גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם תוכנית התמריצים המפתיעה של ממשלת סין תצליח?

יציאה מהבור הדיפלציוני שסין חפרה לעצמה היא חיונית, ובזמן הקצר כל תוכנית תמריצים תסייע ● אך לאורך זמן, הדרך שבה המדינה תומכת תהיה חשובה

הולכי רגל חולפים על פני מסך תצוגה פיננסי בהונג קונג / צילום: Shutterstock
הולכי רגל חולפים על פני מסך תצוגה פיננסי בהונג קונג / צילום: Shutterstock

השבוע הטוב ביותר ב־16 שנה עבור שוק המניות של סין נבנה על תקווה. גרוע מכך, הוא נבנה על תקווה לעוד התערבות ממשלתית, אחת הסיבות לכך שהכלכלה של סין נמצאת במצב קשה כל כך מלכתחילה.

ממשלת יפן רצתה לשמור על החקלאים וגרמה למחסור לאומי ולזינוק מחירי האורז 
108 שנה אחרי שהוכרז המיליארדר הראשון. מי יהיה הטריליונר הראשון? 

נתחיל בתקווה. סין הלכה על תוכנית דחיפה משולשת בשבוע שעבר: הפחתות ריבית והקלות אחרות, הלוואות למשקיעים ולחברות לקניית מניותיהן והבטחה להוצאות ממשלתיות עתידיות, בסכום שטרם הוגדר.

המשקיעים אהבו את הרעיון של תמיכה מהבנק המרכזי לרכישת מניות, וזה לא מפתיע. זה אומר שהם לא יצטרכו להסתמך על "הקבוצה הלאומית" של קונים המנוהלים על־ידי המדינה, שהחלה לפעול לאחר שהתפוצצה הבועה ב־2015, מכיוון שהבנק המרכזי יתמוך ישירות במחירים.

אבל מה שבאמת עורר תקווה היה השימוש של הפוליטבירו (ממשלה במדינות קומוניסטיות) במילה "פיסקלי", וההחלטה המפתיעה למקד את הפגישה של ספטמבר בכלכלה. אם סין תתחיל לחלק תמריצים של טריליון יואן (140 מיליארד דולר) פה ושם, האם זה יכול להוציא את הכלכלה מהאטה הנובעת משוק הדיור? 

למדו מהמשבר ב־2008?

מקור להשוואה עבור משקיעים הוא 2008, כאשר סין הייתה הראשונה להשיק תמריצים מסיביים בתגובה למשבר הכלכלי העולמי. זה עבד, והמשקיעים זוכרים את זה. אבל התמריץ השאיר לסין גם ירושה של חוב מקומי עצום, עודף כושר ייצור ודירות עודפות, שהוחמרו על־ידי כישלונה של המדינה לעבור לאחר מכן מהשקעות מנוהלות על־ידי המדינה לצריכה ביתית.

הסיוע האחרון היה משמעותי מאוד גם עבור משקיעים מחוץ לסין, כאשר המדינה הבטיחה משאבים לבניית תשתיותיה ועזרה לתמוך בביקוש הגלובלי. תמריצים קטנים יותר משמעם שכנראה לא תהיה להם השפעה משמעותית הפעם (למרות שנחושת ומתכות תעשייתיות אחרות הראו ביצועים טובים מאוד השבוע). אם הסיוע יתברר כמשמעותי מאוד, זה יהיה קללה ולא ברכה: סין מפיצה דיפלציה בעולם, והפיכתה למקור לאינפלציה גלובאלית לא תועיל לשאר העולם. עדיין איננו יודעים בדיוק מה סין תעשה. מה שהיא צריכה הם שלושה דברים, שרק באחד מהם היא טיפלה, ובצורה מוזרה, עד כה.

המשקיעים מתוסכלים

הדבר הראשון הוא שינוי תחושת השוק. הצרכנים והמשקיעים הסינים נמצאים במצב־רוח עגום מאז שהבועה בשוק הדיור החלה להתפוצץ. לפני שהבנק העממי של סין הודיע על הפחתות הריבית ותוכנית התמיכה במניות, המניות נסחרו בשיעור של קצת יותר מפי 10 מההערכות על הרווחים לעשרת החודשים הבאים - הפער הגדול ביותר לעומת ה־S&P 500 בנתונים שמגיעים עד 2010.

הערכת שווי נמוכה זו עוזרת להסביר מדוע המדיניות החדשה והערות הפוליטבירו הובילו לרווח יוצא דופן, כאשר מדד ה־CSI 300 של החברות הגדולות עלה ב־15.7% בשבוע אחד. אחרי הכול, גם הכלכלנים האופטימיים ביותר לא מצפים שהתמיכה תשתווה לזו של נובמבר 2008 - כאשר העלייה השבועית הייתה 15.8%.

סנטימנט המשקיעים השתנה בבירור. עם זאת, לא ברור אם זה יתורגם לרצון של משקי הבית ללוות ולהוציא כסף. למשקי הבית הסינים יש הרבה פחות השקעות בשוק המניות מאשר לאמריקאים, והם מסתמכים במקום על נדל"ן וחסכונות במזומן. במקרה שהשוק הוא אות לתחושה רחבה יותר, מניפולציה ממשלתית מוגברת עשויה להפוך את המידע שלה לפחות אמין. מצד שני, העלאת שווי השוק בהחלט תהפוך את המשקיעים לעשירים יותר, וזה לפחות יגרום להם להרגיש טוב יותר.

לא יכולה להימלט ממיתון

הדבר השני שסין צריכה הוא לעבור לצריכה. סין לא יכולה להימלט ממיתון כלכלי בסגנון יפן ומהדיפלציה הנובעת מכך רק על־ידי הכפלת ההשקעה בתשתיות, בניית בתים ויצוא. השקעה ריכוזית השאירה את סין עם שיעורי חיסכון גבוהים מדי, יותר מדי דירות חצי־בנויות ותלות רבה מדי ביצוא.

התוצאה הייתה תשואות נוראיות על השקעות בתחומים שהמדינה עודדה, כמו אנרגיה נקייה ורכב חשמלי, העברה ליצוא כדי לנסות להתמודד עם עודף הקיבולת והגברת המתיחות עם שותפות הסחר העיקריות.

אם הנשיא שי ג'ינפינג יפנה תמיכה כספית לצרכנים, אולי על־ידי שיפור מערכת הרווחה החלשה, זה יכול להוריד את שיעורי החיסכון הגבוהים שלהם ולשפר את ביטחונם. 

נשיא סין, שי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Leah Millis

המשימה הקשה ביותר עבור הממשלה היא להפסיק להתערב, אבל היא רק צריכה להסתכל על מה שקרה לכלכלה בעשור האחרון כדי להבין מדוע היא צריכה לסגת.

הפרודוקטיביות הכוללת, שמודדת עד כמה ההון, העובדים והקרקעות מתמזגים יחד ביעילות, האטה מאז 2010. הסיבה הברורה היא שהשלטון האוטוקרטי של שי מרכז עוד יותר את הכוח, מכוון הלוואות בנק והון לסקטורים מועדפים ולחברות ממשלתיות - ובכך שודד יותר עסקים דינמיים מהמשאבים הדרושים להם.

האופטימיות שנראית בשוק המניות עשויה להימשך ככל שיצאו פרטים על התמריצים הפיסקליים. המניות עדיין גבוהות רק מעט משהיו במאי. ייתכן שנעשה אפילו מאמץ כלשהו לתמוך בצריכה, שיכולה להתחיל את האיזון המיוחל של הכלכלה, אם כי מאמץ כזה מובטח מזה זמן רב. עם זאת, קשה להאמין ששי יהיה מוכן להתחיל מחדש את תוכנית הרפורמות שהוא זנח לטובת מה שהוא כינה "שגשוג משותף" - שבא לידי ביטוי בעיקר בהתנגדות למגזר הפרטי ולאליטות העשירות.

יציאה מהבור הדיפלציוני שסין חפרה לעצמה היא חיונית, ובזמן הקצר כל תוכנית תמריצים תסייע. אך לאורך זמן, האופן שבו ניתנת תמיכת המדינה חשוב לטווח האורך. סין צריכה להפסיק לחפור ולהתחיל לצרוך. 

עוד כתבות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יאיר אליהו נפל בקרב בצפון רצועת עזה

יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית. מפרטים ראשונים של האירוע עולה כי שני כלים הנדסיים, באגר ו-D-9, התנגשו זה בזה במהלך פעילות מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת