גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סבא ונכדה מפסלים מציאות

הפסל אהרון שני בן ה-93 ונכדתו האומנית ליהי שני אדר משקפים שני דורות של יצירה ישראלית, משלבים ביקורת חברתית והומור בפיסול ייחודי

 

 

צילום: הדר מיץ
צילום: הדר מיץ

קצב המילים שיורה לעברי ליהי שני אדר ומאיים לכלותי, גבוה מיכולת הספיגה שלי. נדמה שהיא מנסה לדחוס את 93 שנות חייו של סבא שלה, האומן אהרון שני, בפרק זמן קצר, מרוכז ומצומצם, כדי להבטיח שלא אפספס אף פרט ושתצייר בפניי תמונה שלמה של חייו, אישיותו הקונדסית, פועלו ואומנותו יוצאת הדופן. למרות האינטנסיביות זה מרגש, ומילותיה מהולות בחום, בהערכה ובגאווה גדולה, מתובלות בקוריוזים משעשעים ובהסברים מקצועיים על יצירתו. בחודש האחרון הוא הציג תערוכה, שליהי נכדתו, אומנית בפני עצמה, אצרה, כחלק מתהליך עבודה משותף שהם חולקים בשנים האחרונות.

הפסלים של אהרון שני מעלים חיוך וברובם מככבות דמויות משעשעות שמזכירות את ארץ ישראל הישנה והטובה, מעין חלוצים, כולם בנעלי צבא , כולל חמורים, שבילדותו היו כלי התחבורה הנפוץ. "סבא מחלק את העולם לשניים - לאנשים עובדים שהם חמורים ולכאלה שהם סוסים גאוותנים, ובכולם ניכרת תמימות. בין המוטיבים הקבועים יש כובע טמבל ודגמ"ח עם חור מאחור שחושף ישבן. זה ההומור שלו שמבטא את קלות הדעת והגיחוך כלפי אנשים שלא מודעים לפגמים של עצמם. יש לו גם ציפורים שיוצאות מכל מיני חורים בגוף ועוד".

הוא עלה בגיל שנה מיוגוסלביה וילדותו נשטפה בזרם המפעל הציוני-חלוצי. אחרי תנועות הנוער היה ממקימי הנח"ל ובהמשך ממייסדי ענף הביטוח בארץ. חייו יכלו לזרום על מי מנוחות לולא נחשף לאומנות הפיסול בטיול בחו"ל ונפעם. הוא הלך ללמוד אבל לא הייתה כימיה עם המורה, שלא התחבר לפרופורציות ולשיטה, ושני יצא לדרך עצמאית. "הוא אוטודידקט ופיתח שיטות פיסול הפוכות מהמסורתיות, כמענה לאימפולסיבי ולפרוביזורי שתופס במהירות את דמיונו. הרעיון היה לזרז תהליכים, אז הוא בנה תשתית ברזל לפסלים מכל מיני חומרים וציפה בדאס, חומר פולימרי שמתייבש באוויר".

ב-2006 הציג לראשונה תערוכה שאצרו ילדיו והוכתרה כהצלחה. עבודותיו נמכרו והיה ביקוש, אבל שני הבין בהמשך שאינו רוצה למכור עוד מחשש שהפסלים לא יחזיקו מעמד. דאס, מסתבר, טוב לפריטים קטנים והגדולים התבלו ועם השנים הצטברו מאות מהם במחסנים. "בגיל 90 כשעבר לדיור מוגן, לקח גם סטודיו וחיפש אסיסטנט, אבל אף אחד לא התאים לרוחו הצעירה, אז לקחתי את התפקיד במקביל לסטודיו שלי. במשך חצי שנה לא נגעתי, צפיתי, עקבתי ולמדתי את הטכניקה, למרות שראיתי אותו מפסל מילדות. בדיעבד הוא בחר בי כי רצה שמישהו ימשיך אותו אבל לי יש עולם משלי וכמוהו יש רק אחד, והיה לי חשוב שתישאר המורשת. החלטנו לשפץ ולשמר חלק מהפסלים. מיינתי, בחרתי, טיפלתי ושלחתי ליציקות אלומיניום שישרדו שנים. צבענו בלבן כמו הדאס והצגנו ביריד 'צבע טרי' האחרון. בספטמבר עשינו תערוכה בקניון עופר ברמת אביב שאני אצרתי, שבה הפסל הכי ותיק משנת הולדתי".

ליהי שני אדר / צילום: הדר מיץ

החשיפה לאומנות במשפחת שני השפיעה על סך חלקיה ושני אדר מתארת פסלים שהשתלטו על הבית בכל פינה כמו מוזיאון, וכן ריח וטעם של דאס. "ככה גדלנו ובכל ביקור ראינו פסל חדש". התוצאה היא שושלת אומנותית ראויה: "סבתא בוגרת תולדות האומנות ושלושת הילדים נדבקו בחיידק. גיל מרקו שני הוא אומן מצליח ומרצה בבצלאל, שרית שני חי מעצבת חדרי ילדים וחללים ציבוריים ואבא שלי, שקד, ממשיך את עסקי המשפחה אבל חוטא באומנות ומתוך אגרנות יוצר בחומ- רים ממוחזרים. אני הדור השלישי, אומנית רב-תחומית, מפסלת בקרמיקה בסגנון שונה מסבא ועושה יציקות, אך מושפעת מתרבות הצריכה ומשתמשת בחומרים שאני קונה באינטרנט ויוצרת 'אסמבלאז'".

את הראש היצירתי שלה קל לזהות בעבודותיה שיש בהן מהביזארי והמוזר. "אני משתמשת בהרבה מתנפחים ופריטים חסרי תועלת מסין שלא ברור לי למה מייצרים אותם ומי משתמש בהם, ונותנת להם קונוטציה אחרת. אני משמרת אותם כמו פריט ארכיאולוגי, כי אולי בעוד שנים, כשיתגלו, יחקרו מה ייצרו כאן פעם ולמה". בין היתר יצרה שני אדר עבודות מחווה לאומנים מפורסמים ומסתבר שהיא מושפעת גם מסבה. "יש בעבודות שלי משהו מאוד ּפֹוּפי והמון הומור, כמו שסבא עשה חור בישבן עם קריצה לפלוצים אני עושה כריות פלוץ מקרמיקה ויוצקת טריקים של ילדים בהגדלה".

המוטיב שמחבר ביניכם הוא הומור?
"כן, רוח שטות, מעשי קונדס וטריקים. במשך שנים אספתי מתנפחים מוזרים כמו סיגר ושמפניה או כלי נשק וסיגריות , דברים חסרי תועלת שפתאום מקבלים משמעות".

ומה שונה ביניכם?
"העבודות והסגנונות. אצל סבא יש געגוע לארץ ישראל הישנה, לדור שעבד בידיים, לשומר, לפלמ"ח. הוא מפסל ספרים ונותן להם שמות כאילו כלום לא השתנה אבל הרבה השתנה, כי מי רואה היום חמורים? או את חמורו של משיח עם טלפון של פעם, שילדים לא מבינים בכלל מה הם רואים? אבל החיבור הוא האימפולסיביות, שנינו רוצים לסיים מהר. היציקות שלי מוכנות תוך שעות והתוצר נראה לעין מהר, כי זה בוער בי ואני מזהה את זה גם אצלו. הוא עובד אימפולסיבית, אין סקיצה, הדמיה או תוכנית, כמו אומן שיודע איך זה מתחיל ונגמר. אצלנו הדברים משתנים תוך כדי תנועה".

'צבר', עבודה של שני אדר / צילום: הדר מיץ

רוצים אינסטנט?
"כן, אין דחיית סיפוקים".

מה הוא חושב על העבודות שלך?
"הוא מאוד אוהב והן מצחיקות אותו, אבל יש לו גם ביקורת למה ככה ולא אחרת. הוא גם אוהב שאני רוכשת מסין שטויות וטריקים בשקל, גם הוא קונה משם וגם לאבא שלי האגרן יש אובססיה לרכוש ברשתות דברים מטופשים. מתוך זה התחלתי, כי הרשת מאפשרת סיפוק מיידי. לפעמים אני קונה מלאי מחשש שלא ימשיכו לייצר את המוצר. העבודות שלי מעידות על מה שקורה כאן, אני חייבת להראות לכולם מה מייצרים".

יש פה דיסוננס מובנה, כי אתם מפרנסים את הרשת.
"נכון, אני מצד אחד מעבירה ביקורת על תרבות הצריכה ולמה צריך כל כך הרבה והנזק לעולם, ומצד שני משתפת פעולה וקונה כדי להציב לצרכנים מראה שמשקפת את המציאות והמנגנון המטורף שמייצר כמויות ג'אנק לא מתכלה, שאין לו שימוש אחרי יומיים. אני חושבת שפיתחתי סוג של אובססיה".

איפה מרגישים את הפער הבין-דורי?
"בחומריות. הוא לא מבין הרבה דברים בעבודות שלי כי הן לא היו בזמנו ואני צריכה לתווך אותם, כפי שאני לא מבינה אלמנטים בפסלים שלו. וכאן הפער, איך דברים מהעבר נעלמים ונמחקים ונולדים אחרים בהווה. מה שהיה פעם פופולרי נשכח ואיננו, והדור שלו לא מבין את מה שפופולרי היום, וסבא לא תמיד מצליח להבין מה אני עושה או קונה. יש גם פער בשפה. סבא כותב חמשירים בעברית רהוטה ומשלב את אהבתו למילה בפסלים. כשקשה לו לכתוב הוא מכתיב לי ואני לא תמיד מבינה את הדברים, כמו שהוא לא מבין את הסלנג שלי. חשוב לו להנציח ולשמר את השפה כמו שלי חשוב להנציח ולשמר את מה שמייצג את הדור שלי. העניין הוא שהיום אין אומנים שעובדים כמוהו, בחריצות ונמרצות, זה לא קיים, אין לו שעות. זכיתי להכיר נפש אומן אמיתית, דור שנמחק מהעולם. זה מתבטא גם בדרך העבודה, למשל לסבא אין מערוך - הוא מרדד עם בקבוקי מים מזכוכית ואפילו אני התחלתי לעבוד ככה, למרות שזה מפעם ומתוך דלות החומר שהייתה, כי הסתדרו עם מה שיש ולא קנו".

ומצד שני את רצה וקונה?
"כן והוא מתחרפן ולא מבין ואומר שאפשר להכין, אבל אני מסבירה שזה אקט ביצירה. הוא עובד עם חומרים של פעם: ברזל ומלט, בעבודת כפיים סיזיפית, והיום כולנו מחפשים קיצורי דרך וחומרים מוכנים".

גם ליהי תעלה בקרוב שתי תערוכות של עבודותיה, האחת בגלריית קרן בר גיל המייצגת אותה ותעסוק בדברים המטופשים הנרכשים ברשתות עם הומור וחיקוי על חיקוי והשנייה ב'ינקו דאדא' בעין הוד, שמתייחסת בעקיפין למלחמה, עם כלי נשק וטנקים מתנפחים, שלדבריה לא ברור למה מייצרים עבור ילדים ואיך זה משפיע על ילדותם, אך בעת הזו מקבלים קונוטציה מצמררת.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים