גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הסאבטקסט בהסכם בין גוגל לאפל הוא: אל תתחרי בי, אני משלמת לך על זה"

שיחה עם ד"ר איריס סורוקר, ראשת מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה ● על הפרקטיקות האנטי-תחרותיות של גוגל והניסיונות לרסן את ענקיות הטכנולוגיה

הצוללת. הילה ויסברג ונבו טרבלסי בשיחה עם ד''ר איריס סורוקר / צילום: עידן גרוס
הצוללת. הילה ויסברג ונבו טרבלסי בשיחה עם ד''ר איריס סורוקר / צילום: עידן גרוס

י 

ד"ר איריס סורוקר, המגזין האמריקאי AXIos הכריז באחרונה שהגענו לסוף עידן גוגל על רקע פסיקת בית משפט פדרלי בארה"ב כי גוגל היא מונופול בתחום החיפוש. זו אכן דרמה?
"זה כנראה לא הסוף של גוגל, אבל מדובר בפסק דין דרמטי, אפילו מאוד. תראו, זו לא הפעם הראשונה שבה גוגל מוכרת כמונופול. הקונגרס האמריקאי דיבר על כך עוד באוקטובר 2020 במסגרת דוח מקיף שפרסם. יש גם שורת קנסות שהטילה הנציבות האירופית בשנים האחרונות על גוגל, בגלל התנהגויות אנטי-תחרותיות ומעמדה כמונופול.

הצוללת | זה מה שאינטל צריכה לעשות כדי לצאת מהבור - ולהציל את העולם המערבי
הצוללת | אלדד תמיר: "עוד שנה כזו - ואנחנו בדירוג זבל והיפר-אינפלציה"

"כל אלה היו ויהיו. בארה"ב זו הפעם הראשונה שבה בית המשפט קובע כי גוגל היא מונופול. אני מאמינה שיהיו לכך השלכות על מעמדה של החברה".

מדוע פסק דין אמריקאי עשוי לטרוף את הקלפים?
"כי גוגל היא חברה אמריקאית, שנולדה בארה"ב. זה השוק הראשון והעיקרי שלה. זה הבית".

 

אם נחזור יותר מ-25 שנה לאחור, לפסק הדין שניתן נגד מיקרוסופט בגלל התנהגות מונופוליסטית, הוא אכן היה משנה מציאות.
"בהחלט, גם אז דובר בפסק דין שנתן בית המשפט הפדרלי של קולומביה. הוא קבע שמיקרוסופט ניצלה לרעה את כוחה כמונופול במערכות ההפעלה למחשבים אישיים. המהלך של מיקרוסופט היה אפילו קיצוני מזה של גוגל".

מה בדיוק היא עשתה?
"מיקרוסופט כרתה הסכמי בלעדיות עם יצרניות חומרה שלפיהם בכל התקנה של מערכת ההפעלה Windows יותקן גם הדפדפן של מיקרוסופט, Explorer. המתחרה הגדולה אז בתחום הדפדפנים הייתה Navigator של נטסקייפ. צרכנים שניסו בכל זאת להחליף דפדפן, נתקלו בכל מיני שיבושים במחשב עד כדי הודעת קריסה.

"התיק הסתיים לבסוף בשנת 2001 בצווים שאסרו את הסכמי הבלעדיות האלה, והייתה לכך השפעה על נתח השוק של מיקרוסופט, בייחוד בתחום הדפדפנים (היום נתח השוק של מיקרוסופט Edge, הדפדפן של החברה, הוא 5% בלבד - ה"ו ונ"ט). גוגל למדה מזה. היא לא דורשת מהשותפות שלה בלעדיות, אלא להיות 'רק' ברירת המחדל בתחום החיפוש".

נחזור לפסיקה נגד גוגל. השופט אמית מהטה (Amit Mehta) קבע כי גוגל היא "מונופול לא חוקי". מתי מונופול הוא חוקי ומתי לא?
"בישראל חברה מוגדרת כמונופול אם היא מחזיקה בנתח שוק של יותר מ-50%, ומנוע החיפוש של גוגל הוא כ-90% מהשוק, כך שאין שאלה בעניין המונופול בתחום מנועי החיפוש.

עצם קיומו של מונופול בתחום מסוים לא הופך אותו לדבר מה אסור. כל עוד הוא פועל בצורה תחרותית. אנחנו נחיה איתו. אבל ברגע שחברה כמו אלפאבית (החברה־האם של גוגל - ה"ו ונ"ט) משתמשת בדומיננטיות הזאת כדי לדחוק מתחרים - זו כבר פרקטיקה אנטי-תחרותית ופה נעוצה הבעיה. המסר לגוגל הוא כזה: את הגעת למעמדך על בסיס השוק החופשי, בזכות העובדה שנתנו לך לעבוד. עכשיו תני גם לאחרים".

ממלכה של מוצרים שמחוברים זה לזה

באילו פרקטיקות בעייתיות גוגל השתמשה כדי לדחוק מתחרים?
"גוגל משלמת כ-20 מיליארד דולר בשנה לאפל כדי להיות ברירת המחדל בתחום החיפוש בטלפונים. היא משלמת 400 מיליון דולר בשנה למוזילה, בעלת הדפדפן פיירפוקס, ושילמה מיליארדי דולרים לסמסונג לאורך שנים כדי להיות ברירת המחדל בחיפוש גם שם. ההסכמים הם משנת 2016 ועד 2026 עם אופציה להארכה עד 2028".

בשנת 2021 גוגל שילמה לאפל 26.3 מיליארד דולר וב-2022 20 מיליארד דולר. מדוע הסכום משתנה?
"כי מדובר בנגזרת של היקף ההכנסות שיש לגוגל מפרסום. גוגל כמו אומרת לאפל: ככל שאני ארוויח יותר מפרסום - המודל העסקי שלי - כך אני אוכל להמשיך ולשלם לך סכומי עתק. במילים אחרות, אפל גוזרת קופון מתוך ההכנסות האדירות של גוגל. יש כאן שתי ענקיות טכנולוגיה שכל אחת היא מונופול בתחומה (אייפון הוא 65% מנתח שוק הסמארטפון בארה"ב - ה"ו ונ"ט), שמקיימות ביניהן הסכם שבו גוגל כמו אומרת לאפל: אל תתחרי בי. אני משלמת לך על זה".

השופט מהטה הזכיר זינוק של פי שלושה בהכנסות בזכות המודל העסקי הזה, מ-47 מיליארד דולר ב-2014 ל-146 מיליארד דולר ב-2021. ככלל, מנוע החיפוש מייצר כמעט 60% מהכנסות החברה־האם אלפאבית.
"גוגל זיהתה בשלב מוקדם שהשוק משתנה ועובר לסמארטפון. היא עשתה זאת דרך אפל במכשירים שלה, וגם במכשירים של אנדרואיד דרך שורה של הסכמים שכרתה עם חברות מובייל ותקשורת.

"כאמור, בניגוד למיקרוסופט בשנות התשעים, גוגל לא דרשה מהשותפות שלה בלעדיות, אלא רק להיות ברירת המחדל בתחום החיפוש. לכאורה זו בקשה צנועה. בפועל אנשים לא משנים כמעט את מנוע החיפוש שלהם".

בהקבלה לסופרמרקט, האם אפשר לדמיין סיטואציה שבה ספק מונופוליסטי רוכש את המקום הבולט או הבלעדי שלו על המדף כשהוא משלם הרבה מאוד כסף לרשת?
"חוק עידוד תחרות בענף המזון בארץ משנת 2014 אוסר פרקטיקה כזו, והדגש בו הוא על שחקניות גדולות שמנסות בדרך זו לשמור על כוחן ולדחוק מתחרים.

"במקרה של גוגל - יש לה יכולת טכנולוגית מרשימה מאוד. אבל היא נהנתה מכך שבנתה ממלכה של מוצרים שמחוברים זה לזה ורק מעצימים את כוחה: יוטיוב, ג'ימייל, גוגל קלנדר, גוגל דוקס ואחרים".

כצרכנים אנחנו לא משלמים עבור השירותים של גוגל. למה צריך להיות לנו אכפת שגוגל חיפוש הוא מונופול? לכאורה, אין כאן הפקעת מחירים.
"המחירים הם בצד של הפרסום, והפקעת המחירים עשויה להתרחש מול המפרסמים, שבהם יש גם עסקים קטנים. מה גם שככל שמחירי הפרסום עולים, הם יתגלגלו לבסוף גם אלינו הצרכנים. מלבד המחיר יש עוד שאלות לשאול. אולי אנחנו מפספסים מנועי חיפוש מעולים אחרים ואפילו לא יודעים? אולי אנחנו לא רוצים מנוע חיפוש שמשולב בו גם חיפוש ממומן? תחרות תמיד משרתת את הצרכן".

הפרקטיקות האנטי-תחרותיות של גוגל מתקיימות לפחות עשור. מדוע רק עכשיו בית המשפט האמריקאי נזכר להתערב?
"ארה"ב מאוד ליברטריאנית בכל הקשור להסדרה ורגולציה. השוק נתפס בעיניה כחופשי גם כאשר הוא מקורטל, מונופוליסטי וריכוזי. התערבות במעמדן של חברות הטק עלולה גם להיתפס כצעד פוליטי.

"לכן אני לא חושבת שהאופציה של פירוק גוגל באמת נמצאת על השולחן. פירוק נחשב למהלך כירורגי־קיצוני. אפילו במשפט נגד מיקרוסופט מ-98' הפסיקה לפרק את החברה הוסרה לבסוף בערעור".

אז מה צפויות להיות הסנקציות נגד גוגל?
"אני מאמינה שיוטלו צווים שימנעו מגוגל להמשיך ו'לרכוש' את מעמדה כברירת מחדל בתחום החיפוש, אולי בשילוב דרישה שתעביר את ההסכמים העסקיים העתידיים שלה לעיונה של נציבות הסחר האמריקאית (FTC)".

רוח גבית שעשויה לעודד אקטיביות בישראל

באחרונה החל משפט נוסף נגד גוגל בארה"ב, שבו הממשל טוען שהפכה למונופול גם בתחום הפרסום. מה לדעתך תהיה ההכרעה שם?
"כאן לדעתי השופט עשוי לקבל את הטענה של גוגל, ולפיה הפרסום הדיגיטלי היום מאוד רחב ומגוון, והמפרסמים נמצאים יותר ויותר במדיה החברתית ובפלטפורמות הסטרימינג. אם היא תוגדר גם כאן כמונופול, היא עשויה להידרש למכור חלק מעסקי הפרסום שלה, שמייצרים מיליארדי דולרים בהכנסות שנתיות".

אולי הסוף של גוגל יגיע לא מהכיוון של התביעות, אלא מהכיוון של מנועי AI, ששם יש דווקא תחרות ענפה וגוגל משתרכת מאחור עם Gemini?
"מוקדם לומר שה-AI תספיד את גוגל, כי גוגל עצמה משתמשת בה כל הזמן והחיפוש בגוגל ייעשה יותר ויותר מוטה AI. מנגד, מדי כמה שנים פורצת טכנולוגיה משבשת שטורפת את הקלפים, אז הכול פתוח".

מסר לסיום?
"הפסיקה האמריקאית לגבי המונופול של גוגל מעניקה, בעיניי, רוח גבית לרשות התחרות בישראל להיות יותר אקטיבית בתחום הזה. בישראל תמיד נשאלת השאלה עד כמה יש לנו סמכות ואף כדאיות לשפוט את גוגל ואת שאר ענקיות הטק. אנחנו לא צריכים להירתע, כי בסוף רשות התחרות היא שומרת הסף שלנו.

"בתי משפט ישראליים דנו בעבר בכמה תובענות ייצוגיות קטנות שהוגשו נגד גוגל, והם היו אמיצים כדי לשפוט את החברה לפי חוקי ישראל.

"מלבד זאת, שווה למחוקק ולמשרד המשפטים בישראל לבחון את החקיקה הענפה שקיימת כיום באירופה בתחום חברות הביג-טק והבינה המלאכותית ולאמץ מה שמתאים גם לישראל".

עוד כתבות

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם