גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2.6 מיליארד דולר בזמן מלחמה: מאחורי מסע הרכישות של סיילספורס בישראל

ענקית התוכנה הארגונית סיילספורס רכשה החודש שתי חברות שממוקמות בישראל, זומין ואון, וחברה אמריקאית נוספת בבעלות יזם ישראלי ● זאת במסגרת הניסיון שלה לשלב טכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות במוצריה, לאחר שבעמק הסיליקון העריכו כי הכחדתה קרובה

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

בחודש יולי האחרון פרסמה קרן ההון סיכון אנדריסן הורוביץ, אחת מקרנות הצמרת של עמק הסיליקון שבין השקעותיה מטא, טוויטר ורובלוקס, מאמר בוטה ובו רמזה כי עידן הבינה המלאכותית החדש יביא להכחדתה של ענקית התוכנה סיילספורס ושל דומותיה, כמו האבספוט.

רכישה שנייה לסיילספורס בתוך חודש: קונה את זומין הישראלית בכ-450 מיליון דולר
גיוס חדש מביא את חברת הסייבר הישראלית לשווי של כ-700 מיליון דולר

כותרת המאמר אף הלכה רחוק וקראה לילד בשמו: "Death of a Salesforce", כפרפרזה על שמו של המחזה המפורסם של ארתור מילר, "מותו של סוכן" שבאנגלית נכתב באופן דומה. המסר, בכל אופן, היה חד וברור: כלים מבוססי בינה מלאכותית יכריעו את תעשיית התוכנה שמאפשרת לחברות להחזיק נתונים על הלקוחות הפוטנציאליים שלהם, לשווק להם מוצרים חדשים ולספק להם שירות מקוון.

עולם זה של תוכנות לניהול לקוחות, שיווק ומכירות יעבור על פי כותבי המאמר לידיהן של חברות סטארט־אפ צעירות שינתחו מידע ללא סוף, יסיקו את המסקנות בעצמן, יפנו ללקוחות עם חבילות משלהן ויפעילו מעין אנשי מכירות ושירות אוטומטיים.

בסיילספורס לקחו את המאמר ואת העלבון שהיה גלום בו ברצינות, ויצאו למסע רכישות, לאחר שרק בשנה שעברה החליט מנכ"ל החברה מארק בניוף לחדול מרכישות ואף ביטל את ועדת המיזוגים והרכישות שפעלה בה. מאז אוגוסט ביצעה החברה ארבע רכישות, מהן שתיים בישראל ואחת בארה"ב - אך עם שורשים ישראלים. בארץ הוציאה ענקית התוכנה לא פחות מ־2.6 מיליארד דולר - או 9.4 מיליארד שקל - על שתי חברות בהפרש של שבועיים וחצי זו מזו: בתחילת חודש ספטמבר רכשה את חברת גיבוי הקבצים בענן "און" (Own, לשעבר Own Backup) מתל אביב, ב־2.1 מיליארד דולר.

ביום שלישי היא רכשה את זומין (Zoomin), חברה שמרכזת כל חומרי ההסברה וההדרכה בארגון לממשק שמסוגל לענות באופן אוטומטי על שאלות. בין לבין, היא גם רכשה את החברה האמריקאית טניקס (Tenyx) של היזם הישראלי איתמר אראל בסכום המוערך בכמה עשרות מיליוני דולרים, בה מושקעת קרן סטייג' וואן הישראלית.

חברות מהפורטפוליו

מדוע נערכו לפחות שתיים מארבע עסקאות הרכישה בישראל ודווקא בתקופת מלחמה? התשובה טמונה במהירות שבה רצתה סיילספורס לפעול: לא רק הצמא לטכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות והרצון להראות שהיא רחוקה מלמות, כפי שטענה כלפיה קרן אנדריסן־הורוביץ, אלא החיפזון שהוביל את סיילספורס לחפש את הרכישה הבאה קודם כל קרוב לבית. החברה בחנה את רשימת החברות בה היא מושקעת דרך קרן ההון סיכון שלה, סיילספורס ונצ'רס, ואיתרה את שתי החברות הישראליות, בהן היא מושקעת שנים רבות ואיתן היא עובדת באופן נמרץ כבר היום.

סיילספורס ונצ'רס, קרן ההון סיכון של החברה, המיוצגת בישראל על ידי ג'ון סומוג'איי וקייטי ת'ירי, השקיעה עד כה ב־23 סטארט־אפים בישראל, בהם חדי קרן כמו וויז, גונג, סניק, מליו, פורטר, אפספלייר וביג איי.די. אך שלוש הרכישות האחרונות שלה פותרות בעיות בוערות בחברה.

הרכישה מתחילת החודש, זו של און, היא אמנם יוצא דופן קטן: היא איננה מציעה מוצר בתחום הבינה המלאכותית - אך מטרתה לגרום ליותר לקוחות של סיילספורס לצרוך שירותים מהענן שלה, במה שיביא בסופו של דבר לשימושיות רבה יותר בבינה מלאכותית - כיום חטיבת הענן של סיילספורס היא הצומחת ביותר מבין חטיבות החברה.

הרכישה של זומין, שנמכרה ב־450 מיליון דולר (כ־400 מיליון יתחלקו בין בעלי המניות ועוד 50 מיליון בתגמולים לעובדים) היא רכישת בינה מלאכותית למהדרין, שמטרתה להפוך את בוט השיחה החכם של סיילספורס לכזה שמסוגל לעזור לכל עובד בארגון לנווט בים מסמכי ההדרכה, השאלות והתשובות, הסרטונים והמלל.

זומין פיתחה מערכת שסורקת את כל המידע הארגוני במערכות המשמשות עובדים, מנהלת את ההרשאות לעובדים השונים לפי סיווג המידע שלהם או המחלקה אליה הם שייכים ומאפשרת להם באמצעות חיפוש או פקודת טקסט לקבל תשובה פשוטה בהתבסס על סריקת הטקסט הלא־מובנה, די בדומה לדרך בה ChatGPT סורקת מסמכים רבים ויודעת לשלוף תשובה בהתבסס על פקודה פשוטה. אחד היתרונות בזומין הוא שהיא איננה מספקת תובנות רק על מידע לא מובנה מתוך תוכנת סיילספורס, אלא מחברת אותה גם לתוכנות אחרות בארגון ושומרת על הרשאות השימוש השונות שהגדיר המנהל. חברה נוספת, טניקס של איתמר אראל, תאפשר לסיילספורס להכניס קולות כמו אנושיים לצ'ט בוט שלה, על מנת שאלה יתפקדו כסוכני מכירות או שירות עצמאיים.

רכש 'אסימונים'

"סיילספורס היתה בעברה מכונת רכישות משומנת מאוד, כזו שהוכיחה למשקיעים שכל חברה שהיא רוכשת מצליחה לייצר יותר כשהיא בתוך סיילספורס מאשר מחוצה לה", אומר לגלובס אוראל לוי, מנהל השקעות בקרן טכנולוגיה במור קרנות נאמנות.

"מה שהטה את הכף היתה רכישת סלאק ב־27.7 מיליארד דולר לפני ארבע שנים: זו היתה רכישה בשיא הבועה, במכפילים לא הגיוניים, עם אינטגרציה לא טובה ונטישה של כח אדם מהחברה הנרכשת. מ־2022 בניוף נמצא במסע התייעלות עם קיצוצים בהיקפי כח האדם ורכישה עצמית של מניות - במקום לרכוש חברות מבחוץ. זה החזיר את האמון בחברה. אחרי שנפוצו שמועות על כוונות לבצע רכישת ענק נוספת, זו של אינפורמטיקה בתמורה ל־11 מיליארד דולר, השוק נבהל, העסקה בוטלה ובסיילספורס החליטו לבצע רכישות של מה שמכונה 'אסימונים', מוצרים שחסרים בפורטפוליו כדי לבצע השלמות.

"הרכישה של זומין לא נעשתה עם תג מחיר ברור כך שהיא לא תזיז את המחט למשקיעים - סיילספורס רוצה להראות שהיא משקיעה בפתרונות שמאפשרים לייצר הכנסות מבינה מלאכותית, אבל כמשקיע, לא ברור מהעסקה הזו כמה הכנסות תייצר סיילספורס ואיך היא תשלב את זומין במוצר שלה".

המרוויחה הגדולה

זומין נוסדה אמנם לפני שבע שנים בלבד, אך שורשיה מגיעים עד לשנת 2007, אז הוקמה בסלון ביתו של היזם ג'ו גלב בישוב אלון־שבות בגוש עציון. משם, הצליח גלב למשוך חברות ענק כמו סיסקו, דל, EMC ומקאפי שביקשו להשתמש בשירות שהציע: מערכת שמסדרת את כל המידע הרלוונטי בארגון כך שניתן יהיה לענות על שאלות בקלות. החברה פעלה במתכונת של מתן שירותים, אך כעשור לאחר מכן פגש בשני יוצאי סיסקו גל אורון וחנן זלצמן שהחליטו להפוך את השירות של גלב למוצר הנמכר כחבילת תוכנה לארגונים.

החברה פעלה ללא מימון בשנים הראשונות. היזמים היו פותחים בעצמם דוכן בכנסים העוסקים בתיעוד טכני, מביאים לידים והופכים אותם ללקוחות, כך במשך שנתיים, תקופה שבה הצליחו לזכות בלקוחות ענק כמו מאסטרקארד וסרביס־נאו. רק אחרי שנרשמו למאיץ של חברת אורקל, שמע עליהם עמית קרפ, שותף ישראלי בקרן האמריקאית בסמר שהחליט לבצע את ההשקעה הראשונה בזומין.

עמית קרפ, שותף בקרן בסמר / צילום: אבישי פינקלשטיין

בסמר הפכה למרוויחה הגדולה מהעסקה עם כ־30% מהאחזקות בחברה, שמקנות לה כ־120 מיליון דולר, פי שש מההשקעה הכוללת. ויולה צמיחה וג'נרל אטלנטיק יכניסו גם הן בין 40 ל־50 מיליון דולר כל אחת על השקעה של כ־10־15 מיליון דולר. שלושת המייסדים אוחזים יחד בכשליש ממניות החברה, וצפויים להכניס מעל ל־40 מיליון דולר כל אחד. מהחברה לא התקבלה תגובה.

עוד כתבות

קמפיין הפרסום של אפי סנדרוב / צילום: מגה מדיה

מי עומד מאחורי השלטים נגד עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב

בשבועות האחרונים הוצבו שלטים בת"א ובנתיבי איילון נגד הממונה על רשות שוק ההון עמית גל ורו"ח אפי סנדרוב. מבדיקת גלובס עולה כי מי שאחראית על התשלום היא חברת מנופים בנייה והשקעות ● חברת httpool המייצגת בישראל את חטיבות הפרסום של אמזון, ספוטיפיי ופינטרסט, מינתה את איתמר גולדפלד למנכ"ל הפעילות בארץ ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

ההערכה בישראל: תקיפה אמריקאית באיראן - בלתי נמנעת

הבית הלבן: "דיפלומטיה היא תמיד האפשרות הראשונה, אבל טראמפ מוכן גם להשתמש בכוח קטלני"; שר ההגנה האיראני: לא מחפשים מלחמה ● דיווח: ארה"ב תוכל לתקוף באיראן רק 5-4 ימים ברצף; טהרן מאיימת: "תיזהרו מטעות בחישוב"● דיווח: ישראל איימה על לבנון - "נתקוף בעוצמה אם חיזבאללה יתערב"; שר החוץ הלבנוני התריע: "חוששים מתקיפות ישראליות, שואפים לפעול דיפלומטית"● דיווחים שוטפים

נושאת המטוסים האמריקאית פורד בדרכה לחופי ישראל / צילום: Reuters, Stelios Misinas

הדד־ליין של טראמפ לאיראן מתקרב, ובאוצר כבר נערכים לפרוץ את תקציב הביטחון

לגלובס נודע כי במשרד האוצר מקיימים דיונים והערכות באשר להשלכות הכלכליות של מערכה נוספת מול איראן ● "זה עניין של שבועות עד שייפרץ התקציב", אומר גורם המעורה בפרטים ● בקרוב יפקע האולטימטום שנתן טראמפ למשטר האייתולות במטרה להגיע להסכם

נטל המס על הציבור הגיע ב-2025 לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022

דוח הכלכלן הראשי: "נטל המס עלה שוב בצורה משמעותית ב-2025"

נתוני האוצר מצביעים על קפיצה של כמעט 2% תוצר בנטל המס על הציבור, לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2022 - זאת בעיקר בשל העלאות המסים שנועדו לממן את המלחמה ● באוצר מזהירים מפני שחרור הרסן התקציבי: "גידול מהיר בגביית המס עשוי להיות זמני"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

המסחר בת"א ננעל במגמה מעורבת; ירידות במניות הבנקים והנדל"ן

מדד ת"א 35 ירד ב-0.1%, מדד ת"א 90 ירד ב-0.7% ● מניות האופנה נחלשו, אחרי ששר האוצר הודיע על העלאת תקרת הפטור ממע"מ לחבילות עד 130 דולר ​​● וגם: אנבידיה תפרסם הלילה את תוצאותיה הכספיות - אלו ציפיות האנליסטים

טראמפ בנאומו, אמש / צילום: ap, Alex Brandon

שעה ו־47 דקות: הצד הכלכלי של הנאום הארוך בתולדות ארה"ב

בנאום "מצב האומה" המסורתי, ניסה נשיא ארה"ב להציג תמונת ניצחון, למרות הקשיים מבית ומחוץ איתם הוא מתמודד ● טראמפ קרא להקמת פנסיה בגיבוי ממשלתי לכל העובדים שאין להם תוכנית פנסיונית דרך העבודה, והבטיח שהמכסים יחזרו, ואף יחליפו את מס ההכנסה

פעילי חיזבאללה / צילום: ap, Hussein Malla

גורם בחיזבאללה: אם ארה"ב תבצע "תקיפה מוגבלת" - לא נתערב

באיראן מדווחים כי שר החוץ עראקצ'י בדרך לז'נווה • טראמפ התייחס בנאום "מצב האומה" לאיראן, והבהיר: "לא אאפשר למקור מספר 1 של טרור בעולם להשיג נשק גרעיני" • הוא טען כי הטילים האיראניים יכולים לפגוע במדינות אירופה, וכי המשטר מנסה לשקם את תוכנית הגרעין • באיראן הגיבו: "הדברים שאמר - שקר אחד גדול" • בינתיים, הכוננות במזרח התיכון נמשכת • עדכונים שוטפים 

בלון של היצרנית האוקראינית Aerobavovna / צילום: Reuters, Justin Yau

זולים וכמעט בלתי ניתנים ליירוט: הבלונים חוזרים לשדה הקרב

הבלונים, שמרחפים מעל זירות הלחימה כבר מימי המהפכה הצרפתית, שבים כעת לשטח כשהם מצוידים בבינה מלאכותית, חיישנים ויכולות אוטונומיות ● מאוקראינה ועד ארה"ב, הם משמשים לסיור, תקיפה ותקשורת - ומציבים חלופה זולה שמאתגרת גם מערכות הגנה מתקדמות

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

בעל השליטה באל על קני רוזנברג / צילום: גיא כושי ויריב פיין

אל על מציגה: רווח שנתי גבוה למרות איראן, הדולר והתחרות שמתגברת

חברת התעופה אל על דיווחה על רווח של כ-403 מיליון דולר בשנת 2025, המשקף ירידה של 26% ביחס ל-2024 ● החזרה ההדרגתית של חברות התעופה הזרות לישראל הגבירה את התחרות בשמיים והקטינה את נתח השוק של אל על

ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בנתב״ג, היום / צילום: קובי גדעון, לע״מ

לייזר ועסקאות במיליארדים: מה מחפש ראש ממשלת הודו בישראל

ביקורו של נרנדרה מודי בארץ, לראשונה מאז 2017, יכלול שורת היבטים, בהם ביטחוניים, סחר והעברת טכנולוגיות להודו ● לצד הרחבת הסחר ושיתופי פעולה טכנולוגיים, אחד הנושאים המרכזיים שהצדדים ידונו עליו הוא פיתוח בתחום ההגנה מטילים בליסטיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

סלייס: בית המשפט אישר לשלול רישיונות מסוכני פינברט

המחוזי אישר את החלטת הממונה על שוק ההון עמית גל לשלול את רישיונם של שבעה סוכני ביטוח שהיו מעורבים בניוד כספי חוסכים בסלייס לקרנות השקעה "אדומות" ● השופט קובי ורדי: "סוכן ביטוח אינו איש מכירות או איש שיווק בלבד"

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

בלי שירות המשלוחים ועם שורה של מגבלות: מי ירכוש את המרקט של וולט?

הודעת רשות התחרות כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, מחייבת את ענקית המשלוחים למכור את זרוע הקמעונאות שלה, אך היקף הפעילות הרחב - כ-30 סניפים והכנסות של עד מיליארד שקל - עלול להקשות עליה ● במקביל, וולט מעלה הילוך בתחרות מול סיבוס

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אל על בתגובה לייצוגית: לא יכולנו לנצל את כוחנו בגלל כוחות השוק

חברת התעופה אל על הגישה את תגובתה לבקשה לאישור תובענה ייצוגית נגדה בטענה לגביית מחירים מונופולסטיים בתקופת המלחמה ● לטענתה, היא לא הייתה יכולה לנצל את כוחה המונופוליסטי הנטען, כאשר בכל רגע חברות זרות יכלו לחדש את טיסותיהן לישראל

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

הביקור הגדול הבא בישראל: מה מחפש האיש העשיר בעולם בארץ?

אילון מאסק צפוי להשתתף בחודש הבא בכנס "תחבורה חכמה" של משרד התחבורה ואף לנאום בו ● לא הרבה ידוע על תוכן ביקורו של מאסק, אך סביר להניח שהביקור ינוצל לפגישות מדיניות, כלכליות ופוליטיות עם מגוון גורמים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

במאבק מול הנגיד, סמוטריץ' הבטיח הורדות מסים. מה קרה בפועל?

סמוטריץ' לא מרוצה מההתנהלות של בנק ישראל, אבל מה עם החלק שלו במשוואה? ● האם הורדות המסים שהוא הבטיח אכן קרו? ● המשרוקית של גלובס

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בכנסת בטקס חגיגי בהשתתפות יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה ובן זוגו, ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו / צילום: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט

ממזון ועד הייטק: המשלחת ההודית תיפגש עם שורת חברות תעשייה וטכנולוגיה בישראל

הערב ייפגשו שורה של חברות ישראליות בתחום התעשייה והטכנולוגיה עם נרנדרה מודי, ראש ממשלת הודו ומשלחת אנשי העסקים שמתלווה אליו ● רשימת החברות עמן נפגשים ההודים נבחרה על ידי ההודים עצמם ותואמה על ידם ישירות ללא מעורבות ישירה של גורמים רשמיים

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

נגד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה: העליון קיבל את עמדת דניה סיבוס

עתירת דניה סיבוס נגד הלמ"ס, לפיה הרכב מדדי התשומה לא עודכנו 13 שנה, תידון בפני הרכב שופטים בבית המשפט העליון ● חברת קייטו נטוורקס מגדילה את שטח המשרדים שלה בלב ת"א ב-6,400 מ"ר ובעלות מוערכת של 13 מיליון שקל בשנה ● איסתא זכתה ב-20 דונם בבני דרום תמורת כ-134 מיליון שקל ● הסכם מימון בהיקף חצי מיליארד שקל נחתם בין הפניקס לקבוצת גוהרי ● וזה המנהל החדש של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ● חדשות השבוע בנדל"ן