפת בהוצאות המימון של היזמים, אשר לרוב מממנים את הפרויקטים בריבית צמודה לפריים - בנוסף למימון באמצעות אג"ח בחברות הפעילות בשוק ההון.

"כפועל יוצא, היזמים מתמודדים עם עלויות מימון כבדות לאורך זמן, השוחקות את הרווחיות ואת תזרימי המזומנים", הם מסכמים. להערכתם, השחיקה ברווח טרם באה לידי ביטוי בדוחות שפורסמו, זה יקרה לאורך הרבעונים הבאים.

תרחיש הבלהות של השוק

האם המומנטום החיובי בשוק יימשך? להערכת S&P מעלות התשובה היא חיובית. הם מדגישים כי התחזית הזו נכונה בהינתן והמצב הביטחוני לא משתנה לרעה.

"נכון להיום, אנו מעריכים כי העלייה בהיקפי המכירות תימשך גם במחצית השנייה של 2024, בין היתר, על רקע הצפי ליציבות יחסית באבטלה.

"בהינתן העלייה הצפויה בהיקפי המכירות והתייקרות בתשומות הבנייה, אנו צופים כי בשנה הקרובה מדד מחירי הדירות יעלה בכ־6%־8%, קצב מתון יחסית במונחים ריאליים.

"על פי תרחיש הבסיס הנוכחי שלנו, בהינתן המבנה הדמוגרפי בישראל והצפי לצמיחה מואצת בשנת 2025, קצב העסקאות יתגבר לקראת המחצית השנייה של 2025, וייתכן שאז מדד מחירי הדירות יעלה בקצב גבוה יותר", הם מציינים.

ויש גם תרחיש הרבה יותר פסימי, והוא כולל התפתחויות גיאופוליטיות שליליות מאוד. "הלחץ על הרווחיות והתזרימים יתגבר ככל שהריבית תיוותר גבוהה ותשומות הבנייה ימשיכו להתייקר.

"על אף ציפיותינו להמשך עלייה בצד הביקוש, לאור סביבת הריבית שנותרה גבוהה, המחסור בעובדים והפגיעה באספקה סדירה של חומרי גלם ומוצרי בנייה, בטווח הקצר־בינוני רווחיות היזמים תישחק וקצב תזרימי המזומנים יוותר איטי יחסית, ואת זה כנראה שנראה בדוחות הכספיים של החברות הפעילות בתחום ברבעונים הבאים.

"שחיקה ברווחיות היזמים תחליש את יכולתם לשלם ריבית, וככל שהסיכונים הגיאופוליטיים יוותרו גבוהים או שהתאוששות הכלכלה הישראלית תהיה איטית מציפיותינו השחיקה באיכות האשראי של היזמים תחמיר.

"אם עצימות המלחמה תגבר או שהיא תורחב לחזיתות נוספות, צפויה פגיעה משמעותית יותר בכלכלת ישראל מעבר לתרחיש הבסיס הנוכחי.

"כפועל יוצא, רמת הסיכון במשק תעלה ושיעור פשיטות הרגל בענף צפוי להיות גבוה יותר ובעיקר בקרב יזמים בעלי מינוף גבוה שרכשו קרקעות במחירי שיא".

עוד כתבות

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק